Pod gwiazdami Prowansji

- literatura obyczajowa, romans
- e-book
- 2025-05-27
- 2025-05-27
Kup Pod gwiazdami Prowansji w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Pod gwiazdami Prowansji
58 użytkowników ma tytuł Pod gwiazdami Prowansji na półkach głównych- Przeczytane 44
- 2025 4
- Współpraca Recenzencka 1
- Mojego autorstwa 1

Czytelnicy Pod gwiazdami Prowansji przeczytali również
Cytaty z książki Pod gwiazdami Prowansji
Kolejna łza spłynęła po moim policzku. Szybko otarłam ją wierzchem dłoni. Dawne emocje wróciły, rozdarte serce nigdy się nie skleiło.
To ironia losu – zamykać wspomnienia w farbach, a jednocześnie pozwalać, by każda linia na płótnie otwierała rany z przeszłości. Moja sztuka zawsze była moją terapią, ale dziś po raz pierwszy miałam wrażenie, że to obrazy mają nade mną władzę. Wszystkie moje prace, te z przeszłości i te świeżo namalowane, były jak rozdziały zamkniętej książki, które nie wiedzieć czemu, teraz chciały zostać odczytane na nowo.
Rozwiń Zwiń

Opinie i dyskusje o książce Pod gwiazdami Prowansji
Recenzja e-book
Tytuł:,, Pod gwiazdami Prowansji,,
Autor: Joanna Postój Premiera: 27.05.2025
[ współpraca recenzencka]
Cudowna pełna ciepła historia o miłości, drugiej szansie, spełnieniu marzeń i dążeniu do spełnienia wyznaczonego celu. Odnajdziemy tu także jak jedna źle podjęta decyzja pod naciskiem bliskich może wpłynąć na przyszłość innych. Fabuła toczy się w idealnym tempie, książkę czyta się szybko a emocje czuć w każdej linijce.
Izabella niezwykle utalentowana malarka, która swoje inspiracje bierze z emocji które nią aktualnie targają oraz wspomnień, uparcie drążąca by spełnić marzenia. Podczas ważnego dla niej wernisażu na którym ma być zlicytowany jej najnowszy obraz który ma być tajemnica do ostatniej chwili spotyka swoją dawną miłość Maxime'a, jak się okazuje teraz znanego kuratora sztuki, który nie tylko zjawił się by kupić jej obraz za zawrotną kwotę ale także odzyskać dawno utracone uczucia.
Czy Izabella wybaczy mu poznając powód dlaczego zostawił ją lata temu i czy uczucia tak naprawdę minęły wraz z upływem czasu?
Z całego serca polecam te krotkie opowiadanie pełne ciepła i nadziei że mimo upływu czasu miłość potrafi przetrwać a marzenia mogą się spełnić, tylko trzeba im pomóc by się ziściły.
Recenzja e-book
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTytuł:,, Pod gwiazdami Prowansji,,
Autor: Joanna Postój Premiera: 27.05.2025
[ współpraca recenzencka]
Pod gwiazdami Prowansji - Joanna Postój
Dziękuję autorce za możliwość przeczytania tej książki.
To moje kolejne spotkanie z piórem autorki.
Po raz kolejny udowadnia, że miłość nie przemija, a tym bardziej ta prawdziwa. Nie sposób jest oderwać się od tej książki. Jedyny minus to taki, że jest tak krótka. Idealna pozycja na wieczór przy herbacie.
Ostatnio dość często trafiam na książki, gdzie główna postać jest malarką. To chyba przeznaczenie, aby samemu powrócić do tego zajęcia.
Elementy tych obrazów były tak wyraźne przedstawione, jakby naprawdę istniały.
Opisy miejsc, potraw były takie realistyczne, że to wszystko widziałam bardzo wyraźnie. Aż szkodza, że nie jestem np. w Marsyli. (Choć będzie mi się to zawsze kojarzyć z "La casa de papel"
Czy polecam?
Tak!!!
Historia, która daje nadzieję na to, że każde marzenia można spełnić. A przede wszystkim o tym, że czasami warto dać drugą szansę.
Zaskakująca, pełna nadziei i magii.
