Unicornia. Magiczne urodziny

- Una Fiesta del Revés
- 2025-02-26
- 2025-02-26
- Katarzyna Górska
Istnieje tylko jedna rzecz lepsza od przyjęcia urodzinowego: przyjęcie urodzinowe w Unicornii!
W tej Krainie Jednorożców torty są zaczarowane, słodycze zmieniają kształt i smak, wesołe miasteczka pokrywa brokat, a na karuzelach można latać.
Jednak urodziny Pauli zaczęły się od nieprzyjemnych niespodzianek… Musimy opracować plan, żeby zamienić tę katastrofę we wspaniałą zabawę!
Czy uda nam się sprawić, by te urodziny były niezapomniane?
Wybierz się w podróż do Unicronii, Krainy Jednorożców, gdzie magia pozwoli ci unieść się w przestworza!
Unicornia to nowa seria dla młodych czytelniczek i czytelników, którzy kochają jednorożce i marzą o lataniu wśród chmur.
Sprawdź także pierwszą książkę z serii Unicornia pt. Nauka latania.
Kup Unicornia. Magiczne urodziny w ulubionej księgarni
Oceny książki Unicornia. Magiczne urodziny
17 użytkowników ma tytuł Unicornia. Magiczne urodziny na półkach głównych- Przeczytane 11

OPINIE i DYSKUSJE o książce Unicornia. Magiczne urodziny
Przepiękna seria "Unicornia" zabiera małego czytelnika w niezapomnianą podróż do magicznego świata, który wciąga już od pierwszych stron i skutecznie odrywa od szarej rzeczywistości. Czarodziejska, barwna kraina Jednorożców, do której Klaudia niedawno przeprowadziła się z rodzicami, zachwyca wyjątkowością na każdym kroku, a wszechobecna magia czynią ją niemal idealną. Urodziny w tak cudownym, radosnym miejscu powinny być doskonałe, a jednak, wszystko wskazuje na to, że to nie będzie udany dzień… Czy przyjaciółkom uda się poprawić nastrój solenizantki? Czy są jeszcze szanse, by te urodziny wciąż były wspaniałe?
Pierwsze, co zachwyca, gdy sięga się po tę książeczkę, to tęczowa, brokatowa okładka oraz przepiękne, barwne i jakże klimatyczne ilustracje, które podbiją serca zarówno dzieci, jak i ich rodziców. Przyciągają uwagę, wspaniale obrazują opowieść i zachęcają do rozmowy, po prostu pomagają w pełni delektować się poznawaną fantastyczną, milusińską historią. Zatrzymywałyśmy się niemal przy każdym obrazku, bo naprawdę nie sposób przejść obok nich obojętnie.
Język autorki jest niesłychanie lekki, przystępny i przyjemny, nie znajdziemy tu zbędnych opisów, czy trudnych słów. Tu przede wszystkim prym wiodą uczucia nie ilość tekstu oraz ten wyjątkowy, brokatowy, tęczowy klimat, dzięki któremu opowieść silnie angażuje, uwrażliwia młodego czytelnika, pozwala mu się poczuć radośnie. Ta wyjątkowa historia niesie za sobą również cenną lekcję, jaka przemycona w tak uroczej formie, trafia wprost do serduszka młodego czytelnika.
„Unicornia. Magiczne urodziny” jest zachwycającą, czarodziejską, bajecznie zilustrowaną książeczką, która zafunduje dzieciom mnóstwo frajdy! Kojący i wprawiający w dobry nastrój brokatowo-tęczowy klimat, lawina pozytywnych emocji, cudowne bohaterki, których nie sposób nie pokochać oraz problemy, jakie silnie angażują młodego odbiorcę! Gwarantuję, iż ta czarodziejska seria zachwyci nie tylko dla najmłodszych fanów jednorożców, ale także wszystkich, którzy kochają świat magii i fascynujące przygody! Polecam gorąco!🦄💜
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJaki jest najlepszy plan na urodzinowe przyjęcie?
Pyszny tort? Huczne przyjęcie? A może góra prezentów?
Macie swój ulubiony sposób na spędzenie tego wyjątkowego dnia w roku?
