Szyfr Aleksandra Wielkiego

2008-06-01
2008-06-01
2010-01-01
Andrzej Szulc
Ponad 300 lat przed Chrystusem Aleksander Macedoński, legendarny wódz i zdobywca, został pochowany w Aleksandrii w Egipcie z honorami godnymi samego Boga. Mauzoleum Aleksandra, uważane za jeden z cudów świata, przetrwało sześćset lat. Później ślad po nim zaginął. Lokalizacja grobowca stanowi wielką nierozwiązaną zagadkę współczesnej archeologii. Zaginionego sarkofagu poszukuje w Egipcie młody archeolog i instruktor nurkowania Daniel Knox. Nie on jeden. Tropem złotego katafalku i niewiarygodnych skarbów, jakie wokół niego zgromadzono, podąża dwóch niebezpiecznych ludzi, którzy mają własne porachunki z Knoksem. Badając kompleks podziemnych korytarzy, na jaki natrafili robotnicy budujący hotel w centrum Aleksandrii, Daniel i jego przyjaciółka, fotograf i papirolog Gaille Bonnard, odnajdują zagadkową inskrypcję. Czyżby znajdował się tam klucz do odkrycia, które przyćmi nawet odnalezienie ruin Troi przez Schliemanna?

Kup Szyfr Aleksandra Wielkiego w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Szyfr Aleksandra Wielkiego

3125 916

Oceny książki Szyfr Aleksandra Wielkiego

OPINIE i DYSKUSJE o książce Szyfr Aleksandra Wielkiego

Nie wciągnęła mnie.

Nie wciągnęła mnie.

Na półkach: , , , ,

Musiałam przeczytać coś w ramach przerwy od "poważnych tematów", a "Szyfr Aleksandra Wielkiego" nadał się idealnie. Czytało się szybko, akcja była wartka, historia w tle bardzo ciekawa.

Książka, którą szybko się czyta. Naprawdę nie sądziłem, że mnie tak wciągnie, zwłaszcza, że autora wczesniej nie znałem. Temat ciekawy, akcja szybka. Można się czegoś dowiedzieć i jednocześnie rozerwać czytając. Nie ma tu romansów i miłości, tylko archeologia i akcja. Polecam miłośnikom Cusslera, Berry'ego, Reilly'ego czy Rollinsa.

315 użytkowników ma tytuł Szyfr Aleksandra Wielkiego na półkach głównych
83 użytkowników ma tytuł Szyfr Aleksandra Wielkiego na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Szyfr Aleksandra Wielkiego

