LubimyCzytać5

- Christmas with Anne and Other Holiday Stories
- 1996-03-01
- 1996-03-01
- Maria Mach, Jolanta Mach, Rozalia Bernsteinowa
Szesnaście opowiadań najpopularniejszej kanadyjskiej autorki, Lucy Maud Montgomery.
Boże Narodzenie i Nowy Rok to czas świętowanie i zadumy nad przeszłością, czas marzeń i planów na przyszłość. Okazja, by przypomnieć sobie to, co w życiu najważniejsze, a co wydaje się czasem tak dalekie - choć nie w świecie, który ożywa w opowiadaniach L.M.Montgomery.
Zawarte w niniejszym tomie rozdziały z "Ani z Zielonego Wzgórza" i "Ani z Szumiących Topoli" należą do ulubionych opowiadań starszego pokolenia. Dołączyliśmy je, by również młodzi wielbiciele tej autorki mogli je poznać.
Pozostałe nowele, napisane na przełomie wieków, nigdy jeszcze nie były publikowane w formie książkowej.
Kup Święta z Anią i inne opowiadania na Boże Narodzenie w ulubionej księgarnii
Święta z Anią i inne opowiadania na Boże Narodzenie
„Święta z Anią” - Lucy Maud Montgomery, to piękny zbiór opowiadań świątecznych i noworocznych. Czytanie ich wprowadziło mnie w ten piękny klimat świąt Bożego Narodzenia. Piękne ilustracje dopełniają całość. Autorka w swoich opowiadaniach święta umiejscawia w różnych rodzinach. Bogatych, biednych, pięknie żyjących, skłóconych, u osób samotnych i tych którzy w czasie świąt przebywają poza rodziną. W czytanych opowiadaniach odnajdujemy radość i ciepło, które te święta przynoszą, ale odnajdujemy też smutek ludzi znajdujących się w trudnej sytuacji, który pokonywany jest przez ludzi o wnikliwych i dobrych sercach. Czujemy bajkowość tych opowiadań, i tak ma być. Historie mnie urzekły.
Oceny książki Święta z Anią i inne opowiadania na Boże Narodzenie
755 użytkowników ma tytuł Święta z Anią i inne opowiadania na Boże Narodzenie na półkach głównych- Chcę przeczytać 433
- Lucy Maud Montgomery 9
- 2022 5
- Świąteczne 4
- 2025 4
Tagi i tematy do książki Święta z Anią i inne opowiadania na Boże Narodzenie

Cytaty z książki Święta z Anią i inne opowiadania na Boże Narodzenie
W każdej rzeczy można znaleźć coś pięknego.
W każdej rzeczy można znaleźć coś pięknego.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Święta z Anią i inne opowiadania na Boże Narodzenie
Po tę książkę sięgnęłam z myślą, że spędzę święta w towarzystwie Ani Shirley, dlatego trochę się zawiodłam, bo nie dostałam opowiadania stricte o niej. Mimo tego „Święta z Anią” okazały się całkiem przyjemną lekturą.
To zbiór krótkich, typowo świątecznych opowiadań, w których na pierwszy plan wysuwa się dobroć drugiego człowieka, empatia i pomoc okazywana w najmniej oczekiwanym momencie. Historie są spokojne, ciepłe i bardzo klasyczne, dokładnie takie, jakie kojarzą się z twórczością Lucy Maud Montgomery.
U mnie książka bardzo dobrze sprawdziła się w formie audiobooka. Krótkie opowiadania idealnie pasowały do słuchania w trakcie codziennych zajęć i pozwalały złapać świąteczny klimat bez konieczności długiego skupienia.
Całość czyta się i słucha szybko oraz lekko. Książka dała mi chwilę wytchnienia i wprowadziła w nastrojowy, zimowy klimat.
Myślę, że dla fanów autorki i krótkich świątecznych form może być miłym dodatkiem do grudniowego czytania 🎄📖
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo zbiór krótkich, typowo świątecznych opowiadań, w których na pierwszy plan wysuwa się dobroć drugiego człowieka, empatia i pomoc okazywana w najmniej...
Nie sądziłam, że uda mi się trafić na ten zbiór opowiadań, a jednak okazało się, że w pobliskiej bibliotece leży ta książka i można powiedzieć, czeka na mnie. Charakterystyczny klimat opowiadań Montgomery - może nie wszystkie zdarzenia i historie zestarzały się zbyt dobrze, a jednak ja mam jakiś sentyment do twórczości autorki, więc jestem w stanie przymknąć na to oko.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWysłuchałam dla głosu Lipczyńskiej. Historie są banalne.
Wysłuchałam dla głosu Lipczyńskiej. Historie są banalne.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMam starsze wydanie z 1996r., ale z tego co mi wiadomo to w nowym również jest zbiór 16 świątecznych opowiadań, w tym dwa rozdziały z serii o Ani (Mateusz rzecznikiem bufiastych rękawów oraz Juliana Brooke przybywa na Zielone Wzgórze).