Plan na doskonałe przyjęcie urodzinowe ma z pewnością Klaudia, nowa mieszkanka Unicorni, lśniącej brokatowym blaskiem Krainy Jednorożców. Razem z nowymi przyjaciółkami nie może doczekać się przyjęcia urodzinowego jednej z nich. Gdy rodzice Pauli tkwią na lotnisku, a zrezygnowana dziewczyna odwołuje wszystko, co w dniu jej urodzin miało mieć miejsce, Klaudia i Sara biorą sprawy w swoje ręce. Najważniejsze, by mieć doskonały plan B!
Gdy nie wszystko idzie jak z płatka, na ratunek przybywają jednorożce do zadań specjalnych.
Magia Unicorni jest wszak nieskończona, a słowo "niemożliwe" nie istnieje.
Jak to?
Sprawdźcie sami w opowieści Any Punset, przepełnionej na wskroś niezwykłością, zamkniętej w książce pt. "Unicornia. Magiczne urodziny". Zobaczcie, jak potężne są moce przyjaźni i jak wiele może zdziałać dłoń wyciągnięta do drugiego człowieka w trudnej dla niego chwili.
Bezinteresowność potrafi zdziałać prawdziwe cuda!
Lekka, przyjemna w odbiorze, a przy tym mądra lektura, która równie mocno wzrusza czytelnika i bawi!
Zapowiada się całkiem fajna seria dla małych czytelniczek w wieku wczesnoszkolnym, kochających jednorożcowy, błyszczący tęczowym pyłkiem świat.
Jaki jest najlepszy plan na urodzinowe przyjęcie?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPyszny tort? Huczne przyjęcie? A może góra prezentów?
Macie swój ulubiony sposób na spędzenie tego wyjątkowego dnia w roku?
Tak puchatej, słodkiej i magicznej serii jeszcze nie było!
…piękne jednorożce, latające wśród chmur. Szkolne autobusy, które zamiast kół mają skrzydła. Paliwo z waty cukrowej i syropu. Plecak zrobiony z puchatej chmurki. Magiczne adidasy ze skrzydłami motyla i kolejkę górską ulepioną z malinowej gumy do żucia.
Czy to już daje Wam obraz tej niezwykłej krainy? A teraz najlepsze! Do Unicornii trafia „zwykła” dziewczynka! Ma na imię Klaudia i jeszcze kilka tygodni wcześniej nie miała pojęcia, że jednorożce istnieją naprawdę. Gdy jej rodzina przeprowadza się w to owiane tajemnicą miejsce, dziewczynka jest zachwycona! Okazuje się jednak, że nawet w tej słodkiej, tęczowej krainie trzeba się uczyć i mierzyć z wyzwaniami.
W drugim tomie, „Magicznych urodzinach”, Klaudia planuje urodziny swojej przyjaciółki Pauli. Magiczny tort z tęczy i balony z brokatem w środku to tylko dodatek do najwspanialszego prezentu - przyjazdu rodziców Pauli, którzy na co dzień szukają po świecie błąkających się jednorożców. Niestety, okazuje się, że burza śnieżna zatrzymała ich samolot. Czy przyjaciółki odwołają imprezę, czy też nie poddadzą się i sprawią, że Paula spędzi wyjątkowy dzień?
Gorąco polecam Wam tę serię! Nie tylko bawi i zachwyca, ale niesie też ciepłe, wspierające i wzmacniające przesłanie! Od 6 roku życia.
Ps. Ma piękne, brokatowe okładki!
Tak puchatej, słodkiej i magicznej serii jeszcze nie było!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzed Wami pierwszy tom „Unicorni” - serii, która ziszcza sny tysiąca dzieci, kochających jednorożce, mięciutkie chmurki, kolorowy brokat, tęcze i słodycze! Znajdziecie w niej wszystko, co można sobie wymarzyć, czyli…
Zapowiada się nowa wspaniała seria, w której magia oraz wszystko co przesłodkie i urocze jest aż w nadmiarze.
Unicornia to niezwykła kraina. Wszystko jest tu magiczne, puszyste i brokatowe. Chmurki są mięciutkie, kolejka górska wykonana jest z malinowej gumy, a autobusy szkolne mają skrzydła.
W tej wspaniałej krainie mieszkają przyjaciółki Paula, Klaudia i Sara. Zbliżają się urodziny Pauli. Będzie wspaniały tort i wiele atrakcji. Dziewczynka marzy najbardziej o tym, aby jej rodzice, którzy na co dzień szukają jednorożców, dotarli na czas na przyjęcie. Niestety burza śnieżna uziemiła ich samolot. Ale od czego ma się przyjaciółki, które zrobią wszystko, aby dzień urodzin był niezapomniany.
