Siła Życiowa

Okładka książki Siła Życiowa autora Barry Michels, 9788328901070
Okładka książki Siła Życiowa
Barry Michels Wydawnictwo: Sensus nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
Siła Życiowa. Cztery sposoby dokonywania wewnętrznej transformacji i rozpalania swojego potencjału
2025-02-18
2025-02-18
Tomasz F. Misiorek

Kup Siła Życiowa w ulubionej księgarnii

Oceny książki Siła Życiowa

OPINIE i DYSKUSJE o książce Siła Życiowa

Zaskakująco ciekawa :)

Zaskakująco ciekawa :)

Jest to publikacja dość specyficzna i nietypowa. Bo z jednej strony jest bardzo praktyczna i konkretna, z drugiej mocno metafizyczna.

Barry Michels i Phil Stutz do doświadczeni terapeuci. Skupiają się na sposobach przekształcania problemów w okazje, w sytuacje wprowadzające zmiany. Ukazują „jak wykorzystywać przeciwności do obudzenia w sobie odwagi, przyjęcia dyscypliny i pogłębienia własnej kreatywności”. Proponują wizualizacje i ćwiczenia mentalne. Raczej na zasadzie: rób to przez tydzień i zobacz co się wydarzy. Wszystko jest utrzymane w coachingowym tonie, jednak pozbawione jest naiwnego wydźwięku.

Fun fact: Phil Stutz - współautor książki i psychiatra, był wieloletnim terapeutą aktora Jonaha Hilla. Wspólnie zrobili film dokumentalny „Stutz” na Netfliksie. Polecam go Waszej uwadze.

To co cenię w tej publikacji najbardziej to pozytywne podejście do kryzysów, że problemy i trudne emocje są ważną częścią życia. I nie chodzi o to by je usuwać, a przekształcać reakcje na nie. Uczą jak sprawić by lęk przestał rządzić naszymi decyzjami. Myślę, że niektóre z wskazówek wprowadzę do swojej codzienności.

Jestem przekonana (i też to sprawdziłam),że autorzy mają ogromną wiedzę psychologiczną. Jednak zabrakło mi w ich publikacji odniesień naukowych, bibliografii, podstawy na której się opierali. Rozumiem, że popierają swoje metody doświadczeniem i intuicją, ale w przypadku stricte psychologicznego i naukowego podejścia dla mnie to trochę mało. Przyznam, że momentami uduchowiony ton również mnie nieco irytował.

To książka dla osób, które lubią połączenie psychologicznego podejścia i filozofii. W lekturze odnajdą się również czytelnicy, którzy lubią działać intuicyjnie. Dla których duchowość jest istotna.

Siła Życiowa to wielki skarb wszechświata - nieśmiertelna, niepowstrzymana, nieskończenie kreatywna. Najbardziej charakterystycznym zastosowaniem Siły Życiowej jest to, że pozwala każdemu z nas odcisnąć swój ślad na świecie, pozostawić w nim coś charakterystycznego. Jak zatem uzyskać dostęp do Siły Życiowej? Potrzebujemy do tego narzędzi i metod, dzięki którym uzyskamy do niej dostęp i pokonamy swojego wewnętrznego wroga. Tylko wtedy odkryjemy, do czego tak naprawdę jesteśmy zdolni i wrócimy do życia w sposób, w jaki nigdy dotąd nie żyliśmy. Siła Życiowa przemawia nieustannie - nie słowami ale przez zdarzenia.

Jak rozpoznać i odkryć Siłę Życiową? Czym jest Element X, potęga niemożności i potęga powtarzalności? Jakie wektory ataku Element X używa przeciw każdemu? Czym są metody? Co dają nam metody? Co sprawia, że warto żyć? Czym charakteryzuje się metoda Czarnego Słońca, jak i kiedy jej używać i jak Czarne Słońce objawia się w codziennym życiu? Czym wyróżnia się metoda Wiru, jaka jest cena braku energii, jak i kiedy używać Wiru i jakie korzyści wynikają z jej stosowania? Co ma wspólnego fałszywa nadzieja z metodą Matki? Kiedy i jak prawidłowo używać tej metody? Bycie ofiarą a metoda Wieży? Jaka jest cena bycia ofiarą? Jak i kiedy używać Wieży?

To, co potocznie nazywamy Siłą Życiową jest niepojętym, potężnym i inteligentnym bytem, którego niemal nie sposób opisać. Aby zrozumieć ją lepiej, przedstawia się w trzech uproszczonych formach - prawdy, piękna i dobroci. Aby żyć z nimi w zgodzie musimy poznać zasady, które pokażą nam na co zwracać uwagę. Element X jest zaprzysięgłym wrogiem naszej Siły Życiowej. Barry Michels i Phil Stutz opisują pięć wyjątkowych sposobów przekształcania problemów w okazję do wprowadzenia śmiałych zmian w swoim życiu.

"Siła Życiowa" to bardzo inspirująca książka. Super, że daje możliwość przemyślenia i przepracowania wielu spraw, których na co dzień nie dostrzegamy lub nie chcemy dostrzegać. Książki nie da się przeczytać na raz. Trzeba ją sobie dawkować i przetrawić przeczytany fragment. Autorzy dzielą się swoją wiedzą, doświadczeniem i przemyśleniami. Napisana lekkim językiem, szczera, dająca do myślenia i nastawiająca pozytywnie. Autorzy zawarli w niej mnóstwo mądrości i wskaźników do zrozumienia siebie i znalezienia własnej drogi. Książka daje do myślenia ale również wiele kwestii rozjaśnia.

39 użytkowników ma tytuł Siła Życiowa na półkach głównych
11 użytkowników ma tytuł Siła Życiowa na półkach dodatkowych