Frieren. U kresu drogi #9

Okładka książki Frieren. U kresu drogi #9 autora Tsukasa Abe, Kanehito Yamada, 9788382575675
Okładka książki Frieren. U kresu drogi #9
Kanehito YamadaTsukasa Abe Wydawnictwo: Studio JG Cykl: Frieren. U kresu drogi (tom 9) komiksy
komiksy
Frieren. U kresu drogi (tom 9)
Sousou no Frieren

Oceny książki Frieren. U kresu drogi #9

OPINIE i DYSKUSJE o książce Frieren. U kresu drogi #9

Ja tak bardzo nie chcę tego kończyć. 😭

Ja tak bardzo nie chcę tego kończyć. 😭

W mandze nareszcie zaczyna się dziać coś godnego uwagi. Mamy więc kolejnego silnego pionka na planszy, z którym trudno będzie sobie poradzić. Ciekawi mnie, co będzie dalej.

Poza tym seria przedstawiła nam już sporo potężnych magów, wokół których kręci się historia. To dobrze, że takie postacie wracają, jednak brakuje mi tu tych, które z magią nie mają za wiele wspólnego, ale świetnie nadawaliby się do świata przedstawionego. Paladyni, rycerze, druidzi i wszystkie te mniej znane profesje z gier RPG nadawałyby się jak ulał.

Na początku przygody na Jeziorze Korridor, w Wielkim Kanionie Tor i na śnieżnej Równinie Schmall, czyli... nic nadzwyczajnego. Jednak gdy drużyna dociera do regionu Weise zaczyna się ich dłuższa przygoda związana ze znanym już magiem Denkenem oraz demonem Machtem ze Złotej Krainy. Demona dekady temu odizolowano w Fortecy Weise, całej ze złota.
Bardzo ciekawa historia, która swą kontynuację ma w kolejnym tomie.

Bardzo ciekawa historia, która...

