Moje szczęśliwe małżeństwo #3

Okładka książki Moje szczęśliwe małżeństwo #3 autora Akumi Agitogi, Rito Kousaka, 9788382575972
Okładka książki Moje szczęśliwe małżeństwo #3
Akumi AgitogiRito Kousaka Wydawnictwo: Studio JG Cykl: Moje szczęśliwe małżeństwo (tom 3) komiksy
komiksy
Moje szczęśliwe małżeństwo (tom 3)
Watashi no Shiawase na Kekkon
2024-11-26
2024-11-26
2023-05-05
Paulina Ślusarczyk-Bryła

Kup Moje szczęśliwe małżeństwo #3 w ulubionej księgarnii

Oceny książki Moje szczęśliwe małżeństwo #3

OPINIE i DYSKUSJE o książce Moje szczęśliwe małżeństwo #3

Coś tak czuję, że z tą "bez mocą" to jakaś ściema.

Coś tak czuję, że z tą "bez mocą" to jakaś ściema.

💚 „Tylko u Jego boku czuję się prawdziwie sobą. Nikomu… nikomu tego nie oddam.” 💚

Kobieta, która kiedyś czekała na rychłe nadejście śmierci… teraz już nie chce umierać. Miyo Saimori, która po raz pierwszy poczuła się prawdziwie kochana. Teraz jedynie pragnie pozostać u boku mężczyzny, z którym czuje się prawdziwie sobą. Oswobodzenie narzeczonej, ukaranie brutalnej rodziny, pożegnanie z jedynym przyjacielem… oraz oficjalne zaręczyny?!

Dziewczyna po brutalnych wydarzeniach, w końcu goi rany w domu narzeczonego. Otoczona opieką mężczyzny oraz pani Yurie powoli dochodzi do siebie. Jednak nie zamierza osiąść na laurach, będzie dążyć do roli perfekcyjnej narzeczonej i pani domu nawet przez okres leczenia. Tak oto przy pomocy guwernantki-kogoś w roli nauczycielki- na nowo przyswaja wiedzę, którą miała pozwolenie nabywać jedynie w dzieciństwie.

Pożegnanie dziewczyny z przyjacielem mimo, że jest przepełnione nostalgią i paroma niedopowiedzeniami, w takim zestawieniu pozostawia po sobie mieszane uczucia. Patrząc na całokształt postaci, po tej scenie nie jestem w stanie określić, czy postać Koji-ego jest prawdziwie pozytywna, a może wręcz przeciwnie. Koki jako jedna z najbliższych postaci w przeszłości dziewczyny, ale czy prawdziwie szczera i bliska… tego dalej nie jestem w stanie określić.

Pomimo końca wydarzeń z rodziną Saimori, dziewczynę nieustannie nękają koszmary, a mocne zmęczenie wywołane nimi i zmartwienie narzeczonego dodają klimatowi romantyczno-troskliwy wydźwięk. Dodatkowe historie w postaci pisanej, tym razem obrazujące koszmar dziewczyny, nieustannie pozostają najlepszymi momentami mangi. Ciepłość dodatkowej historyjki jest gorętsza niż herbata, która się w niej pojawia. Oczywiście prawie równie ciepłą sceną jest niezapomniany moment zaręczyn, który również pojawia się w tym tomie-ps. z pięknymi kolorowymi stronami.

Dziewczyna w tym tomie po raz pierwszy odczuwa uczucie zazdrości… obrazowane pragnieniem rodzinnego ciepła i bliższych relacji. Pomimo tej chęci niemiłe doświadczenia rodzinne dodają strachu oraz bólu do słów takich jak, ojciec czy też siostra. W jaki sposób dziewczyna pogodzi te dwa odmienne uczucia… no cóż przypuszczam, że dowiemy się tego w następnych tomach.

