- technika
- Engineering in Plain Sight: An Illustrated Field Guide to the Constructed Environment
- 2025-04-22
- 2025-04-22
Bywa, że na wycieczkę w teren zabieramy ze sobą atlasy roślin, owadów czy ptaków, pozwalają nam bowiem poznać zachwycające cuda przyrody. Aby uzyskać kompletny obraz otaczającego nas świata, powinniśmy bliżej przyjrzeć się również konstrukcjom wykonanym ręką człowieka ― na które, co często się zdarza, na pierwszy rzut oka nie zwracamy uwagi. Tymczasem dzieła inżynierów, stanowiące świadectwo ludzkiej pomysłowości i wytrwałości, fascynują szczegółami swojej budowy i funkcjonalności.
Potraktuj tę książkę jako świetnego towarzysza wycieczek. Zawarte w tym przewodniku barwne ilustracje i wyczerpujące, przejrzyście podane informacje sprawią, że inaczej spojrzysz na różne elementy konstrukcji technicznych. Zrozumiesz fascynujące szczegóły działania urządzeń stworzonych przez ludzi. Nauczysz się rozpoznawać cechy charakterystyczne sieci elektroenergetycznej, dróg, kolei, mostów, tuneli, dróg wodnych i innych rozwiązań technicznych. Przekonasz się, jak wielką przyjemność daje "wypatrywanie infrastruktury", a odkrywanie przeznaczenia napotkanych urządzeń stanie się Twoim hobby!
Najszlachetniejszą przyjemnością jest radość zrozumienia.
Leonardo da Vinci
Najszlachetniejszą przyjemnością jest radość zrozumienia.
Leonardo da Vinci
Kup Odkryj dzieła inżynierów. Ilustrowany przewodnik terenowy po infrastrukturze technicznej w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Odkryj dzieła inżynierów. Ilustrowany przewodnik terenowy po infrastrukturze technicznej
54 użytkowników ma tytuł Odkryj dzieła inżynierów. Ilustrowany przewodnik terenowy po infrastrukturze technicznej na półkach głównych- Chcę przeczytać 41
- Popularnonaukowe 2
- Pop-naukowe 1
- Ebook 1
- Wishlist 1
- Dziecięce - (3) na przyszłość 1
- Mr. T 1
- Architektura / Urbanistyka 1
Tagi i tematy do książki Odkryj dzieła inżynierów. Ilustrowany przewodnik terenowy po infrastrukturze technicznej
Czytelnicy Odkryj dzieła inżynierów. Ilustrowany przewodnik terenowy po infrastrukturze technicznej przeczytali również
Cytaty z książki Odkryj dzieła inżynierów. Ilustrowany przewodnik terenowy po infrastrukturze technicznej
Dodaj cytat z książki Odkryj dzieła inżynierów. Ilustrowany przewodnik terenowy po infrastrukturze technicznej
Dodaj cytat

Opinie i dyskusje o książce Odkryj dzieła inżynierów. Ilustrowany przewodnik terenowy po infrastrukturze technicznej
Na co dzień nie zastanawiamy się, jak to jest, że prąd czy woda docierają do naszego mieszkania i raczej nie zwracamy uwagi na słupy wysokiego napięcia albo wieże ciśnień. A są to ciekawe kwestie, bardzo nieraz skomplikowane, świadczące o geniuszu człowieka i jego pomysłowości.
Nie powiem, by autor doskonale wywiązał się ze swojego zadania. Sporo rzeczy pozostało dla mnie dość tajemniczych nawet po przeczytaniu książki. Udało mu się jednak rozbudzić moją ciekawość i podnieść świadomość, a to największa zaleta tej pozycji. Dużo w niej rycin, obrazków, ułatwiających zrozumienie wielu rzeczy.
Szkoda tylko, że mamy do dyspozycji perspektywę amerykańską, bo sporo rozwiązań opisanych przez Hillhouse’a nie ma zastosowania w Polsce czy Europie, o czym też tłumacz nieraz wspomina. Dobrze byłoby spojrzeć na coś podobnego, napisanego oczami Polaka.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie powiem, by autor doskonale wywiązał się ze swojego zadania. Sporo rzeczy pozostało dla mnie...
Ten typ książek popularno-naukowych najbardziej lubię. Książka nie przeraża trudnością materiału, zawsze można skorzystać z obszernego słowniczka na końcu, albo skupić się bardziej na obrazkach niż zrozumieniu całości :D
Warto pamiętać pewna cześć wiedzy zawartej w książce jest specyficzna dla USA i choć tłumacz trochę starał się ją korygować w przypisach to jednak obrazki czy niektóre opisy nie pasują do naszej infrastruktury. Ale sporo wiedzy jest dostatecznie globalne by ten przewodnik przydał się tez w Polsce.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWarto pamiętać pewna cześć wiedzy zawartej w książce jest specyficzna dla USA i choć tłumacz trochę starał się ją korygować w przypisach to jednak...
Ostatecznie książkę uważam za zbiór ciekawostek - może bardziej niż mnie zainteresuje przyszłych lub obecnych inżynierów.
Mam problem z określeniem, do kogo kierowana jest ta książka. Jestem dorosłą osobą bez wykształcenia technicznego/inżynieryjnego i znalazłam w niej dużo ciekawostek, ale też wiele kwestii nie było dla mnie jasnych. Mimo tego, że autor stara się pisać językiem przystępnym, ciągle używa terminów i zwrotów typowo technicznych i fizycznych, których mam prawo nie rozumieć....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest to pozycja zdecydowanie R E W E L A C Y J N A
Tytuł powinno się promować w liceach lub szkołach technicznych. Jak działa sieć elektryczna? Czym właściwie jest telekomunikacja? Rzeczy tak oczywiste jak drogi, mosty, kanalizacja, energetyka. Za tym wszystkim stoi szereg wykwalifikowanej kadry. Autor robi tu świetną robotę objaśniając podstawy danych gałęzi, skupiając się na tym co nieobeznany laik widzi na co dzień. Jednocześnie jego wyjaśnienia są przystępne i trafiają do każdego.