120 użytkowników ma tytuł Frieren. U kresu drogi #9 na półkach głównych

Frieren. U kresu drogi #7 Tsukasa Abe, Kanehito Yamada

Dungeon Meshi - Lochy i smakołyki tom 1 Ryoko Kui
Dungeon Meshi - Lochy i smakołyki tom 1
Ryoko Kui
🍓 Dungeon Meshi 🍓 🍓 Ten tytuł jest mi dobrze znany za sprawą anime, które całkowicie podbiło moje serce, dlatego ogromnie się cieszę, że na polskim rynku pojawiła się także manga 😤 🍓 Historia może na pierwszy rzut oka wydawać się mało ciekawa, bo skupia się na gotowaniu, ALE nie są to zwyczajne potrawy 👀 Składnikami są potwory, które bohaterowie spotykają na swojej drodze w lochach. Oczywiście to nie jedyny cel ich wyprawy - główną misją jest odnalezienie smoka, który pożarł siostrę Laiosa, by móc ją przywrócić do życia. Dlatego razem z nimi będziemy przemierzać kolejne piętra lochów, które nie są takie zwyczajne i skrywają wiele różnych istot jak i tajemnic. 🍓 Dlatego jest to naprawdę angażująca historia! Bo dostajemy ciekawie skonstruowane lochy, które potrafią nie raz zaskoczyć tym, co skrywają. A sam proces przygotowywania potraw jest niezwykle intrygujący. Widać, że każdy najmniejszy szczegół został dokładnie przemyślany przez autora. 🍓 No i tak bardzo doceniam poczucie humoru w tej mandze. Bo podczas czytania cały czas śmiałam się na głos. Szczególnie rozbrajają mnie memiczne miny bohaterów. Chociaż Marcille jest w tej kwestii absolutną mistrzynią. Uwielbiam, jak bardzo jest zniesmaczona jedzeniem potworów i jak uparcie się temu opiera… by ostatecznie zajadać się nimi ze smakiem xD 🍓 W dodatku całość dopełnia przyjemna dla oka kreska oraz bohaterowie, których zdążyłam szczerze pokochać. Ponieważ tworzą pocieszną grupkę, dzięki czemu nie brakuje zarówno zabawnych momentów, jak i takich, które potrafią chwycić za serce. Widać, że naprawdę wiele dla siebie znaczą 🥹 🍓 Dlatego jeśli szukacie historii, która Was rozbawi, ale też wciągnie w ciekawy świat odkrywany u boku bohaterów - tak, że poczujecie się jak część ich drużyny. To koniecznie sięgnijcie po Dungeon Meshi. Obiecuję, że się nie rozczarujecie, a przygoda, którą przeżyjecie, na długo zostanie w Waszej pamięci 🥹
_asyl_ - awatar _asyl_
Moje szczęśliwe małżeństwo #2 Akumi Agitogi
Moje szczęśliwe małżeństwo #2
Akumi Agitogi Rito Kousaka
Moje szczęśliwe małżeństwo tom 2 💙 „Chciałbym, żeby moja przyszła żona była niczym polny kwiat. W sensie…. jak chwast?” 💙 Nie kochana przez ojca, odrzucona przez wszystkich, w niczym nie przypominająca panienki z dobrego domu Miyo Saimori. W ramach wdzięczności pragnie podarować swojemu narzeczonemu namacalny prezent. Wycieczka na miasto w celu zakupu potrzebnych materiałów, niespodziewane spotkanie, tajemnicze odwiedziny oraz… porwanie? Tom ukazuje nam coraz to mroczniejszy klimat. Przyrodnia siostra dziewczyny ze wzrokiem pełnym wyższości i chorymi zamiarami względem Miyo, popycha dalsze losy bohaterów. Postać całkowicie zapatrzona w siebie, z chorą satysfakcją znęcania się nad dziewczyną. Dodaje tomowi psychodeliczny charakter. Kaya to nie jedyna postać, która ukazuje swoją chorą naturę. Na końcowych stronach powieści podobne widzimy Koji-ego, który jawnie wyznaje, że pragnie ukochanej przynieść ukojenie. Wieczne, ostateczne, takie, które ucisza każdy ból. Podczas tej sceny zadawałam sobie pytanie czy mężczyzna naprawdę darzył dziewczynę uczuciem, a może jedynie uważał ją za najmniej zepsutą, odmienną, różniącą się od jego rodziny. Pomimo mroczniejszego wydźwięku mangi, to sceny, w których dziewczyna powoli odbudowuje swoje życie, cieszą serce. Ciepło jej bliskich i relacje, które stają się coraz to mocniejsze. Odwiedziny ukochanej