Bezkarny

- Mroczna strona
- 2025-01-29
- 2025-01-29
Czarujący uwodziciel, bezwzględny manipulator i profesjonalny oszust.
Bierze na celownik kobiety znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, samotne, potrzebujące wsparcia. Daje im wszystko, o czym marzyły, a nawet więcej. Jest wyśnionym partnerem, przyjacielem, kochankiem – mami swoje ofiary wizjami wspólnej przyszłości i bezgranicznego szczęścia. Robi to jednak wyłącznie po to, by je wykorzystać i pozbawić wszystkich oszczędności. A kiedy zaczynają walczyć, zaczyna zagrażać ich życiu. Pozostaje bezkarny. Zmienia tożsamości, unika policji, dba o każdy szczegół swoich manipulacji. Trafia jednak w końcu na kogoś, kto zrobi wszystko, by doprowadzić go przed oblicze sprawiedliwości.
Walka między dobrem a złem jeszcze nigdy nie była tak osobista.
Kup Bezkarny w ulubionej księgarni
Oficjalne recenzje książki Bezkarny
Ukarać bezkarnego
„Bezkarny” – nowa książka mistrza kryminału i sensacji – to powieść bardzo w stylu Remigiusza Mroza. Błyskotliwa, z nawiązaniami do aktualnych wydarzeń, pełna dobrze skonstruowanych dialogów, obfitująca w zwroty akcji i dramatyczne chwile, a przy tym napisana naprawdę pięknym stylem, ukazującym bogactwo języka polskiego.
Remigiusz Mróz napisał już mnóstwo powieści. Jest znany z tego, że pisze dużo i szybko. Tę powieść zadedykował czytelnikom, którzy mają na półkach wszystkie jego książki. Dodał zabawne przeprosiny za to, że „niedługo pewnie będzie trzeba dokupić regał”. Czytelnicy różnie reagują na twórczość pana Remigiusza. Jedni się zachwycają, inni krytykują. Ja jestem gdzieś pośrodku. Czytałam powieści, od których nie mogłam się oderwać, i takie, które mnie nudziły. Jaki jest „Bezkarny”? Moim zdaniem to jedna z tych lepszych książek.
Akcja dzieje się współcześnie w Warszawie. Fabuła zanurzona jest w naszej codzienności. Pojawiają się tu konkretne miejsca w stolicy, metro, autentyczne tytuły piosenek, filmów i książek, nazwiska pisarzy, pizza i gofry gryczane – ot, zwykłe życie gdzieś obok nas. Główna bohaterka Elżbieta Sosnowska, zwana po prostu Sosną, jest postacią wzbudzającą sympatię. Rok temu rozstała się ze swoim chłopakiem Danielem, ale wciąż nie może się z tym pogodzić. Nie jest to dziwne, ich związek trwał dziesięć lat. Daniel ma narzeczoną – Anetę. Sosna nadal jest sama. Czytając, niemal od początku zaczynamy lubić tę dziewczynę, tym bardziej że inny bohater, Norwid Zabielski, wyraźnie zamierza ją skrzywdzić.
Narracja pierwszoosobowa rozpisana jest na kilka głosów: Sosna, Norwid, Fryderyk, Daniel. To oni odmalowują przed nami przebieg wydarzeń. Są też inne postacie: Karolina, Anna, Iwona, Matylda – to kobiety zmanipulowane i skrzywdzone przez oszusta. Sprytny uwodziciel rozkochuje w sobie bezbronne, samotne kobiety, a potem je zastrasza i okrada. Nie cofa się przed biciem, a nawet zabójstwem. To właśnie nasz tytułowy Bezkarny. Ma też kilka innych imion. Pokrzywdzone kobiety nazywają go Pająkiem, Złotnikiem, Proteuszem, Legionem. Fryderyk donosi na niego na policję. Chce, żeby winny został ukarany i poniósł karę, bo jedną z ofiar jest jego była żona. Czy Sosna stanie się kolejną pokrzywdzoną? Czy policja aresztuje właściwą osobę? Czy Bezkarny w końcu zostanie ukarany?
