Starożytny Egipt

- 2025-04-23
- 2025-04-23
- 32 min.
- Joanna Ostrowska
Historia to magiczna podróż w głąb przeszłości!
Kiedy poznajemy wydarzenia sprzed wieków, nasza ciekawość rośnie, a my zaczynamy zadawać pytania, które pozwalają nam lepiej zrozumieć świat, w którym żyjemy. Warto poznać historię, ponieważ to klucz do zrozumienia naszych korzeni i kierunku, w jakim zmierzamy.
Poznajcie Cleo, która zabierze was w niezwykłą podróż do krainy faraonów, do cywilizacji, która powstała ponad pięć tysięcy lat temu na brzegach niesamowitego Nilu. Razem odkryjecie monumentalne budowle, przeprawicie się przez rozległe pustynie, a także poznacie wielkich królów, królowe, poetów, mędrców i naukowców.
Cleo wprowadzi was w fascynujący świat piramid oraz wszystkiego, co związane z Egiptem: mumie, krokodyle, egipskie bóstwa i legendy…
To książka, która w nietuzinkowy, ciekawy i dogłębny sposób przedstawia fakty historyczne, zwracając uwagę na teraźniejszość i, przede wszystkim na przyszłość.
Już dziś odkryjcie jedną z najbardziej fascynujących cywilizacji w historii: starożytny Egipt.
Kup Starożytny Egipt w ulubionej księgarni
Oceny książki Starożytny Egipt
27 użytkowników ma tytuł Starożytny Egipt na półkach głównych- Przeczytane 15
- Samodzielne 1
- Dla dzieci 1
- Współpraca reklamowa(barterowa) 1
- Popularnonaukowe 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Starożytny Egipt
Według mnie, całkiem niezła książka dla dzieci o egipcie. Mogłaby mieć więcej ciekawostek, ale porusza te najciekawsze tematy. Jest też ładnie zilustrowana i zaprojektowana. Ilustracje dobrze dopełniają treść
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodróże w czasie to zawsze świetna zabawa, a zwłaszcza do ciekawych cywilizacji. Wydawnictwo ToTamto wydaje serię "Podróżnicy w czasie" i właśnie dziś przychodzę Wam polecić książkę "Starożytny Egipt" autorstwa Francisco Llorca z ilustracjami Montse Galbany.
Książka oznaczona jest jako idealna dla czytelników 9+, ale myślę, że rodzice mogą śmiało czytać ją wspólnie z młodszymi dziećmi. Jest pełna ciekawostek i przedstawia skróconą historię jednej z najciekawszych starożytnych cywilizacji. Można wiele się dowiedzieć, a również i zaciekawić dziecko np. hieroglifami i próbą pisania przy ich pomocy, co będzie świetną zabawą na długi czas.
Książka jest ślicznie wydana i jest pełna ilustracji, które zachęcają do zgłębiania wiedzy. Jest to swoisty wstęp do nauki, który może dodatkowo zaciekawić i obudzić apetyt na więcej. Osobiście chętnie sięgnęłabym po więcej książek o starożytnych cywilizacjach.
Bardzo polecam Wam ten tytuł.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZa egzemplarz książki do recenzji w ramach współpracy barterowej dziękuję bardzo wydawnictwu.
Książka oznaczona...
Fascynuje was Egipt? Podobają wam się piramidy, sarkofagi i sfinksy? Jeżeli na wszystkie pytania odpowiedzieliście twierdząco, to oznacza, że jesteście gotowi na poznanie wielu tajemnic tego miejsca.