Moja ocena 10/10
Cytaty z książki:
"Marie była niczym mój osobisty huragan – pełna energii, nieprzewidywalna i zawsze wpadała w sam środek mojego chaosu, by go uporządkować po swojemu. Jej niespodzianki często kończyły się czymś niezwykłym, ale też budziły we mnie lekką niepewność. Czy to miało być coś związanego ze sztuką? A może po prostu znowu chciała mnie zaskoczyć kolejnym absurdalnym pomysłem? Jedno było pewne – z nią nie dało się nudzić."
"Nie spodziewałam się, że wieść o mojej wystawie tak się rozniesie. Dalej nie mogłam uwierzyć, że wszyscy przyszli oglądać moją twórczość. Niemal ze łzami w oczach witałam kolejne osoby, a pierwszy raz od dawna sala robiła się zatłoczona. Wszyscy przyszli tutaj dla mnie, aby zobaczyć moje prace i emocje."
"Emanowała od niego duma, coraz większa z każdym krokiem. Obserwowałam z otwartymi ustami, jak szedł w naszą stronę. Nie mogłam uwierzyć, że po tylu latach miałam szansę go zobaczyć."
"Czułam się rozdarta między różnymi emocjami. To, co miało być moją dumą, teraz było mieszanką sukcesu i niepewności. Maxime i Antoine, dwóch mężczyzn, którzy wywołali w moim sercu tyle emocji. Licytowali moje dzieło, nie wiedząc, że to również może być licytacja mojego serca."
"Łzy wezbrały się w moich oczach, zamazując na chwilę obraz. Nie spodziewałam się takiego wyznania i to po tylu latach. Wydawało się mi, że pogodziłam się z przeszłością, jednak pewne kwestie nie dawały mi spokoju. Jeśli zaczął rozmowę od takich słów, miałam jedną szansę na poznanie prawdy o klasie maturalnej."
"– Isa – zaczął, nie spuszczając ze mnie wzroku. – Nie oczekuję, że wybaczysz mi wszystko po jednym słowie przepraszam, ale… cieszę się, że mnie nie spławiłaś.
Zachichotałam, bo jego wyznanie trochę mnie rozbawiło.
– A zastanawiałam się, czy tego nie zrobić –
odpowiedziałam zadziornie.
– Cieszę się, że tego nie zrobiłaś. – Jego krok w moją stronę sprawił, że byliśmy wyjątkowo blisko siebie. Nie cofnęłam się, rozum podpowiadał, aby to zrobić, jednak serce chciało się znaleźć jak najbliżej niego.
– Chyba oboje tego potrzebowaliśmy – stwierdziłam, po czym ujął palcami mój podbródek i lekko uniósł."
Pod gwiazdami Prowansji - Joanna Postój
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDziękuję autorce za możliwość przeczytania tej książki.
To moje kolejne spotkanie z piórem autorki.
Ostatnio dość często...
Isabella, malarka z zasadami, przygotowuje się do kolejnego wernisażu. Jednak coś wytrąca Ją z równowagi. Dostaje propozycję kupna Jej najnowszego dzieła przed licytacją. Kobieta nie ma zamiaru łamać swojej zasady i nie przystaje na tak korzystną ofertę. Jednak na wernisażu pojawia się ktoś kto dawno zniknął z życia Izabelli. Ale jako kto??
Opowiadanie które daje nadzieję. Które pochłania się na jednym wdechu. Opowiadanie kończy się… a czytelnik zostaje z niedosytem, takie są uroki otwartego zakończenia.
Zawarte emocje, marzenia, strach przed odrzuceniem dają mieszankę wybuchową która daje nadzieję, wiarę oraz dozę dobrej akcji.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOpowiadanie które daje nadzieję....
Isabell to młoda i niezwykle utalentowana malarka, która ma swoje rytuały. Jednak przed jednym z wernisaży jej plan zostaje zakłócony przez tajemniczego nieznajomego. Kim on jest i co z tego wyniknie?
Jest to moje kolejne udane spotkanie z twórczością autorki. Stworzona przez nią historia jest urokliwa i chwytająca za serce. Czuć emocje i rozterki bohaterów. Lekkie pióro sprawia, że czyta się momentalnie i z zapartym tchem. Historia jest idealnym przerywnikiem i chwilą relaksu podczas picia kawy.
