Okładka książki Odkryj dzieła inżynierów. Ilustrowany przewodnik terenowy po infrastrukturze technicznej autorstwa Grady Hillhouse
Grady Hillhouse Wydawnictwo: Helion technika
technika
Engineering in Plain Sight: An Illustrated Field Guide to the Constructed Environment
2025-04-22
2025-04-22
Bywa, że na wycieczkę w teren zabieramy ze sobą atlasy roślin, owadów czy ptaków, pozwalają nam bowiem poznać zachwycające cuda przyrody. Aby uzyskać kompletny obraz otaczającego nas świata, powinniśmy bliżej przyjrzeć się również konstrukcjom wykonanym ręką człowieka ― na które, co często się zdarza, na pierwszy rzut oka nie zwracamy uwagi. Tymczasem dzieła inżynierów, stanowiące świadectwo ludzkiej pomysłowości i wytrwałości, fascynują szczegółami swojej budowy i funkcjonalności.

Potraktuj tę książkę jako świetnego towarzysza wycieczek. Zawarte w tym przewodniku barwne ilustracje i wyczerpujące, przejrzyście podane informacje sprawią, że inaczej spojrzysz na różne elementy konstrukcji technicznych. Zrozumiesz fascynujące szczegóły działania urządzeń stworzonych przez ludzi. Nauczysz się rozpoznawać cechy charakterystyczne sieci elektroenergetycznej, dróg, kolei, mostów, tuneli, dróg wodnych i innych rozwiązań technicznych. Przekonasz się, jak wielką przyjemność daje "wypatrywanie infrastruktury", a odkrywanie przeznaczenia napotkanych urządzeń stanie się Twoim hobby!

Najszlachetniejszą przyjemnością jest radość zrozumienia.

Leonardo da Vinci

Kup Odkryj dzieła inżynierów. Ilustrowany przewodnik terenowy po infrastrukturze technicznej w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Odkryj dzieła inżynierów. Ilustrowany przewodnik terenowy po infrastrukturze technicznej

Opinie i dyskusje o książce Odkryj dzieła inżynierów. Ilustrowany przewodnik terenowy po infrastrukturze technicznej

Na co dzień nie zastanawiamy się, jak to jest, że prąd czy woda docierają do naszego mieszkania i raczej nie zwracamy uwagi na słupy wysokiego napięcia albo wieże ciśnień. A są to ciekawe kwestie, bardzo nieraz skomplikowane, świadczące o geniuszu człowieka i jego pomysłowości.

Nie powiem, by autor doskonale wywiązał się ze swojego zadania. Sporo rzeczy pozostało dla mnie dość tajemniczych nawet po przeczytaniu książki. Udało mu się jednak rozbudzić moją ciekawość i podnieść świadomość, a to największa zaleta tej pozycji. Dużo w niej rycin, obrazków, ułatwiających zrozumienie wielu rzeczy.

Szkoda tylko, że mamy do dyspozycji perspektywę amerykańską, bo sporo rozwiązań opisanych przez Hillhouse’a nie ma zastosowania w Polsce czy Europie, o czym też tłumacz nieraz wspomina. Dobrze byłoby spojrzeć na coś podobnego, napisanego oczami Polaka.

Ten typ książek popularno-naukowych najbardziej lubię. Książka nie przeraża trudnością materiału, zawsze można skorzystać z obszernego słowniczka na końcu, albo skupić się bardziej na obrazkach niż zrozumieniu całości :D

Warto pamiętać pewna cześć wiedzy zawartej w książce jest specyficzna dla USA i choć tłumacz trochę starał się ją korygować w przypisach to jednak obrazki czy niektóre opisy nie pasują do naszej infrastruktury. Ale sporo wiedzy jest dostatecznie globalne by ten przewodnik przydał się tez w Polsce.

Ostatecznie książkę uważam za zbiór ciekawostek - może bardziej niż mnie zainteresuje przyszłych lub obecnych inżynierów.

Mam problem z określeniem, do kogo kierowana jest ta książka. Jestem dorosłą osobą bez wykształcenia technicznego/inżynieryjnego i znalazłam w niej dużo ciekawostek, ale też wiele kwestii nie było dla mnie jasnych. Mimo tego, że autor stara się pisać językiem przystępnym, ciągle używa terminów i zwrotów typowo technicznych i fizycznych, których mam prawo nie rozumieć....

