Sroka. Malarstwo
Tomik w serii „Malarstwo”, w który prezentuje obrazy krakowskiego artysty Jacka Sroki. Artysta zajmuje się równocześnie malarstwem i grafiką warsztatową, a jego sztukę można zaliczyć do neoekspresjonizmu. Sroka przed stworzeniem obrazu zawsze najpierw zapisuje swoje pomysły w szkicowniku, „planuje” dzieło oraz wyznacza sobie konkretny cel. W trakcie pracy twórczej ten chłodny zamysł zostaje uzupełniony o niemożliwy do przewidzenia element niespodzianki, który sam artysta nazywa „białą magią”. W jego twórczości odnaleźć można karykaturę, groteskowość oraz ambiwalencje, kiedy np. opowiada o rzeczach ponurych i niemiłych w sposób wyrafinowany i nacechowany pięknem. Jacek Sroka jest laureatem wielu nagród, a jego prace można oglądać w muzeach na całym świecie. W 2022 roku został czynnym członkiem Polskiej Akademii Umiejętności.
Kup Sroka. Malarstwo w ulubionej księgarni

OPINIE i DYSKUSJE o książce Sroka. Malarstwo
"Sroka łączy w swojej twórczości myślenie metaforyczne z ekspresyjną formą, często sięgając po groteskę i ironię. To mistrz narracji wizualnej, który skłania widza do refleksji". Są to zdania zaczerpnięte z okładki książki z którymi nie sposób się nie zgodzić. Ten album ukazuje wybrane prace malarskie Jacka Sroki i robi to w sposób wybitny.
Album rozpoczyna zdjęcie ukazujące malarza. Po nim znakomity wstęp o życiu i twórczości malarza. Autorką wstępu jest Stefania Krzysztofowicz-Kozakowska (historyk sztuki, autorka wielu książek i publikacji o sztuce). Wszystkie obrazy ukazane w albumie to prace olejne na płótnie o przeróżnych wymiarach. Największe mają wymiary 200 x 300 cm - "Portet rodzinny z aparaturą pomiarową" (z 1999 roku) oraz "Geronimo 5" (z 2006 roku). Prace zostały ułożone chronologicznie. Rozpoczyna ten ciąg prac obraz z 1981 roku pt. "Le Fou" o wymiarach 200 x 100 cm (z cyklu "Tarot"). Kończy się opisywany album obrazem z 2025 roku pt. "Van Gogh Militaire 8" (wymiary 170 x 200 cm). Na okładce został umieszczony obraz (w lekko okrojonej wersji) pt. "Don Kichot w kuchni" z 2001 roku (wymiary 200 x 180 cm). Wszystkie podpisy oraz teksty zawarte w książce są w języku polskim i angielskim.
Jacek Sroka (ur. 1957) zwykł mawiać: "Inspiracje biorą się z głowy". Z mojej głowy, z mego mózgu wypłynęła ta opinia o albumie, który mogę bezwzględnie polecić. Sroka to jeden z najciekawszych polskich artystów. W jego obrazach znajdziemy czarny humor, horror, groteskę, cierpienie, przeróżne odniesienia do literatury, historii, świata architektury lub techniki. Niezwykle interesujący malarz z frapującymi dziełami, które zazwyczaj wręcz atakują obserwatora intensywnymi, nasyconymi barwami.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAlbum rozpoczyna zdjęcie...