Dochodzenie do prawdy jest emocjonujące. Powieść trzyma w napięciu i nie nudzi nawet przez chwilę. Początek jest bardzo intrygujący, później wydarzenia wciąż się gmatwają, a mniej więcej w środku książki dochodzi do nagłego, zupełnie niespodziewanego i szokującego zwrotu akcji, który z pewnością mocno zaskoczy. Od teraz czarne staje się białe, a białe czarne. Dotychczasowe wydarzenia prezentują się w zupełnie innym świetle, a cała sytuacja i losy bohaterów stają się jeszcze bardziej skomplikowane, a przez to ciekawe dla czytelnika. Taki zwrot akcji – typowy dla Remigiusza Mroza – na pewno zadowoli miłośników jego twórczości.
Historia seryjnego uwodziciela bardzo mnie zaintrygowała. Uważam, że jest świetnie napisana. Czytałam z dużym zaangażowaniem i wielką przyjemnością. Pierwszoosobowa narracja prowadzona w czasie teraźniejszym i wspomniane już wyśmienite nawiązania do współczesności sprawiały, że niemal miałam wrażenie uczestniczenia w przedstawianych wydarzeniach. Do tego inteligentne dialogi, odrobina humoru, emocjonująca akcja i fenomenalne zakończenie. Po prostu majstersztyk! Gorąco polecam.
Anna Sołtys
Oceny książki Bezkarny
4929 użytkowników ma tytuł Bezkarny na półkach głównych- Przeczytane 3 858
- 2025 372
- Audiobooki 48
- Przeczytane 2025 31
- Remigiusz Mróz 28
- Kryminał 24

![[QUIZ] Jak dobrze znasz Remigiusza Mroza?](https://s.lubimyczytac.pl/upload/texts/21500/21513/21513_1739278856_grafika800x600.jpg)

OPINIE i DYSKUSJE o książce Bezkarny
"Bezkarny" - warsztatowo napisany jest bez zarzutu. Jest problem, jest rys psychologiczny, jest suspens. Narracja prowadzona z różnych punktów widzenia z monologami wewnętrznymi, co pozwala wniknąć głębiej w postać głównej bohaterki i zdramatyzować jej aberrację. To sprawia, że powieść wnika w literaturę społecznego niepokoju - dając świadectwo niebezpieczeństwom współczesności, feminizmu - jednym słowem signum temporis. Ku przestrodze. Nadto, kryminał napisany na faktach, a więc: true crime. Szczerze polecam
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW życiu bym nie pomyślała, że tak przepadnę w tej historii. Kończąc jeden rozdział już nie mogłam doczekać się następnego. Czytało się to z jednej strony lekko, z drugiej zaś dynamika napędzała chęć poznania rozwiązania tej zacnej opowieści. Jak zwykle Pan Mróz nie zawiódł. A kto jeszcze nie przeczytał to zachęcam do nadrobienia. Tylko nie bierzcie przykładu z tego Bezkarnego Typa!
W życiu bym nie pomyślała, że tak przepadnę w tej historii. Kończąc jeden rozdział już nie mogłam doczekać się następnego. Czytało się to z jednej strony lekko, z drugiej zaś dynamika napędzała chęć poznania rozwiązania tej zacnej opowieści. Jak zwykle Pan Mróz nie zawiódł. A kto jeszcze nie przeczytał to zachęcam do nadrobienia. Tylko nie bierzcie przykładu z tego...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo moje pierwsze spotkanie z Panem Mrozem i chyba od razu ostatnie. Książka od samego początku budziła we mnie mnóstwo irytacji swoją nierealnością, naiwnością i absurdem. Postawy bohaterów, ich działania - no po prostu tego nie kupuje.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Bezkarny” to współczesny thriller kryminalny z wyraźnym zabarwieniem psychologicznym, który stawia na intrygę, napięcie i dynamiczną akcję. Opowiada historię charyzmatycznego oszusta i manipulanta, który wodzi na pokuszenie kobiety znajdujące się w trudnych momentach życia — zdobywa ich zaufanie, obiecuje szczęście i wsparcie, a potem wykorzystuje je i okrada, unikając konsekwencji dzięki sprytowi i zmianie tożsamości. Kiedy jednak napotyka osobę, która nie zamierza ustąpić, zaczyna się gra, która przerasta zwykłe oszustwa i staje się osobistą konfrontacją dobra ze złem.
