Kyre i kosmiczna przepowiednia

Okładka książki Kyre i kosmiczna przepowiednia autora Marta Łapińska, Agnieszka Topczewska-Pińczuk, 9788397261914
Okładka książki Kyre i kosmiczna przepowiednia
Agnieszka Topczewska-PińczukMarta Łapińska Wydawnictwo: Inne Seria: Przygody Kyre bajki
bajki
Przygody Kyre
2025-09-15
2025-09-15
9788397261914

Kup Kyre i kosmiczna przepowiednia w ulubionej księgarnii

książek na półce przeczytane 1962 napisanych opinii 1118

Oceny książki Kyre i kosmiczna przepowiednia

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kyre i kosmiczna przepowiednia

Czy zdarzyło Wam się kiedyś obudzić z wrażeniem, że sen był zbyt realistyczny, by nie był prawdą? 😴 Kyre ma dokładnie tak samo! Kiedy jednak postanawia zwierzyć się babci, odkrywa rodzinne sekrety, o których mu się nie śniło... Okazuje się, że bycie „wybranym” to nie tylko przywilej, ale i wielka odpowiedzialność związana z dawną przepowiednią. 📜💫

​Tym razem Kyre nie wyrusza sam – towarzyszy mu siostra i oczywiście Bobek ! Razem z oddaną drużyną przyjaciół stają przed wyzwaniem ratowania kolejnej planety. 🪐

Czy ich współpraca wystarczy, by pokonać narastające trudności?
Czy uda im się otworzyć kolejne wrota?
Czy strach ma tylko wielkie oczy, czy może realne kształty?
Czy nawet w najbardziej zgranej paczce jest miejsce na kłótnie?

❤️ I najważniejsze: czy prawdziwa przyjaźń potrafi wybaczyć kłamstwo?

​To, co absolutnie skradło moje serce (poza genialną fabułą!),to nowoczesne podejście:
📲 QR kody, które przenoszą nas prosto do magicznego świata online.
🧠 Po raz kolejny: Słowniczek trudnych pojęć – wyjaśnionych tak przystępnie, że każde dziecko poczuje się jak mały ekspert!

​Ta książka po raz kolejny mnie zachwyciła i udowodniła, że literatura dziecięca nie ma granic!

​Tym razem Kyre nie...

KYRE i KOSMICZNA PRZEPOWIEDNIA
Seria:Przygody Kyre

Jeśli Twoje dziecko lubi historie, w których coś ciągle się dzieje, a bohaterowie muszą kombinować, współpracować i podejmować trudne decyzje KYRE i KOSMICZNA PRZEPOWIEDNIA będzie strzałem w dziesiątkę.

To nie jest zwykła opowieść o kosmosie. To historia pełna zagadek, które aż proszą się o rozwiązanie razem z bohaterami. Kyre i jego drużyna nie mają łatwo muszą wykazać się sprytem, spostrzegawczością i odwagą, ale też nauczyć się ufać sobie nawzajem. I właśnie to wypada tu najciekawiej.

Ogromnym plusem książki jest to, że angażuje czytelnika. Dziecko podczas czytania może zastanawiać się:
A ja co bym zrobił?
Komu bym zaufał?
Czy to na pewno prawda?.
Dzięki temu historia zostaje w głowie na dłużej niż tylko do ostatniej strony.

Na uwagę zasługuje też motyw przywództwa pokazany w bardzo przystępny sposób. Kyre nie jest idealny i nie zna odpowiedzi na wszystko, ale uczy się czegoś znacznie ważniejszego: jak być kimś, na kim inni mogą polegać.

Książka jest dynamiczna, pełna zwrotów akcji i jednocześnie niesie ze sobą wartości, które naprawdę mają znaczenie. To świetna propozycja zarówno do samodzielnego czytania, jak i wspólnego odkrywania historii z rodzicem.
Podsumowując: przygoda, zagadki i ważne lekcje w jednym dokładnie to, co dobra książka dla dzieci powinna oferować.

KYRE i KOSMICZNA PRZEPOWIEDNIA
Seria:Przygody Kyre

Czy szukasz książek dla dziecka, które nie tylko będą ciekawe ale będą miały wartościową treść ? Tak? To super trafiłeś !

,,Kyre i kosmiczna przepowiednia- Saga o pracy zespołowej, technologii i energii… ze smoczych kup i gnijących wodorostów” Agnieszka Topczewska-Pińczuk i Marta Łapińska

Jest to kontynuacja przygód Kyre. Chłopiec po opowieści babci o przodkach ma obawy przed powrotem na Saturn. Jednak za namową siostry decyduje się na ten poważny krok i razem lądują w dobrze nam znanej z wcześniejszej książki budce telefonicznej z magiczną monetą dziadka.
Jakie tym razem czekają go przygody ? 🤩

Druga część wydaje mi się jeszcze lepsza od poprzedniej. Porusza bardzo ważny temat wśród dzieci (i nie tylko),a mianowicie kłamstwo.
Ale czy warto kłamać ? I czy kłamstwo nigdy nie wyjdzie na jaw ?
Po raz kolejny oczywiście dziecko dostrzeże zalety pracy zespołowej.
Dla mnie jednak najważniejszym tematem był strach. Autorki w piękny sposób pokazują, że każdy z nas może się czegoś bać i nie możemy tego ukrywać przed bliskimi, bo przecież kto inny nam pomoże w pierwszej kolejności jak nie ludzie których lubimy, kochamy ? Również pokazany jest ten strach jako coś normalnego w naszym życiu, coś czego nie należy się wstydzić, bo przecież każdy lęk jakoś da się pokonać.

