ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać388
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać7
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać14
LubimyCzytać12
Manga. Kurs rysowania

- poradniki
- 2025-08-06
- 2023-10-11
Czy chcesz się nauczyć rysować mangę? Poznaj narzędzia, techniki i sekrety tworzenia wspaniałych rysunków. Dowiedz się, jak określać proporcje i tworzyć szkice. Rysuj postacie w ruchu, nadawaj twarzom wyrazu i emocji, dodawaj cienie i kolory. Dzięki tej książce nauczysz się tego wszystkiego krok po kroku. Nabycie solidnych podstaw pozwoli ci czerpać przyjemność z rysowania. Poprzez stopniowe poszerzanie swoich umiejętności, zyskasz pewność siebie i w końcu będziesz potrafił rysować jak prawdziwy mangaka!
Ta Van-Huy jest rysownikiem specjalizującym się w mandze. Autor licznych książek, popularyzuje rysowanie w tym stylu poprzez swoją stronę internetową i media społecznościowe.
Kup Manga. Kurs rysowania w ulubionej księgarnii
Manga. Kurs rysowania
Ja lubię, choć przyznam, że w ciągu ostatnich kilku lat rzadko to robiłam. Mimo to chętnie sięgnęłam po "Mangę. Kurs rysowania" z dwóch powodów: po pierwsze, żeby zacząć ponownie i udoskonalać swój warsztat pracy, a po drugie.., bo bardzo chciałabym potrafić rysować postaci z anime. "Manga. Kurs rysowania" to ilustrowany poradnik, który prowadzi czytelnika krok po kroku przez rysowanie mangi. Zaczyna od podstaw: proporcji postaci, szkiców i narzędzi, które się do tego nadają. Zawiera opisy i rekomendację przyborów – od ołówka przez cienkopisy po markery i pastele. Omawia dynamiczne aspekty rysunku: jak uchwycić ruch, emocje na twarzy, cieniowanie i kolorowanie, dzięki czemu postaci zyskują życie i ekspresję. Buduje rozwój umiejętności w przemyślany sposób: teoria → technika → praktyka; podkreśla znaczenie regularnej pracy i cierpliwości. To świetny przewodnik, który zaczyna od podstaw i pozwala budować kompetencje stopniowo. Miękka, przyjazna i bardzo estetyczna forma wydania zachęca do ćwiczeń i systematycznej pracy. Sama nie spodziewałam się, ze tak bardzo się wciągnę. Zdecydowanie polecam!
Oceny książki Manga. Kurs rysowania
18 użytkowników ma tytuł Manga. Kurs rysowania na półkach głównych- Przeczytane 14
- Komiksy 1
- W mieszkaniu 1
- Kupione w 2025 1
- Czekają na półce 1
- Rozwój 1
- Współpraca reklamowa(barterowa) 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Manga. Kurs rysowania
Dla mnie sięgnięcie po kurs rysowania mangi to jak cofnięcie się do dziecięcych i nastoletnich lat, gdzie uwielbiałam rysować i właśnie od mangi zaczynałam. Pierwszą książkę uczącą tego rysunku dostałam od siostry @czytajaca_monia
❤️ Dzięki wydawnictwu RM miałam możliwość ponownie wziąć ołówek do ręki i było to niesamowite uczucie. Nie zdawałam sobie sprawy, że tak bardzo tęskniłam za rysowaniem! Nigdy nie ma czasu, człowiek jest wiecznie zabiegany, a jak mam chwilę wolnego to sięgam po książkę do czytania.
"Manga" świetnie nada się dla osób dopiero zaczynających swoją przygodę z rysunkiem. Ja sama czułam się jak totalny lajk i nie wszystko wychodziło mi tak jakbym tego chciała, ale sposób tworzenia rysunków pokazany w tej książce jest naprawdę łatwy do przyswojenia.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to❤️ Dzięki wydawnictwu RM miałam możliwość ponownie wziąć ołówek do ręki i było to niesamowite uczucie. Nie zdawałam sobie sprawy, że tak bardzo...
Książka „Manga. Kurs rysowania” autorstwa Ta Van-Huy to doskonała propozycja dla wszystkich, którzy marzą o tym, by nauczyć się rysować w stylu japońskiej mangi – niezależnie od poziomu zaawansowania. Autor, doświadczony rysownik i popularyzator tej formy sztuki, prowadził mnie krok po kroku przez cały proces twórczy – od pierwszych szkiców po dopracowany, kolorowy rysunek.
