Toppi. Kolekcja. Tom 8: Wschodnie ścieżki i opowieści wojenne.

Okładka książki Toppi. Kolekcja. Tom 8: Wschodnie ścieżki i opowieści wojenne. autora Sergio Toppi, 9788368346121
Okładka książki Toppi. Kolekcja. Tom 8: Wschodnie ścieżki i opowieści wojenne.
Sergio Toppi Wydawnictwo: Lost In Time Cykl: Toppi. Kolekcja (tom 8) komiksy
komiksy
Toppi. Kolekcja (tom 8)
Ogoniok / Kas-Cej / Transiberien, Saint-Acheul ’17 / Comme un ours en furie / Myetzko Köllwitz 1742 / Face cachée
2025-04-07
2025-04-07
Marta Duda-Gryc

Kup Toppi. Kolekcja. Tom 8: Wschodnie ścieżki i opowieści wojenne. w ulubionej księgarnii

Oceny książki Toppi. Kolekcja. Tom 8: Wschodnie ścieżki i opowieści wojenne.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Toppi. Kolekcja. Tom 8: Wschodnie ścieżki i opowieści wojenne.

Miałem już możliwość poznać twórczość Toppiego, przy okazji tomu szóstego poświęconego Japonii. Ten wybitny włoski twórca zdobył rzesze fanów na całym świecie. Ja jednak do tego grona się nie zaliczam. Niemniej tom szósty był na tyle przyjemny, że naszła mnie ochota posłuchać kolejnych bajd serwowanych przez Toppiego. I przy okazji najnowszej części srodze się zawiodłem. Nie miałem wygórowanych oczekiwań, ale nie spodziewałem się, że niektóre opowieści Toppiego w tym tomie tak mnie zmęczą. Zaczęło się niepozornie od Ogonioka, historii opowiadającej o czarowniku zmieniającym ludzi w króliki – nic wybitnego. Potem poziom skoczył za sprawą ciekawej opowieści o badaczu szczątków tajemniczego syberyjskiego plemienia. Przyjemna historia, do tego przemyślanie zaprojektowana. Chyba najbardziej tutaj zapada w pamięć, to jak silne mogą być wierzenia zabobonnych chłopów w jakieś starej, zapadłej wsi. Potem natomiast trafiamy na równię pochyłą, a przynajmniej w moim odczuciu. Kolej transsyberyjska jest historią o niczym, zero emocji i to pomimo mocniejszego finału. Saint-Acheul 1917, Jak rozwścieczony niedźwiedź, Tell el Aqqaqir 1943 to są trzy przypadki z po prostu głupimi pomysłami. Jasne, można te koncepty odczytywać metaforyczne i ma to sens, ale nadal… ja czułem się lekko zażenowany. Toppi miał bujną wyobraźnię, ale w tych trzech wypadkach kompletnie mnie nie kupił. Kollwitz 1742 też prawie dołączyłbym do niechlubnej trójki, ale nie będę ukrywał, że finał mnie zaskoczył.

Cała recenzja:

Ósmy tom kolekcji Toppiego „wschodnie ścieżki Opowieści wojenne” może spodobać się osobom, które lubią historie obrazujące trudy codzienności, w których pojawia się surrealistyczny element.
Każdy tom kolekcji jest niezależnym zbiorem opowiadań.

Na zbiór składają się opowiadania, których akcja rozgrywa się między innymi na Syberii, za czasów carskiej Rosji, w Prusach w 1742 roku, w XX-wiecznej Azji Południowo-Wschodniej i Afryce.

W 8 tomie kolekcji dzieł Toppiego znajduje się w sumie 11 opowiadań różnej długości.

Toppi zmyślnie buduje realistyczną atmosferę, by za chwilę zaskoczyć czytelnika, poprzez wprowadzenie do historii surrealistycznych elementów. Historie są nieskomplikowane, ale tym, co zatrzymuje uwagę przy poszczególnych panelach, są piękne rysunki autora. Wszystkie te opowiadania ukazywały się w magazynach drukowanych, a informację o tym, w jakim magazynie, oraz w jakim roku się ukazały, czytelnik znajdzie na początkowej stronie każdej z historii. Na końcu komiksu umieszczone zostały dodatkowe grafiki.

Każdy tom kolekcji jest niezależnym zbiorem opowiadań.

22 użytkowników ma tytuł Toppi. Kolekcja. Tom 8: Wschodnie ścieżki i opowieści wojenne. na półkach głównych
16 użytkowników ma tytuł Toppi. Kolekcja. Tom 8: Wschodnie ścieżki i opowieści wojenne. na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Toppi. Kolekcja. Tom 8: Wschodnie ścieżki i opowieści wojenne.

Okładka książki Donżon. Wydanie zbiorcze 7 David B., Boulet, Bastien Quignon, Joann Sfar, Lewis Trondheim
Okładka książki Wybór Marie Bardiaux-Vaïente, Carole Maurel
Wybór Marie Bardiaux-Vaïente, Carole Maurel
Okładka książki Parker. Gorzkie porachunki Doug Headline, Richard Stark
Parker. Gorzkie porachunki Doug Headline, Richard Stark

Cytaty z książki Toppi. Kolekcja. Tom 8: Wschodnie ścieżki i opowieści wojenne.

Dodaj cytat z książki Toppi. Kolekcja. Tom 8: Wschodnie ścieżki i opowieści wojenne.