Okładka książki Story of My Life autora Lucy Score, 9781728297057
Okładka książki Story of My Life
Lucy Score Wydawnictwo: Bloom Books Cykl: Story Lake (tom 1) literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans

Oceny książki Story of My Life

OPINIE i DYSKUSJE o książce Story of My Life

Super. Czekam na kolejne spotkanie ze Story Lake i jego mieszkańcami

Super. Czekam na kolejne spotkanie ze Story Lake i jego mieszkańcami

Lekka, wesoła powieść. Niestety nic zaskakującego tutaj nie znalazłam. Akcja jest przewidywalna do bólu, aczkolwiek można kilka razy się uśmiechnąć i zaśmiać.
Małomiasteczkowość ukazana w standardowy dla autorki sposób - bajkowy i cukierkowy.
Niestety - podobnie jak w poprzednich powieściach - nienaturalne zwroty bohaterów w stosunku do siebie, bardzo irytują i kłują w oczy (a bohaterowie są w okolicach 40-dziestki).
Odejmuje 2 gwiazdki za przeładowanie powieści scenami erotycznymi i wątkami seksu (bohaterowie praktycznie o niczym innym ze sobą nie rozmawiają).
Jest jeszcze kilka niuansów, które nie pasują do siebie jak np. nazywanie głównej bohaterki introwertyczką - gdzie ona nawet obok introwertyzmu nie stała.

Podsumowując - można, ale nic zaskakującego tam nie znajdziecie. Powieść dla przedziału wiekowego 18-25.

Nie wiem jak do tego doszło, że nie sięgnęłam po tę książkę wcześniej! Dosłownie przeczytałam ją na raz w trzy godziny i pragnę na już zagłębić się w kolejny tom. Mam nadzieję, że szybko zostanie wydany!

Twórczość Lucy Score to kwintesencja wszystkiego, co kocham w romansach i komediach romantycznych. W jej historiach czuję się jak w domu i jeszcze ani razu nie zawiodłam się na jej piórze. Pokochałam "Nowy rozdział w Story Lake" od pierwszych stron i moja miłość się nie zakończyła po zamknięciu książki. Świetnie się bawiłam podczas lektury i zdecydowanie chciałabym odwiedzić miasteczko, gdyby takowe istniało.

Hazel Hart to znana i ceniona bestsellerowa autorka małomiasteczkowych romansów. A przynajmniej nią była, bo teraz zalega całymi dniami na kanapie w domu, próbując podnieść się po rozwodzie i napisać chociażby część nowej powieści. Na szczęście w swoim otoczeniu ma przyjaciółkę, która równocześnie jest jej agentką i pomaga jej stanąć na nogi. Jak? Grożąc i zmuszając do współpracy... A przynajmniej tak to miało wyglądać, tyle że ona właśnie została zwolniona i obie zostały bez pieniędzy do życia. Stoczą się na same dno... No chyba, że Hazel się ogarnie i napisze najlepszą powieść w swoim dorobku. Kobieta stawia wszystko na jedną kartę, wydaje ostatnie pieniądze na dom w Story Lake. Wierzy, że jego mieszkańcy staną się doskonałą inspirancją, zwłaszcza pewien gburowaty budowlaniec o wielkim sercu.

Kocham tę książkę i kocham pióro Lucy! Wzruszyłam się, śmiałam się, wzdychałam do Cama, pokochałam całą rodzinę Bishopów i pragnę, by kolejne historie szybko znalazły się w moich rękach. Komfortowa, emocjonalna i romantyczna. Polecam!

701 użytkowników ma tytuł Story of My Life na półkach głównych
129 użytkowników ma tytuł Story of My Life na półkach dodatkowych

