Wszystkie moje kłamstwa

- Count My Lies
- 2025-08-27
- 2025-08-27
- Beata Hrycak
Jestem twoją przyjaciółką. Ale czy możesz mi ufać?
Sloane Caraway jest nałogową kłamczuchą. Kłamie, aby jej życie stało się choć trochę ciekawsze. Kiedy pewnego popołudnia widzi w parku zapłakaną dziewczynkę, mówi jej bardzo atrakcyjnemu ojcu, że jest pielęgniarką i pomoże wyciągnąć żądło osy ze stopy małej. Dzięki temu kłamstwu Sloane zostaje nianią u bogatych Lockhartów. Kobieta pragnie być taka jak oni i jest gotowa kłamać na każdy temat, aby to osiągnąć. Ale może nie jest jedyną osobą, która kłamie w tym luksusowym domu?
Uważaj, kogo okłamujesz...
Sophie Stava stworzyła nieodkładalny thriller o sekretach, które skrywamy, i o niebezpieczeństwach, które czyhają pod fasadą pozornie idealnego życia.
Kup Wszystkie moje kłamstwa w ulubionej księgarni
Oficjalne recenzje książki Wszystkie moje kłamstwa
Sloanie – kłamczucha od ucha do ucha
„Problem w tym, że prawda jest tak mało interesująca. Modyfikowanie jej, zmienianie szczegółów, ubarwianie zaczęło się już w dzieciństwie jak zły nawyk, z którego nigdy nie wyrosłam. Raczej w niego wrosłam, kłamstwa wypływały z moich ust coraz swobodniej, niemal mimowolnie, aż stały się czymś wrodzonym, częścią mnie. Zatraciłam w zasadzie odruch mówienia prawdy”.
Już tak bywa w naturze ludzkiej, że zdarza się nam kłamać. Niektórzy uważają, że kiedy naginają prawdę w dobrej wierze, to nie jest tak do końca kłamstwo, bo robią to, by nie zranić czyiś uczuć, być bardziej interesujący, by uniknąć nieprzyjemności lub nie pozbawiać kogoś marzeń. W psychologii istnieje pojęcie białego kłamstwa i, mimo iż w pewnych okolicznościach potrafi być bardzo przydatne, bo ratuje z niezręcznych sytuacji i opresji rodzinnych, towarzyskich czy zawodowych, to jednak zawsze pozostanie moralnie dwuznaczne. Bohaterka debiutanckiej powieści Sophie Stava wie, że kłamstwo jest złe, niewłaściwe i że wcześniej czy później wyjdzie na jaw i narobi sporo nieprzyjemności, ale i tak skłamie, patrząc prosto w oczy. Dla niej to uzależnienie. Jednak w końcu trafiła na osobę, która w kłamaniu i manipulowaniu była równie dobra, co ona…
Sloane Caraway jest kłamczuchą, która czasami sama wierzy w swoją wykreowaną fikcję. Kłamie, bo wydaje jej się, że życie jest banalne i nudne a ona sama mówiąc prawdę, jest dla innych ludzi nieatrakcyjna. Pewnego dnia siedząc w parku, zauważa zapłakaną dziewczynkę wraz z zakłopotanym i trochę przerażonym sytuacją przystojnym mężczyzną. Zadziałała automatycznie i już po chwili udzielała im pomocy, bo dziecko użądliła pszczoła. U Sloane natura wzięła górę nad rozsądkiem. Przedstawiając się, znów skłamała i to nie tylko co do wykonywanego zawodu, ale również i imienia. Ot tak, na wszelki wypadek. To było silniejsze od niej. Parę dni później spotkała żonę mężczyzny, która podziękowała jej za udzielenie pomocy. Kobieta mogła powiedzieć prawdę, ale chcąc się przypodobać, dalej snuła swoje wizje. Kłamstwo jej się opłaciło, ponieważ Violet zaproponowała jej posadę niani. Tak bardzo chciała zaprzyjaźnić się z panią domu i jej rodziną, że kłamstwa zaczęły oplatać ją samą, ale z czasem okazało się, że nic nie jest tym, czym się wydaje, a w bogatym domu i idealniej rodzinie rządzą tylko pozory.
„Książki nie dopuszczały poczucia samotności, przeczytane szczegóły wplatały się w tkaną przeze mnie pajęczą sieć kłamstw”.
