The City and Its Uncertain Walls

- 街とその不確かな壁
- 2024-11-19
- 2024-11-19
- angielski
When a young man’s girlfriend mysteriously vanishes, he sets his heart on finding the imaginary city where her true self lives. His search will lead him to take a job in a remote library with mysteries of its own.
When he finally makes it to the walled city, a shadowless place of horned beasts and willow trees, he finds his beloved working in a different library – a dream library. But she has no memory of their life together in the other world and, as the lines between reality and fantasy start to blur, he must decide what he’s willing to lose.
A love story, a quest, an ode to books and to the libraries that house them, The City and Its Uncertain Walls is a parable for these strange times.
Kup The City and Its Uncertain Walls w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki The City and Its Uncertain Walls
1682 użytkowników ma tytuł The City and Its Uncertain Walls na półkach głównych- Chcę przeczytać 926
- 2025 56
- 2024 18
- Literatura piękna 10
- Literatura japońska 9

Opinie i dyskusje o książce The City and Its Uncertain Walls
"Miasto i jego nieuchwytny mur" to powieść, w której świat materialny miesza się z duchowym światem za murem, stawiając przed nami pytania natury egzystencjalnej - kim jesteśmy, kim jest nasz cień i kim będziemy gdy się od niego uwolnimy.
Towarzyszymy głównemu bohaterowi od czasu jego młodzieńczych lat, gdzie poznaje dziewczynę, która wprowadza go na duchową ścieżkę, na zawsze go zmieniając, aż po czas gdy szukając siebie przeprowadza się w nowe miejsce zostając bibliotekarzem.
Murakami przyzwyczaił mnie już do tego, że każda jego powieść przemawia do mnie i jest dla mnie czymś osobistym, często wręcz sięgającym na poziomie duchowym do mojego ludzkiego kształtu.
Piękna, wielowymiarowa, cudowna!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTowarzyszymy głównemu bohaterowi od czasu jego młodzieńczych lat, gdzie poznaje dziewczynę, która wprowadza go na duchową ścieżkę, na...
Kolejna powieść japońskiego mistrza metafory za mną. Temat znany już z wcześniejszej z książki Koniec świata i Hard-boiled Wonderland z motywem miasta za wielkim murem, gdzie ludzie żyją pozbawieni własnego cienia. Ta powieść to symboliczna wędrówka w głąb siebie, fantazja na temat światów równoległych i próba zrozumienia istoty duszy.
Po mistrzowsku napisana, pełna pięknych zdań historia, która stawia autora w ścisłej czołówce współczesnych pisarzy.
Może w końcu dostanie nagrodę Nobla, bo choć co rok jest w gronie faworytów, to jakoś nie zdobył uznania szwedzkiej akademii. Być może ta powieść się do tego przyczyni.
Życzę mu tego z całego serca!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo mistrzowsku napisana, pełna...
Doskonała.
Akcja dzieje się w realnym życiu oraz w sferze duchowej czy metafizycznej.
Tytułowy bohater zakochuje się w dziewczynie. Oboje są nastolatkami. Dowiaduje się od niej, że ona to nie ona. I żeby poznać ją prawdziwą musi udać się do miasta, którego nie ma. Zagmatwane?? O tak. U Murakamiego nie ma prostych i łatwych rozwiązań. Wszystko się miesza, a czas przestaje istnieć. Jedni powiedzą, że to książka drogi i poszukiwania. Inni, że to fantastyka. A inni napiszą, że odnajdują w głównym bohaterze siebie i swoje rozterki życiowe.
Ja gorąco polecam.
Doskonała.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodchodziłem aż cztery razy do przeczytania tej książki i po kilkudziesięciu stronach odkładałem. No nie dało rady. Dlaczego? Przecież to mój ulubiony pisarz. Podszedłem piąty raz do niej.... Przebrnąłem 90 stron i ruszyłem jak to się mówi z kopyta. Wspaniała i rewelacyjna powieść. Cały Murakami.
Akcja dzieje się w realnym życiu oraz w sferze duchowej czy...
prosto, konsekwentnie i skrupulatnie a jednak o nieświadomości, dualizmie i starych fiksacjach (7.5)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo moja pierwsza przeczytana książka Murakamiego i myślę, że nie ostatnia. Widać, jak doświadczonym jest pisarzem, który umie opowiadać i wprawnie posługuje się słowami i obrazami, które one tworzą. Realizm magiczny w tej powieści sprawia, że czytelnik zaczyna kwestionować otaczającą rzeczywistość, to co realne przeplata się z tym, co wymyślone, aż w końcu granica zaciera się na tyle, że do złudzenia jedno zaczyna przypominać drugie. Za pomocą metafory Cienia Murakami porusza temat dualizmu istniejącego w każdym człowieku, jego ego i alter ego, zadaje pytanie o to, które z nich rządzi i podejmuje decyzje. Oniryczne wędrówki głównego bohatera po miejscach i czasie dotykają tematów podświadomości, tożsamości, miłości, samotności, celu, powołania w życiu. Bezimienne postaci (wliczając w to głównego bohatera) i miejsca bez nazw lub posiadające nazwy ogólne (jak rzeka o nazwie Rzeka),pozwalają osadzić realia powieści w jakimkolwiek miejscu na świecie, dzięki czemu jeszcze łatwiej sie z nimi utożsamić. Jest to świetnie skonstruowana książka, gdzie trzy jej części łączą się w zgrabną całość, bohaterowie są dobrze napisani, cienka linia między tym, co dzieje sie w naszej podświadomości i świecie realnym zanika, a potęga myśli tworzy inne światy.
To moja pierwsza przeczytana książka Murakamiego i myślę, że nie ostatnia. Widać, jak doświadczonym jest pisarzem, który umie opowiadać i wprawnie posługuje się słowami i obrazami, które one tworzą. Realizm magiczny w tej powieści sprawia, że czytelnik zaczyna kwestionować otaczającą rzeczywistość, to co realne przeplata się z tym, co wymyślone, aż w końcu granica zaciera...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoja pierwsza książka Murakamiego. Zajebsita
Moja pierwsza książka Murakamiego. Zajebsita
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJedna z trudniejszych książek Murakamiego jaka przeczytałam.. mimo to piękna .
Końcówka książki pozostawiła mnie w lekkim niedosycie
Jedna z trudniejszych książek Murakamiego jaka przeczytałam.. mimo to piękna .
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKońcówka książki pozostawiła mnie w lekkim niedosycie
"Miasto i jego nieuchwytny Mur" to typowa powieść Murakamiego, w której przeplatają się różne światy. Fani pisarza dość łatwo się w nich odnajdą. Pierwsze sto stron książki nieco mi się dłużyło, ale później książkę czytało się bardzo przyjemnie i nie mogłam się od niej oderwać. Ciekawa kreacja bohaterów, tytułowego Miasta i książkowej rzeczywistości. Lektura tej książki pozostawiła mnie z pewnym uczuciem nostalgii, niedosytu i ochoty na kolejną prozę Japończyka.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZnakomita. Polecam!
Znakomita. Polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytając tę książkę czas zatrzymywał się(a raczej w ogóle nie istniał) tak, jak w Mieście otoczonym Murem 🕰⏳️