54 użytkowników ma tytuł Odkryj dzieła inżynierów. Ilustrowany przewodnik terenowy po infrastrukturze technicznej na półkach głównych
16 użytkowników ma tytuł Odkryj dzieła inżynierów. Ilustrowany przewodnik terenowy po infrastrukturze technicznej na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Odkryj dzieła inżynierów. Ilustrowany przewodnik terenowy po infrastrukturze technicznej

Czytelnicy Odkryj dzieła inżynierów. Ilustrowany przewodnik terenowy po infrastrukturze technicznej przeczytali również

Deep Learning. Głęboka rewolucja Terrence J. Sejnowski
Deep Learning. Głęboka rewolucja
Terrence J. Sejnowski
Spektakularne pojawienie się ChatuGPT spowodowało eksplozję zainteresowania sztuczną inteligencją (AI). Pojawia się wiele nowych (lepszych i gorszych) książek, artykułów prasowych i wypowiedzi, każdy (oczywiście przesadzam) chce wiedzieć, jakie są notowania na giełdzie Nvidii i co wczoraj (a najlepiej dzisiaj rano) powiedział Sam Altman i czy Elon Musk wygra spór z OpenAI. W tym kontekście gorączkowego gonienia za newsami książka prof. Terrence'a Sejnowskiego daje czytelnikowi ciekawie napisaną - i oczywiście kompetentną - historię rozwoju AI takiej, jaką ją dzisiaj znamy. Nie ma sensu zarzucać autorowi, że nie pisze o "absolutnie najnowszych" dokonaniach w dziedzinie AI, bowiem nie taki był jego zamiar. Sejnowski chciał pokazać, jakimi zawijasami i meandrami dochodzono do dzisiejszego rozumienia i dokonań AI, kto przecierał szlaki i jak błądzili nawet najbardziej bystrzy uczeni. Pisze przy tym o swojej drodze, co dla osób interesujących się historią nauki jest fantastycznie ciekawe. Bardzo podoba mi się zamieszczone na początku każdego rozdziału Kalendarium, odnotowujące (rzecz jasna w wielkim skrócie) przełomowe prace w badaniach nad AI. Z wielkim zaciekawieniem przeczytałem o ludziach takich jak Marvin Minsky, Claude Shannon, Carver Mead, czy Yoshua Bengio. Pomocny jest zamieszczony na końcu książki Glosariusz. Świetny jest materiał ilustracyjny zamieszczony w książce. Tematyka książki nie jest łatwa, zawiera ona terminologię, której dopiero się uczymy, dlatego tak ważna jest jakość tłumaczenia z j. angielskiego. Moim zdaniem tłumacz, Piotr Cypryański, wykonał swoją pracę bardzo dobrze. Dodatkowo wydawnictwo poprosiło o konsultację naukową tekstu tłumaczenia kierownika Zakładu Sztucznej Inteligencji na Wydziale Elektroniki i Technik Informacyjnych Politechniki Warszawskiej. Brawo! Tak powinno się to robić. W sumie moja ocena książki jest wysoka. Dzięki tej lekturze nieporównanie lepiej rozumiem (a w każdym razie tak mi się wydaje),co dzieje się teraz na scenie AI i skąd to wszystko się wzięło.
Marek Rostocki - awatar Marek Rostocki
Trzecia rewolucja przemysłowa Jeremy Rifkin
Trzecia rewolucja przemysłowa
Jeremy Rifkin
Szanowny Panie Jeremy Piszemy do Pana z roku 2020, w którym nowa zielona ekonomia miała się już świetnie urządzić na zgliszczach poprzedniczki. Śpieszę zatem donieść, że Niemcy pozostają największym konsumentem węgla w Europie. Choć trzeba przyznać, że ich miks energetyczny faktycznie ulegnie istotnej zmianie po ukończeniu kolejnej nitki gazociągu Północnego. Zważywszy jednak, że kraj leżący po drugiej stronie tej rury za pieniądze z niej jeszcze bardziej rozbuduje swoje struktury siłowe, nie jesteśmy pewni czy ostatecznie Świat będzie przez to lepszy. Pan Barroso, którego tak Pan polubił pracuje teraz nad koncepcjami lepszego świata u Goldmana i Sachsa. Pańska ojczyzna tymczasem decyzją ostatniego prezydenta wycofała się z porozumień klimatycznych, a na ekranach większości komputerów na świecie zagościły w związku z tym wpatrujące się w siebie intensywnie i delikatnie mówiąc bez sympatii twarze owego prezydenta i pewnej aktywistki, która kiedy pisał Pan swoją książkę rozpoczynała prawdopodobnie naukę w którymś z postępowych szwedzkich