Najnowsze artykuły
ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać386
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać7
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać13
LubimyCzytać12
Popularne wyszukiwania
Polecamy
Wstrząsająca Rodzinka

- literatura dziecięca
- Will Moogley. Agencja Duchów (tom 2)
- Will Moogley Agenzia Fantasmi. Una famiglia... da brivido!
- 2009-10-21
- 2009-10-21
- Łukasz Berezowski
Will i jego przyjaciel Tupper zajmują się niezwykłym przypadkiem. Pan Plum, pewien duch, który za życia był stróżem nocnym w muzeum, ma tylko jedno pragnienie: chciałby nareszcie się wyspać! Ale nawet jako duch , biedaczysko, nie ma chwili spokoju, bo w jego starym domu mieszka hałaśliwa i nieznośna rodzina Cliffordów. Oto więc niezwykłe zlecenie, które Will przyjął: wypędzenie rodziny z domu... ducha.
Kup Wstrząsająca Rodzinka w ulubionej księgarnii
Oceny książki Wstrząsająca Rodzinka
312 użytkowników ma tytuł Wstrząsająca Rodzinka na półkach głównych- Przeczytane 201
- Z biblioteki 3
- 2013 2
- Młodzieżowe 2
- Chcę kupić 2
Tagi i tematy do książki Wstrząsająca Rodzinka
Czy jest tam kto? Wszystko, co warto wiedzieć o religiach Pierdomenico Baccalario, Vito Mancuso, Federico Taddia
50 rzeczy, które musisz zrobić, zanim skończysz 13 lat Pierdomenico Baccalario, Tommaso Percivale
Czy wszyscy będziemy robotami? Wszystko, co warto wiedzieć o technologii Pierdomenico Baccalario, Federico Taddia, Massimo Temporelli
Do czego służą pieniądze? Wszystko, co warto wiedzieć o ekonomii Pierdomenico Baccalario, Simona Paravani-Mellinghoff, Federico Taddia
50 rzeczy, które musisz zrobić, zanim skończysz 13 lat. Na wakacjach Pierdomenico Baccalario, Tommaso Percivale

Pierdomenico Baccalario
Włoski pisarz tworzący głównie literaturę dla młodzieży. Urodził się 6 marca 1974 roku w Piemoncie. Zaczął pisać jeszcze w liceum. Kiedy nudził się na lekcjach, tworzył opowiadania, udając, że robi notatki. Podczas studiów na Wydziale Prawa otrzymał nagrodę "Premio Battello a Vapore" za powieść "La Strada del Guerriero" i, jak sam mówi, był to najpiękniejszy dzień jego życia. Właśnie wtedy zaczął wydawać powieści. Dzięki serii "Ulysses Moore" jego książki trafiły do czytelników na całym świecie. Kocha podróże, zwiedzanie nowych miejsc i poznawanie innych zwyczajów, choć zawsze z przyjemnością wraca do domu.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wstrząsająca Rodzinka
Tą część również czytałam z przyjemnością.
Tą część również czytałam z przyjemnością.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSam autor pisze naprawdę barwne książki, ta jest dowodem na to, że potrafi tworzyć również barwnych bohaterów. Will i Tuper, dwóch przyjaciół zajmujących się agencją pomagającą duchom? Dokładnie tak! Wartka akcja nie pozwala się oderwać:) Polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzęść druga serii o przygodach Willarda Moogley'a i jego Agencji Duchów. Każdy tom z tej serii jest jakby osobny, to znaczy że możesz przeczytać tom drugi nie czytając pierwszego i tak będziesz wiedział o co chodzi. Tomy łączy tylko to, że niektórzy bohaterowie się powtarzają i wszystkie dotyczą Agencji. Przyjemna opowieść.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam!
Polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Wstrząsająca rodzinka" jest chyba jeszcze słabsza, niż "Pięciowidmowy hotel", choć wydawałoby się to niepojęte. To po prostu słaba pozycja.
Akcja jest przedziwnie wymyślona, skupia się wokół kilku kulminant, ale żadna nie jest jakoś szczególnie warta zapamiętania, również konstrukcyjnie. Całość przypomina zbiór epizodów połączonych w niezgrabną całość. Za tym idzie kolejne moje spostrzeżenie: Baccalario nie może się zdecydować, czy wolałby opisywać szczegóły, czy rysować ogólne obrazki. Efektem tego niezdecydowania jest misz-masz jednej i drugiej metody pisarskiej, która niekiedy pozwala nam z bliska obejrzeć np. wyposażenie antykwariatu a czasem zmusza do nagłych skoków akcji, podsumowanych jednym zdaniem.
Gdyby nie humor Zborowskiego, który przeczytał powieść niezwykle starannie i z jakością o wiele wyższą, niż literatura ta na nią zasługuje, byłbym wściekły, że zmarnowałem czas. Dzięki aktorowi mam jedynie niejasne poczucie smutnego zaskoczenia.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAkcja jest przedziwnie wymyślona, skupia się wokół kilku kulminant, ale żadna nie jest jakoś szczególnie warta zapamiętania, również konstrukcyjnie. Całość przypomina zbiór epizodów połączonych w niezgrabną całość. Za tym idzie...