Już od pierwszych stron widać, że Ta Van-Huy doskonale rozumie potrzeby początkujących artystów. Zamiast przytłaczać teorią, zaczyna od podstaw: omawia niezbędne narzędzia rysunkowe, tłumaczy, do czego służą i jak z nich korzystać. Następnie przechodzi do najważniejszego etapu – nauki proporcji postaci, tworzenia szkiców oraz pracy z ruchem i emocjami. Autor nie ogranicza się do suchych porad – proponuje konkretne ćwiczenia, które pozwalają rozwijać umiejętności stopniowo i w sposób przemyślany.
Jednym z największych atutów tej publikacji jest czytelność i atrakcyjność wizualna. Liczne ilustracje pokazują kolejne etapy rysunku: od prostego szkicu po gotową, dopracowaną postać. Część przykładów jest czarno-biała, inne – w kolorze, co pozwala lepiej zrozumieć rolę cieniowania i kolorystyki w tworzeniu nastroju i ekspresji. Dzięki temu książka nie tylko uczy, ale i inspiruje.
Warto podkreślić, że Ta Van-Huy nie obiecuje błyskawicznych efektów. Wręcz przeciwnie – zwraca uwagę na znaczenie cierpliwości i regularnej praktyki. Jego podejście można streścić w prostym schemacie: teoria → technika → praktyka. To właśnie dzięki takiej strukturze nawet osoby, które wcześniej potrafiły narysować tylko „patyczaki”, zyskują pewność siebie i realnie widzą postępy.
Na końcu autor poświęca uwagę również technikom kolorowania i cieniowania, dzięki czemu mogę przenieść swoje rysunki na wyższy poziom – nadać im głębię, światło i emocje. Całość wieńczy przesłanie, które dobrze oddaje ducha książki: „Nie poprzestawaj na tym, co lubisz i znasz. Pozostań otwarty na nowe wyzwania – człowiek uczy się przez całe życie.”
"Manga. Kurs rysowania” to nie tylko poradnik, ale też motywujący przewodnik po świecie mangi. Dzięki przystępnemu językowi, licznym ilustracjom i logicznej strukturze, książka świetnie sprawdzi się zarówno dla początkujących, jak i dla tych, którzy chcą uporządkować swoją wiedzę i poprawić warsztat. To pozycja, która inspiruje, zachęca do działania i pokazuje, że każdy może nauczyć się rysować – jeśli tylko poświęci temu trochę czasu i serca.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Manga. Kurs rysowania" autorstwa Ta Van-Huy'a to książka, która pozwoli popracować nad szczegółami rysunków i stworzyć własny komiks.
To nie jest książka dla osób, które chcą się pobawić z rysunkiem i na podstawie projektów z książki zrobić swoje ilustracje. To książka dla tych, którzy na poważnie chcą ćwiczyć swój warsztat i szukają książki, która pomoże im się skupić na szczególe, a nie na kopiowaniu treści z książki, a tworzeniem nowych treści.
Książka pozwoli rozwinąć wyobraźnię i stworzyć swoją własną opowieść obrazkową w stylu ulubionej mangi bądź swoim wysłanym stylu.
To godziny ćwiczeń tych samych wzorów, kształtów i elementów sprawiają, że doskonalimy swoje umiejętności, a nie kopiowanie projektu po projekcie raz na jakiś czas.
Książka jest moim zdaniem odrobinę zbyt krótka i zabrakło mi tu poruszenia tematyki rysowania stóp. Jednak mimo tej jednej wady mogę polecić Wam tą książkę jeśli na poważnie myślicie o rysowaniu mang i doskonaleniu swoich umiejętności.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZa egzemplarz książki do recenzji w ramach współpracy barterowej dziękuję bardzo Wydawnictwu RM.
Jeśli kiedykolwiek marzyłeś o tym, by tworzyć własne historie w stylu mangi, ta książka jest doskonałym przewodnikiem na start. „Manga. Kurs rysowania” autorstwa Ta Van-Huy to praktyczny, a jednocześnie inspirujący podręcznik, który krok po kroku wprowadza w świat rysunku mangowego – od podstawowych proporcji aż po tworzenie wyrazistych, pełnych emocji postaci.