Jest to pozycja przy której nasze dzieci rozwiną swoją wyobraźnię, a przy okazji dostaną masę cennych lekcji.
Znów spędziliśmy z synem godziny na rozmowach przy każdym rozdziale (a czasem przy każdej stronie).
Polecam z całego serca ! ♥️

13 użytkowników ma tytuł Kyre i kosmiczna przepowiednia na półkach głównych

Okładka książki Kyre i kosmiczne wrota Marta Łapińska, Agnieszka Topczewska-Pińczuk
Kyre i kosmiczne wrota Marta Łapińska, Agnieszka Topczewska-Pińczuk
Agnieszka Topczewska-Pińczuk
Agnieszka Topczewska-Pińczuk
Mama Eryka, menadżerka IT, w Polsce jedna z ośmiu kobiet, które zdobyły certyfikat PSM III w zwinnym zarządzaniu, co stawia ją w gronie jedynie ok. 1200 ekspertów na całym świecie. Współautorka Przygód Kyre. Do opowieści o Kyre przeniosła swoją wiedzę oraz doświadczenie związane z tworzeniem programowania i pracą zespołową, które stosuje w międzynarodowych zespołach informatycznych. Z wykształcenia magister stosunków międzynarodowych i nauczycielka języka francuskiego. Pasjonatka czytania mądrych książek i naukowego eksperymentowania.