Styl Mroza cechuje się szybkim tempem, wartką narracją i licznymi zwrotami akcji, dzięki czemu książka często trzyma czytelnika w napięciu i trudno ją odłożyć przed doczytaniem do końca. Akcja jest skoncentrowana na konstrukcji psychologicznej antagonisty oraz mechanizmach manipulacji, które mogą skłonić do refleksji nad zaufaniem i zagrożeniami współczesnych relacji.
„Bezkarny” to współczesny thriller kryminalny z wyraźnym zabarwieniem psychologicznym, który stawia na intrygę, napięcie i dynamiczną akcję. Opowiada historię charyzmatycznego oszusta i manipulanta, który wodzi na pokuszenie kobiety znajdujące się w trudnych momentach życia — zdobywa ich zaufanie, obiecuje szczęście i wsparcie, a potem wykorzystuje je i okrada, unikając...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiemal wszystkie książki powstałe w umyśle Remigiusza Mroza są arcydziełem.
Wydawać by się mogło, że tytułowy "bezkarny" jest zbirem doskonałym, nie pozostawia żadnych śladów i jest nieuchwytny...Niemal od razu wiemy, a kim mamy do czynienia, dzięki Fryderykowi, byłemu mężowi jednej z ofiar, który na własną rękę poszukuje sprawiedliwości.
A tymczasem tajemniczy stalker bierze sobie na celownik ofiarę. Chciałoby się krzyknąć jej do ucha, że coś tu jest nie tak, żeby była bardziej podejrzliwa, ale skubaniec pokazuje się z najlepszej strony...
Zresztą, wydaje się, że to ona ma trochę na sumieniu, mimo, że tego żałuje.
Kto więc stoi za zaginięciem nowej partnerki jej byłego?
Polecam się dowiedzieć z tej książki.
Niemal wszystkie książki powstałe w umyśle Remigiusza Mroza są arcydziełem.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTutaj nie inaczej- bardzo lekko się czyta i przechodzi z bohatera do bohatera, a historia fajnie się rozwija i wszystko pięknie się spina.
Nie podobała mi się. Była dla mnie przewidywalna i nie trzymała w napięciu. Nie spełniła tego czego wymagam od kryminału. Przeczytałam ją szybko ale może być to kwestia wydania. Czcionka wygodna do czytania.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFenomenalna książka! Świetnie się bawiłam!
Świadomego wybierania relacji damsko-męskich, sytuacje z życia, doświadczenia bohaterów, i uważności w samych sobie.
Fenomenalna książka! Świetnie się bawiłam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzułam się, jakbym czytała scenariusz filmu, który zdobył Oscara. Dialogi zmuszają do myślenia, nad kwestią tego, co mówimy obcym ludziom.
Rewelacyjna! Plot twist w połowie - pierwsza klasa! Czyta się szybko, nie ma nudy, każda kolejna strona porywa jeszcze bardziej niż poprzednia. Dobrze wrócić do Mroza 🙃
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNo! W końcu Pan Remigiusz zakończył książkę jak należy a nie jak seriale Netflixa i fabuła super (oj zakręcił autor, naprawdę zakręcił fabułą).
Co za czasy żeby człowiek cieszył się że autor dał zakończenie książce ...
Co do głosów lektorów, to czy tylko mi się wydawało że Maria Dębska grająca Sosnę ewidentnie słychać że czyta tekst? Czytanie bez żadnych emocji ...
Po za tym bardzo mi się podobało aż łapę się za opis prawdziwej historii Oszusta z Tindera w książce "Rak".
Ps. No i Żar - Michalski, już się spotkaliśmy w innej książce 😉
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCo za czasy żeby człowiek cieszył się że autor dał zakończenie książce ...
Po za...
Nie wiem czy kiedykolwiek napotkałam książkę kryminalną, gdzie do samego końca nie wiedziałam kto jest antagonistą historii. Kto w końcu był tym bezkarnym.
Ciekawi, rozbudowani bohaterowie (oprócz Żara Michalskiego).
Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo niepokojąca, nieco zaczerpnięta faktami historia, która pokazuje, że nikt nie jest stuprocentowo anonimowy i niezauważony.
Ciekawi, rozbudowani bohaterowie (oprócz Żara Michalskiego).
Polecam