Halny. Wiatr, który niesie obłęd

Okładka książki Halny. Wiatr, który niesie obłęd autora Dawid Góra, 9788328732940
Okładka książki Halny. Wiatr, który niesie obłęd

OPINIE i DYSKUSJE o książce Halny. Wiatr, który niesie obłęd

2087
2075

Na półkach: , , , , , ,

Tym razem sięgnęłam po reportaż Dawida Góry pod tytułem "Halny. Wiatr, który niesie obłęd". Dzięki audiobookowi dowiedziałam się, że gdy przychodzi Halny, niektórym ludziom totalnie odbija. Tracą rozum i popełniają samobójstwa. Do tego dochodzi do większej liczby wypadków i przestępstw. Jak to jest możliwe? Autor w swoim reportażu próbował to wyjaśnić, między innymi rozmawiając z mieszkańcami Podhala. Halny ma również znaczny wpływ na florę i faunę.
Jeżeli chcecie dowiedzieć się więcej o Halnym i jego sile, to śmiało sięgnijcie po ten reportaż. Warty jest poznania.

Halny. Wiatr, który niesie obłęd” to reportaż Dawida Góry opowiadający nam szczegółowo o fenomenie halnego, który przeraża mieszkańców Podhala. Gdy pojawia się ten wiatr, to rośnie liczba samobójstw, wypadków czy przestępstw. I choć brzmi to nieprawdopodobnie, to Dawid Górą przytacza jednak fakty, rozmowy z ludźmi, którzy przeżyli niejednokrotnie halny i co oni zauważyli, a także liczne statystyki.

Zazwyczaj wciągam się tylko w powieści fabularne i to najczęściej w thrillery czy kryminały, a jednak tutaj to reportaż mnie pochłonął. Historia złowieszczego wiatru jest mroczna i wciągająca, a pikanterii dodaje fakt, że są na to prawdziwe dowody, że rośnie liczba zła w czasie występowania tego zjawiska. Nawet porodówki akurat wtedy są bardzo przepełnione…

Polecam książkę wszystkim miłośnikom gór, którzy może nie do końca wierzą w fenomen halnego. Poznajcie parę faktów!

03.01.2025 w_barwach_literatury

Słaba. Część historii w ogóle nie związana z tematem. Część przepisana z innych książek. Wiele zdań o niczym, służących chyba tylko do nabicia objętości. Podobnie jak wielka czcionka. Do przeczytania w godzinę. I szybkiego zapomnienia.

625 użytkowników ma tytuł Halny. Wiatr, który niesie obłęd na półkach głównych
108 użytkowników ma tytuł Halny. Wiatr, który niesie obłęd na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Halny. Wiatr, który niesie obłęd

Dawid Góra
Dawid Góra
Redaktor, reporter, wydawca. Autor tekstów o tematyce sportowej i społecznej. Miłośnik literatury, Tatr i kultury czeskiej. Związany z redakcją Wirtualnej Polski.

Cytaty z książki Halny. Wiatr, który niesie obłęd