Opieka nad człowiekami dla opornych

- komiksy
- Jednotomówki Waneko
- ニンゲンの飼い方 [Ningen no Kaikata]
- 2025-02-27
- 2025-02-27
- Michał Chodkowski
A więc znalazłeś i złapałeś swojego pierwszego człowieka – co dalej? Co zrobić, aby był szczęśliwy? Jakie poidełko mu kupić? Jaką karmę dawać do jedzenia? Jak często zabierać go do weterynarza? Odpowiedzi na te wszystkie pytania znajdziecie w tej wyjątkowej i w pełni kolorowej mandze!
Kup Opieka nad człowiekami dla opornych w ulubionej księgarni
Oceny książki Opieka nad człowiekami dla opornych
61 użytkowników ma tytuł Opieka nad człowiekami dla opornych na półkach głównych- Przeczytane 47
- Manga 6
- 2025 6
- Mangi 3
- Komiksy 3
- Kupione w 2025 2
- Anioły i demony 1
- Fantasy 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Opieka nad człowiekami dla opornych
Przesympatyczna, przeurocza i momentami śmieszna historia o tym, jak potwór znajduje sobie nowe zwierzątko...człowieka. Wszystkie kolorowe strony w mandze były dla mnie czymś nowym, bo jednak są one zazwyczaj czarno-białe, ale bardzo przyjemnie się to czytało.
Aż chciałoby się przeczytać więcej historii z tą dwójką :D
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAż chciałoby się przeczytać więcej historii z tą dwójką :D
Bardzo mi się podobała, skusiła mnie kreska rysunków, nie liczyłem na tak dobrą treść, no i nie czytam zbytnio mang więc musiałem przywyknąć do czytania "od tyłu", ale jakoś poszło :) Przemówiła do mnie sama tematyka, wielu z nas adoptowało/oswajało zwierzaka, pokazanie tego ze strony gdzie to człowiek jest tym "zwierzakiem" stawia to w zupełnie innym świetle, pokazuje inną perspektywie. Serdecznie polecam!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzłowiek jako zwierzątko - poradnik przetykany scenkami rodzajowymi.
Teoretycznie ludzie to bardzo żadko spotykany gatunek w tym świecie, ale okazuje się, że jakoś łatwo dostać dla nich wyposażenie. Jak ja się uparłam na hodowlę gekona w latach ''02 to po przyrządy musiałam zapierdalać 60 km do specjalnego zoologicznego [i tak nie mieli i tak czekałam na zamówienie]. Tutaj jest magia dostępności i każdy zna się na opiece nad człowiekiem.
Z czego trochę to nudnawe, bo no to zbiór scenek. Krótkich, mało fabularnie obfitych i najgorsze jest chyba to, że scenki nie są za bardzo ze sobą powiazane. Jest chwila, kiedy Człowiek zaczyna rozmawiać z Potworem, ale później jakoś do tego nie wracamy. Ładne, kolorowe i to na tyle.
Człowiek jako zwierzątko - poradnik przetykany scenkami rodzajowymi.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTeoretycznie ludzie to bardzo żadko spotykany gatunek w tym świecie, ale okazuje się, że jakoś łatwo dostać dla nich wyposażenie. Jak ja się uparłam na hodowlę gekona w latach ''02 to po przyrządy musiałam zapierdalać 60 km do specjalnego zoologicznego [i tak nie mieli i tak czekałam na zamówienie]. Tutaj...
Pomysł na tę mangę zrodził się, kiedy autor – Pieta, zwrócił uwagę jak potwór w jakiejś grze konsolowej trzyma postać gracza. Wydaje się, że przynajmniej początkowo, twórca miał na celu rozbawienie czytelnika. Czy to podejście uległo później rozszerzeniu? Ta informacja nie znalazła się w posłowiu, ale, bez względu na uświadomione intencje autora, otrzymaliśmy komiks, który nie tylko bawi, ale też uczy.
