Tender Is the Flesh

2020-08-04
angielski
9781982150921
Sarah Moses
Working at the local processing plant, Marcos is in the business of slaughtering humans—though no one calls them that anymore.

His wife has left him, his father is sinking into dementia, and Marcos tries not to think too hard about how he makes a living. After all, it happened so quickly. First, it was reported that an infectious virus has made all animal meat poisonous to humans. Then governments initiated the “Transition.” Now, eating human meat—“special meat”—is legal. Marcos tries to stick to numbers, consignments, processing.

Then one day he’s given a a live specimen of the finest quality. Though he’s aware that any form of personal contact is forbidden on pain of death, little by little he starts to treat her like a human being. And soon, he becomes tortured by what has been lost—and what might still be saved.
Ta książka nie została jeszcze oceniona NIE MA JESZCZE DYSKUSJI

Bądź pierwszy - oceń książkę

Kup Tender Is the Flesh w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Tender Is the Flesh

1602 525

Oceny książki Tender Is the Flesh

Opinie i dyskusje o książce Tender Is the Flesh

Gdy zamknęłam książkę to czułam, że potrzebuję teraz 5 dni roboczych, żeby wszystko przetrawić. Spodziewałam się czegoś bardziej gore. Nie spodziewałam się natomiast, że będę musiała zmierzyć się z tyloma uczuciami…

I tak, mamy tutaj okropne tło. Człowiek stał się produktem, a cała forma opowieści - zimna, oszczędna, nieczuła - tylko pogłębia odczłowieczenie, które nastąpiło. “Wyborny Trup” podnosi wiele tematów - psychologii tłumu, manipulacji (czy wirus istnieje naprawdę, czy to kontrola przeludnienia?),a finalnie także zezwierzęcenia (padlinożercy).

Ja muszę osobiście przyznać, że mnie najbardziej dotknął smutek i strata. I te tematy pojawiają się na wielu płaszczyznach. W pewnym momencie nie chciałam czytać dalej - nie dlatego, że książka mnie nużyła (wręcz przeciwnie!),ale ze względu na ładunek emocjonalny.

Mamy tło historii, gdzie ludzie zaczęli zjadać ludzi - i nie będę zaprzeczać, jest to absolutnie paskudne. Ale mamy też przeżywanie żałoby, radzenia sobie z samotnością i szukanie dla siebie miejsca - bo nie ma co się oszukiwać, nakreślony świat przedstawiony stwarza idealne warunki dla osób, którymi nie kierują czyste intencje. Nasz główny bohater próbuje przetrwać, mierząc się z własnymi demonami. Dla kontrastu, bardzo podobały mi się sceny w zoo, które na chwilę spowalniały tempo, pozwalały na chwilę refleksji. Chociaż ten motyw szczeniąt…

Zakończenie wbiło mnie trochę w fotel, ale miałam oczywiście przeczucie, że tutaj nie będzie happy endu (jak mógłby w takim świecie być?). Traktuję je, jako zakończenie trochę otwarte. Poniekąd musimy się domyślić, co kierowało naszym głównym bohaterem.

“Wyborny Trup” nie jest książką idealną - przypuszczam, że narracja dla wielu osób będzie trudna. Sam motyw känibäl!zmu też będzie ciężki do przebrnięcia dla osób, które nie miały do czynienia z taką literaturą. Uważam, że książka traktuje też trochę rzeczy po macoszemu - wyjaśnienie, dlaczego nie możemy być wegetarianami jest moim zdaniem słabe. Wirus pojawia się sporadycznie (istnieje? czy są prowadzone badania? Dostajemy w sumie ochłapy). Zdziwiło mnie też, że nie poświęcono więcej uwagi chorobie kuru, a pada w książce wątek jedzenia podrobów.

Czy jest to szokująca lektura? Tak, w dużej mierze. Czy jest smutna i zimna? Tak, przez cały czas. Czy warto ją przeczytać? Jak najbardziej - jako komentarz społeczny i wizję przyszłości, do której mam nadzieję, nigdy nie doprowadzimy.

Nie pozwala się oderwać

Nie pozwala się oderwać

„Wyborny trup” to książka, która naprawdę potrafi zadrwić z moralności. Moja się wystraszyła, wyskoczyła oknem i chyba jeszcze nie wróciła.

„Wie, że mógłby ją trzymać przy domu, że to dozwolone. Wie, że niektórzy ludzie hodują sztuki nawet w mieszkaniu i zjadają je za ich życia, po kawałku. Mówią, że takie mięso jest smaczniejsze, świeższe, zapewniają. Są już w sprzedaży instrukcje wyjaśniające, jak, kiedy i gdzie ciąć, żeby produkt przedwcześnie nie umarł.”

