Rdzeń

- 2025-07-30
- 2025-01-01
Rodzinna tajemnica.
Konstelacje kłamstw.
Gdy zniknął mały chłopiec, nikt nie znalazł odpowiedzi na pytanie, co się z nim stało. Po jedenastu latach Julia nie ma już złudzeń – nigdy nie odnajdą jej brata. Aż do dnia, gdy para policjantów staje w drzwiach jej domu, przyprowadzając Damiana z powrotem.
Jednak jeszcze tej samej nocy to, co miało być końcem rodzinnego dramatu, szybko zamienia się w początek jeszcze większego koszmaru.
Przez te wszystkie lata Damian był w miejscu, które zdawało się być tuż obok, a jednocześnie zupełnie niewidoczne. Tamtej nocy wydarzyło się coś, co na zawsze zmieniło losy niejednej rodziny.
Śledczy muszą zmierzyć się z prawdą, która sięga aż do samego trzonu zła, które drzemało w uśpieniu, po to tylko, by w odpowiednim momencie znów się wybudzić.
Rdzeń każdego człowieka jest bowiem gorący jak słońce. I zupełnie jak najbliższa ziemi gwiazda może nieść światło lub ciemność.
Kup Rdzeń w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oficjalne recenzje książki Rdzeń
W głąb, aż do miejsca, gdzie boli najbardziej
„Życie składa się z wielu dróg” – ten cytat mógłby być mottem całej powieści Rdzeń Weroniki Mathii. Dróg prostych, jasnych, które przemierza się niemal tanecznym krokiem, ale też tych krętych, przysłoniętych mgłą cierpienia, które każą człowiekowi iść wciąż dalej, choć każdy krok pali jak ogień. To właśnie z taką drogą miałam do czynienia podczas lektury tej książki – podróżą bolesną, a jednocześnie niosącą dziwną, trudną do opisania satysfakcję.
Każdy bohater, którego spotkałam na kartach Rdzenia, niósł ze sobą bagaż bólu: stratę, samotność, lęk, wspomnienie krzywdy. Rodzina Chodeckich – matka, ojciec i siostra – żyją od lat w cieniu jednej tragedii. Damian zniknął, a świat rozpadł się na kawałki. Zniknęła codzienność, zniknęła radość, została pustka. Julia, siostra, nie tylko trwa w tym cieniu, ale też podejmuje decyzję, która nadaje jej istnieniu kształt obsesji: umrze dopiero wtedy, gdy odnajdzie brata. I gdy po latach chłopiec nagle wraca, nie dostajemy wcale oczekiwanej ulgi. Nie ma katharsis, nie ma oddechu. Jest kolejny mrok, jeszcze gęstszy.
Czytając Rdzeń, miałam wrażenie, że wchodzę do dusznego pokoju, w którym nie ma okien. Światło, jeśli się pojawia, zawsze okazuje się złudne. Weronika Mathia po raz kolejny udowodniła, że nie interesuje jej łatwe prowadzenie czytelnika za rękę. Ona podsuwa tropy, mami obietnicą prostego rozwiązania, a potem z premedytacją burzy nasze przekonania. I właśnie dlatego ta historia tak mocno działa – bo nie szuka sensacji, tylko prawdy o człowieku.
Najmocniej poraził mnie autentyzm postaci – nie tyle same wydarzenia, co ich przeżywanie. Intymne reakcje bohaterów, bezradność wobec choroby, która degraduje umysł, czy listy Julii do brata – szeptane jak w modlitwie – sprawiają, że czytelnik sam zaczyna nieść ich ból. To nie jest tylko thriller psychologiczny. To dramat rodzinny w masce kryminału, opowieść o żałobie, która nie zna ram czasowych, i o miłości, która nie zawsze ratuje.
A jednocześnie… ta książka to dzieło piękne. Brzmi to jak paradoks, ale Mathia potrafi z bólu ulepić coś, co daje satysfakcję literacką najwyższego rzędu. Witrażowe anioły, metafory kosmiczne, wątki astronomiczne – to nie są dodatki. To elementy, które sprawiają, że historia staje się wielowymiarowa, niejednoznaczna, jakby zanurzona w półmroku i rozświetlona nagłym błyskiem gwiazdy.
Po zamknięciu książki nie było we mnie krzyku ani łez. Była cisza. Taka, która zostaje na długo, jak echo w pustym domu. Rdzeń to nie jest lektura, którą się „pochłania”. To książka, która pochłania nas. Wciąga w głąb, do samego środka – do tego tytułowego rdzenia, gdzie gorąco ludzkich emocji może nieść światło, ale równie dobrze spalić do cna.