Wilczyca i renifer Hanna Buch
Wilczyca i renifer
Hanna Buch
Niesamowite jest to, jak takie króciutkie, cienkie i malutkie książeczki potrafią wejść w umysł, niemal osiedlając się tam na stałe. To, jak za pomocą tematu różnic i nietypowej przyjaźni stworzono piękną historię, która nie tylko uświadamia dzieci, ale także uczy – uczy, że nieważne, jak bardzo się różnimy, przyjaźń wciąż pozostaje przyjaźnią. „Wilczyca i renifer” opowiada historię dwóch zwierzaków, wywodzących się z drapieżników i ofiar. Mianowicie Fiję (wilczycę) i Sale (renifera),którzy zaprzyjaźniają się wbrew, jak wspomniano, prawom natury. „Sale próbował wytłumaczyć, że Fija jest bardzo miła i nigdy nie zrobiłaby mu krzywdy [...]” Cytat ze strony 8 „Wilczyca i renifer” Hanny Buch nie jest zwykłą opowieścią o przyjaźni. Przedstawia chociażby brak akceptacji ze strony ich rodzin, co stanowi idealne podłoże do nauki dla młodego odbiorcy. Uczy tak naprawdę, czym są emocje, trudne doświadczenia i co w życiu się liczy, a także tego, że prawdziwa przyjaźń przetrwa niejedno utrudnienie. W żadnym wypadku nie infantylizuje czytelnika i pozostawia przepiękny morał. Jest jednak pewna rzecz, która wyróżnia tę książeczkę spośród innych pozycji. Mianowicie ilustracje, które posiadają realistyczną anatomię zwierząt – wyglądają jak w rzeczywistości, ale z pewną dozą stylu, wyczuwalnego już na samej okładce. Czuć tu poniekąd minimalizm oraz chłód zimy, jednak z samej historii bije komfortowe ciepło. Czytając ją, przyszło mi na myśl skojarzenie z pewną animacją z 1995 roku, która również ukazuje zimę i międzygatunkową przyjaźń. Dotyczyła ona psa Balto, który zadawał się z gęsią w surowym, acz pięknym klimacie. I tu właśnie dostrzegłam podobieństwo, ale tym razem między gatunkami, które kocham całym sercem. A wszystko to w melancholijnie świątecznym wydaniu. Jestem zdania, że warto sięgnąć po tę pozycję. Mimo że nie ma w niej dużo tekstu, chce się do niej wracać niejeden raz. Dodatkowo jest idealna dla młodszych odbiorców, choć starsi również znajdą w niej coś dla siebie. Wiele razy uśmiechnęłam się podczas lektury, a ciepło rozlało się w sercu. Piękna historia, piękne ilustracje. Według mnie to książeczka bezbłędna i zdecydowanie warta sięgnięcia.
Bookiecikowa - awatar Bookiecikowa
oceniła na102 miesiące temu
W Magazynie Wszechświata Barbara Treter
W Magazynie Wszechświata
Barbara Treter
Czy lubicie czytać dzieciom o uczuciach? “W Magazynie Wszechświata” przenosi nas w bajeczny, magiczny świat, to prawdziwy skarb dla dzieci i dorosłych. Ta pełna magii poetycka opowieść, która zachwyca barwnymi obrazami, przypomina czytelnikom o wdzięczności, radości i zaufaniu. W każdej stronie kryje się przesłanie, że wszechświat nas wspiera, niezależnie od trudności, jakie napotykamy, widzimy różnorodnych bohaterów. Każdy z nich odkrywa, jak ważne jest dostrzeganie małych cudów w codziennym życiu. Wzajemna pomoc, przyjaźń i zaufanie stają się ważnymi wartościami, które prowadzą ich przez miłe odczucia. Dzieci uczą się, że wdzięczność otwiera serca i przyciąga dobre rzeczy, a radość można odnaleźć nawet w najprostszych chwilach. Warto więc zmierzać za przewodnikiem, który prowadzi do Magazynu Wszechświata - cudownego miejsca marzeń, gdzie można posłuchać swojego serca i znaleźć wsparcie. Magia jest wszędzie ✨ Książka stanowi doskonałe wsparcie dla rodziców, nauczycieli i opiekunów, rozwijając świadomość emocjonalną najmłodszych. Dzięki niej rodzice mogą wspólnie z dziećmi odkrywać, jak ważne jest dzielenie się uczuciami i budowanie zaufania w relacjach. Wspólne czytanie staje się nie tylko sposobem na spędzenie czasu, ale także okazją do rozmów o uczuciach, marzeniach i wartościach, przypomnieniem o uważności i możliwości zajrzenia w swoje wnętrze. To magiczna i wrażliwa podróż, która uczy, dokładając cegiełkę do emocjonalnego rozwoju dzieci. Każda strona pełna jest pozytywnej energii, zachęca do odkrywania piękna świata i wdzięczności za wszystko, co nas otacza. Książka ta na pewno na długo pozostanie w sercach małych czytelników. Na pewno też na zawsze w naszej biblioteczce.
Justyna Müller - awatar Justyna Müller
Historyjka Nowa o Niponkach z Niponkowa Anna Chabior
Historyjka Nowa o Niponkach z Niponkowa
Anna Chabior