Warto dodać, że autorka w piękny i bardzo obrazowy sposób opisuje otaczający Prowansję krajobraz, a pola lawendy miałam dosłownie przed oczami.
Historia autorki nie jest tylko słodką opowieścią. Zawiera również w sobie odniesienie do powiedzenia, że ,, stara miłość nie rdzewieje,,. Czasami warto przyznać się do błędu i spróbować dać drugą szansę.
Gorąco polecam na zimowy wieczór.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest to moje kolejne udane spotkanie z twórczością autorki. Stworzona przez nią historia jest urokliwa i chwytająca za serce. Czuć emocje i rozterki bohaterów. Lekkie pióro...
⭐ Ocena: 10/10 ⭐
„Pod Gwiazdami Prowansji” autorstwa Joanny Postój to e-book, który absolutnie rozbraja emocjonalnie i zostaje w sercu na długo po przeczytaniu ostatniej strony. To cudowna, pełna czułości i refleksji historia, w której motyw „stara miłość nie rdzewieje” został ukazany w sposób niezwykle autentyczny, dojrzały i poruszający.
Ta opowieść chwyta za serce przede wszystkim dlatego, że pokazuje, jak bardzo potrafimy ufać ludziom bliskim – ich słowom, radom, sugestiom – wierząc, że chcą dla nas dobrze. Tymczasem życie boleśnie weryfikuje te intencje, a „dobre rady” potrafią wyrządzić więcej szkody niż pożytku. To historia o zagubieniu, o wyborach podejmowanych nie zawsze z własnego głosu, ale pod wpływem innych.
Ogromny punkt należy się głównemu bohaterowi, który zdobywa się na odwagę, by spojrzeć wstecz, wyjaśnić dawne niesnaski i zawalczyć ponownie o miłość swojego życia. Jego przemiana jest ujmująca i bardzo ludzka – mimo początkowo negatywnych odczuć względem tej postaci, bardzo szybko można go polubić, a potem wręcz całym sercem mu kibicować. Chęć odzyskania serca artystki, szczerość i determinacja sprawiają, że ta droga do miłości staje się niezwykle wzruszająca.
To piękna, emocjonalna opowieść o drugich szansach, odwadze i miłości, która – mimo upływu czasu – wciąż pali się jasnym światłem w sercach bohaterów 🩷
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to⭐ Ocena: 10/10 ⭐
Ta...
🖌️Tytuł:Pod gwiazdami Prowansji
🖌️Autor: Joanna Postój @po.czytanna
🖌️e-book
🖌️Data premiery: 27.05.2025
(współpraca recenzencka)
Recenzja 12/2025
To moje kolejne spotkanie z twórczością autorki, które i tym razem mnie nie zawiodło.
Isabella to młoda, utalentowana malarka, która przed każdą wernisażem wystawia swój obraz niespodziankę na licytację. Niespodziewanie tajemniczy klient chce zburzyć ten rytuał i oferuje kupno tajemniczego obrazu przed wystawą.
- Kim jest tajemniczy klient?
- Czy Isa złamie swoje postanowienie?
Tego dowiecie się czytając to opowiadanie od Joanny.
Lekkie pióro autorki, która w malowniczy sposób przedstawiła rejony Prowansji sprawia, że przez tą historię się płynie. Historia Isabelli i Maxima uświadamia nam, że nie wyjaśnione sprawy z przeszłości rzutują na nasze życie bo zostawiają zadrę w naszych sercach i umysłach. Przeszłość często do nas wraca i powiedzenie "stara miłość nie rdzewieje" ma tutaj swoje zastosowanie.
Opowiadanie Joanny to historia, którą przeczytasz bardzo szybko, ale dzięki niemu będziesz miała ochotę sięgnąć po inne książki autorki. A to opowiadanie znajdziecie na Legimi.
P.s. na swoją historię zasługuje również agentka Isabelii - Marie bo to bardzo żywiołowa kobieta, która poszukuje miłości. Może kiedyś doczekamy się jej historii?