Całokształt trzeciej części historii oceniam na 7/10. Podczas czytania odczułam mniejszą przyjemność z lektury. Wątek siostry narzeczonego i pożegnanie z przyjacielem były według mnie trochę mniej interesujące, może i scena z Koji-m była potrzebna do zakończenia jego wątku, ale miałam nadzieję że będzie przedstawiona w bardziej ciekawy sposób. Jeśli zdecydujecie się na przeczytanie tego tomu to życzę wam miłej lektury<3

Po nagłym zwrocie akcji i zakończeniu w pełnym napięcia momencie "Moje szczęśliwe małżeństwo" powraca w tej chwili, w której przerwał koniec drugiego tomu. To była nie tylko dramatyczna chwila, ale też przełomowy moment w życiu głównej bohaterki. Jeśli tak oczywiście można nazwać porwanie przez macochę i przyrodnią siostrę, gdy okazało się, że "postawiły na złego konia". Miyo, choć wciąż niepewna siebie, wreszcie nie boi się sprzeciwić gnębicielkom. A trzebz też przyznać, że Kiyoka zrobił bardzo dobre wrażenie, ratując narzeczoną z opresji.

Wątek miłosny rozwija się bardzo powoli, ale w żadnym wypadku mi to nie przeszkadza. Tempo to idealnie pasuje do historii. W tym tomie jednak bohaterowie zaczynają zdawać sobie sprawę, jak bardzo im na sobie zależy.

W życiu Miyo pojawia się nowa osoba - przyszła szwagierka. Siostra Kiyoki w niczym nie przypomina jednak przyrodniej siostry Miyo. Haruki jest pełna pozytywnej energii, pewna siebie i szybko bierze Miyo pod swoje skrzydła, czego właśnie dziewczyna potrzebuje. Cudownie się patrzy na to, jak wreszcie znajduje prawdziwy dom i prawdziwą rodzinę.

Zakończenie zwiastuje nadchodzące kłopoty i nowy rozdział historii. I chociaż przy anime jestem znacznie do przodu, jestem bardzo ciekawa, jak wszystko zostało ukazane w mandze. Żałuję jednak, że styl kreski jest dość nierówny - ma lepsze i nieco gorsze momenty, gdzie jest zbyt ostra. Trzeci tom "Mojego szczęśliwego małżeństwa" dostaje 9/10 a seria będzie odpowiednia dla osób 13+.

129 użytkowników ma tytuł Moje szczęśliwe małżeństwo #3 na półkach głównych
91 użytkowników ma tytuł Moje szczęśliwe małżeństwo #3 na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Moje szczęśliwe małżeństwo #3