Starożytny Egipt to książka, która skrywa ogrom informacji i ciekawostek, o których pewnie większość ludzi nie słyszała. Naszym przewodnikiem jest Cleo, która uwielbia wszystko, co związane jest z tym krajem. Podróż w czasie zaczynamy od momentu powstania Egiptu, poznajemy pierwsze książki, uczymy się o tym, jak budowane były piramidy, poznajemy sekrety mumifikacji, a nawet sami musimy zacząć pisać alfabetem, którym kiedyś się posługiwali mieszkańcy tego państwa. Mamy tutaj również wypisanych wszystkich Bogów, w których wierzyli, a było ich kilku, co jest nawet fascynujące, chociaż dla mnie nie do końca zrozumiałe, ale w dawnych czasach ludzie nie mieli takiej wiedzy, jaką my mamy teraz i mieli swoje teorie na różne dziwne zdarzenia.
Książka nie jest długa, zostały w niej zebrane tylko najważniejsze informacje, które dzieciom mogą przydać się w szkole, a dorosłym na przykład przy rozwiązywaniu krzyżówek. Kolorowe strony oraz dużo ciekawej grafiki sprawia, że jeszcze bardziej wciągamy się w całą opowieść, jednak dzięki obrazkom możemy się wszystkiemu dobrze przyjrzeć, a nie z opisu wyobrażać siebie, jak coś wygląda. Sposób, w jakim została napisana książka, jest bardzo odpowiedni każda strona to inne zagadnienie, więc łatwo nam coś odnaleźć, kiedy musimy gdzieś wrócić. Spokojnie odnajdą się tutaj młodsze dzieci oraz te starsze, ponieważ dla każdego jest tutaj coś ciekawego, nawet dorośli będą zachwyceni tym, jak świetnie zostało wszystko opracowane.
Dla nas temat Egiptu był całkowicie obcy, także książka dostarczyła nam wiele rozrywki, nie każdy z podjętych tematów był dla moich dzieci ciekawy, jednak spokojnie w takich sytuacjach można było sobie dane fragmenty odpuścić i tak robiliśmy. Dowiedzieliśmy się z tej książki bardzo dużo i mamy nadzieję, że będziemy mogli komuś to wszystko opowiedzieć oraz oczywiście polecić książkę, ponieważ warto poznać dzieje starożytnego Egiptu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toStarożytny Egipt to książka, która skrywa ogrom informacji i ciekawostek, o których pewnie większość ludzi nie słyszała. Naszym przewodnikiem jest Cleo, która uwielbia...
Czy piramidy powstały dzięki żmudnej ludzkiej pracy, czy może są dziełem istot nie z tego świata?
Jesteście ciekawi, jak wyglądało życie w cywilizacji zrodzonej ponad pięć tysięcy lat temu na brzegach jednej z najdłuższych rzek świata?
Zapraszam Was na wyprawę po niesamowitej starożytnej krainie, będącej królestwem faraonów, miejscem kultu kotów, którym rządziła m.in. najwybitniejsza władczyni, czyli Kleopatra.
W tej niezwykłej podróży towarzyszyć Wam będzie Cleo, prawdziwa miłośniczka wszystkiego, co związane z Egiptem.
Dzięki książce „Starożytny Egipt”, autorstwa Francisco Llorca, zilustrowanej przez Montse Galbany, zwiedzicie pokaźnych rozmiarów piramidy, poznacie historię papirusowych zwojów, odkryjecie sekrety egipskich mumii, przyjrzycie się egipskim bóstwom, a także przeczytacie o pierwszym udokumentowanym strajku.
Publikacja w jasny i klarowny sposób przybliża młodym czytelnikom historię jednego z najstarszych państw świata. Niewielka objętość z jednej strony nie obciąża nadmierną ilością wiedzy, z drugiej zaś pozostawia lekki niedosyt, co może być czynnikiem zachęcającym czytelnika do poszukiwania dalszych informacji. Treść jest ciekawa, ilustracje przystępne i przyjemne dla oka.
Całość skradnie serce małego miłośnika historii.
Doskonała na prezent i nie tylko 😉 polecam!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDlaczego Egipcjanie golili swe głowy i wybierali peruki zamiast własnych włosów?
Zapraszam Was na wyprawę po niesamowitej starożytnej...
