Sweet Flower

2025-06-27

Kup Sweet Flower w ulubionej księgarnii

Oceny książki Sweet Flower

OPINIE i DYSKUSJE o książce Sweet Flower

„Sweet Flower” to poruszająca, ciepła i niezwykle emocjonalna historia, która otula czytelnika niczym miękki koc w chłodny wieczór. To opowieść o stracie najbliższej osoby i o tym, jak trudno nauczyć się żyć od nowa, gdy świat nagle traci kolory. Jednocześnie jest to książka pełna nadziei, światła i delikatności, która pokazuje, że nawet po największej burzy może znów wyjść słońce.

Główna bohaterka przeżywa żałobę w sposób bardzo prawdziwy i przejmujący. Jej ból jest namacalny, ciężki i przytłaczający jak gęsta mgła, z której trudno się wydostać. Autorka w niezwykle subtelny i wrażliwy sposób pokazuje proces stopniowego otwierania się serca. Nie jest to nagła przemiana, lecz powolna, pełna wątpliwości i lęku droga, która przypomina nieśmiałe pąki rozkwitające wiosną. Bardzo podobało mi się, jak w tej historii ukazane zostało światło w tunelu i to, że można krok po kroku na nowo poukładać swoje życie, zakochać się i cieszyć drobnymi rzeczami, które wcześniej wydawały się nieważne.

Relacja Stelli i Theodore’a rozwija się spokojnie, naturalnie i niezwykle autentycznie. On jest jak wiatr, wolny, nieprzewidywalny i intensywny, a ona jak spokojne jezioro, które skrywa ogrom emocji pod pozornie gładką taflą. Ich spotkanie w zwyczajnym biurowym świecie kontrastuje z ogromem uczuć, które zaczynają między nimi kiełkować. Autorka pięknie pokazuje, jak miłość potrafi zmienić człowieka, jego styl życia, sposób myślenia i spojrzenie na codzienność. To uczucie działa jak magia, jak nagłe przebudzenie, które sprawia, że zaczynamy widzieć świat w zupełnie nowych barwach.

Książka momentami jest bardzo emocjonalna i wzruszająca, ale właśnie dzięki temu tak mocno porusza serce. Daje przestrzeń, by poczuć, przeżyć i pozwolić emocjom płynąć swobodnie. To historia pokrzepiająca, pełna czułości i nadziei, która przypomina, że nawet po największym bólu można odnaleźć szczęście.

Sweet Flower to powieść, która zostawia po sobie ciepło, spokój i wiarę w nowe początki. To piękna, wzruszająca i inspirująca opowieść o odwadze, bliskości i sile serca, która zostaje w myślach jeszcze długo po przeczytaniu ostatniej strony.

„Sweet Flower” to książka, która od pierwszych stron wciąga swoją lekkością i ciepłem. Asia Balicka ma niezwykłą zdolność tworzenia historii, które są jednocześnie proste i głębokie. To opowieść pełna emocji, które nie przytłaczają, ale subtelnie towarzyszą czytelnikowi, dając przestrzeń do refleksji.

Styl autorki jest przyjemny i naturalny, dzięki czemu książkę czyta się płynnie. Co ważne, „Sweet Flower” porusza uniwersalne tematy – o relacjach, przyjaźni, drobnych radościach i tym, co naprawdę liczy się w życiu – bez moralizowania i nadmiernego dramatyzmu.

To lektura, która rozbudza pozytywne emocje i zostawia przyjemny, ciepły ślad w pamięci. Idealna na spokojny wieczór, kiedy chcesz zatrzymać się na chwilę i pozwolić sobie na odrobinę refleksji i uśmiechu.

Styl autorki jest przyjemny i naturalny, dzięki czemu książkę czyta się...

Kiedy umiera ktoś bliski ból jest nie do zniesienia. Rozpacz i tęsknota nie opuszczają nas nawet na moment. Ale trzeba żyć dalej. Trzeba nauczyć się oddychać bez człowieka, który był całym naszym światem i przy którym codzienność miała kolorowe barwy.

Tego wszystkiego doświadczyła Stella. Po śmierci męża przeżyła ciężkie chwile i nawet nie wierzyła, że może jeszcze być szczęśliwa, bo przecież jej szczęście już odeszło…

Jak jednak wiadomo, niektóre rzeczy lubią dziać się niespodziewanie. Stella wybiera się w podróż do Londynu, gdzie planuje nieco inaczej spojrzeć na otaczającą ją rzeczywistość. Nie bierze nawet przez chwile pod uwagę scenariusza, którego życie dla niej przyszykowało.

Na jej drodze staje Theodore, przystojny windsurfer o powalającym uśmiechu. Ziemia pod nogami Stella zatrzęsie się. Od tej chwili już nic nie będzie nudne. Wszystko się zmieni, chociaż wymaga to czasu, bo żadne z nich nie potrafi zrozumieć, co się między nimi dzieje…

Ta historia to opowieść, w której ból po stracie ukochanego człowieka jest wręcz namacalny. Wylewają się z niej emocje, które wiercą dziurę w sercu. To też historia, w której główna bohatera pokazuje, że trzeba walczyć o siebie nawet wtedy, gdy codzienność wysysa z nas wszystkie siły.

Kreacja głównych bohaterów zasługuje na uznanie. Są oni bardzo autentyczni i dzięki temu można się pod pewnymi względami utożsamić z każdym z nich. Ona - racjonalnie myśląca o życiu, a on - spontaniczny, żyjący bez ograniczeń. Czy takie charaktery mają szanse na szczęśliwą przyszłość razem?

„Sweet flower” to historia napisana prostymi słowami, które trafiają w sam środek czytelniczego serca. I to w niej jest najpiękniejsze.

88 użytkowników ma tytuł Sweet Flower na półkach głównych
15 użytkowników ma tytuł Sweet Flower na półkach dodatkowych

Asia Balicka
Asia Balicka
Filolog i językoznawca, zafascynowana literaturą. Romantyczka z duszą pełną marzeń, która uwielbia długie wyprawy łódką oraz towarzystwo swoich psów. Jej książki to opowieści, które podnoszą na duchu i poprawiają nastrój, pełne ciepła, nadziei i pozytywnych emocji.

Cytaty z książki Sweet Flower