Poznaj Japonię

Okładka książki Poznaj Japonię autorstwa Katarzyna Grabowska, Wojciech Grabowski
Wojciech GrabowskiKatarzyna Grabowska Wydawnictwo: Wydawnictwo Yuki literatura podróżnicza
literatura podróżnicza
2025-10-04
2025-10-04
„Poznaj Japonię” to książka dla osób, które interesują się Japonią i chcą dowiedzieć się więcej o jej kulturze, zwyczajach, wierzeniach, kuchni czy popkulturze. Planują podróż do Kraju Kwitnącej Wiśni – teraz lub w przyszłości, były już w Japonii, ale chcą zrozumieć ją jeszcze lepiej, marzą o wyjeździe, ale myślą że nie są jeszcze na to gotowe.

Znajdziesz w niej rozdziały od wierzeń i religii, przez ceremonię parzenia herbaty i kulturę samurajów, po świat mangi, anime i popkultury. Dowiesz się więcej o kuchni Japonii – czego warto spróbować i gdzie to zrobić.

To efekt ogromnej fascynacji Japonią oraz wielomiesięcznej pracy. Autorzy kraj przemierzali koleją, samolotami, samochodami i kamperem, aby zobaczyć go z różnych perspektyw – od wielkich metropolii po niewielkie wioski na prowincji.

Kup Poznaj Japonię w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Poznaj Japonię

Opinie i dyskusje o książce Poznaj Japonię

Planujesz jechać do Japonii? To w sumie już nie musisz. Wystarczy sięgnąć po Poznaj Japonię. Tu masz wszystko w jednym miejscu, do tego okraszone pięknymi zdjęciami 😉

A tak serio, trochę myląca jest ta nazwa „przewodnik” na okładce. Bo to nie jest taki typowy, suchy przewodnik, który się przegląda i odkłada na półkę. Tę książkę czyta się jakby się słuchało dobrego znajomego, który opowiada o swojej podróży i co chwilę dorzuca jakieś ciekawostki.
I tak, po chwili będziesz mieć ochotę spakować walizkę 😉

Ogrom pracy włożonej w ten projekt naprawdę robi wrażenie. Wszystko jest dopięte na ostatni guzik: od układu treści po szczegółowość informacji. Każdy rozdział to mała skarbnica wiedzy: zaczynamy od historii Japonii, przechodzimy przez wierzenia, by później zanurzyć się w rozbudowanych opisach poszczególnych regionów kraju. Do tego dochodzą liczne ciekawostki, praktyczne wskazówki i rekomendacje miejsc, które aż proszą się o wpisanie na listę must see.

Największą siłą tej książki jest jednak styl. Lekki, przystępny, naturalny. Od pierwszych stron czuć, że Kasia i Wojtek to ludzie pełni pasji, którzy po prostu dzielą się swoimi doświadczeniami i chcą pomóc innym je zdobyć. Znajdziecie tu wszystko: od zasad etykiety, przez podstawy języka, po sposoby przemieszczania się i realne koszty podróży.

Fajnym dodatkiem jest też dostęp do interaktywnej mapy Japonii, gdzie autorzy zaznaczają wszystkie miejsca, opisują je i na bieżąco aktualizują. A że aktualnie tam są, to tych punktów cały czas przybywa.
Warto też zerknąć na ich profile, bo od razu łapie się ten klimat i dokładnie taki sam jest w książce. Luźny, spontaniczny, ciepły.

Poznaj Japonię to niezwykle ciekawa i przyjemna lektura. Przyjazna, spontaniczna, ciepła - dokładnie taka, jak jej autorzy. I właśnie dlatego warto po nią sięgnąć. Niezależnie od tego, czy masz już bilet do Japonii, czy dopiero o niej marzysz.

Książkę możecie zobaczyć na moim Instagramie: Lukkegeek

Kompletny przewodnik po Japonii, absolutny must have dla osób, które wybierają się w podróż! Do tego tekst wzbogacony masą pięknych ujęć z kraju kwitnącej wiśni. Dużo treści związanych bezpośrednio z historią jak i praktyczne wskazówki dla kogoś, kto planuje wycieczkę do Japonii. Polecam!