Pod stopami współczesnych turystów przechadzających się po Gizie leżą niezliczone warstwy historii, starożytnych tajemnic i wspomnień zaklętych w kamieniu.
„Starożytny Egipt” autorstwa Francisco Llorci, otwiera przed młodym czytelnikiem wrota jednej z najstarszych cywilizacji świata przenosząc go nad brzeg Nilu, gdzie rodziła się jedna z najbardziej fascynujących cywilizacji w dziejach ludzkości. W tej niezwykłej podróży towarzyszy nam Cleo – młoda narratorka, dzięki której opowieść zyskuje osobisty, pełen ciekawości ton. Cleo z pasją i humorem oprowadza po krainie faraonów, zarażając entuzjazmem, który budzi się z każdym odkrytym sekretam piramid.
Książka urzeka bogactwem faktów, które intrygują, zaskakują i inspirują. Czy wiedzieliście, że piramidy, które dziś jawią się jako potężne kamienne masywy, dawniej lśniły białym wapieniem w blasku pustynnego słońca, niczym odbicie niebiańskiej doskonałości? Albo że koty, czczone w świątyniach jako wcielenie bogini Bastet, miały w społeczeństwie status niemal boski?
Forma wizualna książki zachwyca – ilustracje są pełne detali, kolorowe, wręcz hipnotyzujące. Dziecko przede wszystkim widzi, doświadcza, przeżywa. Strony tej książki tętnią życiem: hieroglify zaczynają opowiadać własne historie, a posągi faraonów zstępują z piedestałów, by opowiedzieć o swoim świecie z perspektywy ludzi z krwi i kości.
Autor z wprawą godną skryby w świątyni Hator łączy narrację przystępną dla młodszych czytelników z głębią, która potrafi zainteresować również dorosłych. To książka, która nie zamyka się w jednej kategorii – równie dobrze sprawdzi się jako wstęp do lekcji historii, jak i przygodowa lektura na dobranoc. Rozbudza wyobraźnię, jednocześnie otwierając drzwi do dalszego poznawania świata.
„Starożytny Egipt” to pozycja, która pokazuje, że historia nie jest skamieniałym zbiorem dat i bitew, lecz żywą opowieścią, która nadal może inspirować i fascynować.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Starożytny Egipt” autorstwa Francisco Llorci, otwiera przed młodym czytelnikiem wrota jednej z najstarszych cywilizacji świata przenosząc go nad brzeg Nilu, gdzie rodziła się jedna z najbardziej fascynujących...
"Starożytny Egipt" autorstwa Francisco Llorca wydana na łamach Wydawnictwa to.tamto (dla dzieci 9+)
#współpracabarterowa
Historia Cleo, która na 32 stronach zabierze Was na podróż po Starożytnym Egipcie: piramidy, mumie, faraonowie, panteon bóstw, Nil i baaaardzo krótka oś czasu historii Egiptu jako państwa.
Szczerze mówiąc zawiodła mnie ta pozycja. Spodziewałem się dostać pigułkę o Starożytnym Egipcie dla dzieci, a dostałem w sumie wstęp do takiej pigułki. Obszerność pozycji, nawet zważając na zalecany wiek (od 9 lat) wydaje mi się tragiczna w cenie 49,99 zł. To jest dosłownie do przeczytania w pół godziny dla dziecka (+dwa rebusy) Mi zajęło to 15 minut. Informację są ciekawe, czyta je się dobrze i inspirują do dalszego zgłębiania wiedzy, ale ilość jest naprawdę marna.
Kwestia Cleo oprócz wstępu prawie nigdzie się nie pojawia, więc to bardziej jakby dała Wam książkę i kazała iść samemu na wycieczkę. Niby mówi do Was, ale równie dobrze jakby jej nie było. Jest kompletnie bezosobowa.
