Żegnaj, Odynie tom 1

Odin no Shuusou
2025-08-01
2025-08-01
Agata Marczyk
Wychowany przez wilki chłopiec, dzięki troskliwej opiece przyjaznego mnicha, zrozumiał w końcu czym jest miłość, spokój oraz ludzka życzliwość. Nie dane mu było długo cieszyć się spokojnym życiem - w wyniku najazdu krwiożerczych wikingów stracił wszystko to, o czym nawet wcześniej nie śmiał marzyć... Jedyne co mu pozostało to straszna zemsta na tych, którzy zniszczyli mu życie!

Kup Żegnaj, Odynie tom 1 w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Żegnaj, Odynie tom 1

Opinie i dyskusje o książce Żegnaj, Odynie tom 1

Motyw znany i przeze mnie lubiany, czyli zemsta.

Motyw znany i przeze mnie lubiany, czyli zemsta.

Fabuła mangi rozgrywa się na angielskich ziemiach regularnie nękanych przez wikingów. To właśnie tam, po kolejnym ataku najeźdźców z Królestwa Danii, ojciec Crowley bierze pod swoją opiekę chłopca wychowywanego wcześniej przez wilki. Z czasem dziecko na powrót przyzwyczaja się do ludzi i dostaje miano Luke. Historia mogłaby się pięknie i dobrze skończyć, gdyby nie kolejny obrót koła agresji i zemsty.

Żegnaj, Odynie pokazuje w jaki sposób przemoc rodzi przemoc i jak wpływa ona na ludzi. Powstająca w tych warunkach nienawiść jest uczuciem, które niby może nadać życiu cel, ale tak naprawdę zdaje się bardziej pozbawiać człowieka jego codzienności i szczęścia. Uczucie to spala żywiącą je osobę i powoduje, że koncentruje się ona tylko na jednym i w ten sposób się zatraca.

Opowieść snuta przez Chihiro Yoshiokę jest pouczająca i jednocześnie ciekawa. Czytelnik z dużym zainteresowaniem śledzi losy bohaterów i to, jak ich ścieżki splatają się ze sobą. Chociaż fabuła jest bardzo odmienna, to manga ta przywodzi miejscami na myśl Berserka. Tak jak w dziele Kentaro Miury, w Żegnaj, Odynie zemsta i przemoc tworzą tło, na którym rozgrywa się historia.

Cała recenzja:

Akcja mangi Żegnaj, Odynie rozgrywa się w XI wiecznej Anglii. W okresie gdy królestwa na wsypach są nieustannie najeżdżane i rabowane przez wikingów. Głównym bohaterem opowieści jest młody chłopak Luke. Doświadczył on w swoim życiu sporo i w bardzo wczesnym wieku stracił swoją rodzinę. Dzieciak wychowywał się razem z wilkami i był dziki. Wszystko zmieniło się, gdy spotkał życzliwego kapłana, który zrobił wszystko by dać mu normalne życie.

Z czasem Luke stał się członkiem małej wioski i żył w spokoju i szczęściu powoli ucząc się języka, matematyki i normalnego zachowania. Wszystko to zostaje zniszczone pewnej nocy, gdy wioska chłopaka zostaje najechana przez wikingów. Na polecenie swojego pana grupka wojowników ma zebrać 30 głów anglików. Luke, który akurat był na polowaniu, wraca do domu, by zobaczyć pogrom i być świadkiem brutalnej śmierci człowieka, który był dla niego jak ojciec z ręki białowłosego wikinga. Bohater poprzysięga zemstę, na tych którzy ograbili go ze wszystkiego, co dobre. Żegnaj, Odynie ukazuje perypetie tego bohatera podczas wielkiej inwazji wikingów na Anglię. Czy chłopakowi uda się dokonać zemsty? No i w jaki sposób przejdzie on do legendy jako Hildólfr pogromca wikingów?