Dzień doby Kochani! Zima nam nie odpuszcza! Za oknem prawdziwe mrozy. Ale może to i lepiej, wymrożą się przynajmniej wirusy i bakterie. Dzieci ucieszą się, że wreszcie będą mogły pojeździć na sankach lub ulepić bałwana. Ja dziś nieco na przełamanie – mam dla Was opinię o rewelacyjnej wiosenno letniej książeczce dla dzieci, która nie tylko bawi ale i edukuje. Zapraszam serdecznie na moje wrażenia z lektury 😃📖 „Historyjka nowa o Niponkach z Niponkowa”, jak wskazuje sam tytuł, dotyczy rodzinki ptaszków o niespotykanej nazwie Niponki. Na początku w książeczce, znajdziemy spis bohaterów, występujący w całej opowieści, co znacząco ułatwi nam dalsze czytanie i rozeznanie, kto jest kim. Publikacja zawiera łącznie 8 historyjek, w których przedstawione są różne przygody Niponków Poza oczywiście doskonałą zabawą, opowieść ta uczy i wskazuje na to co, naprawdę ważne. Cenne wskazówki dla czytelnika, Autorka zamieściła na końcu rozdziałów, jednak nie we wszystkich. Najważniejsze mądrości dla dzieci, jakie płyną z tej publikacji, to przede wszystkim to, że rodzina i przyjaciele są najważniejsi ; że zawsze powinni trzymać się razem ; że w razie trudności i problemów, mogą na sobie polegać. Ta książeczka uczy też dzieci niesamowitej kreatywności i wychodzi naprzeciw, jeżeli chodzi o wspólną zabawę i rozmaite aktywności. Dzięki niej, zwłaszcza w okresie wiosenno - letnim, jestem przekonana, że młodsze dzieci z chęcią spędzą czas na zewnątrz niż z telefonem w domu.Bowiem Niponki uczą nas wrażliwości i bycia pomocnym. Oprócz tego pozytywnych wzajemnych relacji, życia w harmonii z przyrodą i tym co nas otacza. Uczą też tego, jak zachowywać się w poszczególnych sytuacjach i że należy słuchać rodziców. Dowiemy się np. o czym dziecko wiedzieć powinno w czasie podróży. A także jak się do niej przygotować i co warto ze sobą zabrać. Następny, jasny przekaz bijący z tej lektury jest taki, że każdy z nas jest jedyny w swoim rodzaju. Nie należy się do nikogo porównywać, a wręcz przeciwnie. Trzeba szukać w sobie pozytywów i dążyć do jak najlepszej wersji samego siebie. Teraz przejdźmy do samej książki. Zacznijmy od tego, że jest ona napisana i przedstawiona w nietypowy sposób. Nadano jej formę wierszowaną, dodatkowo pięknie rymowaną. Do wszystkich trudniejszych słów Autorka dodała przypisy, które znajdziemy u dołu strony. Ważne wskazówki dla najmłodszych są wytłuszczone, aby można je było łatwiej zapamiętać. I na końcu najważniejsze i zarazem najlepsze. Czyli to, co dzieci uwielbiają najbardziej. Mianowicie książeczka zawiera przepiękne wręcz ilustracje, które doskonale pozwalają dzieciom wyobrazić sobie to, o czym w konkretnym momencie czytają. Można powiedzieć, że wręcz „zakochałam się” w tych obrazkach. One dodają całej historii niesamowitego uroku, co sprawia, że cała publikacja jest naprawdę wyjątkowa. Ciężko oderwać od niej wzrok. Zarówno ja jak i Rozalka jesteśmy nią absolutnie zachwycone. Takie publikacje uwielbiamy najbardziej - bawią, uczą i sprzyjają wspólnym zabawom. Jako ciekawostkę, należy dodać, że Autorka tę opowiastkę stworzyła dla swojego wnuczka Antosia. Chciała, by chłopczyk poznał zupełnie nowe oblicze babci i wspólnie z nią przeniósł się do świata Niponków. By mogli spędzać ze sobą wspaniale wspólny czas i doskonale się bawić. Chciała też, aby wnuczek miał po niej wyjątkową pamiątkę. Co ciekawe, jest to literacki debiut Autorki, ale jak dla mnie, bardzo udany! Z ogromną przyjemnością sięgnę po kolejne pozycje Pani Anny, jeżeli ukażą się na rynku wydawniczym. Podsumowując. Polecam Wam tę historię. Zachęcam, by czytać ją wspólnie i na głos. Da to o wiele lepszy efekt, niż zwykłe czytanue. Zapewniam. Jestem przekonana, że Wasze pociechy pokochają równie mocno Niponki, co moja Rozalka. My jesteśmy absolutnie zachwycone! 😍📖 Polecamy a nasza ocena to 9⭐️/10 🐦‍⬛📖. Na zakończenie dodam tylko, że ogromnie się cieszę, że miałam możliwość zapoznania się z tą opowieścią. Autorce serdecznie gratuluję świetnego pomysłu! Książka pochodzi z prywatnej biblioteczki a wygrałam ją w konkursie organizowanym przez Grażynkę Stando z bloga Aleja Marzeń i Słów. Bardzo Ci Grażynko dziękuję i mam nadzieję, że w miejscu którym teraz Jesteś, dobrych książek nigdy Ci nie zabraknie.
Natalia Strągowska - awatar Natalia Strągowska
oceniła na92 miesiące temu
Kyre i kosmiczne wrota Agnieszka Topczewska-Pińczuk
Kyre i kosmiczne wrota
Agnieszka Topczewska-Pińczuk Marta Łapińska
KYRE I KOSMICZNE WROTA Saga o pracy zespołowej,programowaniu i energii...ze smoczych kup Seria :Przygody Kyre @agnieszkatopczewska-pińczuk @martałapińska Wybierając ksiażki dla dzieci czym najcześciej się kierujecie,na co zwracacie uwagę? Musze zwrócić uwage na wydanie tej ksiażki,bo tym co uwielbiam to twarda oprawa(która wytrzyma wiele dziecięcych otworzeń,duże litery, każde dziecko jak i dorosły z łatwością ją przeczyta i wiśnienka na torcie to ilustracje,które rozbudzają wyobraźnie. KYRE I KOSMICZNE WROTA to pełna przygód i ciepła opowieść dla dzieci, która w przystępny i angażujący sposób łączy elementy fantastyki naukowej z ważnymi wartościami życiowymi. Historia młodego Kyre, niespodziewanie przeniesionego z Ziemi na odległą planetę, szybko wciąga czytelnika w niezwykły świat pełen tajemnic, wyzwań i nieoczywistych bohaterów. Na szczególną uwagę zasługuje barwna drużyna, którą Kyre