Mam taką eksplozję myśli i emocji, że ciężko mi to opisać. Czy jesteście sobie w stanie wyobrazić przeniesienie terminów zootechnicznych na ludzi? Sztuki, tuczniki, półtusze, karma dla pogłowia domowego. Bardzo mnie to ruszyło, a w książce to codzienność. Nie znajdziecie tu drastycznych scen w dosłownym znaczeniu ani lejącej się krwi, ale to, co przeraża najbardziej to chłód i obojętność. No i stopy wyłożone w mięsnym na sałacie. Przerażające jest to, jak łatwo człowiek staje się „produktem”. Jak powstają instrukcje, gdzie i jak ciąć, żeby mięso było „lepsze”. Jak zgodne z prawem jest jedzenie kogoś za życia. I ta żądza mięsa, padlinożercy niczym zombie krążące i szukające mięsa.

Książka jest dość krótka, ale nic dodać, nic ująć. Zakończenie było nieco przewidywalne, ale i tak zrobiło ogromne wrażenie. Ta ekplozja emocji wybucha i nagle jest chłodne odcięcie niczym gilotyną. Jest bardzo niewygodna i nieprzyjemna, ale to czyni ją świetną.

7652 użytkowników ma tytuł Tender Is the Flesh na półkach głównych
1279 użytkowników ma tytuł Tender Is the Flesh na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Tender Is the Flesh

Agustina Bazterrica
Agustina Bazterrica
Argentyńska pisarka, autorka opowiadań, poezji i powieści.