37 użytkowników ma tytuł Żegnaj, Odynie tom 1 na półkach głównych
21 użytkowników ma tytuł Żegnaj, Odynie tom 1 na półkach dodatkowych

Czytelnicy Żegnaj, Odynie tom 1 przeczytali również

Inkwizytor wiedźm tom 1 Shun Akagi
Inkwizytor wiedźm tom 1
Shun Akagi
Jak wszyscy wiemy, wiedźmy nie istnieją przybyły na Ziemię z Księżyca. Tak przynajmniej wygląda rzeczywistość w omawianej mandze. Na pierwszych stronach komiksu poznajemy dwoje głównych bohaterów. Pierwszym jest Elliot – zwykły człowiek, którego pech i dobre serce wciągnęły w poważne tarapaty. Druga jest Natalia – Wiedźma Inkwizytorka. Ten duet staje się niemalże nierozłączny, a to dlatego, że jedynie obecność Księżycanki zapewnia bezpieczeństwo Elliotowi. Trawi go klątwa, którą powstrzymuje tylko magia Natalii. Gdyby rozstali się na zbyt długo, głównemu bohaterowi zagrażałoby duże niebezpieczeństwo. Jednak opieka wiedźmy nie jest darmowa – chłopak zajmuje się u niej obowiązkami domowymi, a sprzątanie po ekscentrycznej badaczce wymaga sporo wysiłku. [...] Na uwagę zasługuje fakt, że autor porusza kilka ważnych tematów. Nie jest to może najbardziej odkrywcza problematyka, ale czyni Inkwizytora wiedźm ciekawszą i bardziej wartościową pozycją. Z jednej strony widzimy rozważania na temat znaczenia upływu czasu dla ludzi i istot bardziej długowiecznych. Trudno tu nie pomyśleć o Frieren, ale to w zasadzie jedyne podobieństwo między tymi tytułami. Poniekąd ciekawsze jest przedstawienie jakie zagrożenia niesie ze sobą idealne społeczeństwo. Autor pokazuje, że to właśnie niedoskonałości czynią nasz świat ciekawym. Wreszcie podczas lektury nie sposób nie zastanowić się nad tematyką altruizmu i egoizmu. Mangaka pyta czemu robimy pewne rzeczy. Poniekąd udziela też odpowiedzi, ale są one częściowo sprzeczne – to na nas spoczywa obowiązek odpowiedzenia na nie. Cała recenzja: https://ostatniatawerna.pl/o-wadach-utopii-recenzja-mangi-inkwizytor-wiedzm-t-1/
OstatniaTawerna - awatar OstatniaTawerna
oceniła na81 miesiąc temu
Ziemia i jej obroty tom 2 Uoto
Ziemia i jej obroty tom 2
Uoto
Z początku może się wydawać, że Ziemia i jej obroty będzie historią o perypetiach Rafała. Przez znaczną część pierwszego tomu jest on głównym bohaterem i akcja jest zaprezentowana z jego perspektywy. Później wkrada się mały twist i całość staje się znacznie bardziej rozbudowana. W centrum nie mamy jednej postaci, lecz teorię heliocentryczną i badania naukowe z nią powiązane. Dlatego w drugim tomie manga koncentruje się na innych postaciach i ich wkładzie w przyszłą rewolucję kopernikańską. W drugim tomie głównymi bohaterami są wojownik Oczy, duchowny Badeni i młoda badaczka Jolanta. Oczy znany jest ze swojego wyśmienitego wzroku, jest nisko urodzonym człowiekiem z wieloma rozterkami moralnymi. Jednak badania nad naturą ruchu planet i miejscem Ziemi w kosmosie sprawiają, że staje się on chłonny wiedzy i wspiera Badeniego w badaniach. To Oczy przekazuje duchownemu notatki z badań wcześniejszych bohaterów i to dzięki niemu historia idzie do przodu. Badeni z kolei jest zadufanym w sobie naukowcem przekonanym o swojej wyższości i opanowanym chęcią zyskania wiedzy. Kosztowało go to w życiu sporo, bo za swoje dotychczasowe heretyczce zachowania stracił jedno oko. Duchownemu zależy na zmienieniu historii i doprowadzeniu swoich badań do sukcesu, tak by poznać prawdę na temat świata. Pomocą we wszystkim okazuje się Jolanta, która posiada wiedzę i talent do nauki, ale przez to, że jest kobietą, nie ma dla niej szacunku w społeczności naukowej i nie jest traktowana poważnie. Ta trójka przyczyni się do wykonania kolejnego ważnego kroku w tym, by wstrzymać słońce i ruszyć Ziemię w układzie ciał niebieskich. https://operacjapanda.pl/2025/recenzja-mangi-ziemia-i-jej-obroty-tom-2-czyli-oswiecenie