prowadzi. Każda postać wnosi coś unikalnego od marudnego, lecz wiernego psa Bobka, przez mądrego smoka Egona, aż po błyskotliwą hakerkę Mikę i przedsiębiorczą królową Piszpuntę. Dzięki temu młody czytelnik może zobaczyć, jak różnorodność talentów i charakterów staje się siłą zespołu. Fabuła książki nie tylko bawi, ale też uczy. Kolejne próby uruchomienia kosmicznych wrót teleportacyjnych pokazują, że droga do celu rzadko bywa prosta.Autorki w naturalny sposób przemycają wartości takie jak współpraca, wytrwałość, odpowiedzialność i odwaga. Szczególnie cenne jest podkreślenie, że błędy i porażki są nieodłączną częścią nauki i rozwoju. Język książki jest lekki i zrozumiały, a jednocześnie pobudza wyobraźnię. KYRE I KOSMICZNE WROTA to wartościowa propozycja dla dzieci, które lubią przygody, kosmos i historie o niezwykłych przyjaźniach.
Evie_czyta_uk - awatar Evie_czyta_uk
Biedronki z Kalinowej Łąki Joanna Kalina
Biedronki z Kalinowej Łąki
Joanna Kalina
Pani Joanna Kalina autorka książki pt. '' Biedronki z Kalinowej Łąki'' z gatunku literatury dla dzieci zaprasza je do świata, w którym pojawią się pytania dotyczące występujących zachowaniach u jednej z dwóch głównych bohaterek, którymi są biedronki. Z twórczością Pani Joanny Kaliny nie miałam okazji do tej pory zapoznać, ale chciałam podkreślić to, że ujęła mnie pomysłowością na wykreowanie dwóch głównych bohaterek tak różnych od siebie, które są siostrami. Spodobało mi się to, że autorka rozpoczyna opisywać wierszem, kim są główne bohaterki i czym jest ta historia o nich dla niej czy stanowi wymysł lub, czy ona trwa i rozwija, się nadal mając ciąg dalszy wśród nas przyjmujących również z czasem ich cechy charakteru. Lubię czytać literaturę dziecięcą, która wzbudza u mnie to coś, co daje mi inspiracje, abym mogła czerpać to coś od bohaterów, którzy stanowią dla mnie zagadkę i tak było właśnie i tym razem, gdy poznałam siostry biedronki: Anię i Hanię. Jest to dla mnie, jako odbiorczyni, że mogę wraz z nimi widzieć ich świat z ich perspektywy, jakie one są, jak się zachowują, co myślą, nad czym muszą pracować, aby stawać się lepszymi i nie mieć w sobie poczucia winy, które nie jest nieuniknione tak, abyśmy tego na ogół nie chcieli, bo to jest wpisane w naszą ludzką naturę. Zadawałam, sobie pytanie w trakcie czytania czym obie biedronki mnie zaskoczą, a czym zasmucą, ponieważ miłość siostrzana nie zawsze bywa pozytywna w relacjach ze względu na przewagę bycia starszym, a czy to wystarczy, aby jedna z młodszych sióstr doceniła, jaka wielka jest siła w słowach przekazu płynącego z doświadczenia, które się miewa, już za sobą będąc tą starszą siostrą biedronką? Jestem pod wrażeniem zobrazowania tego, co opisała autorka z tego względu, że ja jako czytelnik rozumiem płynący z treści przekaz, a równocześnie pozwala ona na to, że wyciągnięcie bardzo łatwych wniosków wynikających z zachowań mamy głównych bohaterek, babcią Grażyną, pozostałych przyjaciół, a przede wszystkim starsze siostry Ani w codziennych relacjach z siostrą Hanią, dla której wszystko bywa, takie inne niż się wydaje, będąc tą mniejszą i mającą własne zdanie na temat, jak ona pokonuje przeszkody i czy jest w stanie poradzić sobie sama, czy jednak potrzebuje wsparcia ? Doskonale skonstruowane teksty dialogowe dla wszystkich występujących bohaterów, pięknie wykonane ilustracje przez Pana Grzegorza Puszkara oraz została zamieszczona w tej książce czytelna czcionka ułatwiająca jej czytanie. Jak najbardziej twórczość Pani Joanny Kaliny przypadła mi do mojego czytelniczego gustu z gatunku literatury dziecięcej z tego względu, że można się dowiedzieć, jak wybrnąć z wielu przeszkód, które bywają niełatwe w świecie pełnym ciekawostek, a dzieci pragnący poznać je z bliska poczują, jak to jest w świecie samotności go odkrywać i czy w nim by się tak odnalazły, jak to zrobiła biedronka dwukropka Hania niezdającą sobie sprawy, na czym polega prawdziwa miłość i słuchanie bliskich. Wydawnictwu NowoCzesnemu dziękuje za podarowanie mi do zrecenzowania książki autorstwa Pani Joanny Kaliny pt. '' Biedronki z Kalinowej Łąki''. Warto jest przeczytać tę książkę dzieciom.
Anna - awatar Anna
oceniła na104 lata temu
WIELKI BAU A'GAN Artur Borowiecki
WIELKI BAU A'GAN
Artur Borowiecki