„Wszystkie moje kłamstwa” to debiut Sophie Stava i według mnie bardzo, ale to bardzo udany. Umiejętnie połączyła elementy zawiłej opowieści obyczajowej z thrillerem psychologicznym. Lekki i przyjemny styl wskazywał na pewne „wyrobienie” i podczas lektury do głowy mi nie przyszło, że to dopiero pierwsza książka Autorki. Bardzo dobrze wykreowała postacie. Nie były papierowe, można je było nie tylko polubić czy się z nimi utożsamiać, ale również zrozumieć ich motywację i podejmowane decyzje. Żaden z bohaterów nie był postacią jednoznaczną, co świetnie współgrało z intrygą. Sophie Stava stworzyła świetną fabułę, która nie pozwalała na dłużej oderwać się od książki. To była nietuzinkowa i bardzo dynamiczna historia o manipulacji i grze pozorów, opowiedziana ze swadą, ale i będąca przestrogą, żeby nie oceniać nic i nikogo zbyt pochopnie, by zawsze uważać, kogo obdarza się zaufaniem i nie wierzyć we wszystko, co mówi i robi druga osoba, bo nie ma w życiu nic idealnego i stałego. W mgnieniu oka można stracić wszystko. Wreszcie lektura pomaga zrozumieć, że każdy z nas nosi jakąś maskę i że nie jest się jedyną osobą na świecie, która może się mijać z prawdą, że kłamstwo może być bardziej niebezpieczne niż najgorsza prawda i zawsze ma swoją cenę… z reguły wysoką…
Według niektórych badań każdy z nas wypowiada codziennie około 0,75 kłamstwa… coś w tym musi być, choć nie mam pojęcia, w jaki sposób zostało to zbadane i chyba nie chcę wiedzieć… najlepiej wziąć sobie do serca słowa Marka Twaina: „Jeżeli mówisz prawdę, nie musisz niczego pamiętać”.
Anna Szulist
Oceny książki Wszystkie moje kłamstwa
258 użytkowników ma tytuł Wszystkie moje kłamstwa na półkach głównych- Chcę przeczytać 142
- 2025 8
- 2026 3
- Przeczytane 2025 2
- Współpraca 2
- Ania 1
- Filia 12 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wszystkie moje kłamstwa
Bardzo przyzwoity thriller. Moim zdaniem akcję dało się przewidzieć, ale to nie zmienia faktu, że dobrze się ją śledziło a matactwa bohaterek ubarwiały historię. Przyjemna lektura :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toIG: @moj_huragan_mysli:Kłamstwa przypominają mi… chipsy podczas diety.
Temat Kłamstw,jest główną fabułą książki “Wszystkie moje kłamstwa” Sophie Stava.
Wygrałam ją w rozdaniu, które organizowała @peninia_czyta . Ponownie - dziękuję🙏! Tym razem za to, że dałaś mi ogrom dobrej zabawy podczas czytania!
Sloane - główna bohaterka jest nałogową kłamczuchą.
Kłamstwa ułatwiają jej życie. Sprawiają, że jest doceniana, lubiana, osiąga cele.
Tylko…jak długo można tak żyć?
Co z powiedzeniem “ Kłamstwo ma krótkie nogi?”
-Okazuje się, że jest w nim sporo prawdy. Potknięcia się zdarzają. Czasem wywołują burzę,a czasem życiowe tsunami, ale Sloane jest jak kot-zawsze spada na cztery łapy🐾.
Ludzie kłamią, żeby urozmaicić sobie życie. Sloan nie jest jedyna, ale nie jest jeszcze tego świadoma… Znajomość z Violet wywróci jej życie do góry nogami!
Ta historia to gratka dla miłośników plot twistów. Absolutnie nieprzewidywalna i wciągająca.
Znajdziesz tu połączenie komedii i…thrillera - którego totalnie się tu nie spodziewałam!
Zdecydowanie polecam .
@wydawnictwo_ksiaznica
IG: @moj_huragan_mysli:Kłamstwa przypominają mi… chipsy podczas diety.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to-Jeden chrupek nikomu nie zaszkodzi, problem zaczyna się przy drugim,trzecim... i nagle okazuje się, że sytuacja wymyka się spod kontroli😱
Pierwsza połowa książki czyli część z perspektywy Sloane bardzo mnie zmęczyła, nic się nie działo,dodatkowo główna bohaterka jest bardzo irytująca. Akcja zaczęła nabierać tempa kiedy rozpoczęła się druga część - oczami Violet.
Niestety moja radość nie trwała długo, z każdą kolejną stroną historia coraz bardziej nie trzymała się kupy, a zakończenie jest niestety fatalne. Byłam bardzo ciekawa tej pozycji, niestety - bardzo mnie zawiodła.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiestety moja radość nie trwała długo, z każdą kolejną stroną historia coraz bardziej nie trzymała się kupy, a zakończenie jest niestety fatalne....