Kolor końca świata #1 Haruo Iwamune
Kolor końca świata #1
Haruo Iwamune
Zaintrygował mnie niezmiernie opis mangi, a kreska byłą na tyle przyjemna dla oczu, że zdecydowałam się kupić serię póki co niezbyt długą. Akcja mangi dzieje się w ponurej rzeczywistości, pośród zdewastowanych i opustoszałych budynków postapokaliptycznego miasta dosięgniętego w niedawnej przeszłości katastrofą gdzie jedna, samotna dziewczyna pracuje dla tajemniczej organizacji szukając ostatnich ocalałych i zbierając a później grzebiąc ciała zabitych. Muszę przyznać, że jestem zachwycona. Jest to zdecydowanie jedna z lepszych mang, jakie czytałam. Jest bardzo spokojna, mało w niej rozmów czy porywających scen akcji, ale mimo to dogłębnie mnie poruszyła. Jest nieco bardziej filozoficzna - zawiera w sobie wiele celnych refleksji na temat naszej ludzkiej natury. Głowna bohaterka i jej uroczy towarzysz ( czym on jest nie mam pojęcia) spotykają na swojej drodze różne byty i wchodzą z nimi w interakcję, często dosyć skąpą. Widać wyraźnie wyobcowanie dziewczyny, jej osamotnienie w opustoszałym mieście. Musi ona stawiać czoło wyzwaniom powoli poznając świat i cywilizację, która już na zawsze przestała istnieć pogrzebana pod gruzami. Odkrywa ona nieznane sobie oblicze ziemi, tego co ludzkość bezpowrotnie utraciła. Jak dla mnie manga zapowiada się rewelacyjnie. Z przyjemnością sięgnę po kolejne tomy. Polecam serdecznie, zwłaszcza fanom dystopii.
Hikarinokawa - awatar Hikarinokawa
oceniła na93 miesiące temu
Tajemnicza historia Wyspy Panoram Suehiro Maruo
Tajemnicza historia Wyspy Panoram
Suehiro Maruo Edogawa Ranpo
Manga opowiada o podrzędnym pisarzu science fiction, któremu cóż...jego fach nie wychodzi. Nie na żadnych wielkich sukcesów jako autor. Lecz wszystko się zmienia, gdy umiera pewien bogaty mężczyzna. A dlaczego dla naszego bohatera jest to ważne? Cóż zmarły syn z bogatego domu był łudząco podobny do pisarza, więc ten, nie widząc dla siebie innego wyjścia, postanawia udawać bogacza. A robi to, by podążyć za swoimi marzeniami i snami, w tym celu wykorzysta majątek tamtego. Jak długo będzie mógł żyć w kłamstwie? I jaką cenę zapłaci za spełnienie marzeń? Jeśli jesteście 18+ i poczuliście sję zainteresowani - zachęcam do przeczytania. Zacznę od tego, że lubię pióro Ranpo Edogawy - ten mroczny i tajemniczy styl. Więc cieszyłam się, gdy sięgnęłam po tę pozycję. I cóż początek bardzo mnie zainteresował, zaintrygował. Czuć było ten mrok oraz szczyptę wariacji - co mnie urzekło. Właśnie w pierwszej połowie było wszystko dobrze wyważone - akcja, postacie i sama intryga. Niemniej potem miałam wrażenie, że historia nagle zaczęła pędzić! Nie wiedziałam co się dzieje, a jak już zrozumiałam to pojawiło się jeszcze szybsze zakończenie. To pod koniec wyglądało jakby sama książka nie była skończona, a tylko pobierznie opisana. Lecz paradoksalnie sama historia oraz kreska miały w sobie jakiś chory, mroczny urok, który bardzo mnie wciągnął i gdyby nie aż tak szybkie zakończenie - zdecydowanie byłabym w stanie polecić fanom mroczniejszych klimatów. A tak - cóż mogę stwierdzić, że mi się podobała mimo wad, ale osobą 18+ polecam samemu się przekonać. Gdyż wszystko jest dość specyficzne- od szaty graficznej na historii kończąc.
zaczytana_mela - awatar zaczytana_mela
oceniła na72 miesiące temu
Ostatnia podróż tom 1 Tsukumizu
