Dysbioza jelitowa – cichy wróg zdrowia. Jak ją rozpoznać i pokonać?

- popularnonaukowa
- e-book
- 2025-07-15
- 2025-07-15
Wzdęcia, przewlekłe zmęczenie, trądzik, wahania nastroju, problemy z koncentracją, częste infekcje… To nie musi być przypadek. Coraz więcej badań pokazuje, że źródło wielu współczesnych dolegliwości zaczyna się tam, gdzie rzadko zaglądamy – w jelitach.
Ten ebook to kompleksowy, a jednocześnie przystępny przewodnik po zjawisku dysbiozy jelitowej – czyli zaburzenia równowagi mikroflory. Dowiesz się z niego:
czym jest mikrobiota i dlaczego jelita nazywane są „drugim mózgiem”,
jakie objawy mogą świadczyć o dysbiozie – także te, które na pozór nie mają nic wspólnego z trawieniem,
jak krok po kroku diagnozować zaburzenia mikrobioty – od wywiadu po specjalistyczne testy,
na czym polega sprawdzony plan odbudowy mikroflory (metoda 4R) i jak go zastosować w praktyce,
jak styl życia – sen, stres, rytm dobowy, kontakt z naturą – wpływa na jelita,
kiedy warto szukać pomocy specjalisty i jak nie wpaść w pułapki samoleczenia,
jak dbać o mikrobiotę na co dzień – z przykładami rytuałów, planem dnia, listami produktów i inspiracjami kulinarnymi.
Całość uzupełniają checklisty do samodiagnozy i praktyczne wskazówki, dzięki którym łatwiej będzie Ci wprowadzić trwałe zmiany.
To książka, która łączy rzetelną wiedzę z codzienną praktyką – i pokazuje, że zdrowie zaczyna się w brzuchu. Dosłownie.
Kup Dysbioza jelitowa – cichy wróg zdrowia. Jak ją rozpoznać i pokonać? w ulubionej księgarni
Oceny książki Dysbioza jelitowa – cichy wróg zdrowia. Jak ją rozpoznać i pokonać?
12 użytkowników ma tytuł Dysbioza jelitowa – cichy wróg zdrowia. Jak ją rozpoznać i pokonać? na półkach głównych- Chcę przeczytać 7
- » zdrowie&uroda 1
- Science 1
- Nonfiction 1
- Health 1
Tagi i tematy do książki Dysbioza jelitowa – cichy wróg zdrowia. Jak ją rozpoznać i pokonać?
Cytaty z książki Dysbioza jelitowa – cichy wróg zdrowia. Jak ją rozpoznać i pokonać?
Dodaj cytat z książki Dysbioza jelitowa – cichy wróg zdrowia. Jak ją rozpoznać i pokonać?
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dysbioza jelitowa – cichy wróg zdrowia. Jak ją rozpoznać i pokonać?
Poradnik w jasny sposób objaśnia, co nam robią leki, stres czy dieta – jak te czynniki mogą zaburzyć mikroflorę. Dzięki konkretnym przykładom nie czuję się zagubiona, dowiadując się, jak to wszystko działa.