"Starożytny Egipt" to ciekawostka, którą fajnie byłoby mieć w bibliotece. Nie widzę żadnych argumentów przemawiających za tym, by indywidualnie warto było tę pozycję kupić.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to#współpracabarterowa
Szczerze mówiąc zawiodła mnie ta pozycja. Spodziewałem się...
Wybieramy się w podróż wspólnie z Cleo. Fascynują ją piramidy i wszystko co jest związane z Egiptem. Zakładamy specjalne okulary, które przeniosą nas w czasie.
Nil jest najdłuższą rzeką w Afryce i drugą najdłuższą rzeką na świecie po Amazonce. Ciągnie się przez 6853 kilometry, przepływając przez dziewięć krajów. Krokodyl nilowy jest jednym z największych gadów na świecie i występuje na całej długości rzeki.
Piramidy obecnie są postrzegane jako gigantyczne ruiny. Kiedyś były pokryte polerowanym białym wapnem co sprawiało, że lśniły w słońcu. Sekrety związane z piramidami fascynują ludzkość od tysięcy lat. Składano w nich ciała faraonów wraz z dobytkiem, ale symbolizowały też ich drogę do nieba.
Egipcjanie uwielbiali koty. Darzono je zawsze ogromnym szacunkiem. Mieszkały one w świątyniach, były wcieleniem boginii Bastet. Symbolizowały ognisko domowe, miłość i harmonię.
Sfinks to symbol siły i mądrości faraona i królowej Egiptu. Najbardziej znanym jest Gizy, który został wzniesiony w trzecim tysiącleciu przed naszą erą.
Publikacja zawiera wiele cennych informacji. Bardzo przybliża nam jak wyglądał Starożytny Egipt. Będzie bardzo pomocna dla dzieci w wieku szkolnym. Idealna dla dzieci jak i dosłych. Polecamy Katarzyna Kalicka
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNil jest najdłuższą rzeką w Afryce i drugą najdłuższą rzeką na świecie po Amazonce. Ciągnie się przez 6853 kilometry, przepływając przez dziewięć krajów. Krokodyl nilowy jest jednym z największych gadów na świecie...
Koty, egipscy bogowie, papirusy, czy piramidy - książka zawiera mnóstwo informacji i zaskakujących ciekawostek, które pozwolą młodym (i tym starszym) odkrywcom zanurzyć się w magiczny świat pokryty piaskami pustyni.
Na kolorowych kartach znajdziemy starannie wybrane informacje, podane w języku dostosowanym dla młodszych czytelników i pobudzające wyobraźnię oraz ciekawość.
Dowiemy się między innymi dlaczego piramidy mają kształt trójkąta, co wspólnego ma Egipt z poprawianiem urody, jak duży jest Sfinks czy jak powstają mumie.
W tej przygodzie towarzyszyć nam będzie Cleo - narratorka, której obecność zmieni historyczne fakty w egzotyczną przygodę.
To jedna z tych książek, która łączy w sobie zabawę i naukę, podaną w cieszącym oczy wydaniu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa kolorowych kartach znajdziemy starannie wybrane informacje, podane w języku dostosowanym dla młodszych czytelników i pobudzające wyobraźnię oraz...
Piramida Cheopsa, hieroglify, sfinks, pustynia czy Nil. Od razu wiadomo, że mowa o Egipcie, jednym z najbardziej fascynujących krajów na świecie, z niezwykle ciekawą historią. Obecnie Egipt, położony w północno-wschodniej Afryce, kojarzy się głównie z egzotycznymi wakacjami, ale niegdyś był czołową cywilizacją w świecie śródziemnomorskim. W co wierzyli starożytni Egipcjanie? Kim był władca Egiptu? Skąd się wzięły piramidy i jaką strukturę miało państwo faraonów? Jak wyglądały kocie mumie? Jak wyglądały wspaniałe hieroglify? Ta wiedza przyda się nie tylko w szkole!