Podczas lektury Opieki nad człowiekami… dla opornych trudno nie myśleć o tym jak jako ludzie postępujemy ze zwierzętami. Pieta zdecydowanie opowiada się po stronie szacunku dla naszych braci mniejszych, oraz wskazuje na to, jak istotna jest odpowiedzialność za pupili, których bierzemy pod swoja opiekę.
Opowieść w przewrotny, ale wielce zabawny sposób pokazuje jak należy postępować, kiedy zdecydujemy się na posiadanie zwierzęcia. Jak łatwo się domyślić, w komiksie pupilem zostaje człowiek, co pozwala bardzo wyraźnie unaocznić jak ważna jest prawidłowa opieka.
Cała recenzja:
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobry pomysł na mangę :) Fabuła prosta ale przyjemnie się czyta i zastosowano ciekaw pomysły oraz rozwiązania. Warto się zapoznać :) Kreska taka se ale pasuje do treści. Wszystkie strony kolorowane, brak rastrowania.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMamy tu do czynienia z taką, można powiedzieć, mangą niezależną. Wiele tu elementów, do których przeciętny przyswajacz chińskich pornobajek nie jest przyzwyczajony. Objętość to jedno (nawet jak na jednotomówkę jest to krótka pozycja),ale to manga całkowicie w kolorze, ma zdecydowanie nietypową kreskę i sposób narracji, jest dość eksperymentalna w formie i absurdalna.
Oto mamy potwora, który natyka się na maluczkiego przedstawiciela gatunku ludzkiego i postanawia go wziąć jako zwierzątko domowe. Z jednej strony studium człowieka “z zewnątrz”, z drugiej (nawet bardziej) studium oswajania dzikiego stworzenia. Urocze, humorystyczne, ale zabrakło mi trochę bardziej błyskotliwych pomysłów i analogii. Dałoby się ciekawiej.
Po więcej recenzji zapraszam na Instagram: @traczytanko
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOto...
Czy zdawaliście sobie sprawę jak trudna jest opieka na człowiekiem?
"Opieka nad człowiekami dla opornych" to bardzo sympatyczna opowiastka. Delikatne żarty, fajna kreska i urocza historia. Ma szansę spodobać się i dużym i małym. Może nawet dzięki niej ci mniejsi zobaczą, że nie trzeba bać się potworów ;).
Ja bawiłam się naprawdę dobrze!
Czy zdawaliście sobie sprawę jak trudna jest opieka na człowiekiem?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSpokojnie! Ten kolorowy poradnik wszystko Wam wyjaśni! Dowiecie się jakiej karmy użyć, jak zabezpieczyć mieszkania czy dla czego Twój człowiek jest niezadowolony po samodzielnym strzyżeniu.
Niezwykle urocza opowieść. Jest ciekawa i nietypowa, a do tego bardzo ładnie narysowana.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚrednie to było. Raz, że całość opiera się na jednym żarcie, a dwa, że poradnikowe, przydługie wstawki psują odbiór.
Główny bohater, potwór-dynia, jest raczej irytujący, zaś jego człowiek nie ma żadnego charakteru. Początkowo sądziłem, że pomysł na tę relację się rozwinie i będzie to naprawdę fajny, oryginalny tomik. Nic bardziej mylnego. Jest to mdłe, postacie są kartonowe i nawet jak na jednostrzałówkę, bazuje na zbyt prostym schemacie, który non stop ogrywa. Rodzaj "kawaii" w najgorszym możliwym sensie tego słowa.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGłówny bohater, potwór-dynia, jest raczej irytujący, zaś jego człowiek nie ma żadnego charakteru. Początkowo sądziłem, że pomysł na tę relację się rozwinie i będzie to naprawdę fajny, oryginalny tomik. Nic bardziej mylnego. Jest to mdłe, postacie są...
Mało wymagające, ale bardzo przyjemne.
Mało wymagające, ale bardzo przyjemne.