Józefina odkrywa świat

2025-07-09
2025-07-09
24 min.
9788381419284

Kup Józefina odkrywa świat w ulubionej księgarnii

Oceny książki Józefina odkrywa świat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Józefina odkrywa świat

Pocieszna bohaterka zachwyca się światem. Bardzo pozytywna lektura dla maluszków.

Ta uroczo zilustrowana opowieść dla młodszych dzieci przedstawia małą żyrafkę poznającą otaczający świat. Wokół widzi niebieskie niebo, zieloną trawę, wielką górę, małe kopczyki, a także mnóstwo innych fascynujących rzeczy. Wędrując po okolicy Józefina jest zachwycona swoim otoczeniem. Świat jest dla niej bardzo interesujący, a żyrafka odkrywa nie tylko kolory, ale także kształty, rozmiary oraz faktury. Razem z nią dzieci mogą także poznawać pełne przeciwieństw otoczenie i świetnie się bawić. Józefina liczy liski na drzewie, odkrywa norki pod ziemią, gubi się wśród morskich fal, a także w gęstwienie krzewów. Każda strona tej opowieści przedstawia interesujące dla dzieci elementy natury. Więcej na blogu.

Józefina to mała żyrafka, która właśnie odkrywa świat. Wyciąga swoją długą szyję i rozgląda się ciekawie. Próbuje, smakuje i poznaje własne uczucia. Dokładnie tak, jak Twój maluch.

Z zachwytem zauważa kolory, rozmiary, kształty i faktury. Bawi się okrągłymi chmurkami i nurkuje, tworząc kręgi na wodzie. Gubi się wśród morskich fal, a potem w gęstwinie krzewów. Zamyśla się, patrząc na wielką górę w oddali, by za moment przenieść wzrok na małe, pobliskie kopczyki.

Każda rozkładówka tej uroczej opowieści ma dwie scenki, które ze sobą subtelnie korespondują, stanowiąc często także swoje przeciwieństwo. Duże - małe, nad - pod, jasno - ciemno, w górę - w dół. Co wyjątkowe, te kontrasty nie są wypowiedziane wprost, jak w większości kartonówek. Maluch dostaje za to przestrzeń na odkrywanie otaczającego je świata, wspólnie z bohaterką.

Co jest podobne, a co się różni? Do czego można porównać to, co widzi się pierwszy raz? Śnieg, czyli „białe zimowe konfetti” przypomina Józefinie okrągłe pęcherzyki powietrza pod wodą; a złote kwiaty, które rosną w pobliżu jej domu, są jak gwiazdy na nocnym niebie.

Józefina odkrywa też uczucia. Ulgę, gdy czując się samotną, dostrzega swoich przyjaciół. Zaskoczenie, gdy gałązki sosny okazują się ogonkami wiewiórek. Zaciekawienie porami roku, których jeszcze nie zdążyła poznać. I szczęście, bo jest częścią świata pełnego cudów i może chłonąć jego magię ✨!

Ta zabawna, tylko na pozór „prosta” kartonówka, angażuje dziecko na wiele wspaniałych sposobów. Możecie uczyć się z nią nowych słów, kolorów i przeciwieństw. Możecie odczytywać z pyszczka Józefiny jej emocje. Możecie tworzyć własne opowieści o tym, co spotkało małą żyrafkę lub bawić się w odkrywanie podobieństw w swoim otoczeniu. I najważniejsze - możecie wspólnie zachwycać się cudami natury - zieloną trawą, błękitem nieba, złotymi jesiennymi liśćmi, płatkami śniegu, czy rozgwieżdżonym niebem.

Jeśli macie w domu malucha ok. 1-3 lat to koniecznie poznajcie go z Józefiną. Jestem przekonana, że się zaprzyjaźnią!

13 użytkowników ma tytuł Józefina odkrywa świat na półkach głównych
6 użytkowników ma tytuł Józefina odkrywa świat na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Józefina odkrywa świat

Dodaj cytat z książki Józefina odkrywa świat