Miłość nie na żarty

- 2025-06-11
- Grażyna Woźniak
Nagroda? Spełnienie marzeń.
Problem? Rywal.
Po serii zawodowych katastrof Nell dostaje się na prestiżowy staż w swoim ulubionym komediowym show. Jeśli się sprawdzi, zostanie tam na stałe jako scenarzystka.
Jednak świat telewizji nie ma nic wspólnego z zabawnym skeczem, a Nell niespodziewanie musi konkurować z innym stażystą.
Charlie to uroczy i irytująco pewny siebie nepo baby, który wpadł na plan jak na rodzinne przyjęcie – z polecajką od własnego wpływowego ojca.
Zapowiada się nierówna walka, ale Nell przysięga sobie zrobić wszystko, by zostawić Charliego w tyle. Jednak im dłużej z nim pracuje, tym trudniej jej oddzielić grę o pracę od… gry o serce.
Komedia romantyczna dla fanek ciętych ripost, błyskotliwych dialogów i emocji, które rosną z każdą sceną.
Kup Miłość nie na żarty w ulubionej księgarni
Oceny książki Miłość nie na żarty
135 użytkowników ma tytuł Miłość nie na żarty na półkach głównych- Chcę przeczytać 69
- 2025 3
- Dysk 1
- Hate-Love 1
- Books 1
- Ebook 1
- 2025 :) 1
Tagi i tematy do książki Miłość nie na żarty
Cytaty z książki Miłość nie na żarty
Szczerze mówiąc, do głowy przychodzą mi tylko trzy dobre powody, by nie rzucić tego stażu w diabły: ciemne włosy, ciemne oczy i bardzo czerwone usta.
Nell.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Miłość nie na żarty
Sięgnęłam po tę książkę z myślą, że to będzie lekka, zabawna historia na oderwanie się od codzienności — i dokładnie to dostałam! 😍
Jest dużo humoru, trochę wzruszeń i kilka naprawdę trafionych dialogów, które zapamiętam na długo. Nie jest to może literatura, która zmienia życie, ale daje dokładnie to, czego się po niej spodziewałam: przyjemność, relaks i uśmiech.
🌸 Dla kogo? Jeśli lubisz lekkie romanse z nutką ironii i bohaterami, którym nie wszystko idzie gładko, ale kibicujesz im do końca — ta książka jest dla Ciebie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFabuła wciąga od pierwszych stron, bohaterowie są sympatyczni, chociaż czasem miałam ochotę potrząsnąć główną bohaterką, żeby w końcu przestała komplikować sobie życie 😂.
Jest dużo humoru, trochę wzruszeń i kilka naprawdę trafionych dialogów,...
📖 Miłość nie na żarty to lekka, zabawna historia z motywem enemies to lovers, idealna na jedno długie popołudnie z książką. Ale to, co mnie w niej najbardziej zatrzymało, to coś więcej niż tylko humor czy romantyczne napięcie.
Ta powieść przypomina, że miłość może być piękna, wzniosła — ale przede wszystkim powinna być zdrowa i dojrzała. Taka, w której obie osoby potrafią zachować swoją autonomię. Taka, w której można się zakochać, ale też nie zapomnieć o sobie.
Nell to bohaterka, która przez całe życie dążyła do jednego celu — prestiżowego stażu. Choć zaczyna czuć coś do swojego konkurenta, Charliego, nie traci z oczu własnych ambicji i wartości. Ten wątek szczególnie mnie poruszył — bo w świecie pełnym romantycznych uniesień, warto też mówić o kompromisach i granicach. Zwłaszcza na początku relacji, kiedy dopiero uczymy się siebie nawzajem.
Czy czegoś mi zabrakło? Może trochę więcej emocji, trochę więcej ciepła, które tak bardzo lubię w tego typu książkach. Ale mimo to — nie żałuję ani chwili spędzonej z tą historią. Bo czasem miło spędzony czas to po prostu wystarczający powód, by coś przeczytać. 💛
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa powieść przypomina, że miłość może być piękna, wzniosła — ale przede wszystkim powinna być zdrowa i dojrzała. Taka, w której obie osoby potrafią...
Tytuł: "Miłość nie na żarty"
Autor: Tom Ellen
Data premiery: 11.06.2025r.
Wydawnictwo: @wydawnictwojaguar
"Miłość nie na żarty" to świetna komedia romantyczna. Pierwszy raz miałam styczność w powieści ze skeczami:D to było fajne doświadczenie!
A jeżeli chodzi o bohaterów...
