Dungeon Meshi - Lochy i smakołyki tom 2

- komiksy
- Dungeon Meshi - Lochy i smakołyki (tom 2)
- ダンジョン飯
- 2025-02-25
- 2025-02-25
- 2017-08-22
- Anna Wrzesiak
Drużyna pod przywództwem wojownika Laiosa przekonuje się, że dla poszukiwaczy przygód najbardziej liczy się… pełen żołądek?! Osłabieni głodem bohaterowie zostają pokonani przez czerwonego smoka, który w dodatku pożera siostrę Laiosa! Choć jest jeszcze szansa przywrócić ją do życia, to aby dotrzeć do niej na czas będą musieli nauczyć się wykorzystywać do gotowania… żyjące w lochach potwory!
Kup Dungeon Meshi - Lochy i smakołyki tom 2 w ulubionej księgarni
Oceny książki Dungeon Meshi - Lochy i smakołyki tom 2
82 użytkowników ma tytuł Dungeon Meshi - Lochy i smakołyki tom 2 na półkach głównych- Przeczytane 64
- Manga 13
- Kolekcja mang i manhw 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dungeon Meshi - Lochy i smakołyki tom 2
Bywa i tak.
Bywa i tak.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawy pomysł na fabułę, ale akcja nie porwała mnie zbytnio.
Ciekawy pomysł na fabułę, ale akcja nie porwała mnie zbytnio.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDrugi tom Dungeon Meshi – Lochy i smakołyki to więcej eksploracji niebezpiecznych lochów. Bohaterowie nadal przemierzają piętra tajemniczej budowli, by znaleźć czerwonego smoka i uratować pożartą przez niego członkinię ekipy. Po drodze wojowników czeka masa przygód, a także sporo lekcji na temat ekosystemu lochów dzięki krasnoludowi, który wspiera wyprawę. Senshi jest naprawdę wytrawnym specem od lochów i gotowania na bazie tego co jest w nich dostępne. Jednak jego rola jest czymś znacznie więcej.
Okazuje się bowiem, że wojownik bierze czynny udział w całym procesie funkcjonowania lochów. Podczas przygody na jednym z pięter okazuje się, że wykorzystuje on golemy jako własne uprawy role i sadzi na nich różne warzywa. Senshi zna też dobrze orki, które niespodziewanie atakują jeden z przyczółków tallmenów, czyli ludzi ze świata mangi. Ekspercka wiedza krasnoluda pozwala członkom wyprawy zrozumieć, jak bardzo skomplikowany jest system lochów i jak wiele połączeń pomiędzy różnymi stworzeniami i elementami dba o balans lochów. Niestety coś naruszyło dotychczasowy status quo i robi się coraz niebezpieczniej. Silniejsze potwory emigrują na wyższe piętra budowli i zagrażają ekipom wybierającym się za wyprawy. Czy czerwony smok może mieć z tym coś wspólnego?
Drugi tom Dungeon Meshi – Lochy i smakołyki to więcej eksploracji niebezpiecznych lochów. Bohaterowie nadal przemierzają piętra tajemniczej budowli, by znaleźć czerwonego smoka i uratować pożartą przez niego członkinię ekipy. Po drodze wojowników czeka masa przygód, a także sporo lekcji na temat ekosystemu lochów dzięki krasnoludowi, który wspiera wyprawę. Senshi jest...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWspaniałe. Ta seria wciąga i zapewnia doskonałą rozrywkę. Śledzenie nowych fryzur elfki sprawia mi ogromną satysfakcję, a niesamowite rysunki jedzenia jeszcze raz udowadniają, że w strefie gastronomicznej Japończycy wiodą prym.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDungeon Meshi. Lisioły i smakołyki. Tom 2.
Lisioł z przyjemnością powrócił do serii „Delicious in Dungeon” autorstwa Ryoko Kui, aby zwiedzić kolejne poziomy tajemniczego lochu. Trzeba przyznać, że tutejszy ekosystem jest interesujący i zapewnia niezbędne składniki odżywcze, o ile wcześniej owe składniki Was nie zjedzą. W przypadku golemów bardziej grozi Wam zmiażdżenie niż pożarcie żywcem, ale gra jest warta świeczki – albo obiadu. Świeże warzywa uprawiane na nawozie z… toalet używanych przez poszukiwaczy przygód? Ach, cóż za smakołyki! Kreatywności nie można odmówić – kreatyny też nie.
W tym tomie spotkamy orków, poznamy bliżej krasnoludzkiego kucharza Senshiego oraz dowiemy się czegoś więcej na temat Falin – wspomnienia z siostrą Laiosa są przyjemnym akcentem w fabule, które pozwalają lepiej poznać relacje, jakie łączą członków drużyny. Pojawia się też konkurencyjna ekipa poszukiwaczy przygód, ale Lisioł machnął na nich łapą, koncentrując się na lodach z upiorów. Trzeba mieć swoje priorytety prawda?
