Templum Novum. Kanonada narodowego romantyzmu nr 16

- czasopisma
- 2018-01-01
- 2018-01-01
SPIS TREŚCI:
PIĘTNO POLSKOŚCI 2.0 (Ankieta)
Marek Jan Chodakiewicz, Adam Wielomski, Lech Jęczmyk, Tomasz Szczepański
SŁOWA RZUCONE NA WIATR
Państwo jest gwarantem tego, aby los narodu nie znalazł się w rękach marksistowskich propagatorów niewolnictwa ani rządów międzynarodowej plutokracji – rozmowa z Jarosławem Zadenckim, filozofem idei
Michał Graban – Bal na Titanicu – karnawalizacja współczesnej kultury i jej katastroficzny wymiar
Maciej Zakrzewski – Ciało 21 – szkic diagnistyczny
Jan Przybylski – Stańczyk
SACRA EUROPA
Marek Rostkowski – Imperium Europaeum. Zmierzch i świt Europy w ujęciu Juliusa Evoli
TRZECI RZYM
Marek Pius Kubiński – Droga krzyżowa na Kubaniu. W setną rocznicę Lodowego Marszu
Borys Sztejfon – Przemarsz Grupy generała Bredowa do Polski
ADWOKAT DIABŁA
Mariusz Bechta – Wierzchowiny 1945 – historia do rewizji
UWOLNIJCIE DUCE!
O Duce, rotmistrzu Pileckim i Risorgamento – rozmowa z prof. Marco Patricellim
Marco Patricelli – Prawdziwa historia operacji „Eiche” (12 września 1943)
Manifest weroński – 14 listopada 1943
Ostatnie publiczne przemówienie Benito Mussoliniego (fragmenty) – Teatro Lirico w Mediolanie 16 grudnia 1944
WYKLĘCI
Lajos Marton – Zabić de Gaulle’a (1962)
MANIFESTA NARODOWOANARCHOSYNDYKALISTYCZNA
Sawa Dragan – Creme de la Creme z Narodowej Anarchosyndykalistki
ANTYKWARIAT
Zbigniew Wilczyński – Louis-Ferdinand Céline – rys biograficzny
Alain de Benoist – Autoportret: Henry de Montherlant
Maksymilian Wohl – Spojrzenie Thomasa Ernesta Hulme’a na nowe prądy w sztuce u progu I wojny światowej
Robert Brasillach – Faszyzm, choroba wieku…
Kup Templum Novum. Kanonada narodowego romantyzmu nr 16 w ulubionej księgarni

OPINIE i DYSKUSJE o książce Templum Novum. Kanonada narodowego romantyzmu nr 16