Pierwsze 150 stron ciężkie do przebrnięcia, ale różnorodni bohaterowie i plot twisty nadrabiają 🖤
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobra książka. Historia trzyma w niepewności. Zwroty akcji. Widzę potencjał na dobry film na podstawie tej książki
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodobało mi się ;)
Pewnie dlatego, że ten thriller mocno skojarzył mi się z twórczością innej, lubianej przeze mnie autorki - Freidy McFadden. Obie panie stosują bardzo podobne mechanizmy narracyjne, które budują charakterystyczne poczucie niepewności i niepokoju oraz wykorzystują często ekstremalne zwroty akcji, powodując, że zakończenie danej historii może być uznane przez niektórych nawet za zbyt absurdalne.
Książka „Wszystkie moje kłamstwa” ma to wszystko. Wydarzenia w niej opisane koncentrują się na domowym mikroświecie, w którym panuje ciężka, klaustrofobiczna atmosfera. Fabuła jest bardzo wciągająca, bohaterowie niezwykle interesujący, a zakończenie rzeczywiście ogromnie zaskakujące. Tak bardzo, iż mam wrażenie, że Autorka na rzecz wywołania u Czytelnika maksymalnego efektu szoku w finale powieści, zdecydowała się „poświęcić” logikę historii ;) Jednak, w tej książce mi to nie przeszkadzało i całość oceniam na 8.
Podobało mi się ;)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPewnie dlatego, że ten thriller mocno skojarzył mi się z twórczością innej, lubianej przeze mnie autorki - Freidy McFadden. Obie panie stosują bardzo podobne mechanizmy narracyjne, które budują charakterystyczne poczucie niepewności i niepokoju oraz wykorzystują często ekstremalne zwroty akcji, powodując, że zakończenie danej historii może być uznane...
Zaciekawia, koniec zaskakuje, daję 6,8.
Zaciekawia, koniec zaskakuje, daję 6,8.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMam problem z oceną tej książki w skali punktowej.
Za to końcówka, gdy zmienia się osoba prowadząca narrację, to jakiś sen wariata. W pewnym sensie można było się domyślić, że nastąpi zwrot akcji w mniej więcej tym kierunku, ale zostało to zrobione po prostu źle i bezsensu.
Takie zakończenie dopisane na kolanie z kompletnym wyłożeniem się na logikę.
Mam problem z oceną tej książki w skali punktowej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoczątek spokojny, później bardzo wciągająca. Napisana prosto, to dobre czytadło, które szybko się czyta.
Skąd te wysokie oceny? Ta książka jest prymitywna, tosta jak deska i zaspakaja tylko tych czytelników, którzy nienawidzą mężczyzn. Odradzam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGłówna bohaterka książki "Wszystkie moje kłamstwa" kłamie jak złoto. Jest w tym znakomita od czasów dzieciństwa. Jej kłamstwa zaczęły się, kiedy po licznych przeprowadzkach próbowała zdobyć przyjaciół i... tak już jej zostało. Kłamstwo zdarza się jej... mimochodem, ot, spontanicznie, nie wiedzieć czemu. Kiedy poznaje przystojnego ojca rodziny w parku, a później jego żonę, zaczyna wpadać w obsesję na jej punkcie. Ale... jeśli myślicie, że to scenariusz który znacie, to powiem Wam, że jesteście w błędzie. Autorka ma dla Was kilka haczyków.
Tempo czytania tej książki było szalone, bo trzęsłam się aż z niecierpliwości, żeby dowiedzieć się CO DALEJ. Niezwykle umiejętnie autorka dawkuje nam emocje. Nakreśla bohaterów, w bardzo zajmujący sposób charakteryzując ich wygląd i zachowania, sposób ubierania, czesania. Wspaniale oddaje odcienie szarości, dlatego czasami nie wiemy komu kibicujemy, kto jest tym złym, a komu należy się współczucie. Nasze emocje fikają koziołki jak przedszkolak na trampolinie. A sami wiecie, jak trudno zaskoczyć wytrawnego czytelnika powieści kryminalnych. A tu szok i niedowierzanie.
Okazuje się, że kłamią prawie wszyscy, więc trzeba uwazni się rozglądać, żeby nie okazało się, że ni jesteśmy jedynymi kłamcami w okolicy.
Pochłonęłam tę książkę w trybie BONANZA, podobał mi się język, bohaterowie byli nieprzeciętni i interesujący, a swojego faworyta zmieniałam średnio co 8 minut. Wspaniała lektura na jesień!
Główna bohaterka książki "Wszystkie moje kłamstwa" kłamie jak złoto. Jest w tym znakomita od czasów dzieciństwa. Jej kłamstwa zaczęły się, kiedy po licznych przeprowadzkach próbowała zdobyć przyjaciół i... tak już jej zostało. Kłamstwo zdarza się jej... mimochodem, ot, spontanicznie, nie wiedzieć czemu. Kiedy poznaje przystojnego ojca rodziny w parku, a później jego żonę,...