Autor, znany i ceniony mangaka, prowadzi czytelnika przez wszystkie etapy twórczej drogi. Na początku uczy, jak dobierać narzędzia, jak szkicować i zachować odpowiednie proporcje ciała. Następnie pokazuje, jak nadać bohaterom dynamikę i emocje – jak rysować twarze pełne uczuć, sylwetki w ruchu czy sceny akcji. To nie tylko kurs techniczny, ale również inspiracja do rozwijania własnego stylu i wyrażania siebie poprzez sztukę.
To, co wyróżnia tę książkę, to przystępny język i jasne instrukcje. Każdy rozdział jest ilustrowany przykładami, które ułatwiają zrozumienie i samodzielne ćwiczenia. Autor wprowadza czytelnika w świat mangi z pasją i cierpliwością, dzięki czemu książka jest idealna zarówno dla początkujących, jak i tych, którzy chcą doskonalić swój warsztat.
Emocje w tej publikacji odgrywają kluczową rolę – Ta Van-Huy pokazuje, że manga to nie tylko kreska, ale przede wszystkim uczucia, które możemy wyrazić za pomocą rysunku. Każdy bohater nabiera życia dzięki mimice, gestom i dynamice ruchu – a autor uczy, jak to osiągnąć.
Tematyka książki jest uniwersalna i ponadczasowa – to przewodnik dla każdego, kto chce rozwijać kreatywność i odkrywać radość płynącą z tworzenia. Czytelnik nie tylko zdobywa praktyczne umiejętności, ale również poczucie, że może realizować swoje artystyczne marzenia.
Polecam „Manga. Kurs rysowania” wszystkim – zarówno młodym fanom mangi, którzy chcą zacząć swoją przygodę z rysunkiem, jak i dorosłym, którzy szukają twórczej pasji i sposobu na wyrażenie emocji. To książka, która motywuje, uczy i zachęca, by odważnie sięgać po ołówek i stworzyć coś własnego.
Czytając tę książkę, nie tylko nauczysz się rysować jak mangaka, ale przede wszystkim odkryjesz, ile radości i satysfakcji może dać tworzenie własnych historii obrazem.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutor,...
Już od młodości interesuję się rysowaniem oraz mangą, dlatego każda pozycja dotycząca tych tematów jest dla mnie czymś, co bardzo chętnie przeczytam i przetestuję. Cieszę się więc, że miałam okazję zapoznać się z tym mini kursem rysowania.
Zacznę od tego, że jest to cienka książka, ale w większym formacie, który jest podobny do szkolnych zeszytów ćwiczeń. Jednak w porównaniu do nich ten kurs na papierze jest przyjemniejszy i zdecydowanie bardziej zadowalający.
Nie znajdziemy tu skomplikowanych perspektyw, teł czy szczegółowych, nadzwyczaj zaawansowanych sylwetek. Zamiast tego pozycja uczy podstaw, które pomogą stworzyć postać od zera. A mówiąc „podstawy”, mam na myśli bryły. Oprócz pełnych póz poznamy tu także poszczególne części ciała, takie jak dłonie, a nawet głowy.
Podobało mi się również to, że autor poświęcił miejsce na opis przyborów, których warto używać, zaczynając przygodę z rysowaniem. Od ołówków i gumek, po cienkopisy czy nawet pióro kulkowe z białym tuszem żelowym. Zaznaczę tylko, że nie podano konkretnych nazw tych przyborów, co dla mnie jest plusem. Dlaczego? Bo na własnym przykładzie przekonałam się, że polecane ołówki wcale mi nie odpowiadały i musiałam szukać takich, które rzeczywiście sprawiają przyjemność podczas rysowania. Dlatego lepiej, by autor dawał wskazówki i naprowadzał, zamiast od razu podawać gotową listę zakupów ;) oczywiście w mojej opinii!
Znajdziemy w niej nie tylko pozy i części ciała, ale także kawaii zwierzątka, podstawy kolorowania czy ubioru postaci. Szkoda jedynie, że jest tak krótka, bo z przyjemnością zobaczyłabym więcej przykładów.