Spisek sykstyński Philipp Vandenberg
Spisek sykstyński
Philipp Vandenberg
Będzie o sztuce pisania i przewrotności komercji literackiej. Philipp Vandenberg wydał swoją powieść „Spisek Sekstyński” w 1988 roku. Vandenberg jest pisarzem o sławie światowej, napisał w sumie ponad 30 książek, które sprzedały się w łącznym nakładzie ok. 25 mln egzemplarzy. Jest to osiągnięcie znakomite. Don Brown wydał „Kod Leonarda da Vinci” w 2003 roku i sprzedał łącznie na całym świecie 80 mln egzemplarzy tej książki. Na tle „Spisku Sekstyńskiego” powieść Don Browna jest jak masowe kalifornijskie wino, dojrzewające w metalowych kadziach w porównaniu z dopieszczanym, leżakowanym w beczkach delikatnym frankońskim Bocksbeutel lub jak „Ulisses” Joyce’a w porównaniu z komiksem o przygodach Batmana. Co, oczywiście, nie zmienia faktu, że komiksy i kalifornijskie wina konsumowane są przez nieporównanie większe rzesze ludzi niż grono czytelników Joyce’a. Nie żebym chciał deprecjonować Don Browna, broń Boże. Chcę tylko podkreślić jaka przepaść jakościowa, literacka i informacyjna, dzieli obie powieści. Don Brown jest po prostu wdzięcznym opowiadaczem, sprawnie konstruującym akcję, która wciąga czytelnika. Czytałem, że najnowsze programy komputerowe, sporządzone na użytek scenarzystów z Hollywood, potrafią akcje układać jeszcze sprawniej, jeszcze dynamiczniej. Wiedzę o opisywanych miejscach czy dziełach sztuki Don Brown czerpie już to z dobrych przewodników turystycznych i katalogów muzealnych, już to wprost z Wikipedii. Vandenberg to zupełnie inna kategoria wagowa, inna jakość. Nawet warstwa językowa i styl opowiadania jego powieści doskonale harmonizuje z tematem, którym w „Spisku Sekstyńskim” jest swoiste śledztwo prowadzone przez wysokich dostojników kurii watykańskiej w sprawie tajemniczego napisu odkrytego przy freskach Michała Anioła w Kaplicy Sekstyńskiej. I nie chodzi tylko o bogatą inkrustację łaciną czy imponującą wiedzę biblistyczną. Dialogi, niuanse, niedopowiedzenia, bieg myśli, z jakich w powieści Vandenberga zbudowane są rozmowy kardynałów, tworzą intelektualny i emocjonalny nastrój, który doskonale opisuje specyficzny świat za spiżową bramą i uwiarygadnia opowieść niemieckiego pisarza. A jeszcze trzeba dodać porażającą wiedzę historyczną autora! Tak, czyta się Vandenberga nie tak łatwo jak Don Browna. Owszem, wymaga skupienia i czytania ze zrozumieniem. Ale tak właśnie kosztuje się dobre wino, odszukując unikatowe nuty, niepowtarzalne smaki. Podczas gdy kalifornijski słodkawy trunek gwarantuje określoną, mizerną ale nienajgorszą, jakość. Lecz nic ponad to.
Jacek Jarosz - awatar Jacek Jarosz
Kod Mesjasza Michael Cordy
Kod Mesjasza
Michael Cordy
Jako fan "Kodu da Vinci" postanowiłem sięgnąć po tę lekturę. Myślałem, że to kopia ten powieści, ale okazało się, że "Kod Mesjasza" został opublikowany siedem lat wcześniej, więc to Dan Brown zrzynał od Michaela Cordy'ego. Fabuła pokrótce przedstawia się następują: Doktor Tom Carter, chcąc uratować śmiertelnie chorą córkę postanawia znaleźć relikwie Chrystusa i za pomocą nowoczesnej inżynierii genetycznej stworzyć lek mający ją uzdrowić. Mamy również tajemnicze Bractwo, które chcę znaleźć następcę Mesjasza oraz poprzez fanatyka religijnego zabiją "niewiernych", którzy mogą zagrozić wierze w Boga. Fabuła na plus, chociaż początek taki flegmatyczny i dopiero później akcja napiera tempa. Z ciekawych bohaterów to niewątpliwie kaznodzieja czyli czarny charakter jako zimny, wyrachowany zabójca nie mający skrupułów i wyznający zasadę "cel uświęca środki". Tom Carter też wypada dobrze jako zdesperowany człowiek pragnący jedynie, żeby Jego córka przeżyła. Problem w tym, ze przez to motywację w dążeniu do jak najszybszego znalezienia tytułowego "Kodu Mesjasza" nie dowiadujemy się o nim zbyt wiele. Reszta bohaterów wypada niezbyt interesująco a Ezekiel, przywódca Bractwa jest sztampowy do bólu. Praktycznie istnieje tylko po to, żeby wygłaszać przemówienia typu: "trzeba powstrzymać innowierców" itp. Kolejną wadę jest jej przewidywalność, bo nie ma tam zwrotów akcji jak chociażby w dziełach Dana Browna. Dlatego można się zabrać za tę książkę, ale wątpię czy będzie zapamiętana na dłuzej.
Wiencor - awatar Wiencor

Cytaty z książki Szyfr Aleksandra Wielkiego