Odwieczny problem z nim jest taki, że robi się sam. Niby wiele nie potrzeba: coś wyciągniesz i nie schowasz, nie odłożysz na miejsce, trochę nakruszysz i tadam. Drugi problem z nim jest taki, że chociaż przecież sam się zrobił, to żadną siłą, ani czarami nie sprawisz, że sam zniknie. Wielu próbowało, ale polegli z kretesem. 😄 Nawet bohaterka tej historii. Królowa Małgorzata, lat osiem, pełna determinacji i z kreatywnym podejściem do tematu. Nawet ona wysyłając całe zstępny walecznych oddziałów do najbardziej nękanych hrabstw w pokoju, czyli Biurkshire oraz Chafeau d'Ubragne, nie była w stanie pokonać raz i na dobre wielkiego i nieprzejednanego Bau a'Ganu. Trzeba przyznać, że wykazała się ogromną dzielnością, ale ostatecznie, aby nastał nowy porządek potrzebne było wsparcie mamy, która zdradziła Gosi sekretny sposób na bałagan. Jaki? Możliwe, że już go znacie, ale zawsze warto sobie, a już tym bardziej dzieciom te trzy magiczne zasady zachowania porządku w domowym królestwie, przyponnieć. Dobrych nawyków warto uczyć już od małego, a ta książka w niezwykle pomysłowy sposób, podpowie jak to zrobić. O prostych sprawach, a bałagan taką jest, można napisać od tak po prostu, lub stworzyć, jak autor baśń o dzielnej królowej, która wytrwale broni swego królestwa przed wrogiem. Genialne! Czyż nie? ☺️. Nas ten pomysł kupił i czerpaliśmy z lektury dużo przyjemności. Od teraz mogę, odwołując się do tej historii, mianować moich własnych synów królami ich pokoi i sprawdzać, jak im idzie rządzenie 😁. Polecam i Wam spróbować! Ogromnym atutem, który sprawia że o Gosi i Bau a'Ganie czyta się z jeszcze większą radością, są śliczne ilustracje 💛. Książkę możecie zakupić na stronie autora, ale pod koniec lutego trafi również na półki wybranych księgarni.
mama_czyta_tuwima - awatar mama_czyta_tuwima
oceniła na82 miesiące temu
Rodzina Pętelków. Mama i tata idą na randkę Barbara Supeł
Rodzina Pętelków. Mama i tata idą na randkę
Barbara Supeł
Czy rodzice mogą wyjść z domu tylko we dwoje na randkę z prawdziwego zdarzenia? „Rodzina Pętelków. Mama i tata idą na randkę” Barbary Supeł to ciepła i pełna humoru opowieść, która podejmuje temat bliskości w związku rodziców. Tym razem autorka przesuwa punkt ciężkości narracji z dziecięcych doświadczeń na relację między rodzicami, proponując młodemu odbiorcy refleksję nad istotą bliskości i pielęgnowania więzi małżeńskiej. Punktem wyjścia fabuły jest rocznica ślubu rodziców Pętelków. Tata organizuje dla mamy niespodziankę, śniadanie oraz zaproszenie na wieczorną randkę. Decyzja o wyjściu bez dzieci staje się dla Jadzi i Stasia źródłem licznych pytań oraz domysłów. Co właściwie robią dorośli, kiedy nie towarzyszą im dzieci? Czy tylko spacerują? Wspominają dawne czasy? A może rozmawiają o swoich pociechach? Autorka umiejętnie wykorzystuje dziecięcą perspektywę, ukazując naturalną ciekawość najmłodszych wobec świata dorosłych oraz trudność w zrozumieniu, że rodzice funkcjonują nie tylko w roli opiekunów. Równolegle do dziecięcych rozważań czytelnik obserwuje przebieg randki. Spacer, wspomnienia wspólnych początków, próbę uroczystej kolacji oraz powrót do codzienności. Miłość rodziców została tutaj pokazana jako ognisko, które wymaga troski, by mogło dawać ciepło całej rodzinie. „Rodzina Pętelków. Mama i tata idą na randkę” to mądra, pełna ciepła historia o relacjach, bliskości i codziennym pielęgnowaniu uczuć. Pokazuje najmłodszym, że rodzice, pozostają także parą, która czasem chce po prostu pobyć razem. To opowieść, która może stać się punktem wyjścia do rodzinnej rozmowy o tym, dlaczego dorośli potrzebują chwili tylko we dwoje.
Czytajibaw - awatar Czytajibaw
Jestem na piątkę! Amanda Kruk-Gawędzka
Jestem na piątkę!
Amanda Kruk-Gawędzka
Właściwe zachowanie jest obecnie trudne do wypracowania u dziecka, jeżeli jedynymi właściwymi przykładami, które spotyka jest sposób postępowania najbliższej rodziny. Często rówieśnicy oraz treści płynące z mediów lub bajek nie są godne naśladowania, toteż warto poszukać dodatkowych wzmacniaczy tych pozytywnych wariantów funkcjonowania w społeczeństwie. Tylko w taki sposób mamy szansę przeciwdziałać tym niewłaściwym wzorcom. Treść W książce dzieci znajdą pięć rozdziałów poświęconych temu, jak należy się zachowywać, by nieść pomoc innym i być lubianym. Została przedstawiona zasada dotycząca tego, że nikt nie powinien się mścić za jakieś niewłaściwe zachowanie względem nas, tylko odpowiadać dobrocią serca. Innym zagadnieniem jest oszczędzanie, w wyniku którego dziecko będzie mogło wspomóc rodziców w sytuacjach kryzysowych. Kolejną kwestią jest samokontrola przejawiająca się w tym, co trzeba robić, by podczas silnych emocji kogoś przypadkiem nie odtrącić. Dwa ostatnie rudziały odnoszą się do obowiązków każdego domownika, a dokładniej rzecz ujmując czytelnik dowie się, że lepiej robić swoje codzienne czynności bez proszenia go o to rodziców i to, że warto wykazywać własną inicjatywę angażując się chociażby w sprzątnie mieszkania bez czyjejś zachęty. Jakie zostały przedstawiane przykłady? Jaki problem jest wam bliższy? Na co warto zwrócić uwagę? O tym dowiecie się po lekturze książki „Jestem na piątkę!” autorstwa Amandy Kruk-Gawędzkiej. Walory wychowawcze Wszystkie poruszone zagadnienia mogą wspomóc dziecko w odpowiednim zachowaniu zwłaszcza, jeśli omówimy z nim je po lekturze. Wykorzystałem