Lucy Score
Lucy Score
Lucy Score wychowała się w Pensylwanii, gdzie wiodła spokojne, wiejskie życie wśród rozbudzających wyobraźnię książek. Dziś jest autorką bestsellerów Amazona i Wall Street Journal. Pisze współczesne komedie romantyczne, które dotychczas przetłumaczono na kilkanaście języków. Jak przyznała w jednym z wywiadów: pełnoetatową pisarką została w 2015 roku, wcześniej zajmowała się planowaniem imprez czy roznoszeniem gazet. - Mam ścisłą rutynę, która pomaga mi w pisaniu. Barykaduję się w biurze, wyciągam słuchawki, ustawiam playlistę do pisania i minutnik na dwadzieścia pięć minut. Nie wolno mi robić nic poza pisaniem przez ten czas, chyba że dom się zapali... Powtarzam tę czynność, dopóki nie osiągnę dziennego limitu słów. Albo dopóki pan Lucy (mąż) nie wyrwie mi klawiatury z rąk - śmieje się. Lucy Score uwielbia gotowanie (jest w tym naprawdę dobra!),spływy kajakowe i ogniska z przyjaciółmi. Nie stroni też od Netflixa, a jej ulubionymi programami są te historyczne i naukowe. Często ogląda również powtórki dokumentalnego serialu Cops, który przedstawia pracę służb mundurowych. A jeśli ma chwilę oddechu, to z kubkiem kawy w ręce czyta kolejną książkę o miłości i szczęściu.

