Zbrodnia na konkurs

Okładka książki Zbrodnia na konkurs autora Tadeusz Kwiatkowski, 8308023150
Okładka książki Zbrodnia na konkurs
Tadeusz Kwiatkowski Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie Cykl: Inspektor Randôt kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Inspektor Randôt
1990-01-01
1990-01-01

Kup Zbrodnia na konkurs w ulubionej księgarnii

Oceny książki Zbrodnia na konkurs

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zbrodnia na konkurs

51 użytkowników ma tytuł Zbrodnia na konkurs na półkach głównych
21 użytkowników ma tytuł Zbrodnia na konkurs na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Zbrodnia na konkurs

Okładka książki Janosik. Pierwsze kroki Tadeusz Kwiatkowski, Jerzy Skarżynski
Janosik. Pierwsze kroki Tadeusz Kwiatkowski, Jerzy Skarżynski
Okładka książki Janosik, tom I-III Tadeusz Kwiatkowski, Jerzy Skarżynski
Janosik, tom I-III Tadeusz Kwiatkowski, Jerzy Skarżynski
Okładka książki Janosik, tom IV-VI Tadeusz Kwiatkowski, Jerzy Skarżynski
Janosik, tom IV-VI Tadeusz Kwiatkowski, Jerzy Skarżynski
Okładka książki KKK 14 (3/2001) Robert Adler, Herluf Bidstrup, Wojciech Birek, Nikodem Cabala, Patryk Cabała, Sławomir Daniec, Wojciech Jama, Tomasz Kołodziejczak, Jan Korczyński, Krzysztof Korzeniak, Tadeusz Kwiatkowski, Michel LeBeau, Andrzej Mleczko, Redakcja KKK, Rafał Skarżycki, Mirosław Solarski, Przemysław Truściński, Mariusz Zabdyr
Tadeusz Kwiatkowski
Tadeusz Kwiatkowski
Tadeusz Kwiatkowski, pseudonim Noël Randon (ur. 4 maja 1920 w Krakowie, zm. 7 marca 2007 tamże) – polski prozaik, satyryk, scenarzysta, autor tekstów estradowych. Absolwent Polonistyki i Historii Sztuki Uniwersytetu Jagiellońskiego. W czasie II wojny światowej (w 1942-1943) współredagował tajny "Miesięcznik Literacki". W 1944-45 był więziony przez krakowskie gestapo. Już w 1937 r. zadebiutował w międzyszkolnym czasopiśmie Szkolne czasy. Twórca powieści o tematyce współczesnej, satyrycznych (m.in. Siedem zacnych grzechów głównych /1954/),kryminałów pod pseudonimem Noël Randon (Dwie rurki z kremem, Donoszę ci, Luizo, Cały ogień na laleczkę, Zbrodnia na konkurs),opowiadań dla młodzieży. Był scenarzystą filmowym m.in. filmów Rękopis znaleziony w Saragossie, Sanatorium pod Klepsydrą i serialu telewizyjnego (a także komiksu) Janosik. Jako felietonista i krytyk teatralny współpracował z krakowskim Dziennikiem Polskim, Tygodnikiem Powszechnym, Przekrojem, Życiem Literackim. Uważany za chodzącą kronikę starego Krakowa i kopalnię anegdot, od ponad 40 lat stały bywalec słynnego "stolika o jedenastej" w krakowskim klubie dziennikarzy "Pod Gruszką". Przyjaciel Karola Wojtyły. Członek Stowarzyszenia Pisarzy Polskich i PEN Clubu. Od lat zaangażowany w życie teatralne: działał w teatrach Tadeusza Kantora i Mieczysława Kotlarczyka (Teatr Rapsodyczny),kierownik literacki teatrów Groteska i Teatru Słowackiego, współtwórca (w latach sześćdziesiątych XX w.) kabaretu w Jamie Michalika. Autor sztuk teatralnych. W marcu 1996 r. za książkę Panopticum uhonorowany Nagrodą Krakowska Książka Miesiąca. Pochowany na Cmentarzu Rakowickim w Krakowie.

Cytaty z książki Zbrodnia na konkurs

Dodaj cytat z książki Zbrodnia na konkurs