Wspaniała jest ta książka. Poza brokatem, który już od samej okładki kusi blaskiem, jest tu dużo ważnych tematów. Przyjaciółki są dla siebie wsparciem i znajdują rozwiązania w trudnych sytuacjach.
Książka świetnie się sprawdzi dla dzieci, które podejmują próby samodzielnego czytania.
Na stronie autorki widziałam, że cała seria w tym momencie liczy aż dziesięć tomów. Możecie się więc domyślać, jak wielka jest nasza radość i nadzieja, że cała seria doczeka się polskiego wydania.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMuszę dodać na samym początku, że moja córka, która jest dość krytyczną czytelniczką, stwierdziła, że książka jest genialna.
Czy istnieje kraina pełną jednorożców i brokatu? 🤭
Oczywiście! I nazywa się Unikornia 🦄
Jest to miejsce pełne magii 🪄
Mieszkają tu trzy przyjaciółki - Sara, Paula i Klaudia.
Paula ma niebawem urodziny i cała trójka nie może się ich doczekać. Kiedy docierają na imprezę, okazuje się, że ta jest odwołana, bo rodzice Pauli nie dotarli na czas ze swojej podróży.
Dziewczyny chcąc ratować sytuację - w końcu ich przyjaciółka nie może spędzić urodzin w domu - wyciągają Paulę do wesołego miasteczka. I tam zaczyna się niesamowita przygoda!
Watą cukrowa, diabelski młyn, lot balonem i …
Co jeszcze ciekawego się wydarzy, sprawdźcie sami 🤭
„Unicornia. Magiczne urodziny” to niesamowicie cukierkowa historia trzech przyjaciółek. Choć staram się unikać podziałów, ta książka jest typowo dla dziewczynek 👧
Motyw urodzin, planowania, to całe wesołe miasteczko, ale też jednorożce i niesamowita magia - tworzą tę wyjątkową historię.
Litery w książce są duże, tekstu na stronach mało, fajne ilustracje - idealnie się sprawdzi jako jedna z pierwszych lektur.
Naprawdę szybko się czyta i jest to jedna część z serii.
Więc jeśli Wasze dzieci poczują się zaciekawione przygodami tej paczki, z pewnością będą miały okazję dowiedzieć się co jeszcze ciekawego działo się u tych dziewczynek 🤭
Czy istnieje kraina pełną jednorożców i brokatu? 🤭
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOczywiście! I nazywa się Unikornia 🦄
Jest to miejsce pełne magii 🪄
Mieszkają tu trzy przyjaciółki - Sara, Paula i Klaudia.
Dziewczyny...
Każdemu w życiu należy się odrobina słodyczy i magii... Czasem nawet więcej niż odrobina. W "Unicorni" znajdziesz ich całkiem sporo!
"Unicornia" to nowa seria, która przeniesie Cię do zaczarowanej Krainy Jednorożców. Nie brakuje tam brokatu, tęczowych chmur i wspaniałych, kolorowych przygód! To miejsce rodem z dziecięcych snów, gdzie niemal każde życzenie może się spełnić. W szkole dzieci uczą się o jednorożcach, a magiczne autobusy poruszają się wśród chmur. Z jednej strony świat bajecznie piękny, pełen magii, ale… to także książka z głębszym przesłaniem.
W "Unicornii" znajdziesz coś więcej niż pastelowy świat – znajdziesz historie, które uczą o przyjaźni, empatii i sile determinacji. Zbliżają się urodziny Pauli. Jej przyjaciółki już od tygodni odliczają dni do tej wyjątkowej chwili – tęczowy tort, prezenty zapakowane w magiczny papier… Jednak w dniu urodzin dzieje się coś, co całkowicie odwodzi Paulę od świętowania. Jej rodzice, którzy na co dzień ratują jednorożce, nie zdążyli wrócić na czas. Jak uczcić ten dzień bez nich? Dla Pauli to niemożliwe.
Czy Sara i Klaudia zdołają uratować ten dzień?
To książka, która pokazuje, że prawdziwa magia nie tkwi tylko w brokacie i tęczach, ale w sile przyjaźni, gotowości do pomocy i w dążeniu do spełniania marzeń, nawet w trudnych chwilach. To opowieść o dziecięcej determinacji, która inspirować będzie nie tylko najmłodszych, ale także tych, którzy wierzą, że magia można znaleźć w codziennym życiu.