Najjaśniejszy promień słońca Lisina Coney
Najjaśniejszy promień słońca
Lisina Coney
Uwielbiam książki, w których relacja rozwija się naturalnie, nie jest pełna zbędnych dramatów i przede wszystkim charakteryzuje ją szczerość, zrozumienie i szacunek. To wszystko tutaj dostałam. 🥹 Ponadto Cal ląduje na liście książkowych mężów. 📌 Jak na 22-latkę Grace przeżyła wiele. Przed kilkoma latami przeżyła traumatyczne wydarzenie, którego piętno odbija się po dziś dzień. Obecnie studiuje anglistykę marząc o zostaniu pisarką, a po zajęciach dorabia ucząc baletu. Jest spokojna i uparta, drobna i silna, nieufna, ale stara się być otwarta. Wiele zmienia się, gdy pewnego dnia poznaje Cal’a. Osiem lat starszy Cal jest właścicielem studia tatuażu, do którego pewnego dnia przychodzi Grace. Cal ma swoje problemy i zobowiązania. Kiedy jego matka, alkoholiczka, zaniedbuje młodszą córkę, Cal jest w pogotowiu i przejmuje opiekę nad małą zabierając ją do siebie. W głębi duszy czuje, że kiedyś nadejdzie dzień, w którym otrzyma pełną opiekę prawną nad młodszą siostrą, dlatego nie szuka związku, bo chce w pełni skupić się na małej Maddie. Tylko jak tu się skupić na młodszej siostrze, gdy drobna postać Grace tak bardzo mąci w głowie? Postać Cal’a skrada serce od samego początku! Czy ten facet ma jakieś wady? Dajcie mi znać, bo ja się nie doszukałam! To troskliwy, opiekuńczy i mający serce na dłoni mężczyzna. Jednak, by poznać go takiego trzeba dać mu szansę, ponieważ pierwsze wrażenie jest bardzo mylące. Wydziarany, wysoki, a do tego silny budzi postrach. Za to z główną bohaterką miałam pewien problem. Nie potrafiłam zrozumieć zachowania Grace na samym początku. Bo zrozumiałym jest fakt, że po tym, co ją spotkało nie ufa mężczyznom, ale wobec Cal’a jakby to nie obowiązywało. Jej zachowanie totalnie przeczyło temu, co ciągle powtarzała i temu jak dotąd się zachowywała. Ale z drugiej strony rozumiem, że to też był jej sposób na wyjście ze swojej strefy komfortu, bo bardzo starała się być mimo wszystko bardziej otwarta. To sprawiło, że początkowo nie zyskała mojej sympatii, ale później bardzo szybko to nadrobiła! Grace okazała się niesamowitą osobą. Autorka przedstawiła ją tak, że po bliższym poznaniu czuć od niej ciepłe i przyjemne fluidy, dosłownie jak promienie słońca. Co do rozwoju i przebiegu relacji tej dwójki, tak, jak wspominałam wyżej. Dostałam to, czego szukałam. Autorka w fantastyczny sposób rozwinęła wątek najpierw przyjaźni, a później miłości bohaterów. Czytało się to wspaniale. Jest to cudowny przykład dojrzałej relacji osób, które zasługiwały na odrobinę szczęścia w życiu. To wciągająca historia, która budzi do życia dając nadzieję i odwagę. Nadzieję na lepsze jutro i szczęśliwe zakończenie oraz odwagę, by po to szczęście sięgnąć.
czytelniaukasi - awatar czytelniaukasi
Plan na miłość Ally Zetterberg
Plan na miłość
Ally Zetterberg
#1660 - „Plan na miłość” - Ally Zetterberg - Wydawnictwo Albatros #130/2025 „Sterta rachunków na barze śniadaniowym, jedynym stole, który posiadam i którego używam, gdy nie wypada jeść na kanapie, domaga się mojej uwagi, więc zaczynam je przeglądać. Wolę rachunki elektroniczne; są mniej natarczywe, łatwiej je zignorować, gdy kryją się w chmurze lub zapchanej skrzynce odbiorczej.” 📖 Tytuł – Plan na miłość ✍️ Autorka – Ally Zetterberg 🏢 Wydawnictwo – Albatros 📚 384 strony 📅 Premiera – 07.05.2025 📂 Kategoria – literatura obyczajowa / romans Niektóre historie zaczynają się od przypadku — ale zostają z nami na długo, bo trafiają dokładnie tam, gdzie trzeba. Plan na miłość to opowieść o spotkaniu dwojga ludzi, którzy nie szukają już wielkich emocji… a przynajmniej tak im się wydaje. Każde z nich niesie ze sobą własne doświadczenia, rozczarowania i ciche przekonanie, że pewne rzeczy po prostu już się nie wydarzą. To historia o relacji, która nie wybucha nagle, nie jest spektakularna od pierwszej chwili. Ona rozwija się powoli — w rozmowach, spojrzeniach, drobnych gestach. I właśnie dzięki temu wydaje się tak prawdziwa. To uczucie, które nie przychodzi z fajerwerkami, ale z poczuciem spokoju, bezpieczeństwa i zrozumienia. Książka pięknie pokazuje, że miłość nie zawsze jest o wielkich deklaracjach. Często to coś znacznie cichszego — obecność drugiej osoby, która po prostu jest. Która słucha. Która zostaje. Ogromnym atutem tej historii jest jej klimat — lekko nostalgiczny, momentami wzruszający, ale też pełen subtelnego humoru. To książka o drugich szansach, o tym, że życie potrafi zaskoczyć wtedy, kiedy najmniej się tego spodziewamy. To również opowieść o odwadze — nie tej spektakularnej, ale tej codziennej. O otwieraniu się na drugiego człowieka mimo lęku, mimo przeszłości, mimo wszystkiego, co mogłoby nas zatrzymać. Czyta się ją spokojnie, bez pośpiechu, pozwalając tej historii wybrzmieć. I kiedy się kończy, zostaje po niej coś bardzo przyjemnego — ciepło i przekonanie, że na dobre rzeczy czasem po prostu trzeba poczekać. To jedna z tych książek, które idealnie sprawdzają się wtedy, gdy potrzebujesz czegoś kojącego, prawdziwego i po prostu… ładnego. Zdecydowanie polecam 💛 #PlanNaMiłość #AllyZetterberg #WydawnictwoAlbatros #literaturaobyczajowa #romans https://www.facebook.com/photo/?fbid=1710474726914928&set=a.782581979704212