Gdybym myślał o tym co chciałbym robić po szkole i ktoś poleciłby mi ten tytuł jestem przekonany że skończyłbym jako przyszły inżynier.
Jest to pozycja zdecydowanie R E W E L A C Y J N A
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTytuł powinno się promować w liceach lub szkołach technicznych. Jak działa sieć elektryczna? Czym właściwie jest telekomunikacja? Rzeczy tak oczywiste jak drogi, mosty, kanalizacja, energetyka. Za tym wszystkim stoi szereg wykwalifikowanej kadry. Autor robi tu świetną robotę objaśniając podstawy danych gałęzi, skupiając...
📚ODKRYJ DZIEŁA INŻYNIERÓW. ILUSTROWANY PRZEWODNIK TERENOWY PO INFRASTRUKTURZE TECHNICZNEJ. 🖋Grady Hillhouse @wydawnictwohelion 🔸🔹🔸🔹🔸🔹 Czy inżynieria może być fascynująca? Z tą książką absolutnie tak! 🏗️📚 Zdarza Ci się przechodzić obok mostu, słupa wysokiego napięcia albo oczyszczalni ścieków i… po prostu nie zwracać na nie uwagi? Grady Hillhouse to inżynier i popularyzator nauki, który udowadnia, że świat wokół nas to nie tylko przyroda, ale też fascynujące dzieła ludzkiej pomysłowości, które warto zobaczyć naprawdę. „Odkryj dzieła inżynierów. Ilustrowany przewodnik terenowy po infrastrukturze technicznej” to książka, która sprawi, że każda wycieczka nawet ta po własnym osiedlu zamieni się w ekscytującą wyprawę odkrywczą. To taki atlas konstrukcji, który otwiera oczy na to, co dotąd było… niewidzialne. 📘 Co w niej znajdziesz? Zwięzłe i przystępne opisy różnych obiektów infrastruktury: dróg, torów, mostów, zapór, sieci elektroenergetycznych i nie tylko Ilustracje, które nie tylko cieszą oko, ale i naprawdę pomagają zrozumieć Słowniczek technicznych pojęć, który ułatwia lekturę nawet całkowitym laikom To książka dla każdego ciekawskiego ducha: dla młodych pasjonatów techniki, dla rodziców z dziećmi, dla miejskich eksploratorów i dla tych, którzy po prostu lubią wiedzieć, jak to działa. 🚧💡 Czy są braki? Dla inżynierskich purystów może za mało szczegółów, ale dla reszty to świetne wprowadzenie, które może rozbudzić prawdziwą pasję. A może i wpłynąć na wybór ścieżki zawodowej? Dzięki tej książce już nie spojrzysz na świat infrastruktury tak samo. Zaczniesz go zauważać. I doceniać. 🛠️ Inżynieria w terenie jeszcze nigdy nie była tak ciekawa. Zabierz tę książkę na spacer i odkrywaj ukryte warstwy świata wokół Ciebie! Za egzemplarz oraz możliwość współpracy reklamowej dziękujemy wydawnictwu @wydawnictwohelion
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDzieła inżynieryjne, które opisuje Grady Hillhouse, można by powiedzieć, że wcale nie potrzebują odkrywania. Większość z nich bowiem widzimy i spotykamy codziennie.
W książce autor w usystematyzowany sposób charakteryzuje obiekty, czy też instalacje.
Określa ich przeznaczenie, sposób konstrukcji i budowy, używając specjalistycznej terminologii.
Wszystko przedstawia, jak najbardziej precyzyjnie i zrozumiale z myślą o przeciętnym czytelniku.
Lektura bardzo dobrze opracowana, dla każdego. W większości rozdziałów nawet dziecko zrozumie, o co chodzi, zawiera wiele opisanych poglądowych rysunków, a także tematyczny słowniczek.
Polecam!
Za egzemplarz do recenzji dziękuję Wydawnictwu Naukowemu Helion💝
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDrogi, mosty, linie kolejowe, infrastruktura telefoniczna i telekomunikacyjna, tunele, kanały są powszechne, ale prawie nic o nich nie wiemy.
W książce autor w usystematyzowany sposób charakteryzuje obiekty, czy...
Nie do końca wiem, do kogo jest ta książka kierowana. Najprawdopodobniej najlepszym odbiorcą byłby młody człowiek kończący szkołę podstawową, który musi już decydować o tym, w jakim zawodzie chce spędzić resztę życia. Ładna szata graficzna z pewnością może go zainteresować. Piszę to w trybie przypuszczającym, ponieważ Autor pisze w prosty sposób i o najprostszych aspektach, na chwilę zagłębiając się w szczegółach, nie tłumacząc ich. Widać to na przykładzie podrozdziału o wieżach telekomunikacyjnych, na który najbardziej liczyłem. Rozwodzi się nad budową wieży, jednak nie mówi o tym, czym są fale, ani co to są dipole w antenach. Pogrubienie książki poprzez rozwinięcie rzucanych haseł tylko wyszłoby jej na dobre. Nie mogę jej polecić, bo rozczarowała mnie niekonsekwencja Autora. Szalenie ciekawy pomysł na ksiażkę czeka na podchwycenie i porządne dopracowanie.