Heart of Hades. A Hades and Persephone Retelling

- romantasy
- Faeries of the Underworld (tom 1)
- 2022-04-20
- 2022-04-20
- angielski
He was doomed to perish at the exquisite lies of that damned mortal goddess, doomed to love her to the end of his days. A time would come when her face would fade from his memory if he found no way to capture it, but he would spend the rest of his life grasping for the feeling her smile elicited in him.
Forced to attend a ritual sacrifice on Samhain, Hades, a Prince of Faerie, instead claims the chosen victim as his own and spirits her away to his domain in the Underworld in order to save her life.
Her name is Persephone.
Unsure of her unconventional saviour's intentions, Persephone is initially reluctant to befriend him, and Hades is reluctant to draw her further into his dark world.
But as the feelings between them deepen, Hades finds himself torn between a vow he cannot break, a love that may soon break him.
Kup Heart of Hades. A Hades and Persephone Retelling w ulubionej księgarni

OPINIE i DYSKUSJE o książce Heart of Hades. A Hades and Persephone Retelling
Ale mazgaj z tego Hadesa. I mówię to ja, uwielbiająca, kiedy chłopy szaleją za swoimi kobitami i są w tym oddaniu dość żałośni. No ale ponieważ Hades, czy też raczej Luliver, jest żałosny nawet bardzo, to, oczywiście, że cmokałam nad nim, ale też przewracałam oczami, gdy kolejny raz trafiałam na potrójne „Persephone” czy „I love you”, które to sobie rozpaczliwie myślał.
Błędem było czytanie tej książki, bo wygląda na to, że Autorka znowu powtórzyła swój popisowy numer, a więc napisała jeszcze raz to samo, tylko z drugiej perspektywy i ta książka to lustrzane odbicie „The Thief of Spring”, którego nie czytałam (gratuluję sama sobie niepołapania się wcześniej). Jak ją znam, to pewnie jeszcze większa część jest przekopiowana i dostajemy znowu minimum informacji dodatkowych. Bardzo płasko to wszystko tutaj wypadło i trąci to auto-fan fiction. Ech, aż odczuwam chęć sprawdzenia, jak to wygląda w oryginale... Miękka jestem i ciekawska.
Cały ten motyw, że greccy bogowie to tak naprawdę faeries wypada średnio. W ogóle lore tu jest w cały świat i wszystko wydaje mi się superprzypadkowe (tak w ogóle to Hades ma w swoim pałacu lodówkę, lol). Poziom kreatywnego przetworzenia mitologii wypada trochę lepiej niż w „Neon Gods” Katee Robert (gdzie go w ogóle nie było w zasadzie).
Jest to chyba najbardziej terapeutyczna, budująca lektura ze wszystkich książek Autorki, które pamiętam (choć może coś źle pamiętam, bo sporo tego było i niektóre mi poumykały). Fakt, że Hades nie chce z Persefoną pójść do łóżka, zanim ona się nie dowie pełnej prawdy (że jest pół-faerie i znają się z Hadesem od dziecka) to jest doprawdy arcyconsent.