![Okładka książki Farmakologia. Podręcznik dla studentów medycyny [Wydanie 3 zmienione i uzupełnione]](https://s.lubimyczytac.pl/upload/books/5204000/5204196/1296949-170x243.jpg)
- zdrowie, medycyna
- 1987-01-01
- 1987-01-01
- 832001168X
Farmakologia. Podręcznik dla studentów medycyny” to publikacja, która z pewnością zasługuje na uwagę każdego przyszłego lekarza, farmaceuty oraz wszystkich osób związanych z dziedziną medycyny i zdrowia. Książka została wydana w 1987 roku i od tego czasu stała się istotnym źródłem wiedzy dla studentów, a także praktykujących specjalistów. W tym podręczniku autorzy starają się kompleksowo przedstawić tematykę farmakologii, łącząc teoretyczne podstawy z praktycznymi zastosowaniami leków w terapii. Farmakologia jako nauka zajmuje się badaniem właściwości substancji czynnych, ich działania na organizm ludzki oraz interakcji między różnymi lekami. W obliczu nieustannie rozwijającej się medycyny i farmacji, solidne podstawy wiedzy z tego zakresu są niezbędne dla każdego specjalisty. Podręcznik jest podzielony na kilka głównych rozdziałów, z których każdy koncentruje się na innym aspekcie farmakologii. Pierwsze rozdziały zazwyczaj dotyczą podstawowych pojęć, takich jak farmakokinetyka i farmakodynamika. Autorzy wyjaśniają, jak leki są wchłaniane, dystrybuowane, metabolizowane i wydalane z organizmu, a także jakie mechanizmy działania leków wpływają na ich skuteczność i bezpieczeństwo. Zrozumienie tych procesów jest kluczowe dla umiejętności przewidywania efektów leczenia oraz potencjalnych działań niepożądanych. Kolejne rozdziały koncentrują się na poszczególnych grupach leków, takich jak leki przeciwbólowe, przeciwzapalne, antybiotyki, leki kardiologiczne, psychiatryczne i wiele innych. Każda z grup jest dokładnie opisana pod kątem działania, zastosowania klinicznego, a także przeciwwskazań i interakcji z innymi lekami. Tego rodzaju szczegółowe opracowania są nieocenione dla studentów, którzy przygotowują się do pracy w warunkach szpitalnych czy ambulatoryjnych. Jednym z istotnych tematów poruszanych w podręczniku jest również problematyka skutków ubocznych leków oraz ich monitorowania. Autorzy wskazują na konieczność dokładnego analizowania historii choroby pacjenta oraz na regularne ocenianie skuteczności terapii. To podejście podkreśla rolę lekarza jako nie tylko osoby przepisującej leki, ale przede wszystkim jako opiekuna zdrowia pacjenta, który ma na uwadze zarówno korzyści, jak i ryzyko związane z leczeniem. Książka „Farmakologia. Podręcznik dla studentów medycyny” nie ogranicza się jednak jedynie do teorii. Autorzy wzbogacili tekst o liczne przykłady kliniczne, które ilustrują zastosowanie leków w praktyce. Dzięki temu studenci mają możliwość zobaczenia, jak teoria przekłada się na realne sytuacje w medycynie, co znacznie ułatwia przyswajanie wiedzy. Kolejnym ważnym elementem podręcznika jest uwzględnienie aktualnych trendów i badań w dziedzinie farmakologii. W obliczu szybkiego rozwoju nauki i wprowadzenia nowych leków na rynek, istotne jest, aby studenci byli na bieżąco z nowinkami i zmianami w terapii farmakologicznej. Podręcznik dostarcza informacji o innowacyjnych terapiach oraz kierunkach badań, co czyni go cennym źródłem wiedzy nie tylko dla studentów, ale także dla praktyków medycyny.
Kup Farmakologia. Podręcznik dla studentów medycyny [Wydanie 3 zmienione i uzupełnione] w ulubionej księgarni
Oceny książki Farmakologia. Podręcznik dla studentów medycyny [Wydanie 3 zmienione i uzupełnione]
Tagi i tematy do książki Farmakologia. Podręcznik dla studentów medycyny [Wydanie 3 zmienione i uzupełnione]
Cytaty z książki Farmakologia. Podręcznik dla studentów medycyny [Wydanie 3 zmienione i uzupełnione]
Dodaj cytat z książki Farmakologia. Podręcznik dla studentów medycyny [Wydanie 3 zmienione i uzupełnione]
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Farmakologia. Podręcznik dla studentów medycyny [Wydanie 3 zmienione i uzupełnione]