To tak:
Nell - świetna dziewczyna. Dostała się na staż do ulubionego komediowego show. Natomiast Charlie poszedł tam pracować, żeby uspokoić mamę, że ma pracę i sobie radzi. Nieważne, że przyszla jego praca totalnie go nie kręci... idzie, bo musi. Na dodatek wkręcił go tam jego ojciec, z którym chłopak nie ma za bardzo po drodze...:/
Nell radzi sobie świetnie. Charlie już trochę gorzej. Na dodatek pomaga mu ojciec... tylko czy aby na pewno? On go tym upokarzał! Chcial, żeby jego syn był najlepszy, ale chyba nie o to chodzi w pracy... przynajmniej nie Charliemu...
Nell i Charlie podobają się sobie nawzajem, ale co z tego, skoro na drodze staje trzecia osoba...I to na dodatek dziewczyna, która stara sobie Charliego owinąć wokół palca i... małymi kroczkami jej się to udaje...
Taka właśnie jest ta powieść!
Otulająca...Dobrze się ją czytało... miło spędziłam z nią czas!
A jeszcze momentami się pośmiałam 🤭
Także jeżeli nie macie co czytać, to polecam! Na pewno będziecie się dobrze bawić 🥰
Tytuł: "Miłość nie na żarty"
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutor: Tom Ellen
Data premiery: 11.06.2025r.
Wydawnictwo: @wydawnictwojaguar
A jeżeli chodzi o bohaterów...
To tak:
Nie jestem fanką skechy i może dlatego dla mnie ta pozycja była dosyć ciężka w odbiorze.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLekka i przyjemna historia z zarysowanym delikatnie romansem w tle. Jeśli ktoś szuka typowego romansu to nie tu. Ale książka zapewnia chwilę odpoczynku i dobrej zabawy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Miłość nie na żarty” autorstwa Toma Ellena to jedna z tych książek, które z pozoru zapowiadają się na lekką, romantyczną komedię, a pod powierzchnią próbują przemycić coś więcej. Ellen znany jest z powieści młodzieżowych pisanych często w duecie z Lucy Ivison, ale tym razem serwuje czytelniczkom samodzielną historię, utrzymaną w klimacie klasycznego enemies-to-lovers, z akcją osadzoną w świecie telewizyjnego showbiznesu.
To typowa powieść obyczajowa z wyraźnym akcentem na romans, jednak momentami zahacza również o społeczną satyrę, przede wszystkim poprzez kontekst pracy w męskodominowanym środowisku rozrywkowym.
Fabuła kręci się wokół Nell, która dostaje staż w prestiżowym programie komediowym i stara się udowodnić swoją wartość w niełatwym środowisku. Szybko okazuje się, że musi rywalizować z Charliem, który wydaje się być tam „po znajomości.
Nell to postać, z którą łatwo się utożsamić, jest ambitna, nieco zagubiona, ale z dużym poczuciem humoru i ogromną potrzebą bycia docenioną za własne zasługi. Charlie z kolei balansuje gdzieś między irytującym a intrygującym i choć jego postać ma potencjał, mam wrażenie, że została opisana trochę zbyt powierzchownie.
Książka porusza temat rywalizacji, nierówności płci w miejscu pracy, nepotyzmu i próby odnalezienia własnego głosu. Wszystko to jednak podane jest w lekkiej formie, z dużą dawką humoru i dialogów przypominających wymianę zdań w sitcomie.
Styl Toma jest przystępny, lekki i bardzo dialogowy. Narracja prowadzona jest w sposób dynamiczny, momentami wręcz serialowy. Język prosty, z dużą ilością współczesnych odniesień, co sprawia, że książkę czyta się szybko, choć chwilami miałam wrażenie, że autor zbyt mocno stawia na ilość ripost, kosztem głębi niektórych scen.
Na pewno doceniam humor. Książka potrafi rozbawić, a niektóre dialogi rzeczywiście błyszczą. Podobało mi się też osadzenie fabuły w środowisku scenarzystów komediowych, to dość świeże tło, które dodaje kolorytu. Ciekawie wypadają także wstawki dotyczące prób przemycania kobiecego głosu do męskiego świata żartów.
Z drugiej strony miałam momentami wrażenie, że książka nie do końca wie, czym chce być, czy zabawną komedią romantyczną, czy powieścią z przesłaniem. Niektóre wątki zostały potraktowane po macoszemu, a zakończenie, choć przyjemne, wydało mi się zbyt szybkie i mało satysfakcjonujące.