przedszkoli. Donoszę również, że w zeszłym roku Volskwagen opchnął 11 milionów swoich gablot, których przytłaczająca większość wbrew pana prognozom posiadała solidny niemiecki silnik spalinowy napędzany węglowodorami oraz z całą pewnością już poprawione oprogramowanie do badania składu spalin. Tesla zaś będąca liderem w segmencie aut elektrycznych sprzedała całe 150 tysięcy aut i z pewnością w południowej Kaliforni jest sporo bardzo ładnych, strzeżonych osiedli gdzie stanowi ona istotną zawartość garaży. Mercedes z napędem wodorowym, o którym Pan wspominał jest niestety nadal czymś w rodzaju jednorożca. Niestety w Polsce użytkownik samochodu elektrycznego aby dojechać powiedzmy z naszego rodzinnego Dolnego Śląska dajmy na to na Mazury musiałby pozyskać od swojego pracodawcy dodatkowe dwa dni urlopu. Nie zmienia to faktu, że majątek pana Muska w zeszłym tygodniu powiększył się o 15 miliardów dolców co wyraźnie wskazuje na fakt, że trochę więcej ludzi niż tylko Pan niecierpliwie przykłada uszy do traktu nasłuchując galopu kopyt nadjeżdżającej rewolucji przemysłowej numer trzy, odnajdując na razie w panie Musku jej proroka i tym samym pompując niemiłosiernie zawartość jego portfela. My tymczasem siedzimy sobie zamknięci w domach, bo stara dobra rewolucja przemysłowa numer dwa, która jak Pan słusznie zauważył pisząc swą książkę w pierwszej dekadzie XXI wieku w zastraszającym tempie zużyła pokaźną cześć ziemskich zasobów, zamieniając je w gargantuiczne ilości dwutlenku węgla nieźle tym wkurwiła Matkę Naturę, która postanowiła nieco odchudzic populacje swoich zachłannych dzieci. PS. Biorąc pod uwagę ton delikatnej ironii na który pozwoliliśmy sobie powyżej można odnieść niesłuszne wrażenie, że jesteśmy sceptyczni wobec zagrożeń klimatycznych i związanych z nimi środków zaradczych. Otóż nie. Nasza ostrożność dotyczy jedynie wszelkiej maści lobbystów bo ścieżki po których owi chadzają nie wydają nam się proste oraz radykalnych aktywistów i rewolucjonistów bo pogardzamy wszelakim radykalizmem, a na widok rewolucjonisty na naszej szerokości geograficznej przechodzimy na druga stronę ulicy. Również i dlatego Pańska książkę przyjęliśmy z umiarkowanym entuzjazmem a to z uwagi na to ze zbyt wiele w niej relacji z różnych pięknych gabinetów i za dużo ślizgania się po konkretach.
Novik - awatar Novik
System graficzny w projekto­­waniu okła­dek książek. W poszuki­waniu języka parametrów Rosa Llop
Rosa Llop
Mówi się: „Nie oceniaj książki po okładce.” Trzeba przyznać, że słowa te mają głęboki sens. Zależy też jaki element z tej okładki zaważy o jej kategorycznym odrzuceniu, bądź skusi nas do bliższego zapoznania się z daną lekturą. Tym razem nie chodzi o wpisy recenzenckie z okładek, a ich koncepcję graficzną, która musi nas w jakiś konkretny sposób urzec. Niezwykle ważny jest skończony przekaz twórcy danej okładki, który powstaje w bardzo złożonym procesie, wymagającym szczegółowego namysłu, opracowania odpowiedniej strategii dotyczącej komunikacji tekstowej, jak i wizualnej. Dobrze się patrzy na harmonijnie zaprojektowaną okładkę swojej ulubionej książki, bądź całych serii wydawniczych, ale fajnie jest też poznać ich powstawanie od podszewki. Rozwój projektów graficznych w dziedzinie związanej z powstawaniem samych okładek jest niezwykle interesujący. Jedna niewielka okładka, a każdy znajdujący się na niej element odgrywa konkretną, wyłącznie sobie przypasaną rolę. Na przestrzeni kilkudziesięciu lat projektowanie wizualne rozwinęło się niesamowicie. I choć wydaje się nam, zwykłym odbiorcom, że to nic wielkiego, to Rosa Llop dzięki swej analizie, każdego z nas bardzo szybko wyprowadzi z tego błędu. Symbolika graficzna, wzajemne oddziaływanie kolorów, związki między poszczególnymi obiektami graficznymi i do tego układ kompozycyjny to mimo wszystko ograniczone pole eksperymentalne dla grafika. Jednak dzięki przez lata wypracowanym pewnym różnorodnym rozwiązaniom nie ma dwóch identycznych koncepcji. Zestaw projektów okładek jest różnorodny, oryginalny, niepowtarzalny. Zakładam, że po lekturze tej publikacji z pewnością zaczniecie spoglądać na książki zupełnie innym okiem 😉 Może od czasu do czasu warto zwrócić uwagę także na nieco inne nazwiska, niż wyłącznie te z okładek?