„Manga. Kurs rysowania” autorstwa Ta Van–Huya to świetny wybór dla osób, które chcą rozpocząć swoją przygodę z mangą i dowiedzieć się co nieco o sposobie ich wykonywania. Polecam ją przede wszystkim tym, którzy jeszcze nie mieli doświadczenia z jej rysowaniem czy tym, którzy próbowali, choć nie udawało się. Myślę, że może wiele pomóc!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZacznę od tego, że jest to cienka książka, ale w większym formacie, który jest podobny do szkolnych zeszytów ćwiczeń. Jednak w...
„Manga. Kurs rysowania” od Ta Van Huy to dla mnie miły powrót do przeszłości. Lata temu namiętnie rysowałam mangę, więc idealnie się złożyło, aby do tego wrócić.
Sama książka to podstawowe kroki i techniki– od prostych szkiców i proporcji, przez mimikę i emocje, aż po bardziej dynamiczne pozy i kolor. Instrukcje są czytelne, ilustracje przyciągają oko, a cały proces rysowania jest łatwy i przystępny.
Dużym plusem jest to, ze na 96 stronach mamy super przestawioną wiedzę i można szybko przejść od pierwszych kresek do całkiem fajnych efektów na kartce. Dla początkujących to idealny start, a dla osób takich jak ja – które już kiedyś miały w ręku ołówek i próbowały sił w mandze – to naprawdę przyjemny powrót do tematu, pełen inspiracji i motywacji.
Czy znajdą się tu bardzo zaawansowane techniki? Raczej nie – to nie jest encyklopedia mangowej anatomii ani szczegółowy kurs perspektywy. Lecz na początek daje możliwość szybkiego wejścia w klimat i na nowo cieszyć się rysowaniem.
Polecam!! Lekki i przyjemny mini podręcznik.
Sama skusiłam się i spróbowałam swoich sił. I powiem Wam, że jestem zadowolona i na pewno często będę do niej wracać.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSama książka to podstawowe kroki i techniki– od prostych szkiców i proporcji, przez mimikę i emocje, aż po bardziej dynamiczne pozy i kolor. Instrukcje są czytelne, ilustracje przyciągają oko, a cały proces...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Manga. Kurs rysowania" to ilustrowany poradnik, który prowadzi czytelnika krok po kroku...
Zawsze chciałam nauczyć się rysować, z podziwem patrzyłam na osoby, które potrafią jednym ruchem ołówka stworzyć postać pełną życia. Nauczyłam się doceniać osoby, które potrafią nas czymś zachwycić, czy to rękodzieło, czy szydełkowanie, decopupage, każda dziedzina zasługuje na uwagę. Ilekroć sięgałam po książki, czy jakieś publikacje, które miały mi pomóc w nauce czy zrobieniem czegoś kreatywnego, cóż nie zawsze potrafiłam je zrozumieć, czy rozgryźć. Zastanawiałam się, czy rysowanie to nie moja bajka, jednak nie poddałam się. Natrafiłam na książkę autorstwa Ta Van-Huy „Manga Kurs rysowania”, zaczęłam ją przeglądać i nie wyglądało to, aż tak skomplikowanie. Postanowiłam sprawdzić, czy faktycznie można nauczyć się tej sztuki krok po kroku i muszę przyznać, że byłam pozytywnie zaskoczona.
„Manga Kurs rysowania” prowadzi czytelnika za rączkę, zaczynamy od podstaw, jak dobierać narzędzia, tworzyć proste szkice i zachować proporcje. Stopniowo przechodzimy do coraz bardziej skomplikowanych elementów, rysowania oczu, nadawania postaciom charakteru, uchwycenia ruchu, co nie jest proste. Wszystko przedstawione jest w taki sposób, że nawet ktoś, kto do tej pory potrafił jedynie rysować patyczaki, może poczuć się pewniej i zauważyć postępy. Oprócz wskazówek znajdziemy tu liczne ilustracje pokazujące poszczególne etapy pracy, od pierwszego szkicu po gotowy, wykończony rysunek. Ta Van-Huy nie ogranicza się tylko do postaci ludzkich, ale wprowadza także rysowanie zwierząt, fantastycznych stworzeń, można rozwijać pełen zakres umiejętności potrzebnych do tworzenia własnych historii. Ta Van-Huy nie tylko tłumaczy, jak narysować oko w stylu mangi, prowadzi czytelnika pokazując każdy etap pracy w jasny, przystępny sposób. Uwierzcie mi, taki laik jak ja tego właśnie potrzebował.