Weronika Mathia zrobiła coś, co wydawało mi się dziś niemal niemożliwe – zaskoczyła mnie, poruszyła i zostawiła z refleksją, że dobra literatura nie polega na graniu tanimi zwrotami akcji, lecz na tym, by dotknąć najczulszych strun. I jej się to udało w sposób absolutnie fenomenalny.
Rdzeń to dla mnie nie tylko najlepsza książka autorki – to jedna z najmocniejszych lektur ostatnich lat. I wiem jedno: ta podróż, choć bolesna, była warta każdego kroku.
Edyta Sztylc
Opinia społeczności książki Rdzeń
Głęboko poruszający kryminał/thriller psychologiczny, zupełnie nieoczywisty i mimo wszystko daleki od klasycznego thrillera czy kryminału. Dlaczego daleki? Ponieważ pełnowymiarowe, charakterologicznie różne i skomplikowane postaci oraz zagmatwana i zakłamana historia, które są częścią fabuły tworzą swoistą obyczajową głębię powieści, w której nam czytelnikom przyjdzie się zanurzyć. To co może jednych zniechęcić a innym się spodobać (mnie nie wyłączając) to właśnie ta rozbudowana, wielopłaszczyznowa sfera obyczajowa w tej powieści, dzięki której możemy zrozumieć lepiej (a przynajmniej spróbować) każdego z bohaterów, ich naturę i motywy działania. To więcej niż kryminał/thriller, to opowieść o bólu, stracie, poświęceniu, nadziei, o poszukiwaniu prawdy, której lepiej byłoby nie odkrywać. Pomimo tego obyczajowego elementu zawartego w powieści książka nic nie traci na wartości kryminalnej czy thrillera, ponieważ autorka umiejętnie, płynnie, balansuje między warstwami i perspektywami czasowymi, widzianymi oczami różnych bohaterów tworząc mroczną mozaikę zdarzeń, które wciągają czytelnika i prowadzą do sedna rozwiązania zagadki. Przy tym wszystkim zachowuje odpowiednią dynamikę powieści dzięki czemu w mojej ocenie fabuła trzyma w napięciu i chce się czytać książkę bez niepotrzebnych przerw aż do końca, który jest dosyć zaskakującym. To moje pierwsze spotkanie z twórczością autorki, która zachwyciła mnie swoim wielowymiarowym, złożonym stylem i sposobem narracji angażującym czytelnika w odkrywanie, w całej nie oczywistej, tajemnicy. Na pewno sięgnę po inne książki autorki.
Oceny książki Rdzeń
2296 użytkowników ma tytuł Rdzeń na półkach głównych- Przeczytane 1 571
- 2025 178
- Audiobooki 26
- Przeczytane 2025 23
- 2026 19
- Legimi 17

Opinie i dyskusje o książce Rdzeń
Według mnie, to bardzo ciężka, trudna w odbiorze i zagmatwana lektura. Nie mogę powiedzieć, że nie jest wciągająca i intrygująca-bo taka jest, jak najbardziej. Mnogość bohaterów, relacji i ich komplikacji życiowych jest tutaj spora i momentami gubiłam się w tym wszystkim. Autorka ma bardzo specyficzny styl pisania, który wymusza na nas skupienie i refleksję podczas czytania. Jej książki nie są banalnymi kryminałami, mają swoją głębię. I to właściwie nie są kryminały, tylko bardziej obyczajówki nasączone kryminałem psychologicznym, w sumie ciężko mi to sklasyfikować... Tak czy inaczej, czyta się dobrze i mogę śmiało polecić!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCałkiem nie zla , troche za dużo zamieszania postaci autorka wkręciła ale ogólnie w całokształcie wyszło dobrze.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo wciągająca historia. Początek trochę mnie zdenerwował. Cała książka jednak mocno mnie zaangażowała w wydarzenia. Cały czas miałam w głowie swoje przemyślenia, wnioski i typy. Jest to na ten moment najlepsza książka, po którą sięgnęłam tego roku
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiezła, ale można się pogubić, co zniechęca.
Niezła, ale można się pogubić, co zniechęca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzyznam szczerze, że długo zbierałam się do napisania opinii o tej konkretnej książce.
W zaledwie 368 stronach można znaleźć tyle bólu i cierpienia, że sama przez 3 dni powolnego czytania byłam osowiała i z deficytem pozytywnej energii. Teraz, kiedy już zebrałam myśli, wiem, że gdybym wiedziała, co skrywa w sobie ta książka sięgnęłabym po nią w innym momencie mojego życia. W żadnym wypadku nie mówię, że jest zła – jest wręcz bardzo dobra. Po prostu był to dla mnie trudny czas na powieść, w której krzywda dzieci wdziera się do nas drzwiami i oknami. „Rdzeń” to dla mnie mrok – gęsty i lepki od czarnej smoły. Czym dalej zagłębiasz się w zakamarki kart tej historii tym mrok wydaje się gęstszy i jeszcze bardziej głęboki.
