Idzie wojna? Spodziewaj się najlepszego, przygotuj na najgorsze

Okładka książki Idzie wojna? Spodziewaj się najlepszego, przygotuj na najgorsze autora Agnieszka Lichnerowicz, 9788383677668
Okładka książki Idzie wojna? Spodziewaj się najlepszego, przygotuj na najgorsze
Agnieszka Lichnerowicz Wydawnictwo: Znak Literanova nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
2025-05-21
2025-05-21

Kup Idzie wojna? Spodziewaj się najlepszego, przygotuj na najgorsze w ulubionej księgarnii

Oceny książki Idzie wojna? Spodziewaj się najlepszego, przygotuj na najgorsze

OPINIE i DYSKUSJE o książce Idzie wojna? Spodziewaj się najlepszego, przygotuj na najgorsze

Bardzo interesująca książka, szczególnie w tak trudnych i napiętych czasach. Kompendium wiedzy o tym jak się przygotować do sytuacji kryzysowych i jak postępować kiedy już wydarzą sie sytuacje krzyżykowe. Szerokie spektrum rozmówców pozwala na poruszenie wielu aspektów tematycznych.

Jestem w trakcie lektury książki i rozczarowało mnie, że omijany jest temat tego, że niektórzy będą mieli wybór, czy wolą zginąć, lub skończyć z pourywanymi kończynami pod salwą z grada, czy raczej wolą się zaangażować na tyłach, ale niektórzy tego wyboru nie będą mieli. Bo na przykład wywodzą się ze zbyt niskich klas społecznych, aby być "zbyt ważnymi, aby posłać ich do okopu".

Czy państwo ma moralne prawo siłą zmuszać kogoś do roli wkładki mięsnej do sześćdziesięcioletniego bewupa i skazywać na nieuniknioną, powolną, bolesną i samotną śmierć? Czy wyżej powinna stać podmiotowość czlowieka w duchu "moje ciało, mój wybór".

Pan Piotrowicz mówi "nie uciekajcie, bo i tak was złapiemy" (na co planujący ucieczkę odpowiadają: wszystkich nas nie złapiecie).

Pani Grzebalska zaś w duchu czysto rosyjskim proponuje: jeśli czytasz tę książkę, to znaczy, że masz zbyt wysoki kapitał społeczny i kulturowy, aby trafić do okopu, więc ciesz się, że to inni, a nie ty.

Zabrakło też wywiadu z szeregowym ukraińskim żołnierzem z którejś z nieinstagramowych brygad. Takich dowodzonych przez pułkownika z radzieckim sznytem i nieistniejących na mediach społecznościowych, więc niewidocznych dla zachodnich organizacji pomocowych. Gdzie nie trafia nowy sprzęt a żołnierze są z łapanki ulicznej.

Ominięcie tych kwestii sprawia, że książka jest płytka i powierzchowna, pisana z perspektywy osób, którym tak naprawdę nic nie grozi, bo będą siedzieć w Warszawie pod parasolem baterii Patriot.

Książka ta nie stanowi monografii poświęconej analizie sytuacji geopolitycznej, wbrew tytułowi nie jest też zestawieniem scenariuszy, na które powinniśmy się przygotować, na wypadek wybuchu konfliktu, w który zostalibyśmy bezpośrednio zaangażowani. To rodzaj kompendium wiedzy na tematy zarówno związane bezpośrednio z sytuacją kryzysową, jak i wszystkim co w takich momentach może być konieczne do zweryfikowania oraz zapewnienie Nam samym i Naszym bliskim.

Nie jest to tytuł przyjemny ani też łatwy w odbiorze, pomimo pozornej lekkości lektury. Autorka osiągnęła to dzięki formie wywiadu, jaką przyjmuje dla każdej z części. Przeprowadzane przez nią rozmowy, na przemian składają się z oczywistych i dalekosiężnych problemów i rozmyślań, jednak nie są one przypadkowe - mają być dla Nas ćwiczeniem umysłu na wypadek konieczności działania w nieszablonowych warunkach.

To temat nie tylko wybitnie aktualny w perspektywie trwających na świecie konfliktów, a także obecnie prowadzonych rozmów na osi Zełenski-Trump-Putin, ale przede wszystkim bliski Nam ze względu na nieustanną obecność uchodźców wokół Nas.

Czy polecam Wam ten tytuł? Tylko jeśli czujecie potrzebę takiej lektury i potraficie wczuć się w rolę bezstronnego czytelnika, który filtruje informacje. To czego autorce odmówić nie można to kunszt jej pióra i reporterska dociekliwość, które w świetle jej kariery nie dziwią. W tym wypadku niczym rasowy dziennikarz wojenny, oddaje ona głos swoim rozmówcom, który opinie mogą budzić wątpliwości, a oceny wydawać się stronnicze.

198 użytkowników ma tytuł Idzie wojna? Spodziewaj się najlepszego, przygotuj na najgorsze na półkach głównych
24 użytkowników ma tytuł Idzie wojna? Spodziewaj się najlepszego, przygotuj na najgorsze na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Idzie wojna? Spodziewaj się najlepszego, przygotuj na najgorsze

Okładka książki Spokojnie już nie będzie. Koniec naszej belle epoque Paweł Kowal, Agnieszka Lichnerowicz

Cytaty z książki Idzie wojna? Spodziewaj się najlepszego, przygotuj na najgorsze

Dodaj cytat z książki Idzie wojna? Spodziewaj się najlepszego, przygotuj na najgorsze