Dla najmłodszych to piękna opowieść o mocy przyjaźni, a dla starszych przypomnienie, że prawdziwa wartość tkwi w tym, co niewidoczne gołym okiem – w emocjach, relacjach i w nas samych.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Unicornia" to nowa seria, która przeniesie Cię do zaczarowanej Krainy Jednorożców. Nie brakuje tam brokatu, tęczowych chmur i wspaniałych, kolorowych przygód! To miejsce rodem z dziecięcych snów, gdzie niemal każde życzenie może się spełnić....
„Unicornia. Magiczne urodziny” to idealna książka dla każdej fanki i fana jednorożców 🦄🪄
„Unicornia” to opowieść o trzech przyjaciółkach Pauli, Sarze i Klaudii, które mieszkają w Unicornii. Krainie pełnej brokatu, jednorożców i słodkości 🍬 Zbliżają się urodziny Pauli. Klaudia i Sara dokładnie wszystko planują, urodziny ich przyjaciółki muszą być przecież idealne 🤩 mają już magiczny prezent, przepyszny, zaczarowany tort… Jednak dzień urodzin zaczyna się od nieprzyjemnej niespodzianki.
Czy Klaudii i Sarze uda się opracować awaryjny plan, tak aby uratować ten specjalny dzień? ✨
Jeśli szukacie książki dla Waszych małych fanek i fanów jednorożców sięgnijcie po Unicornię 🦄
Książka napisana jest lekkim językiem, nie brakuje w niej humoru, posiada dużo ilustracji, co sprawia, że czyta się ją bardzo szybko i przyjemnie. Idealna do samodzielnego czytania 😊
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBrokatowa okładka, delikatne kolory, dużo ilustracji i magiczna opowieść o przyjaźni 🩵
Przeczytaliśmy Magiczne urodziny i dobrze się bawiliśmy. To 2 część serii Unicornia, osadzonej w bajkowym brokatowym świecie jednorożców. Książka zachwyca kreatywnymi pomysłami jak latające autobusy czy skrzydlate buty. Fabuła łączy humor z ciepłym przesłaniem o przyjaźni i wsparciu ponieważ małe bohaterki stają przed wyzwaniem uratowania urodzin swojej przyjaciółki. Podobało nam się, jak autorka pokazuje determinację dzieci w radzeniu sobie z trudnościami i ich pomysłowości. Ilustracje w niebieskiej, pełnej blasku konwencji dodatkowo podkreślają atmosferę tej niezwykłej krainy. To lekka, wciągająca opowieść dla dzieci 6+, która oprócz rozrywki daje też wartościowe przesłanie o bliskości i marzeniach.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGdybym była małą dziewczynką, piszczałabym na widok tej książki! 🌈 Brokatowa okładka, pastelowe kolory i jednorożce – to po prostu spełnienie dziecięcych marzeń. Ale „Unicornia” to nie tylko piękne wydanie, to także ciepła opowieść o przyjaźni, trosce i radzeniu sobie z rozczarowaniami.
Urodziny Pauli miały być magiczne, w końcu w Unicornii wszystko jest zaczarowane: torty zmieniają smaki, słodycze kształty, a karuzele unoszą w powietrze. Niestety, ten wyjątkowy dzień zaczyna się od serii nieprzyjemnych niespodzianek... Na szczęście przyjaciele nie zostawiają Pauli samej i robią wszystko, by zamienić katastrofę w niezapomnianą zabawę! 🎠🎁
Tekst jest idealnie dopasowany do początkujących czytelników – duże litery, niewielka ilość tekstu na stronie i przeurocze ilustracje, które wciągają w świat jednorożców. To świetna książka zarówno do samodzielnego czytania, jak i wspólnego przeżywania przygód z rodzicem. A jeśli po przeczytaniu tej części dzieciaki będą chciały więcej, koniecznie sprawdźcie pierwszy tom „Unicornia. Nauka latania”! 🦄✨
📖 Jeśli szukacie lekkiej, uroczej książki dla małych fanek i fanów jednorożców – „Unicornia. Magiczne urodziny” to strzał w dziesiątkę! 🎂
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUrodziny Pauli miały być magiczne, w końcu w Unicornii wszystko jest zaczarowane: torty...