🖌️Tytuł:Pod gwiazdami Prowansji
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to🖌️Autor: Joanna Postój @po.czytanna
🖌️e-book
🖌️Data premiery: 27.05.2025
(współpraca recenzencka)
Recenzja 12/2025
[ współpraca recenzencka @po.czytanna]
„Pod gwiazdami Prowansji” całkowicie mnie oczarowało od samego początku. Najbardziej zachwycił mnie motyw malarstwa ( bo przyznam szczerze naprawdę rzadko się z nim spotykam ) — to, w jaki sposób autorka splata sztukę z emocjami bohaterki, sprawia, że każdy obraz zdaje się żyć własnym życiem i niemal słyszałam, jak Isa oddycha sztuką.
Ogromnym atutem są również opisy krajobrazów i charakterystycznych dla Francji miejsc. Prowansja, Nicea, La Corniche, lawendowe pola — wszystko przedstawione jest tak plastycznie, że dosłownie czułam, jakbym sama tam była. Autorka ma niezwykły talent do przenoszenia czytelnika w przestrzeń, w której rozgrywa się fabuła.
Wspólnie z bohaterką przeżywałam każdy dylemat — akcja dzieje się trochę szybko ( taki urok opowiadań ),ale dzięki temu emocje są intensywne. Trudno się oderwać, bo wraz z Isą czułam napięcie, niepewność i tę mieszankę lęku oraz ekscytacji, która towarzyszy powrotowi przeszłości.
Uwielbiam też postacie poboczne — są pełne energii, humoru i autentyczności. Każda z nich wnosi do fabuły coś wyjątkowego. Marie, Alice, Julien… tworzą klimat, który sprawia, że trudno nie zaangażować się w ich relacje i historie.
A Maxime? Zdobył moje serce, choć na początku byłam na niego wręcz wściekła. Jego pojawienie się wzbudziło we mnie huragan emocji — od złości, przez ciekawość, aż po wzruszenie. Im dalej w fabułę, tym bardziej czułam, że pod tą dawną raną kryje się coś, czego nie sposób tak po prostu odrzucić.
Epilog był wisienką na torcie — śmiałam się i wzruszałam jednocześnie. Wspaniałe domknięcie historii, które zostawia czytelnika z ciepłem w sercu i poczuciem, że marzenia naprawdę mogą się spełniać.
[ współpraca recenzencka @po.czytanna]
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Pod gwiazdami Prowansji” całkowicie mnie oczarowało od samego początku. Najbardziej zachwycił mnie motyw malarstwa ( bo przyznam szczerze naprawdę rzadko się z nim spotykam ) — to, w jaki sposób autorka splata sztukę z emocjami bohaterki, sprawia, że każdy obraz zdaje się żyć własnym życiem i niemal słyszałam, jak Isa oddycha...
💥 OPINIA RECENZENCKA 💥
📚 Pod Gwiazdami Prowansji 📚
autorka: Joanna Postój @po.czytanna
Hejo!
Nie zwalniam tempa czytania uwielbiam wchodzić w nowe historie!
Droga Autorko, bardzo dziękuję za ebooka do przeczytania!
Dziś w moje ręce trafiła bardzo fajna opowieść, która… była dla mnie zdecydowanie zbyt krótka 🙈
To moje pierwsze spotkanie z twórczością Joanny Postój i liczę, że nie ostatnie, bo jej pióro czyta się wyjątkowo lekko i przyjemnie.
Sama okładka przyciąga uwagę jest w niej coś magnetycznego i przyznam, że dłuższą chwilę spędziłam, analizując każdy jej detal.
Mimo że czytałam na czytniku, czułam wokół siebie zapach lawendy.
Cała książka utrzymana jest w klimacie artystki, przyjaźni, niespełnionej miłości i niewypowiedzianych słów, które powinny paść już dawno. Uwielbiam takie nastroje w literaturze.
Choć historia jest delikatna i wyciszona, potrafi naprawdę poruszyć. Jej siłą jest autentyczność nic nie jest tu przesadzone, a emocje bohaterów wybrzmiewają naturalnie i szczerze.
Postacie są przedstawione w zwyczajny, ludzki sposób; ich rozterki są życiowe i wiarygodne. Całe opowiadanie jest ciepłe, subtelne i zostawia po sobie wyraźny ślad.