Ostatnia podróż tom 1
Tsukumizu
{współpraca reklamowa z @wydawnictwotenko i @wydawnictwoakuma} Akcja tej mangi rozgrywa się w postapokaliptycznym świecie, w którym (na ten moment z przyczyn nieznanych) większość ludzkości wyginęła. Dwie główne bohaterki, Chito i Yuuri są jednymi z bardzo nielicznych ocalałych. Fabuła obraca się wokół podróży tych dwóch dziewczynek w poszukiwaniu innych ocalałych. Bardzo miło było mi powrócić do tej historii. Wcześniej miałam styczność z adaptacją anime, wiedziałam więc o tym co się będzie w tym tytule dziać. Nie przeszkodziło mi to w czerpaniu przyjemności z lektury tej mangi. Tak naprawdę w tej mandze nie dzieje się wiele. Fabuła jest epizodyczna, wydarzenia są ze sobą bardzo luźno związane, przez co nie każdemu może się ta manga spodobać. Bardzo lubię motyw okruchów życia, dzięki czemu nie przeszkadzał mi „brak zwrotów akcji”. Pomimo luźnej fabuły ta manga wzbudziła we mnie mnóstwo refleksji. Autorka udowadnia, że życie jest warte, nawet mimo beznadziejnych okoliczności można odnaleźć jego sens i dobre chwile. Póki nie nadeszła jeszcze apokalipsa należy więc korzystać z życia i cieszyć się nim. Myślę, że postępowanie bohaterek są godne podziwu - mimo beznadziejnych warunków życia cieszą się tym co mają, nie przeszkadza im nawet fakt, że są ostatnie na tym świecie. Nie ukrywam, że ta manga zajęła specjalne miejsce w moim sercu 🖤. Bardzo, ale to bardzo polecam! Wyczekuję premiery pozostałych tomów! Ja zaś dziękuję wydawnictwom za egzemplarz do recenzji!
Czytam_z_papugami - awatar Czytam_z_papugami
Ostatni Elf tom 1 Akira Sawano
Ostatni Elf tom 1
Akira Sawano
Akcja mangi Ostatni elf rozgrywa się w świecie fantasy, gdzie wieki temu doszło do gigantycznego konfliktu nazwanego Wojną Stuletnią. Po zakończeniu walki doszło do eksterminacji elfów. Mimo że to dzięki nim i ich mocy kontaktu z duchami natury jedna ze stron wygrała, to i tak wymordowano wszystkich przedstawicieli tej rasy. Zwycięskie imperium uznało elfy za zagrożenie a ich moc, która przechyliła szalę wojny za zbyt potężną. Po setkach lat okazuje się, że czystki przeżył jeden elf. Jest nią kobieta o imieniu Aharu, która obecnie podróżuje przez świat kontrolowany przez imperium. Przez stulecia wiele się zmieniło, bo natura, dawne zwyczaje i duchy wypierane są przez technologię. Ostatnia przedstawicielka rasy elfów ma ważną misję. Nie jest nią wyrównanie rachunków czy zemsta. Aharu przemierza świat, by pomóc duchom przywiązanym do różnych miejsc i rzeczy przez dawne kontrakty. Jej misją jest uwolnienie zapomnianych mocy i pomoc w ich powrocie na drugą stronę. Tylko czy przez to działanie Aharu nie zostanie uznana za nowe zagrożenie dla świata, gdzie nie ma miejsca na dawne wierzenia i stare wartości? Wielka przygoda Ostatni elf rysuje nam ciekawą wizję świata fantasy, gdzie działania polityczne i postęp technologiczny wypierają naturę i dawne moce. Do tego sam pomysł na fabułę jest dosyć oryginalny i sprawdza się dobrze. Aharu jako postać jest bardzo fajna, a jej misja oparta nie na zemście a na pomocy duchom ma spory potencjał. Pierwszy tom sprawdza się dobrze jako wprowadzenie do tej serii i w solidny sposób wprowadza różne wątki, pomysły, a także daje poznać główną bohaterkę jako kogoś sympatycznego, ciepłego i bardzo życzliwego w stosunku do innych istnień.
Billy Bat tom 3 Naoki Urasawa
Billy Bat tom 3
Naoki Urasawa
