Biznesowy geniusz Taylor Swift

Okładka książki Biznesowy geniusz Taylor Swift autora Kevin Evers, 9788382316773
Okładka książki Biznesowy geniusz Taylor Swift
Dorota Gasper

Kup Biznesowy geniusz Taylor Swift w ulubionej księgarnii

Oceny książki Biznesowy geniusz Taylor Swift

OPINIE i DYSKUSJE o książce Biznesowy geniusz Taylor Swift

Nie trzeba lubić jej, by móc ją podziwiać. Nie trzeba zachwycać się jej twórczością, by pozwolić jej na siebie wpłynąć. A w szczególności nie trzeba czuć z nią więzi, by ją rozumieć.

Kevin Evers poświęcił trzysta trzydzieści siedem stron, by opisać niezłomność Taylor Swift. Idąc z nią przez nastoletnich lat aż do momentu stania się wielką, globalna ikoną i symbolem widzimy dokładny schemat, którym posługuje się sukces.

Celem tej książki zdecydowanie nie jest sprawienie, by ludzie pokochali Taylor. Evers jej historią pragnie zainspirować. To tak naprawdę podręcznik mechanizmów, którymi rządzi się świat (nie tylko) sławy oraz spis cech, które warto sobie wykształcić, by jak najlepiej sobie poradzić z trudnościami.

To fascynująca, wciągająca opowieść. Autor w ogromnie ciekawy i klarowny sposób rozkłada na czynniki istotę tworzenia trwałego sukcesu, siłę marki osobistej, a przy tym nie traci humoru. Miłość, teorie, statyczne zagrywki, nutka polityki, dramat codzienności...

To książka, która naprawdę ma w sobie wszystko.

Twoja ulubiona zagraniczna artystka sceny muzycznej? 🎶

Moją nie jest Taylor Swift, ale po obejrzeniu dokumentu „Miss Americana” polubiłam człowieka i wiedziałam, że będę chciała sięgnąć też po książkę „Biznesowy geniusz Taylor Swift”. ;)

Mamy tutaj połączenie biograficznej historii muzycznej Taylor z biznesowymi smaczkami. W moim odczuciu z większym naciskiem jednak na muzyczną karierę, ale sporo biznesowych podpowiedzi można było sobie wyczytywać też między wierszami. 😎

Pozycja zaczyna się od pierwszych kroków Taylor, kiedy była jeszcze nastolatką i marzyła o byciu gwiazdą country. To co możemy od samego początku dostrzec w Taylor to śmiałość, odwagę, samozaparcie i świadomość czego od życia chce: i jak to wszystko wykorzystuje (nieraz ryzykując) od samego początku budowania swojej kariery muzycznej. 🎹

Książka w moim odczuciu nie była równa. Świetne, pierwsze, wprowadzające rozdziały w muzyczne życie artystki wciągnęły mnie niesamowicie. Niestety gdzieś w połowie książki entuzjazm troszkę opadł. Autor duży nacisk położył na przechodzenie Taylor z muzyki country do pop, poświęcając temu fragmentowi kariery zbyt dużo miejsca, przez co chwilami było nużąco. Jednak gdy wyszliśmy z tego tematu, znów książka zaczynała się rozkręcać. ;)

Bardzo spodobał mi się fragment, w którym pokazane było jak Taylor odnajdywała się w zmianach zachodzących w branży muzycznej: kiedy pojawił się streaming i słuchanie muzyki przeszło na zupełnie inny poziom. Interesujące było także to jak wygląda finansowanie artystów z tego źródła. 🎵

Czy Taylor zawsze podejmowała słuszne decyzje? Oczywiście że nie🙃
I dlatego ta książka idealnie pokazuje, jak zbudować imperium, ale nadal będąc cały czas w zgodzie ze sobą, zachowując swoją autentyczność: nawet w czasach, gdy branża na Ciebie nie stawiała, a nawet podrzucała Ci kłody pod nogi.

Inspirująca historia i muszę powiedzieć, że bardzo spodobało mi się połączenie biografii z biznesową analizą.

Twoja ulubiona zagraniczna artystka sceny muzycznej? 🎶

To niezwykle smutne uczucie, gdy wciągasz się coraz bardziej w lekturę i nagle pojawia się „epilog”, a Ty pragniesz tylko jednego — żeby było więcej!
To znakomita, rzetelnie przygotowana praca. Bardzo brakowało mi tak wnikliwego, analitycznego spojrzenia na karierę Taylor. Autor w fascynujący sposób łączy perspektywę psychologiczną z biznesową, tworząc naprawdę niezwykle interesujący obraz. Ta książka w pewien sposób przybliżyła mnie do zrozumienia „fenomenu” Taylor, ale — jak wspomniałam na początku — potrzebuję więcej!

47 użytkowników ma tytuł Biznesowy geniusz Taylor Swift na półkach głównych
8 użytkowników ma tytuł Biznesowy geniusz Taylor Swift na półkach dodatkowych