służki, wsparcie ze strony narzeczonego, wraz z romantycznym klimatem powoli zlepiają głębokie rany w sercu dziewczyny. Podobnie jak w poprzednim tomie, powieść zawiera dodatkowe sceny w postaci pisanej. Ciekawy dodatek obrazuje nam punkt widzenia Godo oraz jego intencje. Postacie poboczne w tym tomie otrzymują od autorów drugie dno, nawet te mniej lubiane zyskują lepszy opis i wydźwięk. Ten tom jest idealnym wyważeniem pomiędzy mroczną scenerią, a słodkim romansem. Szukając takiego zestawienia, nie zawiedziecie się czytając tą serię. Moją ulubioną sceną, była sytuacja wyznania przez dziewczynę wszystkiego, co jej leżało na sercu, zarówno względem Hany, jak i pana Kudo. Ulga w sercu dziewczyny jest niezapomniana. Powieść oceniam na 10/10 życzę miłej lektury<3
Ivania - awatar Ivania
oceniła na108 miesięcy temu
Lalki ze świata zmarłych Yamakujira
Lalki ze świata zmarłych
Yamakujira
Chyba nie czytałam wcześniej bardziej uroczej książki niż „Lalki ze świata umarłych”. Rzadko sięgam po mangi, ale ta naprawdę skradła moje serce. Choć niewielka gabarytowo i zawierająca stosunkowo mało treści, bardzo mnie wzruszyła. Torasuke i Ushimatsu to malutkie demony, których rolą jest zabieranie ludzkich dusz w zaświaty. Oba maluchy są niewidoczne dla ludzkiego oka. Pewnego dnia jednak mężczyzna imieniem Soma zagaduje jednego z nich, prosząc o przysługę w pozbyciu się uporczywego ducha. W ten sposób rodzi się piękna przyjaźń. Początkowo myślałam, że demony będą pełnić tło opowieści o Somie, a spełnienie jego prośby będzie rozwijało się przez całą historię. Cieszę się, że okazało się, że Torasuke i Ushimatsu to równie ważne postaci jak wspomniany wcześniej mężczyzna, a prośba o pozbycie się ducha to tylko jedna z wielu przysług, które chłopcy pomogli mu zrealizować. Umiejętnie wpleciona w fabułę japońska mitologia nadaje smaku całości. Jako miłośniczka wszelkiego rodzaju mitów bardzo doceniam ten aspekt. Sposób przedstawienia zaświatów i przyjazne demony to bardzo ciekawy zabieg. Mamy tutaj również motyw reinkarnacji i miłości. Na początku bardzo lekka fabuła nabiera nieco poważniejszych tonów, zahaczając również o motyw SA i ciąży. O dziwo wszystkie te wątki łączą się sprytnie w całość. Pojawiają się postaci drugoplanowe, które są równie barwne jak główni bohaterowie i wzbudzają sympatię czytelnika, pomimo tego, że w tak niewielkiej książeczce autor nie mógł poświęcić im wiele miejsca. Niesamowite jest to, jak bardzo można przywiązać się do bohaterów, kiedy ich cechy sprawiają, że szczerze się ich lubi. Aż żałuję, że ta historia była tak króciutka i czuję pewien niedosyt — w pozytywnym sensie. Doceniam również rysunki, bo przecież w komiksach i mangach ma to ogromne znaczenie. Nie jestem znawcą, ale kreska była bardzo przyjemna dla oka. Momentami miałam wrażenie, że historia jest nieco infantylna — ale może po prostu taka jest. Nie zmienia to jednak faktu, że to wartościowa historyjka, którą warto poznać. Opisane są uniwersalne prawdy dotyczące każdego z nas — życie po śmierci, tęsknota, samotność, przyjaźń, a w końcu i miłość. Zdecydowanie nie jest to książeczka dla dzieci, ze względu na poruszane tematy i wprowadzenie momentów grozy. Może i dalekich od horroru, ale jednak nieodpowiednich dla zbyt młodego czytelnika. Myślę, że to nie moje ostatnie spotkanie z tego typu literaturą.
bookoralina - awatar bookoralina
oceniła na85 dni temu
SPYxFAMILY tom 13 Tatsuya Endou
SPYxFAMILY tom 13
Tatsuya Endou
