Złoty baran tom 1

Agata Marczyk

Kup Złoty baran tom 1 w ulubionej księgarnii

Oceny książki Złoty baran tom 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Złoty baran tom 1

Jeśli chodzi o pierwszym tom to jest w nim kilka mocnych momentów takich jak na przykład scena otwierająca całą historię, czyli próba samobójstwa. Jednak historia jest naprawdę bardzo dobrze wyważona jeśli chodzi o dawkowanie takich mocnych strzałów. Po każdym takim momencie czytelnik może złapać chwilę oddechu, a historia zdaje się na moment przypominać klasyczne lekkie historie szkolne, aby potem uderzyć w czytelnika. Moim zdaniem właśnie ten swoisty przekładaniec to najlepszy aspekt pierwszego tomu "Złotego barana". Dzięki niemu te mocne, ciężkie momenty na zasadzie kontrastu uderzają w czytelnika jeszcze mocniej. Drugim dużym plusem jest trójka głównych bohaterów. Ich motywacje są dobrze budowane, a główna bohaterka wzbudziła u mnie sympatię, poprzez swój optymizm. Jeśli chodzi o rysunki to są okej. Mają swój styl, ale nie było żadnego kadru, który spowodowałby opad szczęki. Są to dobre rysunki po prostu. Jestem bardzo ciekawy jak rozwinie się dalej historia, a to w sumie najważniejszy plus.

Sięgając po ten tytuł spodziewałam się kolejnej lekkie, nastoletniej obyczajówki, z romansem, humorem i jakimś takim ciepełkiem. Ot szkolne perypetie.

Nie mogłam bardziej się pomylić.

Pierwsze pęknięcie pojawiło się bardzo szybko i od razu był to mocny cios, który dawał do zrozumienia, że nic nie będzie tu takie piękne i przyjemne jak się wydawało.

To historia ukazująca zmiany i wydarzenia, które do nich doprowadziły. Poznajemy bohaterów, którzy niegdyś bardzo się przyjaźnili. Jednak to co należało do świata dzieciństwa zostało zweryfikowane przez czas, który nastał później. W pierwszym tomie zdążyło się tak wiele zadziać, że niemal zabrakło miejsca na nabranie oddechu.

Żaby jednak nie było tak ciężko - pojawiło się kilka sytuacji i postaci, które na chwilę oderwały nas od przygnębiających wydarzeń. Sugerują one, że będziemy mieli do czynienia z historią, która choć smutna będzie potrafiła wyłuskać coś pozytywnego i sprawić, że się uśmiechniemy.

Jestem bardzo ciekawa jak potoczą się dalej losy bohaterów i zaraz sięgam po kolejny tom.

Nie mogłam bardziej się pomylić.

To historia ukazująca...

Złoty baran otwiera się w dosyć mocny sposób. Mamy bowiem scenę próby popełnienia samobójstwa przez nastolatka. Zostaje ona przerwana przez interwencję młodej dziewczyny z gitarą. Bohaterka ratuje życie chłopaka. Później akcja przenosi się trochę czasu wstecz i poznajemy bohaterów. Dziewczyna, która uratowała komuś życie to Tsugu-protagonistka tej historii. Wraz z mamą i siostrami wraca ona w rodzinne strony po tym, gdy jej tata „został gwiazdą na niebie”. Dziewczyny lata nie było w tym miejscu, ale miała kiedyś zgraną paczkę, z którą utrzymywała naprawdę dobre więzi. W tej ekipie był Sora, czyli chłopak, którego życie Tsugu uratowała we flash forwardzie historii. Obok tego w ekipie dziewczyny był jeszcze Yuushin i koleżanka Asari. Yushin był gwiazdą i bohaterem paczki. Z kolei Asari to spokojna dziewczyna, która podkochiwała się w tym koledze.

Złoty baran
Teraz po latach Tsugu wróciła do kolegów z dzieciństwa i chciałaby kontynuować przyjaźń jak dawniej. Na pierwszy rzut oka wszystko jest w porządku, ale szybko okazuje się, ze relacje pomiędzy dawnymi przyjaciółmi uległy olbrzymiej przemianie. Czy będzie sposób, by czwórka odbudowała swoje dawne relacje?

28 użytkowników ma tytuł Złoty baran tom 1 na półkach głównych
19 użytkowników ma tytuł Złoty baran tom 1 na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Złoty baran tom 1

Okładka książki Morderstwa w Decagon House #2 Yukito Ayatsuji, Hiro Kiyohara
Morderstwa w Decagon House #2 Yukito Ayatsuji, Hiro Kiyohara
Okładka książki Coś zabija dzieciaki, tom 9 Werther Dell’Edera, James Tynion IV
Coś zabija dzieciaki, tom 9 Werther Dell’Edera, James Tynion IV
Okładka książki Kaina i Bezkresne Morze Śniegu tom 01 Tsutomu Nihei, Itoe Takemoto
Kaina i Bezkresne Morze Śniegu tom 01 Tsutomu Nihei, Itoe Takemoto
Okładka książki Bastard tom 2 Kim Carnby, Youngchan Hwang
Bastard tom 2 Kim Carnby, Youngchan Hwang
Okładka książki Batman/Superman: World’s Finest: Powrót do świata Kingdom Come Tamra Bonvillain, Dan Mora, Mark Waid
Okładka książki Dracula Martin Simmonds, James Tynion IV
Dracula Martin Simmonds, James Tynion IV
Okładka książki Superman - Action Comics: Supergwiazdy Jason Aaron, Eddy Barrows, Eva De La Cruz, Romulo Fajardo Jr., Gavin Guidry, Rex Lokus, Danny Miki, Inaki Miranda, Patricia Mulvihill, John Ridley, Rainbow Rowell, Gail Simone, John Timms, Cian Tormey, Jonas Trindade, G. Willow Wilson

Cytaty z książki Złoty baran tom 1

Dodaj cytat z książki Złoty baran tom 1