Mamy tu do czynienia z galerią złamanych dusz – postaci niosących ciężki bagaż doświadczeń, których ból momentami tak mocno wybrzmiewa z kartek, że trudno przejść obok nich obojętnie.
A moim zdecydowanym faworytem jest śledczy Borys. To bohater z ogromnym ładunkiem emocjonalnym, który mimo rys na przeszłości zachowuje zdrowe nastawienie do życia. Jest tak wyrazisty, że zdecydowanie zasługuje na własną, osobną historię.
W stylu autorki widać ogromne oczytanie i dbałość o detale. Pani Weronika operuje słowem z idealną precyzją, a jej elokwencja pogłębia przyjemność z czytania. Rzadko mam okazję czytać książki napisane z zupełnym opracowaniem zdań, jak w przypadku „Rdzenia”.
Mimo moich trudnych odczuć uważam, że ta pozycja jest warta uwagi. Jest nieszablonowa, oryginalna, odważna i kompletnie nieprzewidywalna. Jeżeli autorka chciała wywołać w nas stan osłupienia i zmusić do głębokich przemyśleń – to jej się to udało.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW zaledwie 368 stronach można znaleźć tyle bólu i cierpienia, że sama przez 3 dni powolnego czytania byłam osowiała i z deficytem pozytywnej energii. Teraz, kiedy już zebrałam myśli, wiem, że gdybym wiedziała, co skrywa w sobie ta książka sięgnęłabym po nią w innym momencie mojego życia....
Niestety nie do końca zrozumiałam co autorka miała na myśli. Bardzo dłużyła mi się ta książka, raz Julia, raz Angelika i Rocky, no za dużo jakoś nie połapałam się co i jak. Ostatnie rozdziały niby wszystko wyjaśniają ale jakoś nie wkręciłam się w te historię.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie zawiodłam się, wciągająca 😊
Nie zawiodłam się, wciągająca 😊
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLubię, kiedy kryminał czymś się wyróżnia i nie powiela znanych schematów. Tutaj zdecydowanie tak jest i historia ma swój charakter. Autorka ma pomysł na fabułę i potrafi poprowadzić ją w ciekawy sposób, dzięki czemu czyta się to z prawdziwym zainteresowaniem. Po takiej lekturze naturalnie pojawia się ochota na więcej, więc bez zastanowienia sięgnę po kolejną książkę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeżeli ktoś szuka dobrego kryminału to nie tędy droga, bo książka co najwyżej zawiera wątek kryminalny, a i tak dość słabo napisany. Jeżeli natomiast ktoś szuka obyczaju o rozterkach, problemach emocjonalnych i bohaterów, którzy zmagają się z życiowymi dramatami - to jak najbardziej. Ja należę do tej pierwszej grupy, dlatego dla mnie ta pozycja jest sporym rozczarowaniem. Czytało się to ciężko i długo, wynudziła mnie i męczyłam się z tym niemiłosiernie. Dobrnęłam do końca licząc na fajerwerki, ale zakończenie było równie rozczarowywujące jak cała książka. Jedynie fajnie, że udało się wszystkie wątki wyjaśnić, chociaż miałam odczucie, że autorka nie miała na wszystko pomysłu i część została już tak napisana i dodana "na kolanie".
Dodatkowo, cały czas czytając miałam wrażenie, że umiejscowienie fabuły i część wydarzeń totalnie nie pasuje mi do realiów w Polsce. Gdyby akcja działa się w jakiejś Bogu zapomnianej wsi w Stanach Zjednoczonych, to byłoby to bardziej realne. Szczególnie wątek Rocky'iego i Angeliki - nie widzę, aby coś podobnego mogło się zadziać w naszym kraju. I nie chodzi mi o to, że u nas złe rzeczy się nie dzieją, ale jakby spojrzeć na okres czasowy, to się nie klei, natomiast nie chcę tu spoilerować i wchodzić w szczegóły, więc napiszę tylko tyle.
Jeżeli ktoś szuka dobrego kryminału to nie tędy droga, bo książka co najwyżej zawiera wątek kryminalny, a i tak dość słabo napisany. Jeżeli natomiast ktoś szuka obyczaju o rozterkach, problemach emocjonalnych i bohaterów, którzy zmagają się z życiowymi dramatami - to jak najbardziej. Ja należę do tej pierwszej grupy, dlatego dla mnie ta pozycja jest sporym rozczarowaniem....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobra, trzymającą w napięciu. Do końca nie zgadłam zakończenia. Ciekawi bohaterowie, piękne okolice miejsca akcji. Polecam.