Eliza Żywicka - awatar Eliza Żywicka
oceniła na1010 dni temu
Under Your Spell Laura Wood
Under Your Spell
Laura Wood
Wyobraźcie sobie, że macie pilnować gwiazdy rocka przez 6 tygodni… a wcześniej spędziliście z nim jedną bardzo namiętną noc. No właśnie - Clemmie też nie była zachwycona tą sytuacją. 😅 Ale zacznijmy od początku... Przez dłuższy czas raz na kilka miesięcy sięgam po romans, licząc na to, że w końcu trafię na taki, który mnie nie rozczaruje. I tym razem - po wielu naprawdę słabych historiach - w końcu się udało. Życie Clemmie właśnie legło w gruzach: straciła pracę, a na dodatek rzucił ją facet. Na szczęście w takich momentach może liczyć na swoje siostry. Jedna z nich składa jej propozycję nie do odrzucenia - Clemmie ma zamieszkać w domku babci nad morzem i „popilnować” gwiazdy rocka, Theo Elliota, który w ciągu sześciu tygodni musi skończyć pisać teksty i muzykę na nowy album. W zamian dziewczyna dostanie sporą kasę od wytwórni i spędzi trochę czasu w pięknych okolicznościach przyrody. Jest tylko jeden problem. Clemmie spędziła wcześniej z Theo jedną bardzo namiętną noc… nie mając pojęcia, kim on właściwie jest. Perspektywa spędzenia półtora miesiąca pod jednym dachem z facetem, z którym miała jednorazową przygodę, nie napawa jej optymizmem. Ale cóż - kasa to kasa. No i wiecie, jak to w romansach bywa - on kocha ją od tej pamiętnej nocy, ona jego chyba też, ale oboje są przekonani, że to drugie nie jest zainteresowane. Gdy w końcu wszystko sobie wyjaśniają, wyznają miłość i zapowiada się tylko tęcza i jednorożce… paparazzi robią im ukradkowe zdjęcia i wszystko się sypie. Theo, nie chcąc narażać Clemmie, wyjeżdża. Ona rozpacza i usycha z tęsknoty… aż w końcu on wraca. Tak, ta historia jest momentami bardzo przewidywalna - ale mimo to bawiłam się przy niej świetnie. To jedna z tych książek, które czyta się dla klimatu, humoru i bohaterów. I szczerze mówiąc, bardzo chętnie obejrzałabym jej ekranizację. Jeśli więc macie ochotę na coś lekkiego, zabawnego i z wakacyjnym klimatem - śmiało sięgajcie po tę książkę. ☀️📚
Darka - awatar Darka
oceniła na727 dni temu
Wariacja Rebecca Yarros
Wariacja
Rebecca Yarros
Gdybym musiała stworzyć zestawienie swoich ukochanych autorów, Rebecca Yarros zajęłaby prawdopodobnie jedno z kluczowych miejsc i to pomimo tego, że wciąż nie udało mi się nadrobić jej najpopularniejszej serii czyli Empireum. Jest coś takiego w jej historiach, co niebywale mnie wzrusza i co porusza jakąś czułą strunę w moim serduchu. I dlatego kiedy cały świat book mediów czekał jakiś czas temu na kontynuację „Czwartego skrzydła”, ja z niecierpliwością wypatrywałam informacji o polskim wydaniu jej powieści obyczajowej, a potem zwlekałam z lekturą, w obawie, że Rebecca Yarros nie sprosta oczekiwaniom które sama zbudowałam. Ale nie powinnam w nią wątpić. To taka delikatna, niezwykle wzruszająca opowieść o miłości, która przed laty nie doczekała się domknięcia, a teraz niejako otrzymuje od losu drugą szansę. Rebecca Yarros oddaje napięcie i chemię między bohaterami, ale potrafi pokazać także bliskość i uczucie w drobnych gestach; i są tu takie sceny, które wywołują w czytelniku takie dziwne uczucie ciepła. „Wariacja” to jednak nie tylko powieść o miłości, a przynajmniej nie tylko o tej miłości o charakterze romantycznym. Rebecca Yarros tworzy niezwykle poruszający portret relacji między rodzeństwem - pełen bliskości, wsparcia, gotowości do ogromnych poświęceń, ale też i rywalizacji. A oprócz tego przewija się wątek skomplikowanego uczucia łączącego główną bohaterkę z jej matką - przepełniony dziwnym poczuciem winy, nieprzeżytej do końca żałoby i zbyt wysoko postawionych oczekiwań. To taka historia, która nie pokazuje wszystkiego wprost, ale te momenty ciszy, kwestie, które wybrzmiewają gdzieś między wierszami, poruszają chyba jeszcze bardziej. A wątek związany z baletem - dążenie do perfekcji; życie pod presją oczekiwań innych, ale też własnych ambicji; nieustanna rywalizacja i bycie narażonym na ocenę innych - stanowi tylko taką wisienkę na torcie. Czy polecam? Zdecydowanie tak. „Rzeczy, których nie dokończyliśmy” chyba niezmiennie pozostaną już moją ukochaną powieścią Rebekki Yarros, ale obiektywnie „Wariacje” w niczym jej nie ustępują.
Karolina Suder - awatar Karolina Suder

Cytaty z książki Story of My Life