Opowiadania w stylu Maud - w sytuacjach beznadziejnych dające wiarę w pozytywne zakończenie. Być może naiwne, ale dające nadzieję w ludzką dobroć.
Sympatykom twórczości Montgomery na pewno przypadnie do gustu. U mnie kolejna z corocznych pozycji obowiązkowych tuż przed Bożym Narodzeniem.
Serdecznie poleca
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOpowiadania w stylu Maud - w sytuacjach beznadziejnych dające wiarę w pozytywne zakończenie. Być może naiwne, ale dające nadzieję w ludzką...
Polecam
Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzyjemne opowiadania zebrane w jednym tomie, publikowane wcześniej przez autorkę okazyjnie w różnych czasopismach. Piękne, wzruszające historie pełne ciepła pomimo zimy. Zachęciły mnie do sięgnięcia ponownie po książki pani Montgomery.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Święta z Anią oraz inne opowieści bożonarodzeniowe" Lucy Maud Montgomery, z Wydawnictwa Olesiejuk, w przekładzie Donaty Olejnik, z przepięknymi ilustracjami Any Garcii.
Książka jest prawdziwą gratką dla wielbicieli Ani z Zielonego Wzgórza. I choć znalazły się tu tylko dwa opowiadania zaczerpnięte z historii tego uroczego rudzielca, to całość czyta się z ogromną przyjemnością.
Słowem wstępu dzieli się z nami Rea Wilmshurst, która w 1977 roku w domu rodzinnym L.M.Montgomery na Wyspie Księcia Edwarda odkryła albumy z wycinkami publikowanych opowiadań. Były one systematycznie zamieszczane w czasopismach na przełomie XIX i XX wieku.
Opowiadania są niezwykle urocze, niosące ciepło, otuchę i ukojenie. Dzięki nim możemy poczuć prawdziwą magię świąt, z ich duchem, skromnością, niekiedy wręcz ubóstwem oraz pięknym przesłaniem, że nadzieja nigdy nie gaśnie, a wokół nas są ludzie pełni miłości, oddania i życzliwości.
Książka sprawiła mi ogromną przyjemność i radość, zarówno pod względem literackim, jak i estetycznym. Wspaniała twarda oprawa, cudowne proste, ale niesamowicie wdzięczne ilustracje pięknie dopełniają całości i pozwalają przenieść się w wyobraźni do czasów, kiedy życie było zdecydowanie skromniejsze w dobra materialne, ale bogatsze w uczucia i obecność drugiego człowieka.
Sięgnijcie koniecznie po tę perełkę wydawniczą. Może sami odkryjecie w niej bożonarodzeniowy cud, a może stanie się okazją do wspólnego czytania z dziećmi i przekazania im pięknych wartości o tym, że ten cud objawia się zazwyczaj w zupełnie innej postaci.
Ja zostawiam od siebie całkowicie zasłużone 10/10.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka jest prawdziwą gratką dla wielbicieli Ani z Zielonego Wzgórza. I choć znalazły się tu tylko dwa opowiadania zaczerpnięte z historii tego uroczego rudzielca, to całość czyta się z ogromną...
Książka ładnie wydana z ilustracjami, pozwala poczuć magię świąt, idealna lektura dla całej rodziny i fanów autorki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest coś w historiach pisanych przez Lucy Maud Montgomery takiego, że nawet jeśli są one przewidywalne czy powtarzalne, to czytając je czuję się jak w domu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDodatkowo żaden inny zbiór opowiadań czy książka nie wprawiła mnie w tak ciepły i świąteczny nastrój, jak ta.
Książka "Święta z Anią oraz inne opowieści bożonarodzeniowe", którą napisała Lucy Maud Montgomery nie jest pozycją, w której poznajemy jednego głównego bohatera i śledzimy jego losy od początku do końca. To lektura, w której otrzymujemy kilka opowiadań osadzonych w bożonarodzeniowym klimacie, gdzie każda historia ma jakiś morał, przesłanie.
Pozycja ta jest napisana z lekkością. To, co rzuciło mi się od razu w oczy, to fakt, że autorka ma bardzo charakterystyczny styl prowadzenia opowieści. Od razu można wyczuć, że opowiadania te napisała ta sama pisarka, która kiedyś stworzyła Anię z Zielonego Wzgórza.
"Ania objęła Katarzynę ramieniem. - Możesz wyrzucić nienawiść z serca... Wyleczyć się z niej całkowicie. Teraz, kiedy wreszcie jesteś wolna i niezależna, życie się dopiero dla ciebie zaczyna. Kto wie, co czeka cię za kolejnym zakrętem."
Ponadto mamy w tej książce dwie historie wyjęte z lore Ani, które idealnie tutaj pasowały. Była to opowieść o kupnie sukienki przez Mateusza dla Ani, oraz krótka historia tego, jak dziewczyna chciała zaprosić na Zielone Wzgórze, Katarzynę by razem mogły spędzić Boże Narodzenie.
KONTYNUACJE RECENZJI ZNAJDZIECIE NA BLOGU:
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPozycja ta jest napisana z...