POPKULTUROWY KOCIOŁEK: Tom 13 rozpoczyna się od kulminacji dramatycznego starcia Zmierzcha z niebezpiecznym szpiegiem Wheelerem. Na pomoc rusza mu jego towrzyszka, gotowa zrobić wszystko, by ocalić ukochanego. Tymczasem stosunkowo krótki wątek Anyi skupia się na „misji przyjaźń”, czyli odebraniu słodyczy od Damiana. Obok głównej osi fabularnej pojawiają się także epizody z udziałem Yora, Bonda, a także nowych bohaterów: Sigmunda i Barbary. Całość zamyka wątek egzaminów końcoworocznych, które zadecydują o dalszym losie Anyi w szkole Eden. Trzon scenariusza w tomie 13 opiera się na domykaniu wątku Wheelera oraz prezentowaniu codzienności rodziny Forger. Choć główna misja, nadal pozostaje w zawieszeniu, autor rekompensuje to dopracowanym humorem i postaciami z krwi i kości. Fabuła nie pędzi na złamanie karku, ale nie stoi też w miejscu. Poszczególne epizody są zwarte, dobrze wyważone i nieprzesadzone. Endo sprawnie balansuje między dramatem a komedią, wplatając drobne refleksje o wojnie, rodzinie i dzieciństwie. Bohaterowie ewoluują subtelnie. Loid coraz bardziej angażuje się emocjonalnie, Yor zyskuje nieco więcej niezależności, a Anya… jak zwykle kradnie show. Sceny romantyczno-komediowe z Yor i Loidem bawią, ale też ukazują trud komunikacji między nimi. Choć nie jest to tom przełomowy, jego siła tkwi w konsekwencji narracyjnej i przywiązaniu do bohaterów. Autor potrafi sprawić, że czytelnik chce wracać do świata Forgerów, nawet jeśli fabularnie niewiele się zmienia. Akcja w tym tomie przybiera różne formy, od dynamicznego starcia szpiegów po scenki z życia szkolnego. Choć nie ma tu wielkich pościgów czy eksplozji, tempo jest przyjemne i dobrze wyważone. Największą siłą tomu pozostaje jednak humor. Anya nie przestaje zachwycać swoimi absurdalnymi przemyśleniami, spojrzeniem dziecka i nieoczekiwanym bohaterstwem. Jej relacja z Damianem to źródło wielu zabawnych momentów, pełnych nieporozumień i niewinnych zalotów. Krótkie scenki z przebieraniem Bonda to czysta komedia sytuacyjna. Yor, choć nadal nieco na marginesie, zyskuje własne sceny, które dodają jej głębi. Z kolei Loid, balansujący między szpiegostwem a życiem rodzinnym, prezentuje się coraz bardziej ludzko i sympatycznie. Nowi bohaterowie, Sigmund i Barbara, są udanym dodatkiem. Ich wygląd, osobowości i rola w życiu Anyi nadają całości lekkości i świeżości. Endo nie zapomina też o relacjach rodzinnych. Konflikty między Yor i jej bratem, zazdrość Yuri’ego czy ukrywane uczucia Fiony. Wszystko to sprawia, że nawet drugoplanowe postacie są żywe i autentyczne. Humor, choć prosty, działa, bo opiera się na dobrze zbudowanych relacjach i absurdalnych sytuacjach.... https://popkulturowykociolek.pl/recenzja-mangi-spy-x-family-tom-13
PopKulturowy - awatar PopKulturowy
Zapiski Zielarki #11 Natsu Hyuuga
Zapiski Zielarki #11
Natsu Hyuuga Ikki Nanao
Zapomniałam jakie piękne wklejki mają Zapiski zielarki. Kolory są spójne, żywe, aż ma się je ochotę wyciągnąć i powieścić. Niestety, należy do tego grona co dostaje palpitacji widząc chociaż małe zarysowanie, a co dopiero mowa o wyrwaniu czegoś 😅. Stęskniłam się za Maomao i jej przygodami. Na ratunek przychodzi jedynasty tomik, który jest kwintesencją tej mangi. Młoda zielarka jest rzucona w dwie niezwykłe zagadki, mnóstwo wpływowych ludzi (być może najważniejszych w kraju),w kontraście dostajemy za to pełną życia Zicui, żeby nie było tylko poważnie i duszno od monarszego splendoru. Zagadka lendarnej cesarzowej matki, była prostej w swej budowie, lecz zasiała ziarno niepokoju, dumy i bezsprzecznej władzy w sercach ludzi. Dla niewtajemniczony ludzi, to niemal magia, która wskazuje cesarską krew. Diabeł tkwi w szczegółach i ... W samej krwii. Cesarzowa była nosicielem pewnej małej wady genetycznej, powodującej daltonizm. Posiadając