Kevin powrócił z Japonii do USA. Na miejscu czekał go olbrzymi szok i zaskoczenie. Dzieło jego życia i powód, dla którego wyruszył do Kraju Kwitnącej Wiśni, zostały mu odebrane. Billy Bat oficjalnie znajduje się w rękach byłego asystenta twórcy komiksu. Prawa do serii zostały sprzedane pod nieobecność bohatera. Jakby tego było mało, postać została przeobrażona w wersję bardziej przyjazną młodszym czytelnikom i stała się gigantycznym hitem. Oglądalność programu telewizyjnego na podstawie komiksu sięga 70% populacji, co jest monumentalnym osiągnięciem. Kevin jednak został wymazany z istnienia i teraz Billy Bat to dzieło niejakiego Chucka Culkin. Bohater jest przybity tym stanem rzeczy, ale na głowie ma ważniejsze sprawy. Wszystko przez to, że nietoperz ciągle komunikuje się z Kevinem i przekazuje mu przerażająca wizję przyszłości w formie komiksu. Wygląda na to, że ma dojść do zamachu na prezydenta Stanów Zjednoczonych. John Kennedy jest zagrożony, a Kevin wie kto będzie potencjalnym morderca. Dlatego bohater rusza na poszukiwanie Lee Harveya Oswalda i chce go powstrzymać przed zamachem, by zapobiec tragedii. Z kolei sam Lee zdaje się być manipulowany przez różne siły. Wygląda trochę tak, jakby ktoś chciał go wrobić w rolę człowieka komunistów. Prawie tak jakby Oswald miał być jakąś marionetką na potrzeby polityki zagranicznej. Jakby tego było mało, Lee też widzi nietoperza, który przedstawia mu dwie ścieżki. Jedna jest nuda i spokój a drugą przejście do historii i odegranie ważnej roli w losach świata. Która ścieżka będzie tą słuszną?
Echa psich głosów #1 Yugo Ishikawa
Echa psich głosów #1
Yugo Ishikawa
Echa psich głosów to kolekcja opowiadań o pieskach. Mamy kilka historyjek, które koncentrują się na psach i ich właścicielach. Część z nich zawiera elementy fantastyczne, inne to opis codzienności. Wszystkie są ciekawe i potrafią chwycić za serce. Mamy swego rodzaju antologię, która kręci się wokół tematu na, który wskazuje tytuł zbioru. Na początek otrzymujemy serię rozdziałów o pewnej rodzinie. Gdy matka ze swoją córką powraca na wieś do swoich rodziców, zaczynają się dziać dziwne rzeczy. Okazuje się bowiem, ze stary ojciec kobiety co wieczór wychodzi z domu z resztkami, by karmić swojego psa, tylko zwierzak od wielu lat nie jest już w świecie żywych. Dochodzenie wnuczki staruszka odkrywa coś szokującego. Kolejne rozdziały tej opowieści ukazują rodzinę w różnych czasach i pokazują wyjątkową więź ze zwierzakami. Mamy też historie z życia autora, który opisuje wszystkie psiaki, jakie miał w swoim życiu i jak wyglądały jego relacje z tymi stworzeniami. To kolejna opowieść o tym, ze mimo tego, że nasi pupile odchodzą z naszego życia zbyt wcześnie, to i tak pozostają w naszych sercach na zawsze. Echa psich głosów to kolejny świetny tytuł o naszych czworonożnych przyjaciołach. Manga bardzo dobrze łączy ze sobą poruszające, smutne i ciepłe historie o pieskach. Jest sporo wzruszeń, ale także ukazanie codzienności i relacji z psami. Formuła zbioru historyjek sprawdza się tutaj bardzo dobrze i działa jako atut tytułu. Każda z opowieści przechodzi do sedna i nie jest rozciągnięta, przez co ma większy impakt i chwyta za serce. Jestem bardzo zadowolony z pierwszego tomu i ciekaw tego jak wypadnie reszta historyjek, które pojawią się w drugim tomie mangi. Echa psich głosów ma w sobie to coś i wydaje mi się, ze tytuł przemówi do wszystkich, a nie tylko miłośników piesków. Ja jestem zdecydowanie na tak i spokojnie mogę polecić ten tytuł. Bardziej wrażliwym radzę jednak zaopatrzyć się w pudełko chusteczek do ocierania łez. https://operacjapanda.pl/2025/recenzja-mangi-echa-psich-glosow-czyli-potezna-wiez

Cytaty z książki Żegnaj, Odynie tom 1

Dodaj cytat z książki Żegnaj, Odynie tom 1