Osobiście odebrałam tę książkę jako lekką rozrywkę, idealną na weekend lub podróż pociągiem. Nie była szczególnie poruszająca, ale też mnie nie znudziła. Raczej uśmiechałam się niż wzruszałam, raczej przytakiwałam niż zatrzymywałam się na dłużej. Zapamiętam z niej przede wszystkim klimat współczesnej redakcji telewizyjnej i kilka trafnych obserwacji o tym, jak trudno przebić się w świecie, który wciąż działa według przestarzałych schematów.
„Miłość nie na żarty” autorstwa Toma Ellena to jedna z tych książek, które z pozoru zapowiadają się na lekką, romantyczną komedię, a pod powierzchnią próbują przemycić coś więcej. Ellen znany jest z powieści młodzieżowych pisanych często w duecie z Lucy Ivison, ale tym razem serwuje czytelniczkom samodzielną historię, utrzymaną w klimacie klasycznego enemies-to-lovers, z...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRomansu było tu ino ino, tyle, co kot napłakał, ale ta historia jest tak lekka i przyjemna, że mogę wybaczyć brak mocno rozwiniętego wątku miłosnego. Tak sobie myślę, że to książka dobra dla tych, którzy chcą rozpocząć swoją przygodę z romcomami, albo mają ochotę na coś totalnie lekkiego, miłego, poprawiającego humor.
Spełnia się największe marzenie Nell — dostaje się na prestiżowy staż do swojego ulubionego programu komediowego. Właśnie otwierają się przed nią drzwi do pracy scenarzystki. Na horyzoncie pojawia się jednak jeden problem. Nazywa się on Charlie Francombe i też jest stażystą walczącym o tę samą posadę. Mężczyzna ma nad Nell jedną, znaczącą przewagę — jest synem wpływowego ojca.
Ta książka jest naprawdę urocza i słodka. Wątek romantyczny to slow burn w wersji light, bo jest slow, ale burn to zaledwie delikatny płomyczek, więc jeśli nastawiasz się na spicy story, to musisz zmienić podejście.
Nell i Charlie to postaci, które daje się lubić, które nie irytują, a raczej bawią i wywołują uśmiech na czytelniczych twarzach. Wbrew temu, w jakiej sytuacji znalazł się Charlie, nie jest on zadufanym w sobie snobem, a sympatycznym, zabawnym, może trochę nieogarniętym chłopakiem z sąsiedztwa, ale fakt, że patrząc na niego przez pryzmat ojca, można by sądzić inaczej. Co też czyni Nell.
Podobało mi się, że wątek pracy przy dużym programie telewizyjnym oraz proces tworzenia kolejnych odcinków, były tak dobrze rozwinięte i właściwie szły na równi z głównym wątkiem. Autor w ciekawy sposób pokazał perspektywy: Charliego — którego Nell interesowała bardziej niż sam staż oraz dziewczyny, która dwoiła się i troiła, by móc po okresie próbnym zostać zatrudnioną w wymarzonej pracy. I niby w tej historii była nutka rywalizacji, a jednak jej nie było.
Tom Ellen zafundował też fajną małą dramkę, która była przewidywalna od początku do końca, ale wyczekiwałam jej z zacieraniem rączek i ucieszyłam się z przebiegu wydarzeń.
Polecam, pewnie, że tak — jest lekko, przyjemnie, zabawnie, troszkę romantycznie i po prostu, miło.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSpełnia się największe marzenie Nell — dostaje się na...
Sięgnęłam ostatnio po książkę, której akcja rozgrywa się w świecie telewizyjnego programu komediowego. Główna bohaterka, Nell, dostaje szansę stażu w swoim wymarzonym show, co po serii zawodowych porażek wydaje się dla niej ogromną szansą. Niestety okazuje się, że będzie musiała rywalizować o miejsce z Charliem – pewnym siebie i uprzywilejowanym chłopakiem, który dzięki ojcowym koneksjom wchodzi na plan jak do siebie.
Historia wykorzystuje znany motyw enemies to lovers, co samo w sobie mogłoby być całkiem wciągające, gdyby nie fakt, że całość wypada dość sztucznie. Humor, choć momentami zabawny, często wydaje się bardzo specyficzny i trudny do przełożenia na polskie realia – miałam wrażenie, że nie wszystkie żarty trafiają do czytelnika.
W dialogach pojawia się sporo mocniejszych słów, które nie zawsze wydają się uzasadnione i chwilami mogą zaburzać lekki, komediowy klimat. Zabrakło tu lekkości i autentyczności, zwłaszcza że fabuła osadzona w środowisku komediowego show powinna wręcz tryskać błyskotliwymi ripostami i żywym językiem. Niestety wyszło dość nienaturalnie i drętwo, a relacja między głównymi bohaterami wydaje się wymuszona i pozbawiona chemii.