Sam loch również nam zdradzi kilka informacji… za pomocą żywych obrazów. Trzeba przyznać, że wpraszanie się na cudzą biesiadę to ryzykowny pomysł. Podobnie jak próba oswojenia Kelpie. Lisioł musi przyznać, że to piękne stworzenie, aczkolwiek jego uroda przemija, gdy otworzy pysk, prezentując rząd zębów godny rekina ludojada. Futrzak zauważył też starego znajomego: mimika. Kto grał w jakąkolwiek grę w stylu Dark Souls, ten wie, o czym Lisioł piszczy. Wróg wszystkich wrogów, skrzynka wabiąca innych potencjalnym skarbem. Spróbujcie jednak taką skrzynkę otworzyć, a stracicie głowę i to w najlepszym przypadku. W przeciwnym razie będziecie umierać w męczarniach. Nieraz Lisioł w Dark Souls zebrał kopniaka od mimika *brrrrrr*. Jednak w formie dania jest do przełknięcia.
Drużyna kontynuuje swoją podróż w celu wskrzeszenia Falin, odkrywa nowe wyzwania kulinarne, korzystając przy tym z podziemnego menu, na które składają się potwory, pułapki oraz kreatywna fabuła. Tom trzyma poziom i Lisioł nie raz się uśmiechnął podczas lektury.
Dungeon Meshi. Lisioły i smakołyki. Tom 2.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to.
Dobry tomik. W końcu dotarłam do rozdziałów, których nie oglądałam w anime i nie nudzi mnie aż tak bardzo.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to~ WSPÓŁPRACA RECENZENCKA ~
~ Dungeon Meshi. Lochy i smakołyki! Tom 2 ~
~ Ryoko Kui ~
~ Wydawnictwo Waneko ~
~ ★★★★★/5 ~
♡ O czym jest? ♡
Drugi tom „Dungeon Meshi” kontynuuje nietypową przygodę, łącząc eksplorację lochów z kulinarnymi eksperymentami. Bohaterowie nadal przemierzają podziemia, odkrywając nowe smaki i potwory, które stają się składnikami ich potraw.
♡ Fabuła ♡
Drużyna Laiosa, po utracie jednego z członków, kontynuuje wyprawę w głąb lochu, by go ocalić. Brak zapasów zmusza ich do kreatywności – zaczynają przyrządzać potrawy z napotkanych potworów. W tym tomie bohaterowie stają przed nowymi wyzwaniami kulinarnymi i niebezpieczeństwami, które sprawdzają ich umiejętności i determinację.
♢ Styl i rysunki ♢
Ryoko Kui zachwyca szczegółowymi ilustracjami, które oddają zarówno grozę lochów, jak i apetyczność potraw. Humorystyczny styl narracji sprawia, że nawet najbardziej niebezpieczne sytuacje są przedstawione z lekkością i wdziękiem.
♡ Moje wrażenia ♡
Drugi tom „Dungeon Meshi” utrzymuje wysoki poziom, wprowadzając nowe, interesujące wątki i postacie. Kreatywne podejście do gotowania w lochach oraz rozwijające się relacje między bohaterami sprawiają, że trudno oderwać się od lektury.
~ Jakie nowe potrawy odkryją bohaterowie? ~
~ Czy uda im się ocalić towarzysza? ~
~ Jakie niebezpieczeństwa kryją się w głębinach lochu? ~
~ kulinarna przygoda ~ eksploracja lochów ~ humor i akcja ~
~ WSPÓŁPRACA RECENZENCKA ~
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to~ Dungeon Meshi. Lochy i smakołyki! Tom 2 ~
~ Ryoko Kui ~
~ Wydawnictwo Waneko ~
~ ★★★★★/5 ~
♡ O czym jest? ♡
♡ Fabuła...
Nie sądziłam, że mnie rozbawi jeszcze raz, skoro widziałam to w anime. Senshi najlepszy w tym tomie.
Nie rozumiem tłumacza. Nie przetłumaczył wysokiego człowieka(talman). Wygląda to jakoś nienaturalnie. Niby jest, że wzięte z ang. Jednak nie pasuje. Rycerz przecież jest przedstawicielem rasy ludzkiej. Dodano wysoki, żeby nie mylić go z niziołkiem(czy w wanekowej wersji małym ludkiem).
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie rozumiem tłumacza. Nie przetłumaczył wysokiego człowieka(talman). Wygląda to jakoś nienaturalnie. Niby jest, że wzięte z ang. Jednak nie pasuje. Rycerz przecież jest przedstawicielem rasy ludzkiej. Dodano wysoki, żeby nie mylić go z niziołkiem(czy w wanekowej wersji...
Urocze, epizodycznie i skeczowo nawet zabawne. Ahoj rozrywko!
Urocze, epizodycznie i skeczowo nawet zabawne. Ahoj rozrywko!