PS. Polecam również, dla zachowania równowagi, drugą książkę tego autora, uzupełniają się jak yin yang 😄

Uwaga w trakcie czytania strasznie wzrasta chęć wyjazdu do Japonii

Uwaga w trakcie czytania strasznie wzrasta chęć wyjazdu do Japonii

191 użytkowników ma tytuł Poznaj Japonię na półkach głównych
31 użytkowników ma tytuł Poznaj Japonię na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Poznaj Japonię

Wojciech Grabowski
Wojciech Grabowski
Twórca kanału kulinarnego TopGar w serwisie YouTube, prowadzący program Gildia Smaków na antenie Gametoon HD oraz współtwórca bloga podróżniczego RoadTripBus.pl

Czytelnicy Poznaj Japonię przeczytali również

Tokio. Mały atlas hedonistyczny Johann Fleuri
Tokio. Mały atlas hedonistyczny
Johann Fleuri Javelle Pierre
Zagraniczne podróże wymagają porządnego przygotowania. Choć są takie osoby, które lubią wycieczki w ciemno, większa część podróżników nie lubi być negatywnie zaskakiwana przez obcy kraj. Jednym z takich miejsc, które wręcz zmuszają nas do odpowiedniej organizacji jest Japonia. Zupełnie inna kultura i obyczaje. A jeśli planujecie odwiedzić Krainę Kwitnącej Wiśni, to jako pierwsza na myśl przychodzi jej stolica. To z czym możemy się tam spotkać doskonale pokazuje Tokio. Mały atlas hedonistyczny. Opracowanie wydawnictwa Znak, najprościej rzecz ujmując, pozwala nam przygotować się na podróż do stolicy Japonii. Twórcy książki stawiają przy tym na miejsca i atrakcje, które podróżnikom sprawią jak najwięcej przyjemności. Starają się jednocześnie pokazać nam różnorodność Tokio i całą gamę możliwości jakie miasto oferuje przybyszom ze wszystkich stron świata. Już samo wydanie robi bardzo pozytywne wrażenie. Twarda oprawa, wysokiej jakości zdjęcia i ponad 250 stron lektury. Tokio. Mały atlas hedonistyczny to ilustrowana książka podróżnicza, która w precyzyjny i przejrzysty sposób daje nam możliwość przeniesienia się w naszej wyobraźni w miejsca, które później będziemy chcieli zobaczyć na żywo. Johann Fleuri i Pierre Javelle udało się idealnie oddać sedno tego tytułu. Książka stanowi subiektywny wybór autorów. Jeśli mieliście już okazję być w Tokio, ale planujecie ponowną podróż, niekoniecznie musicie znaleźć tu miejsca, które już odwiedziliście i wam się spodobały. To jednak sprawia, że lepiej wczuwamy się w specyficzny klimat Tokio, które w naszych oczach staje się wtedy jeszcze bardziej fascynującym miejsce. Tokio. Mały atlas hedonistyczny zaprasza nas na spacer po najbardziej popularnych dzielnicach miasta takich jak Shinjuku, czy Shibuya, aż po zdecydowanie mniej oczywiste miejsca. Pokazuje nam pełne spektrum możliwości japońskiej stolicy – małe, kameralne uliczki, majestatyczne wieżowce, kapsułowe mieszkania, czy gorące łaźnie. Widzimy jak nowoczesność miesza się z tradycją, często w bardzo oryginalny sposób. Co ważne, opracowanie naprawdę sprawia, że lepiej rozumiemy kulturę panującą w Japonii, co jest naprawdę istotne przed odwiedzinami tego kraju. Johann Fleuri umiejętnie przemyca informacje na temat sztuki, historii, tradycji i obyczajów, które pozwalają nam na dobre zrozumienie Japończyków i ich zachowań w różnych miejscach i sytuacjach. Gdzie zjeść, a gdzie odpocząć? Jakie rozrywki dla ciała, a jakie dla duszy oferuje nam Tokio? Jakie aspekty historii kraju warto poznać? Gdzie czekają na nas najpiękniejsze krajobrazy? Na te wszystkie pytania Tokio. Mały atlas hedonistyczny powinien dać wam odpowiedź, co nie oznacza, że w wyczerpujący sposób przedstawia on potencjał stolicy. Co istotne, całość jest przepięknie zilustrowana. Zobaczycie tutaj setki dużych, klimatycznych zdjęć. Będziecie mieli do czynienia z rozkładem, który sprawia, że kartkujesz jak opracowanie jak album. Nie ma tutaj jednak szczegółowych adresów, czy map. Jeżeli liczycie zatem na to, że książka pozwoli wam zaplanować absolutnie każdy krok waszej podróży, to powinniście rozejrzeć się za uzupełniającą lekturą. Tokio. Mały atlas hedonistyczny to jednak idealna pozycja do tego, by wasze plany nabrały konkretnych kształtów. Pozwala nam rozmarzyć się nad wycieczką w to egzotyczne miejsce, a zarazem rozpocząć jej urzeczywistnianie. Pod tym względem zdecydowanie was nie zawiedzie.
Marek Wasiński - awatar Marek Wasiński
ocenił na724 dni temu