Moje szczęśliwe małżeństwo #2 Akumi Agitogi
Moje szczęśliwe małżeństwo #2
Akumi Agitogi Rito Kousaka
Moje szczęśliwe małżeństwo tom 2 💙 „Chciałbym, żeby moja przyszła żona była niczym polny kwiat. W sensie…. jak chwast?” 💙 Nie kochana przez ojca, odrzucona przez wszystkich, w niczym nie przypominająca panienki z dobrego domu Miyo Saimori. W ramach wdzięczności pragnie podarować swojemu narzeczonemu namacalny prezent. Wycieczka na miasto w celu zakupu potrzebnych materiałów, niespodziewane spotkanie, tajemnicze odwiedziny oraz… porwanie? Tom ukazuje nam coraz to mroczniejszy klimat. Przyrodnia siostra dziewczyny ze wzrokiem pełnym wyższości i chorymi zamiarami względem Miyo, popycha dalsze losy bohaterów. Postać całkowicie zapatrzona w siebie, z chorą satysfakcją znęcania się nad dziewczyną. Dodaje tomowi psychodeliczny charakter. Kaya to nie jedyna postać, która ukazuje swoją chorą naturę. Na końcowych stronach powieści podobne widzimy Koji-ego, który jawnie wyznaje, że pragnie ukochanej przynieść ukojenie. Wieczne, ostateczne, takie, które ucisza każdy ból. Podczas tej sceny zadawałam sobie pytanie czy mężczyzna naprawdę darzył dziewczynę uczuciem, a może jedynie uważał ją za najmniej zepsutą, odmienną, różniącą się od jego rodziny. Pomimo mroczniejszego wydźwięku mangi, to sceny, w których dziewczyna powoli odbudowuje swoje życie, cieszą serce. Ciepło jej bliskich i relacje, które stają się coraz to mocniejsze. Odwiedziny ukochanej służki, wsparcie ze strony narzeczonego, wraz z romantycznym klimatem powoli zlepiają głębokie rany w sercu dziewczyny. Podobnie jak w poprzednim tomie, powieść zawiera dodatkowe sceny w postaci pisanej. Ciekawy dodatek obrazuje nam punkt widzenia Godo oraz jego intencje. Postacie poboczne w tym tomie otrzymują od autorów drugie dno, nawet te mniej lubiane zyskują lepszy opis i wydźwięk. Ten tom jest idealnym wyważeniem pomiędzy mroczną scenerią, a słodkim romansem. Szukając takiego zestawienia, nie zawiedziecie się czytając tą serię. Moją ulubioną sceną, była sytuacja wyznania przez dziewczynę wszystkiego, co jej leżało na sercu, zarówno względem Hany, jak i pana Kudo. Ulga w sercu dziewczyny jest niezapomniana. Powieść oceniam na 10/10 życzę miłej lektury<3
Ivania - awatar Ivania
oceniła na108 miesięcy temu
Zapiski Zielarki #11 Natsu Hyuuga
Zapiski Zielarki #11
Natsu Hyuuga Ikki Nanao
Zapomniałam jakie piękne wklejki mają Zapiski zielarki. Kolory są spójne, żywe, aż ma się je ochotę wyciągnąć i powieścić. Niestety, należy do tego grona co dostaje palpitacji widząc chociaż małe zarysowanie, a co dopiero mowa o wyrwaniu czegoś 😅. Stęskniłam się za Maomao i jej przygodami. Na ratunek przychodzi jedynasty tomik, który jest kwintesencją tej mangi. Młoda zielarka jest rzucona w dwie niezwykłe zagadki, mnóstwo wpływowych ludzi (być może najważniejszych w kraju),w kontraście dostajemy za to pełną życia Zicui, żeby nie było tylko poważnie i duszno od monarszego splendoru. Zagadka lendarnej cesarzowej matki, była prostej w swej budowie, lecz zasiała ziarno niepokoju, dumy i bezsprzecznej władzy w sercach ludzi. Dla niewtajemniczony ludzi, to niemal magia, która wskazuje cesarską krew. Diabeł tkwi w szczegółach i ... W samej krwii. Cesarzowa była nosicielem pewnej małej wady genetycznej, powodującej daltonizm. Posiadając tę wiedzę, zagadka drzwi staje się znacznie łatwiejsza do zrozumienia. (Tak, tak łatwo mi mówić, kiedy już to przeczytałam 🤭 Na moją obronę domyślałam się szybciej!) Zanim pojawi się druga zagadka, mamy przerwę na zwykłe pałacowe, sielankowe życie, powiązane z poszukiwaniem Zicui, którą główna dworka mylnie wzięła za Maomao. To jest poważne wbrew pozorom, bo zostaje ,,ukarana" i wysłana do mieszkania w szopie. Powiedzmy to sobie wprost to nie kara. To nagroda i spełnienie marzeń. Wkońcu ma przestrzeń na swoje zioła i eksperymenty. Nie mniej chce to wyjaśnić z przyjaciółką, gdyż może to stworzyć problemy w przyszłości. (Diaboliczny śmiech i szukanie robaków, stworzy jeszcze nowa straszna legendę, kto wie). Druga zagadka! Uwaga pojawia