Iska - awatar Iska
oceniła na73 lata temu
Prompt engineering i ChatGPT. Poradnik skutecznej komunikacji ze sztuczną inteligencją Andrzej Kacprzak
Andrzej Kacprzak
Zalety: Przystępność i praktyczność – Książka jest napisana w sposób zrozumiały, co sprawia, że jest idealna zarówno dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z sztuczną inteligencją, jak i dla tych, którzy mają już pewne doświadczenie w pracy z AI. Przykłady z życia wzięte i konkretne case studies ułatwiają przyswajanie treści i od razu wprowadzają w praktyczne aspekty korzystania z ChatGPT. Przewodnik po prompt engineering – Autor szczegółowo wyjaśnia, czym jest prompt engineering (projektowanie zapytań),jak skutecznie komunikować się z AI, by uzyskać precyzyjne odpowiedzi. Książka pełna jest wskazówek, jak formułować pytania, by maksymalizować efektywność interakcji z ChatGPT, co z pewnością przyda się osobom pracującym z AI na co dzień. Bogactwo tematów – Omówienie różnych aspektów komunikacji z AI, takich jak rozumienie kontekstu, unikanie nieporozumień czy sposoby na osiągnięcie bardziej kreatywnych odpowiedzi, czyni książkę wszechstronnym przewodnikiem. Rozdziały poświęcone etyce korzystania z AI oraz potencjalnym zagrożeniom związanym z jej używaniem stanowią wartościowy dodatek. Interaktywność – Autor zachęca do aktywnego testowania sztucznej inteligencji podczas czytania książki, co pozwala na szybsze wdrożenie w życie zasad oraz na eksperymentowanie z różnymi podejściami do prompt engineeringu. Wady: Zbyt ogólne wstępy dla zaawansowanych użytkowników – Dla osób, które już dobrze rozumieją podstawy pracy z AI i prompt engineeringiem, początkowe rozdziały mogą wydawać się zbyt podstawowe. Choć książka stara się dotrzeć do szerokiego kręgu odbiorców, bardziej zaawansowani użytkownicy mogą poczuć, że nie wnosi to nic nowego. Brak głębszego wglądu w zaawansowane techniki – Książka koncentruje się na prostych i średniozaawansowanych metodach komunikacji z ChatGPT, jednak brakuje w niej szczegółowych informacji na temat bardziej złożonych, zaawansowanych technik inżynierii promptów, które mogłyby zainteresować profesjonalistów i specjalistów w tej dziedzinie. Zbyt dużą wagę przykłada się do ChatGPT – Choć ChatGPT jest bez wątpienia jednym z najpopularniejszych modeli AI, książka skupia się głównie na nim, co może sprawić, że nie będzie to najlepsza lektura dla osób szukających ogólnego przewodnika po komunikacji ze wszystkimi rodzajami sztucznej inteligencji. Przykłady mogą być zbyt schematyczne – Czasami przykłady podane w książce są bardzo standardowe i nie pokazują pełnej potencjalnej różnorodności odpowiedzi, które można uzyskać, pracując z AI. W efekcie niektóre osoby mogą poczuć, że książka nie wyczerpuje tematu w pełni, zwłaszcza w kwestii możliwości eksperymentowania z bardziej nietypowymi promptami. Dobry przewodnik dla osób, które chcą nauczyć się efektywnie komunikować z AI. Doskonale sprawdzi się jako wprowadzenie do tematu prompt engineeringu, oferując czytelnikom solidne podstawy. Choć może być zbyt ogólna dla bardziej zaawansowanych użytkowników, to jednak jej praktyczne podejście, przykłady i interaktywność sprawiają, że jest to wartościowa lektura dla tych, którzy chcą zwiększyć swoją efektywność w korzystaniu z ChatGPT i innych podobnych narzędzi.
Patryk_k - awatar Patryk_k

Cytaty z książki Odkryj dzieła inżynierów. Ilustrowany przewodnik terenowy po infrastrukturze technicznej