Czytelnicy Tender Is the Flesh przeczytali również

Odruch Ashley Audrain
Odruch
Ashley Audrain
Blythe jest szczęśliwa z Foxem i myśli, że znają się na wylot. On robi karierę jako architekt, ona bez sukcesów pisze opowiadania. Gdy Blythe zachodzi w ciążę jest najszczęśliwsza na świecie, jednak macierzyństwo nie jest takie, jakie się jej wydawało. Ma wrażenie, że dziecko przy niej jest niespokojne i jej nienawidzi, a przecież nie tak miało być...Rady, które słyszy też jej nie pomagają. Gdy jej córka zaczyna mieć przejawy agresywnego, a nawet okrutnego zachowania wobec innych (z wyjątkiem ojca),Blythe zaczyna się jej bać i rozpaczliwie chce być ponownie w ciąży, aby dostać jescze jedną szansę na bycie matką. Inną matką niż do tej pory była...I z innym dzieckiem... Lubię książki, które pokazują macierzyństwo nie tylko od tej kolorowej strony. Tutaj dodatkowo mamy przemianę rodziny, bo intuicja matki i jej spostrzeżenia są ignorowane, co ma pośredni wpływ na funkcjonowanie tej rodziny. No właśnie - ale ile w tym, co się z tą rodziną dzieje jest "zasługą" traum przeszłości, a ile z tego, co się dzieje ma przyczynę w teraźniejszości? Czy można mieć dosyć macierzyństwa i chcieć po prostu uciec, tymbardziej jeśli dziecko jest problematyczne? Czy matka czuje, że z jej dzieckiem jest coś nie tak? Czy wszystkie sytuacje, gdy dziecko wydaje się być okrutne dzieją się naprawdę czy może pod naciskiem otoczenia tylko jej się wydaje? I czy to, że dziecko jej mówi, że jej nie kocha to pokłosie złego wychowania czy nieświadomego odtrącenia dziecka z wcześniejszych lat?  Polecam :)
konimall - awatar konimall
Grobowa cisza, żałobny zgiełk Yōko Ogawa
Grobowa cisza, żałobny zgiełk
Yōko Ogawa
Uwielbiam takie kreatywnie dziwaczne książki. "Grobowa cisza, żałobny zgiełk" to zbiór pozornie prostych historii, który szybko jednak okazuje się być o wiele bardziej złożony i skomplikowany, niż się to wydaje. Choć połączenia są widoczne na pierwszy rzut oka, Ogawa ani razu nie pozwala czytelnikowi osiągnąć stuprocentowej pewności co się, do diabła, dzieje w jej historii. Antologia momentami przypominała mi wręcz "Dom z liści", zwłaszcza w zakończeniu ostatniej historii. O Jorge Luisie Borgesie i Marku Z. Danielewskim mówi się, że potrafili dowolnie manipulować strukturą swoich historii, ale Ogawa bije ich obu na głowę w tym krótkim tomiku. Cechą wspólną wszystkich opowiadań jest fascynacja makabrą i/lub mroczne myśli narratorów. Czasem jest to fetyszyzm, czasem trauma, ale zawsze przedstawienie psychologii postaci wywołuje głęboki dyskomfort u czytelnika. "Popołudnie w cukierni" - opowiadanie równie makabryczne, co zwyczajnie smutne. Ogawa mistrzowsko kontrastuje obrazowy styl spokojnego popołudnia z grozą utraty dziecka w wyjątkowo paskudny sposób i następującej po tym traumy. Opowiadanie jest bardzo dobre samo w sobie, ale w kontekście następnych historii staje się mistrzostwem niepewności, gdzie jedna interpretacja całkowicie zmienia kurs całej książki. "Sok" - opowiadanie pozornie pozbawione żadnego znaczenia w szerszej narracji, ale de facto kluczowe we wprowadzeniu na scenę domu z kiwi. Interpretacja tej historii warunkowuje fabułę większości następnych historii. "Stara J." - pierwszego twistu się domyśliłam, ale historia dalej mi się podobała - lubię opowieści o morderczych kobietach. Ale zakręcenia wynikającego z kontekstu kolejnych historii nigdy bym się nie domyśliła. Wprowadzona tu postać pisarki dodatkowo komplikuje sprawy. "Stara J." jest bardzo dobrym opowiadaniem, ale dopiero po przeczytaniu reszty historii można ją poprawnie ocenić. "Piaskowy dziadek" - krótkie, ale przyjemne opowiadanie. Jest smutne (zwłaszcza w kontekście następnej historii),ale znakomicie pobudza wyobraźnię i przywołuje obrazy. Kojarzyło mi się z trochę z historiami Virginii Woolf, w dodatku jest to jedno z nielicznych opowiadań, które kończą się pozytywnie. "Kitle" - Matko Boska, co to było? To że postacie nie są dobrymi ludźmi jest widoczne już na pierwszy rzut oka, ale nie sądziłam, że skala zła sekretarki jest tak wielka. Jest to jedno z nielicznych opowiadań seksualnych (z toksycznym romansem i lesbijskim zauroczeniem) i w pełni wykorzystuje swoje pseudoerotyczne aspekty, by wzbudzić w czytelniku dyskomfort. Ogawa musi mieć ogromny talent, żeby coś tak przyziemnie paskudnego dać czytelnikowi odczuć w zaledwie kilku stronach. "Fastryga na serce" - po prostu... Tego trzeba doświadczyć. "Fastryga" i "Kitle" to chyba najmroczniejsze historie z całego zbioru, które zapoczątkowują lawinę kolejnych horrorów. "Witamy w muzeum tortur" - najmniej krwawe ze wszystkich opowiadań, a jednak - paradoksalnie - najbardziej paskudne. Ogawa umiejętnie ukazuje fetyszyszm koszmarów i przedstawia znakomity horror psychologiczny. Ostatecznie najbardziej straszą nie wykwintne machiny tortur, tylko socjopatia narratorki. "Sprzedawca ortez" - opowiadanie dosyć absurdalne, ale doceniam je za rzucenie trochę światła na postać kuratora. Scena zakładania ortezy jest wyjątkowo nieprzyjemna, choć tak właściwie nic takiego tam się nie dzieje - ale strach narratora po prostu czuć. "Ostatnia godzina tygrysa" - zaskakująco ładne opowiadanie, właściwie przynoszące pewien komfort i stanowiące chwilę oddechu w dość mrocznej antologii. Może czasami makabra też potrafi zrobić coś dobrego? "Pełnia i pomidory" - a tu się zaczyna mindfuck. Ogawa przez 140 stron opowiadała konkretną historię tylko po to, żeby przewrócić stolik i namieszać w głowie czytelnika. Na ostatnich stronach pęka rzeczywistość i czytelnik już niczego nie może być pewien. "Trujące rośliny" - to jest coś rodem z filmów A24. Przemyślenia erotyczne narratorki są wyjątkowo obleśne, a przecież słowo "penis" pada tylko raz. No i to zakończenie... Co to właściwie było? Nawet "Dom z liści" i "Niebieskie soczewki" tak mi nie namieszały w głowie! Genialna antologia, ukazująca kolejne oblicze Yoko Ogawy, która odmawia przystosowania się do jednego gatunku. Szkoda, że nie jest bardziej znana, bo w tych 170 stronach zawiera się czyste mistrzostwo na wielu różnych poziomach.
Fox - awatar Fox

Cytaty z książki Tender Is the Flesh

Nie rozumiem, dlaczego czyjś uśmiech wydaje się nam atrakcyjny. Uśmiechając się, człowiek pokazuje swój szkielet.

Agustina Bazterrica Wyborny trup Zobacz więcej

Istota ludzka jest skomplikowanym bytem, a mnie oszałamiają nikczemności, sprzeczności i wzniosłe porywy ludzkiej kondycji. Nasza egzystencja byłaby rozpaczliwie szara, gdybyśmy wszyscy byli nieskazitelni.

Rozwiń
Agustina Bazterrica Wyborny trup Zobacz więcej

Wszyscy mówią, że upadł, ponieważ wzbił się za blisko słońca, ale przecież latał, rozumiesz, synu? Mógł latać. Nieważne, że upadniesz, jeśli chociaż przez kilka sekund będziesz jak ptak.

Rozwiń