się Cesarzowa matka. (Przepiękna, elegancka kobieta). To właśnie ona zleca kolejne zadanie zielarze, wierzy że przyklęknęła poprzedniego cesarza i prosi o pomoc w rozwiązaniu tajemnicy. Cesarz umarł ponad 6 lat temu, a jego pawilon ma zostać niedługo zburzony. Czas jest zatem na wagę złota. Czy da się rozwiązać po takim czasie tajemnice nierozkładających się zwłok? Oczywiście, że tak! Maomao niewiele trzeba by z rozsypanych kawałków układanki stworzyć obraz. Tragiczny obraz przeszłości marionetkowego cesarza. Szczerze? Troszkę mi go szkoda. Jego zachowanie, czyny da absolutnie godne najgorszej pogardy. Niemniej mam nieodparte wrażenie, że on był chory (co też sugeruje jedna służąca),jakby zatrzymał się na etapie małego dziecka i nigdy nie dorósł. Ciało dojrzałej osoby, umysł małego dziecka. Może to efekt wychowania poprzedniej cesarzowej, a może od początku taki był? Tylko zanim został cesarzem matka mogła to znacznie lepiej i łatwiej ukrywać? A może nie i po prostu czuł strach przed kobietami ze względu na dominującą matkę, a dziewczynki były bezbronne, niewinne, a przez to nie czuł strachu przed nimi i mógł się wyżyć? Kto wie?
W_poszukiwaniu - awatar W_poszukiwaniu
ocenił na101 miesiąc temu
Moje szczęśliwe małżeństwo #1 Akumi Agitogi
Moje szczęśliwe małżeństwo #1
Akumi Agitogi Rito Kousaka
Moje szczęśliwe małżeństwo tom 1 💞 „Powinnam wyznać, tu i teraz, dlaczego na niego nie zasługuję… choćby miał mnie przez to znienawidzić. Narodziło się we mnie pragnienie… by zostać przy nim choć odrobinę dłużej.” 💞 Dziewczyna pochodząca ze znakomitego rodu, którego członkowie władają potężnymi mocami. Przez brak umiejętności, zostaje odrzucona przez bliskich, traktujących ją jak zwykłą służącą, a nawet gorzej. Po utraconej nadziei, na poślubienie swojego jedynego przyjaciela, któremu została oddana jej przyrodnia siostra, sama zostaje narzeczoną okrutnego wojskowego, który słynie z serca zimnego niczym lód. Powieść pomimo przepięknej okładki, jest przedstawiona w brutalny sposób. Przewijające się przez tom, sceny z dzieciństwa bohaterki oraz senne koszmary nieustannie nękają dziewczynę. Ból jaki przeżywała przez wszystkie swoje lata, od śmierci matki, pozostawiły znamię, w jej przepełnionym pustką spojrzeniu. Uczucie niższości oraz strach przed odrzuceniem, nie pozostawiają jej nadziei na pozostanie w domu przyszłego męża. Same początkowe relacje dziewczyny z narzeczonym, nie należą do najlepszych. Mężczyzna otwarcie stara się zniechęcić do siebie dziewczynę: „Pod tym dachem moje słowo jest dla ciebie rozkazem. Jeśli każę ci się wynosić, masz się wynosić. Jeśli każę ci umrzeć masz umrzeć.” Relacja bohaterów nie zmienia się prędko, mężczyzną kieruje odraza względem kobiet oraz niemiłe doświadczenia poprzednich narzeczonych. Odczucia Kiyoki względem Mio zmieniają się, gdy pomimo wcześniejszego zarzutu-próby otrucia go-na drugi dzień próbuje potrawy dziewczyny. Kobieta mimo chłodnej pochwały, odczuwa ogromne szczęście i całkowicie się rozkleja. Urocza scena wyjścia bohaterów na miasto i stopniowe przekonywanie się do siebie narzeczonych cieszą serce. Podobnie jak nietypowy upominek mężczyzny. W powieści jest ukazana postać służącej, pani Yurie, która jak tylko pojawia się na stronach mangi, samą obecnością przynosi ze sobą uśmiech na twarzy. Kobieta w powieści, ma znaczący wpływ na dalszą historię bohaterów. Na końcowych scenach tomiku jest przedstawiona historia, w postaci pisanej, pomimo smutnego opisu sytuacji, jest to jedno z najcieplejszych wspomnień dziewczyny. Czytając ten tom, nie zawiodłam się na powieści. Moim najlepszym doświadczeniem z niej, są dodatkowe sceny w postaci pisanej, wydały mi się one miłym ciepłym dodatkiem. Moja ocena pierwszego tomu to 10/10. Cieszy serce i jest idealna na zimowe wieczory. Serdecznie pozdrawiam miłej lektury<3
Ivania - awatar Ivania
oceniła na108 miesięcy temu
Przeznaczeniem złoczyńców jest śmierć. Tom 2 SUOL
Przeznaczeniem złoczyńców jest śmierć. Tom 2
SUOL Gwon Gyeoeul