🐈
Jest wiele powodów, dla których warto zajrzeć w przeszłość: poznanie historii rozbudza ciekawość, zachęca do myślenia, zadawania sobie pytań i pomaga lepiej zrozumieć świat, w którym żyjemy, skąd pochodzimy i dokąd zmierzamy.
🐈
Przed wami książka, która zabierze wasze dzieci w fantastyczną podróż do krainy faraonów, do cywilizacji, która narodziła się ponad pięć tysięcy lat temu na brzegach niesamowitego Nilu.
🐈
„Starożytny Egipt” to książka, która przedstawia fakty historyczne w inny, zabawny i ciekawy sposób, z spojrzeniem w teraźniejszość, a przede wszystkim w przyszłość. Przewodniczką w książce jest Cleo, dzięki której dzieci będą mogły poczuć się jak mali odkrywcy. Autor w lekki i przystępny sposób wprowadza czytelnika w świat starożytnych faraonów, monumentalnych piramid, mumii, krokodyli, kotów, hieroglifów i mitologii pełnej bóstw. Dużym atutem książki są jej ilustracje – kolorowe i pełne detali – przyciągają wzrok i sprawiają, że Egipt staje się niemal namacalny.
🐈
Brakowało takiej pozycji na rynku literatury dziecięcej. Barwna opowieść, która pobudza wyobraźnię i zachęca do dalszego pogłębiania wiedzy. Będzie idealna dla młodych pasjonatów historii, ale także wszystkich uczniów, ponieważ uczy, inspiruje i pokazuje, jak fascynująca może być historia.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzy Wasze dzieci lubią literackie „Podróże w czasie"? 🤔
Jeśli tak, zapraszam na dzisiejszy post.
👇
Poznacie uroki Starożytnego Egiptu, ale… aby odbyć tę magiczną podróż, załóżcie, proszę, specjalne okulary, które znajdują się na początku książeczki.
Naszym przewodnikiem będzie Cleo- znawca wszystkiego, co z Egiptem związane.
Ziemie Egiptu nazywane są bardzo często krainą faraonów, to cywilizacja, która powstała ponad pięć tysięcy lat temu na brzegach niesamowitej rzeki- Nilu. Cleo odkrywa przed małymi podróżnikami historię pierwszych książek, tajemnice monumentalnych budowli, sposoby mumifikacji, fascynacje kotami i makijażem, opowie o prawach kobiet oraz przedstawi wiele innych zaskakujących ciekawostek.
🐱
„Koty- nazywane przez Egipcjan „miu”- były wcieleniem bogini Bastet, przedstawionej jako kobieta z kocią głową.(…) Symbolizowały ognisko domowe, miłość i harmonie”.
"Wielki Sfinks ma 20 metrów wysokości jak( sześciopiętrowy budynek)i 73 metry długości (jak sześć autobusów zaparkowanych jeden za drugim)”.
Poznacie wielkich królów, poetów, mędrców i naukowców, pierwszego bibliotekarza…
Książka napisana jest prostym, przyjemnym językiem. Ważniejsze informacje, nazwy, ciekawostki są zanotowane inną trzcionką. Duże, atrakcyjne, kolorowe rysunki nawiązują do danej ciekawostki i wpływają na odbiór treści przez młodego czytelnika. Warto się im chwilkę przyjrzeć.
Atrakcyjny, większy format książki w twardej oprawie również zasługuje na duże uznanie. 📖💪
Cudowna podróż i wiele ciekawostek znajdziecie w tej pięknie wydanej książeczce.
Szczerze polecam!
liczba stron: 32
format: 215 mm x 280 mm
Kategoria wiekowa: 9+
Czy Wasze dzieci lubią literackie „Podróże w czasie"? 🤔
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeśli tak, zapraszam na dzisiejszy post.
👇
Naszym przewodnikiem będzie Cleo- znawca wszystkiego, co z Egiptem związane.
Ziemie Egiptu nazywane są bardzo często krainą...