Reporterki
Reporterki to pierwsza publikacja, która opowiada o twórczyniach literatury non-fiction.
Magdalena Wdowicz-Wierzbowska zagląda polskim reporterkom prosto w oczy. Odsłania kulisy ich niełatwego zawodu i życia prywatnego w intymnych portretach konwersacyjnych (jak nazwał ten typ przybliżania człowieka Truman Capote).
Autorki uchylają również drzwi swoich domów i pracowni, gdzie pokazują ważne dla siebie przedmioty: łuskę naboju z więzienia w Albanii, fragment łazienkowego kafla, wełniane skarpety, krzyżyk z Wambierzyc czy stary klucz do więziennej celi.
Fotografka zdążyła zapisać twarze i opowieści także tych reporterek, które już odeszły. Od 2015 roku, kiedy zaczęła projekt, zmarły: Wiesława Grochola, Irena Morawska, Lidia Ostałowska i Agnieszka Wróblewska. W książce znalazły się ich ostatnie refleksje o życiu i zawodzie.
Dwadzieścia jeden kobiet: od legend polskiego reportażu Hanny Krall i Małgorzaty Szejnert po młodsze, nagradzane autorki non-fiction – Olgę Gitkiewicz i Małgorzatę Rejmer. Tym razem to nie one zadają pytania, ale same są przepytywane, a z ich opowieści wyłania się historia gatunku, który uprawiają.
„Człowiek, który przede mną zrzuca maskę, przemienia się, ale ja też doznaję przemiany – mówi w rozmowie Magdalena Grochowska. – To obcowanie jest czasem trudne, męczące, destrukcyjne, a niekiedy odświeża mnie, ożywia i buduje, i przynosi olśnienie”.
„Ile zaskakujących rzeczy dowiedziałem się o swoich koleżankach! Reporterki to piękna opowieść o życiach spełnionych. A zarazem album fotograficzny, podręcznik reportażu oraz instrukcja, jak przeżyć w tym zawodzie, gdy się jest kobietą” – Mariusz Szczygieł
Kup Reporterki w ulubionej księgarni
- Przeczytane 2026 1
- Do kupienia 1
- Antologie 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Reporterki
„Lubiłam prostych ludzi, bo w nich była prawda”.
Wybitnie zdolne, ambitne, dociekliwe, to tylko niektóre określenia Reporterek.
W książce przedstawione są sylwetki legend polskiego reportażu oraz sylwetki młodych reporterek. Autorka dociera do ich prywatnego świata, ich domów, przemyśleń.
Opisane zostało 21 kobiet, które mają ten sam zawód, ale każda z nich tworzy swój własny styl, obraz tego świata. Każda ma swoje poglądy, obawy, zagwozdki, ale też silne charaktery.
Warto poznać tak wspaniałe kobiety, niestety nie wszystkie są jeszcze z nami. Pozostała ich twórczość , która zostanie na zawsze na tym świecie.
#współpracarecenzencka
„Lubiłam prostych ludzi, bo w nich była prawda”.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWybitnie zdolne, ambitne, dociekliwe, to tylko niektóre określenia Reporterek.
Fantastyczne wywiady, do czytania powoli, rozdział po rozdziale. Niesamowite kobiety, z erudycją, wrażliwością. Jak pisarki. Polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietnie się czyta! Ciekawe rozmowy z ciekawymi kobietami, na pewno będę wracać do tej książki.