Pisarka nadała tej powieści własne tempo nic nie jest wymuszone, wszystko dzieje się w odpowiednim momencie. To zdecydowanie jeden z elementów, które najbardziej mi się podobały.
Czyta się ją błyskawicznie nawet nie zauważyłam, kiedy dotarłam do końca. Chciałabym więcej! Zdecydowanie mogłaby być dłuższa.
HISTORIA DOSTĘPNA NA LEGIMI!
#podgwiazdamiprowansji #joannapostój #opiniarecenzencka #recenzjaksiazki #czytambolubie
💥 OPINIA RECENZENCKA 💥
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to📚 Pod Gwiazdami Prowansji 📚
autorka: Joanna Postój @po.czytanna
Hejo!
Nie zwalniam tempa czytania uwielbiam wchodzić w nowe historie!
Droga Autorko, bardzo dziękuję za ebooka do przeczytania!
To moje pierwsze spotkanie z twórczością Joanny Postój i...
Joanna Postój – Pod gwiazdami Prowansji
Malarstwo i świat wystaw tworzą malownicze tło tej opowieści. Isa, główna bohaterka, to artystka, która poświęciła swoje życie sztuce. Wciąż jednak nosi w sercu dawną, szkolną miłość — i niespodziewanie spotyka ją ponownie podczas jednej z wystaw. Początkowy gniew i rozczarowanie stopniowo ustępują miejsca zrozumieniu. Czas naprawdę potrafi leczyć rany — a w tej historii widać to wyraźnie.
To ciepła, nastrojowa opowieść — idealna na spokojny wieczór.
Joanna Postój – Pod gwiazdami Prowansji
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMalarstwo i świat wystaw tworzą malownicze tło tej opowieści. Isa, główna bohaterka, to artystka, która poświęciła swoje życie sztuce. Wciąż jednak nosi w sercu dawną, szkolną miłość — i niespodziewanie spotyka ją ponownie podczas jednej z wystaw. Początkowy gniew i rozczarowanie stopniowo ustępują miejsca zrozumieniu. Czas naprawdę...
Ig: books.injuly
[współpraca recenzencka]
Krótkie historie/opowiadania mają to do siebie, że niestety z niektórych wątków trzeba zrezygnować na rzeczy innych. Już przy innej książce autorki zauważyłam, że ma bardzo przyjemne pióro. Czyta się szybko i płynne. Szkoda, ze póki co trzyma się głównie tylko krótkich opowiadań. Bardzo podobają mi się opisy, są naprawdę urzekające. Szczególnie urzekły mnie te o obrazach i malowaniu. Naprawdę dało się odczuć emocje naszej głównej bohaterki, która oczywiście jest malarką.
Szczerze i z bólem serca muszę przyznać, że pasja malarska Isy urzekła mnie bardziej niż cały wątek romantyczny między nią, a Maxime. Rozumiem zamysł, że ta znajomość nie była przypadkowa, ale nie zdążyłam się nawet wczuć w ich relację. Naprawdę szkoda, myślę że gdyby nie było to krótkie opowiadanie, a taka pełna książka to ich miłość naprawdę mogłaby do mnie trafić i mocno mnie urzec.
Zostając jescze chwile przy wątkach romantycznych to chciałabym poświęcić jedno zdanie Antoine. Ten mężczyzna zniknął tak samo nagle jak się pojawił. W sumie nic więcej nie mogę o nim powiedzieć oprócz tego, że przez krótką chwile udało mu się porwać mnie swoją tajemniczością.
Autorka stworzyła ciekawe i dosyć barwne postacie drugoplanowe. Marie oraz Alice z Julienem. Na szczególną uwagę zasługuje właśnie Marie - asystentka Isy. Była blisko z główną bohaterką, było jej najwięcej i chyba najbardziej udało mi się w nią wczuć. Była to bardzo żywa postać, z charakterem i charyzmą. Naprawdę do mnie trafiła.
Kończąc ten post chciałabym napisać, że opowiadanie jest historią na jeden wieczór. Zajmie wam może max godzinę, a z przerwami dwie, więc moim zdaniem nie będzie to zmarnowany czas i myślę, że warto poświęcić chwilkę. Może zachęci was to do sięgnięcia po inne pozycje autorki.
Ig: books.injuly
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to[współpraca recenzencka]