Dużym atutem książki jest jej wizualna atrakcyjność, ilustracje są czytelne, a przy tym inspirujące. Niektóre przykłady są czarno-białe, inne w pełnym kolorze, co pomaga zrozumieć, jak ogromną rolę w rysunku odgrywa cieniowanie i kolorystyka. Publikacja ukazuje, że każdy może stworzyć coś pięknego, jeśli tylko odważy się zacząć. Dla mnie to książka, która w końcu pozwoliła mi uwierzyć, że mogę nauczyć się rysować tak, jak zawsze marzyłam
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeśli marzysz o tym, żeby nauczyć się rysować mangę, ale nie wiesz, od czego zacząć, to książka Ta Van-Huy jest właśnie dla ciebie. "Manga Kurs rysowania" to naprawdę świetny podręcznik dla początkujących, który prowadzi za rękę przez wszystkie etapy twórczego procesu. To, co od razu rzuca się w oczy, to duży format książki. Dzięki temu rysunki i instrukcje są czytelne, a na marginesach jest sporo miejsca, by samemu coś naszkicować. To sprawia, że praca z nią jest wyjątkowo komfortowa.
Książka zaczyna się od solidnego wprowadzenia, które omawia niezbędne przybory do rysowania mangi – od prostych ołówków po bardziej zaawansowane markery. Autor nie tylko je wymienia, ale też krótko opisuje, do czego służą, co jest bardzo pomocne na start. Największą siłą tej publikacji jest podejście krok po kroku. Dowiesz się, jak poprawnie szkicować, nadawać proporcje postaciom, a także jak oddawać ich ruch i emocje na twarzach. To nie są tylko suche porady, ale konkretne ćwiczenia, które pozwalają na stopniowe poszerzanie umiejętności. Nawet jeśli nigdy wcześniej nie trzymałeś ołówka w ręku, z tym kursem zyskasz pewność siebie. Na koniec, autor w prosty sposób wyjaśnia też techniki kolorowania i dodawania cieni, dzięki czemu twoje prace nabiorą życia.
"Manga Kurs rysowania" to nie tylko zbiór teorii, ale przede wszystkim praktyczny warsztat, który pozwala czerpać prawdziwą przyjemność z rysowania i w końcu zacząć rysować jak prawdziwy mangaka.
Wydawnictwo: Wydawnictwo RM
Data premiery: 2025-08-06
Okładka: miękka
Liczba stron: 96
Wymiary: 204 x 10
@kreatywnie_z_julka
Jeśli marzysz o tym, żeby nauczyć się rysować mangę, ale nie wiesz, od czego zacząć, to książka Ta Van-Huy jest właśnie dla ciebie. "Manga Kurs rysowania" to naprawdę świetny podręcznik dla początkujących, który prowadzi za rękę przez wszystkie etapy twórczego procesu. To, co od razu rzuca się w oczy, to duży format książki. Dzięki temu rysunki i instrukcje są czytelne, a...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutor Ta Van-Huy, zafascynowany japońską anime stopniowo wprowadza czytelnika w rysunek Mangi. Nauka rozpoczyna się od prostych szkiców ze zwróceniem uwagi w jaki sposób zachować proporcje.
Każdy dział ma opis zalecanych przyborów do uzyskania odpowiedniego efektu oraz wiele praktycznych wskazówek. Uczy m.in. jak zaznaczać ruch, uchwycić szczegóły twarzy, rysować zwierzęta i chimery.
Są tu podane konkretne techniki jak uzyskać łagodne i surowe efekty. Można też zaczerpnąć wiedzy co do zasad cieniowania, kolorowania i uzyskania tzw efektu rastra.
Mamy tu wiele przykładów obrazków postaci, zwierząt rysowanych na planie brył, gdzie autor prowadzi krok po kroku jak od ogólnego szkicu powstaje kolorowa, pełna szczegółów postać.
Pozycja obowiązkowa dla każdego fascynata mangi, który marzy o stworzeniu własnych rysunków.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKażdy dział ma opis zalecanych przyborów do uzyskania odpowiedniego efektu oraz wiele praktycznych wskazówek. Uczy m.in. jak zaznaczać ruch, uchwycić szczegóły twarzy, rysować...