w pracy z dziećmi tę książeczkę i były one bardzo zaangażowane w rozmowę na temat tych przykładów, rozumiały ich znaczenie oraz to dlaczego warto tak postępować. Niekiedy nasze luźne sugestie, czy nakazy dotyczące poprawy robienia różnych rzeczy nie trafiają do dzieci, gdyż łatwiej im będzie to zrozumieć na prostym przykładzie dotyczącym ich rówieśników. Pozycję można wykorzystać do wspólnego odegrania scenek, czy stworzenia na podstawie tych historyjek plakatów obrazujących dane zagadnienie, co może być doskonałą zabawą i zarazem okazją do utrwalenia sobie tych treści. Podsumowanie Książkę dzieci odebrały z dużym zainteresowaniem i z podawaniem przez nie przykładów z własnego życia po przeczytaniu każdego zagadnienia, co zwiększa prawdopodobieństwo utrwalenie konkretnych treści. Każda historyjka nie jest zbyt długa, ale za to bogata w przyciągające ilustracje. Całość została napisana prostym językiem, łatwym w odbiorze i jest skierowana do przedszkolaków oraz pierwszoklasistów, którzy mogą mieć ją przeczytaną przez członków rodziny, ale również jest doskonałym uzupełnieniem prowadzonych zajęć w placówkach oświatowo-wychowawczych. Okładka przykuwa wzrok małych odbiorców, bo każdy chciałby być bohaterem. Gorąco polecam pozycję wszystkim młodym czytelnikom, którzy dzięki niej spędzą przyjemnie chwile i dowiedzą się o tym dlaczego warto być grzecznym, dobrze się zachowywać i darzyć bliskich pozytywnymi uczuciami. Za egzemplarz do recenzji dziękuję Studiu Wydawniczemu Million.
Grzechuczyta - awatar Grzechuczyta
oceniła na101 rok temu
Gwiazdka myszki Isabella Paglia
Gwiazdka myszki
Isabella Paglia Paolo Proietti
🔔Święta coraz bliżej i czuć to na każdym kroku. Nam w tworzeniu atmosfery pomagają świąteczne książki, które jak żadne inne potrafią "przemycić" wiele mądrości w pięknych historiach ✨ Właśnie taką opowieścią jest "Gwiazdka Myszki". Dzięki niej można poczuć, co w świętach jest naprawdę ważne. Kiedy Stefcia pomaga osobom, które napotyka na swojej drodze, za każdym razem trafia w samo sedno tego, co sprawia, że święta są tak wyjątkowe: chęć dzielenia się tym, co mamy, najpierw sercem, potem wszystkim innym. To przesłanie zadziałało na mnie jak ciepły kocyk w grudniowy wieczór: przypomniało mi, jak ważne są drobne gesty wobec innych, nie tylko od święta, lecz w codzienności. Muszę też wspomnieć o grafice. To picturebook więc jest to niezwykle istotna kwestia. Ilustracje dodają tej historii ciepła i uroku. Delikatne, zimowe sceny sprawiają, że podczas lektury poczujesz się, jakbyś spacerowała uliczkami pokrytymi śniegiem razem z małą myszką. 🌨️ 💬"Gwiazdka myszki” to takie małe świąteczne przypomnienie dla nas, że największa magia tkwi w prostych gestach 💖 Po tej lekturze czujemy chęć do dzielenia się dobrem i zatrzymania się na chwilę, by zobaczyć drugiego człowieka. Dla mnie to idealna książka, która nie tylko wprowadza w atmosferę świąt, ale też zostaje w sercu na długo. PS. "Gwiazdka Myszki" jest przepięknie wydana - świetnie sprawdzi się na prezent nie tylko pod choinkę 🎁🎄
codzisczytamy - awatar codzisczytamy
Maciek szuka znikniętej Ani Błażej Baraniak
Maciek szuka znikniętej Ani
Błażej Baraniak
Maciek szuka znikniętej Ani - to wielki tym razem polski powrót do takich książek jak Podróże Guliwera, czy Pożyczalscy. Świat zachwycał się tymi powieściami, które zabierały nas do krain tak niezwykłych, że trudno ich szukać w prawdziwym świecie. Dziś na rynku literackim wspaniała pozycja pana Błażeja Baraniaka tym razem z  Ptilunami. Podróże Guliwera Maciek podobnie jak Guliwer Przenosi się do świata małych ludzików. Pozycja Jonathana Swifta napisana w 1726 roku stanowiła połączenie satyry z parodią popularnych w tamtych czasach powieści podróżniczych. Właściwy tytuł tej powieści to "Podróże do wielu odległych narodów świata, w 4 częściach, opisane przez Lemuela Guliwera, najpierw lekarza okrętowego, później kapitana kilku statków". George Orwell powiedział, że gdyby miał wybrać jedną książkę, która ocalałaby podczas gdy wszystkie inne uległyby zniszczeniu, Podróże Guliwera byłyby właśnie tą pozycją.  Pożyczalscy Kłopoty rodu Pożyczalskich pióra Mary Norton zaliczane są  dziś do złotej klasyki literatury dziecięcej. W 1952 roku zostały nagrodzone najważniejszą nagrodą Wielkiej Brytanii w dziedzinie książek dla dzieci The Carnegie Medal. Pół wieku później uznano je za jeden z dziesięciu najlepszych tytułów w siedemdziesięcioletniej historii tej nagrody. Zapoczątkowały pięciotomowy cykl o losach rodziny Pożyczalskich, który podbił serca i poruszył wyobraźnię czytelników na całym świecie. Filmy, seriale, bajki Wielką popularnością cieszą się również filmy dla dzieci z małymi ludźmi w rolach głównych. Dzieci zachwycają się serią o Arturze chłopcu, który trafia do świata Minimków. Do tej pory w Polsce pod naszą narodową redakcją i reżyserią nie ukazało się na rynku literackim ani tym bardziej filmowym nic godnego uwagi w podobnym temacie, aż do niezwykłych Ptinuli.  