Przysięga

Okładka książki Przysięga autora Krzysztof Jagiełło, 9788368135312
Okładka książki Przysięga
Krzysztof Jagiełło Wydawnictwo: Replika Cykl: Piast zdobywca (tom 1) Seria: Słowiańskie Światy fantasy, science fiction
Piast zdobywca (tom 1)
Słowiańskie Światy
2025-01-29
2025-01-29

Kup Przysięga w ulubionej księgarnii

Oceny książki Przysięga

OPINIE i DYSKUSJE o książce Przysięga

Nie jest tragiczna, ale za dobra też nie. Początek zapowiada się nawet ciekawie, ale kolejne wydarzenia raczej zniechęcają niż zachęcają do czytania. Pomysły może i dobra, ale z kiepskim wykonaniem.
Największy zarzut? Nie czuć w ogóle realiów historycznych.

Największy zarzut? Nie czuć w ogóle realiów historycznych.

Zmęczyłem tę książkę. Pięknie wydana wręcz bajecznie. Ale o wiele ważniejsza jest treść wewnątrz książki. Jak dla mnie brakuje tej iskry.

"Przysięga” Krzysztofa Jagiełły to pierwszy tom serii" Piast Zdobywca". Autor zabiera czytelnika w brutalny, ale i fascynujący świat zamieszkany przez Słowian, gdzie pradawni bogowie, magia i mity są jego nieodłączną częścią.

Wieś Brójnice zostaje zniszczona, a wszyscy jej mieszkańcy wymordowani. Piast i Ścibor składają przysięgę, by pomścić tych, których znali i z którymi dorastał. Wkrótce odkrywają, że za zbrodnią stoi bezwzględny i zdradziecki Popiel. Od tego momentu rozpoczyna się ich pełna przygód wędrówka po bezdrożach, na których spotykają zarówno wrogów, jak i sojuszników.

Świat powieści jest przesiąknięty słowiańską duchowością i rządzi się swoimi okrutnymi prawami. Nikt nie może czuć się w nim bezpiecznie. Autor dobrze oddaje atmosferę epoki, z uwzględnieniem nastrojów, jej prostotą, ale też bogatą symboliką i wierzeniami. Na kartach powieści spotkamy zarówno wojowników, jak i wiedźmy czy przybyszów z Północy. Fabuła rozwija się dynamicznie ma, pojawiają się nagle zwroty akcji i sceny batalstyczne.

Dla miłośników słowiańskiej tematyki, epickich sag i mrocznego klimatu wczesnego średniowiecza, książka będzie nie lada gratką. To udane otwarcie cyklu, a czuję, że również kolejne tomy zapewnią mi wiele wrażeń.

243 użytkowników ma tytuł Przysięga na półkach głównych
46 użytkowników ma tytuł Przysięga na półkach dodatkowych