Genevieve

Urszula Szczepańska-Bukowska

Kup Genevieve w ulubionej księgarnii

Oceny książki Genevieve

OPINIE i DYSKUSJE o książce Genevieve

Zwarta fabuła bez zbędnego pitolenia z nieco wulgarnym erotyzmem, który nie przyprawia o dreszcze zażenowania, co jest kolejnym dowodem na to, że o seksie najlepiej piszą mężczyźni. Dodam, że sama książka ma jakiś trudny do opisania klimacik, trochę jakby spryskać się perfumami i ciągle zastanawiać się czym to pachnie.

Początkowo myślałam, że to będzie stosunkowo ciekawa, lekka lekturka o zabarwieniu erotycznym. Krótko potem tego zabarwienia było jak dla mnie za dużo - seks? ok. Namiętność? ok. Jestem dużą dziewczynką ;-) Jednak ze strony na stronę, z akapitu na akapit ten seks robił się coraz bardziej wulgarny, bliżej mu było to taniej pornografii niż do erotyki. To zrodziło we mnie niesmak. Mocno zwątpiłam. Przez chwilę czułam się wręcz zażenowana, jakbym została przyłapana na czytaniu harlequina ;-) Mimo wszystko jakaś siła odśrodkowa kazała lecieć dalej, poczekać. Dałam szansę Autorowi.. I odwdzięczył mi się za to! Po skończonej lekturze, mając teraz jej spójną całość przed oczami wiem, że to wszystko miało swój sens, było celowe, w pełni zamierzone. I cieszę się, że nie przerwałam lektury. To była całkiem ciekawa przygoda literacka. Nie na tyle, by piać z zachwytu, ale wystarczająco, by mieć ochotę na kolejne spotkania z Autorem.
Kilka godzin po przeczytaniu... Nie napisałam wcześniej jeszcze jednej istotnej rzeczy: to nie jest opowieść o seksie. To jest opowieść o bardzo trudnych relacjach dwojga ludzi, którym w dzieciństwie wyrządzono ogromną krzywdę. Każde z nich przeżyło dramat, przeszło przez swoje prywatne piekło i próbuje uciec od przeszłości. Uciekając komplikują jednak swoje wzajemne relacje. I wciąż przeżywają ten dramat, każde swój. Jedno szuka na oślep drugiego... W tym miejscu muszę też przyznać, że bardzo mi się spodobał sposób przedstawiania ich kłótni - słowo po słowie eskalacja napięcia, narastanie konfliktu i zapominanie sensu bycia razem, a potem godzenie, przepraszanie, wybaczanie... Lekcje miłości.

Jednych zachwyca, innych zaś odpycha. A to czemu ? Ponieważ nasycona jest
erotyzmem i wybujałą fantazja autora. Jednak nie jest to jedyna tematyka tej książki. Seksualna fabula przeplata się z koszmarami przeszłości bohaterki oraz śmiercią w rodzinie.

Poukładane życie Genevieve zmienia się diametralnie z chwilą przybycia na pogrzeb wraz ze swoim mężem.

Bohaterka żyje w kłamstwie, co w końcu odwraca się przeciwko niej.

Rzekoma siostra, z którą zaczyna romansować mąż Gen, w ostateczności okazuje się jej..... córką. Zaskoczeni? Ja byłam.

Praktycznie na każdej stronie książki można wychwycić elementy bujnej seksualnej wyobraźni Dickey'a. Oj facet ma temperament skoro napisał taka powieść.

Z jednej strony pobudzająca zmysły, z drugiej poruszająca i wzruszająca.

Według mnie warta przeczytania.

Jednych zachwyca, innych zaś odpycha. A to czemu ? Ponieważ nasycona jest

Bohaterka żyje w...

258 użytkowników ma tytuł Genevieve na półkach głównych
82 użytkowników ma tytuł Genevieve na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Genevieve

Eric Jerome Dickey
Eric Jerome Dickey
Afroamerykański pisarz. Przyszedł na świat w mieście Memphis, w stanie Tennessee. Absolwent Uniwersytetu w Memphis (University of Memphis). W wieku 22 lat przeprowadził się do Los Angeles, gdzie rozpoczął pracę w konglomeracie Rockwell International Corporation jako inżynier związany z budową samolotów. Jego pierwsza powieść, "Sister, Sister", ukazała się drukiem gdy miał 35 lat. Autor wielu opowiadań i kilkunastu książek przetłumaczonych m.in. na język francuski, japoński i polski. Dziennik "The New York Times" określił Dickeya "jednym z najbardziej utytułowanych czarnych autorów ostatniego ćwierćwiecza". Wybrane dzieła: "Milk in My Coffee" (1998, pierwsze polskie wydanie: "Kawa z mlekiem", Wydawnictwo Twój Styl, 1999),"The Other Woman" (2003, polskie wydanie: "Inna kobieta", Wydawnictwo G+J, 2006),"Genevieve" (2005, polskie wydanie: "Genevieve", Wydawnictwo G+J, 2006).

Cytaty z książki Genevieve