To nie jest książka w moim stylu — nie poczułam tej iskry ani do bohaterów, ani do samej historii. Liczyłam na lekką, wciągającą komedię romantyczną, ale niestety się rozczarowałam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMarzyliście kiedyś, aby zostać pisarzem skeczy w swoim ulubionym programie komediowym? 🎭✍️
Charlie – uroczy, choć irytująco pewny siebie – dostał tę posadę dzięki swojemu ojcu. 😒👨💼
Muszę przyznać, że sam opis tej historii był już na tyle ciekawy, że od razu zapragnęłam sięgnąć po tę książkę. Po lekturze mogę powiedzieć jedno: całość okazała się jeszcze lepsza niż się spodziewałam! 💖📚
Mamy tu cięte riposty, błyskotliwe dialogi, emocje i przezabawne skecze naszych bohaterów. Nie sposób się nie uśmiechać podczas czytania. 😄✨
W tym roku – jak zauważyłam – sięgam głównie po nowych autorów i jak możecie się domyślić, ta książka również do nich należy. Szczerze mówiąc, wcześniej nie znałam Toma ani jego twórczości, ale teraz wiem, że na pewno sięgnę po coś jeszcze jego autorstwa. Zaintrygował mnie swoim stylem pisania – po prostu płynęłam przez tę historię. 🌊🖋️
Może się powtarzam, ale po raz kolejny czytało mi się powieść szybko i bardzo przyjemnie. Pochłonęłam ją w błyskawicznym tempie – jedynie długo zwlekałam, żeby w ogóle zacząć. Ostatnio brakuje mi trochę czasu na czytanie, ale jak już zaczęłam, to nie potrafiłam się oderwać. ⏳📖
Bardzo spodobał mi się pomysł na tę historię – jeszcze nie czytałam takiej komedii romantycznej, a trochę już w życiu ich przeczytałam. 😉
Zdecydowanie warto po nią sięgnąć – nie będziecie się nudzić, to mogę wam zagwarantować zarówno ja, jak i Nell z Charliem! ❤️🎬 Jeśli lubicie takie motywy, a jeszcze nie mieliście okazji poznać tej książki, to koniecznie musicie to nadrobić!
Zaczytana_studentka
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWłaśnie o tym marzyła nasza główna bohaterka, Nell, dlatego była przeszczęśliwa, gdy udało jej się dostać na staż przy jej ukochanym serialu. Niestety, jej radość szybko blednie, gdy okazuje się, że będzie musiała konkurować z drugim stażystą...
Charlie – uroczy, choć irytująco...
Bardzo podoba mi się humor oraz komfortowy klimat tej książki. Jest ona dość nieprzewidywalna, zabawna a uroczy wątek romantyczny (który zaczął się od rywalizacji między bohaterami) został świetnie napisany!
Rzecz, która wyróżnia tą historię to motyw komediowego show i poznania świata telewizyjnego od strony scenarzystów, z którym nie spotkałam się jeszcze w żadnej książce. Wciągnęłam się od pierwszych stron a krótkie rozdziały sprawiły, że w szybkim tempie pochłaniałam każdą stronę.
Wątek romantyczny był bardzo uroczy!! <33 Uwielbiam duo Charlie&Nell oraz okoliczności w jakich się poznali - ona dostała wymarzoną pracę a on dzięki wpływowemu ojcu został zatrudniony w tym samym miejscu..
Styl pisania autora jest naprawdę przyjemny a ta historia jest dużo ciekawsza od "zwykłej młodzieżówki" ✨
Podobało mi się podejście Nell, która była zdeterminowana i nieustępliwe dążyła do określonego celu. Na myśl o Charliem aż się uśmiecham, uwielbiam jego postać i na pewno będę go dobrze wspominać.
Coś co obniżyło moją opinię to momentami zbyt nudna akcja (miałam czasami ochotę ominąć niektóre rozdziały..) i po prostu uważam, że nie skradła ona aż tak mojego serca
Jeżeli lubicie nieszablonowe i pełne błyskotliwych momentów książki oraz chcecie przeczytać coś co wyróżni się spośród innych historii to koniecznie sięgnijcie po ,,Miłość nie na żarty” 🥹💘
[ współpraca reklamowa ]
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRzecz, która wyróżnia tą historię to motyw komediowego show i poznania świata telewizyjnego od strony scenarzystów, z którym nie spotkałam się jeszcze w żadnej...