Ptinule Pan Błażej Baraniak polski autor napisał powieść dla dzieci godną takich pisarzy jak Mary Norton czy Jonathan Swift. Maciek szuka znikniętej Ani zabiera nas w fascynującą podróż do świata nie tylko tajemniczego, ale pełnego magii i przyjaźni.  Maciek nasz młody bohater pewnego dnia odkrywa, że jego siostra Ania została zniknięta. Pamiętajcie nie zaginęła tylko została zniknięta to bardzo ważne. Chłopiec postanawia odnaleźć Anię, jednak ciągle się zastanawia, co się takiego wydarzyło, że dziewczynki nie ma. Wraz z niezwykłymi malutkimi ludzikami Ptinulami chłopiec wyrusza w podróż, by  odnaleźć skarb, który pomoże mu odzyskać siostrę.  Co wie wujek Oskar? Kim są Ptinule i czy mają coś wspólnego ze znikniętą dziewczynką? Kim jest duGun? Co jest ukryte w komnacie na szczycie wieży?  Czy dzieci wrócą szczęśliwie do domu? Jak bardzo niebezpieczna okaże się wyprawa Maćka? Na te i inne pytania znajdziecie odpowiedzi w tej fantastycznej pozycji dla dzieci.  Osobista refleksja Przygody chłopca często są porównywane do serii bajek o Arturze jednak moim zdaniem to złe porównanie. Maciek ma misję odnaleźć siostrę. Pozycja ta jest wspaniałym przykładem miłości między rodzeństwem. Wzajemnej pomocy, empatii, siły rodzinnych więzi oraz wielkiego skarbu, jakim jest przyjaźń.  Książka ta jest napisana typowo dla dzieci. Dla rodzeństwa będzie prawdziwym skarbem i wielką przygodą. Niezwykle urokliwe Ptinule, wielka tajemnica i pełna zaskakujących zwrotów akcji podróż z całą pewnością sprawią, że nasze maluchy nie będą mogły się od tej publikacji oderwać. Autor przez swoja powieść uczy dzieci najważniejszych wartości. Sprawia również, że chcemy, aby czytanie trwało dłużej. To pierwszy tom przygód sympatycznego rodzeństwa i ich niezwykłych przyjaciół. Muszę przyznać, że czekamy na kolejną część.  Trzeba tutaj również wspomnieć o bardzo wygodnym dla dzieci druku, długich tytułach rozdziałów, które pomagają w powrocie do najciekawszych fragmentów, oraz niezwykle przystępnym języku i wartkiej akcji, która sprawia, że zanim się obejrzymy już mamy koniec powieści. Zachęcam do zapoznania się z tym razem naszymi polskimi małymi Ptinulami i odważnym chłopcem Maćkiem, który z miłości do siostry jest gotów na wszystko.
AniaCzyta - awatar AniaCzyta
oceniła na85 lat temu
Tomek w krainie piramid Wojciech Ferdek
Tomek w krainie piramid
Wojciech Ferdek
Dziś mam dla Was kilka słów o książeczce dla dzieci. Zatem jeśli lubicie przygody i dalekie podróże, zapraszam serdecznie do przeczytania mojej opinii. Głównym bohaterem opowieści, jak wskazuje tytuł, jest małoletni Tomek. Mieszka on z rodzicami, malutka siostrzyczką i dziadkiem Józkiem. I to właśnie z nim najbardziej lubi spędzać czas. A to między innymi dlatego, że dziadzio poświęca mu najwięcej uwagi i zawsze ma doskonałe pomysły. Pewnego dnia, Tomek poznaje niesamowitą wręcz tajemnicę swojego dziadka. Ta informacja sprawia, że chłopak jest bardzo podekscytowany i ma w związku z nią liczne plany... Co takiego odkryje Tomek? Jaką tajemnicę będzie dzielił wspólnie z dziadkiem? Jakie przygody będą mu towarzyszyć? I co wspólnego z tym wszystkim ma auto - garbus? Odpowiedzi na te pytania poznacie podczas lektury. Powiem Wam, że nam obu (mi i Rozalce) ta historia bardzo się podobała. A to dlatego, że zawiera to, co lubimy najbardziej :) Czyli odrobinę magii, niezapomnianą podróż oraz liczne przygody. Jako, że ja osobiście kocham podróżować i zwiedzać, ta książeczka była dla mnie doskonałą okazją do odwiedzenia miejsca, w którym realnie jeszcze nie byłam. A dzięki literaturze, mogłam się tam przenieść i niemal poczuć to, o czym do tej pory jedynie słyszałam. To było naprawdę niesamowite doświadczenie. Ponadto, w każdym z nas, cały czas drzemie coś z dziecka, dlatego tak jak główny bohater, byłam podekscytowana tym co mnie czeka. I absolutnie się nie zawiodłam. Interesująca, pełna kolorowych ilustracji książeczka, która oprócz tego, że bawi, rozwija wyobraźnię to zawiera też motyw edukacyjny. Jaki? O tym musicie przekonać się sami. Ja Wam gwarantuję, że warto zapoznać się z tą opowieścią. Jestem przekonana, że waszym pociechom z pewnością się spodoba:) Z naszej strony mogę zaś powiedzieć, że nie możemy się wręcz doczekać, aż poznamy kolejne przygody z serii o Tomku :) Polecamy Wam gorąco tę lekturę a nasza ocena to 10 ⭐️/10 😀📖 Książkę 📖 zaś wygrałyśmy w konkursie organizowanym u Grzechuczyta , za co bardzo dziękujemy 😘😀
Natalia Strągowska - awatar Natalia Strągowska
oceniła na105 miesięcy temu

Cytaty z książki Kyre i kosmiczna przepowiednia

Dodaj cytat z książki Kyre i kosmiczna przepowiednia