Drugi tom Przeznaczeniem złoczyńców jest śmierć, poświęcony jest na szybki progres, jaki robi główna bohaterka tej serii. Dziewczyna znajduje się w grze tak naprawdę od niedawna, ale jej wiedza na temat tego jak wygląda fabuła tytułu, pozwala działać do przodu. Dlatego Penelope opracowuje nową taktykę przetrwania. Opiera się na wykorzystaniu wiedzy o ścieżkach z tytułu, w który dziewczyna kiedyś katowała. Na sympatię swoich przybranych braci dziewczyna nie może za bardzo liczyć. Za to ścieżka pewnego szlachcica, niewolnika z podbitego państwa daje spore szanse. Dlatego Penelope decyduje się zainwestować w niego. Dziewczyna opracowuje niebezpieczny plan wydostania go z niewoli i zaciągnięcia u siebie na służbę jako ochronę. W ten sposób bohaterka może zyskać cennego sojusznika, który może być pomocny w sytuacji, gdy zostanie ona uznana za złoczyńcę i uzurpatora według scenariusza gry. Tylko czy pomoc niewolnikowi nie obróci się przeciwko kobiecie, która ma na pieńku praktycznie ze wszystkimi? Może jest jakiś inny sposób na zdobycie sympatii fałszywej rodziny i przetrwanie w sytuacji, gdy oficjalnie wyda się, że Penelope nie jest tym, za kogo ma ją większość świata tej opowieści? Przy okazji dzieje się coś bardzo dziwnego. Sympatia rodziny i otoczenia wzrasta w trochę dziwnym tempie i bohaterka nie do końca rozumie co się dzieje. Bracia, którzy mają pozbawić ją głowy według fabuły gry, powoli stają się jej przychylniejsi. Dlaczego scenariusz Przeznaczeniem złoczyńców jest śmierć się zmienia?
Tomek Piotrowski - awatar Tomek Piotrowski
Solo Leveling (Tom 2) Chugong
Solo Leveling (Tom 2)
Chugong Sung-rak Jang
POPKULTUROWY KOCIOŁEK: Początek to prawdziwa jazda bez trzymanki. Pierwszy tom skupia się na wspomnianej wyprawie, która odmienia głównego bohatera. Nie jest to dla niego kolejne zadanie czy radosna przygoda, to czysty horror psychologiczny, który udziela się również czytelnikowi. Bardzo ciekawym zabiegiem ze strony twórców jest tu pokazanie, że nawet najsłabszy łowca, o ile potrafi analizować sytuację, jest wartością dodaną dla drużyny (o ile ta go słucha). Ten etap to świetne wprowadzenie, gdzie maski opadają, a „koledzy” z drużyny pokazują swoje prawdziwe, często tchórzliwe oblicza. W drugim tomie historia zaczyna mocniej skręcać w stronę mechanik znanych z MMORPG. Jinwoo dostaje okienko z zadaniami, statystykami i ekwipunkiem. Czy to naciągane? Trochę tak, ale twórcy zgrabnie wpletli to w rzeczywistość bohatera. Z czasem jednak robi się mroczniej. Jinwoo szybko orientuje się, że największym zagrożeniem w lochach wcale nie muszą być potwory, ale inni ludzie. W trzecim tomie wchodzimy już w świat wielkiej polityki łowców – pojawiają się gildie, wielkie korporacje i łowcy rangi S, którzy są traktowani jak celebryci stojący ponad prawem. To bardzo ciekawy wątek, bo pokazuje, że pojawiające się lochy to nie tylko zagrożenie, ale przede wszystkim gigantyczny biznes. Widać tu jak nasz bohater się zmienia – staje się chłodniejszy, bardziej wyrachowany. Przestaje być ofiarą, a zaczyna być drapieżnikiem. Wszystkie trzy tomy świetnie balansują akcję, rozwój postaci i wątki fabularne. Widać, że autor i rysownik rozumieją, jak połączyć czytelniczą przyjemność z elementami „gry”, nie gubiąc przy tym emocji i napięcia. Fabuła pozostaje przystępna dla nowych czytelników, a jednocześnie satysfakcjonująca dla tych, którzy śledzili webtoon online. Historia jest pełna zwrotów akcji, a rozwój Jinwoo – choć trochę przewidywalny, jest pokazany w sposób interesujący i wciągający. Seria nie jest jednak idealna i ma też swoje wady. Pewne schematy są tutaj dość mocno powtarzalne, a niektóre wątki przewidywalne. Na razie brakuje tu również głębszej psychologii postaci. Postacie drugoplanowe, jak chociażby Juhee czy Jinho, choć sympatyczne, na razie robią tylko za tło dla Jinwoo. Momentami tempo jest także zdecydowanie za szybkie, nie pozwalając należycie wybrzmieć pewnym scenom i zawartym w nich emocją.... https://popkulturowykociolek.pl/solo-leveling-tom-1-3-recenzja-manhwy/
PopKulturowy - awatar PopKulturowy

Cytaty z książki Moje szczęśliwe małżeństwo #3