tę wiedzę, zagadka drzwi staje się znacznie łatwiejsza do zrozumienia. (Tak, tak łatwo mi mówić, kiedy już to przeczytałam 🤭 Na moją obronę domyślałam się szybciej!) Zanim pojawi się druga zagadka, mamy przerwę na zwykłe pałacowe, sielankowe życie, powiązane z poszukiwaniem Zicui, którą główna dworka mylnie wzięła za Maomao. To jest poważne wbrew pozorom, bo zostaje ,,ukarana" i wysłana do mieszkania w szopie. Powiedzmy to sobie wprost to nie kara. To nagroda i spełnienie marzeń. Wkońcu ma przestrzeń na swoje zioła i eksperymenty. Nie mniej chce to wyjaśnić z przyjaciółką, gdyż może to stworzyć problemy w przyszłości. (Diaboliczny śmiech i szukanie robaków, stworzy jeszcze nowa straszna legendę, kto wie). Druga zagadka! Uwaga pojawia się Cesarzowa matka. (Przepiękna, elegancka kobieta). To właśnie ona zleca kolejne zadanie zielarze, wierzy że przyklęknęła poprzedniego cesarza i prosi o pomoc w rozwiązaniu tajemnicy. Cesarz umarł ponad 6 lat temu, a jego pawilon ma zostać niedługo zburzony. Czas jest zatem na wagę złota. Czy da się rozwiązać po takim czasie tajemnice nierozkładających się zwłok? Oczywiście, że tak! Maomao niewiele trzeba by z rozsypanych kawałków układanki stworzyć obraz. Tragiczny obraz przeszłości marionetkowego cesarza. Szczerze? Troszkę mi go szkoda. Jego zachowanie, czyny da absolutnie godne najgorszej pogardy. Niemniej mam nieodparte wrażenie, że on był chory (co też sugeruje jedna służąca),jakby zatrzymał się na etapie małego dziecka i nigdy nie dorósł. Ciało dojrzałej osoby, umysł małego dziecka. Może to efekt wychowania poprzedniej cesarzowej, a może od początku taki był? Tylko zanim został cesarzem matka mogła to znacznie lepiej i łatwiej ukrywać? A może nie i po prostu czuł strach przed kobietami ze względu na dominującą matkę, a dziewczynki były bezbronne, niewinne, a przez to nie czuł strachu przed nimi i mógł się wyżyć? Kto wie?
W_poszukiwaniu - awatar W_poszukiwaniu
ocenił na101 miesiąc temu
Tajemnicza historia Wyspy Panoram Suehiro Maruo
Tajemnicza historia Wyspy Panoram
Suehiro Maruo Edogawa Ranpo
Manga opowiada o podrzędnym pisarzu science fiction, któremu cóż...jego fach nie wychodzi. Nie na żadnych wielkich sukcesów jako autor. Lecz wszystko się zmienia, gdy umiera pewien bogaty mężczyzna. A dlaczego dla naszego bohatera jest to ważne? Cóż zmarły syn z bogatego domu był łudząco podobny do pisarza, więc ten, nie widząc dla siebie innego wyjścia, postanawia udawać bogacza. A robi to, by podążyć za swoimi marzeniami i snami, w tym celu wykorzysta majątek tamtego. Jak długo będzie mógł żyć w kłamstwie? I jaką cenę zapłaci za spełnienie marzeń? Jeśli jesteście 18+ i poczuliście sję zainteresowani - zachęcam do przeczytania. Zacznę od tego, że lubię pióro Ranpo Edogawy - ten mroczny i tajemniczy styl. Więc cieszyłam się, gdy sięgnęłam po tę pozycję. I cóż początek bardzo mnie zainteresował, zaintrygował. Czuć było ten mrok oraz szczyptę wariacji - co mnie urzekło. Właśnie w pierwszej połowie było wszystko dobrze wyważone - akcja, postacie i sama intryga. Niemniej potem miałam wrażenie, że historia nagle zaczęła pędzić! Nie wiedziałam co się dzieje, a jak już zrozumiałam to pojawiło się jeszcze szybsze zakończenie. To pod koniec wyglądało jakby sama książka nie była skończona, a tylko pobierznie opisana. Lecz paradoksalnie sama historia oraz kreska miały w sobie jakiś chory, mroczny urok, który bardzo mnie wciągnął i gdyby nie aż tak szybkie zakończenie - zdecydowanie byłabym w stanie polecić fanom mroczniejszych klimatów. A tak - cóż mogę stwierdzić, że mi się podobała mimo wad, ale osobą 18+ polecam samemu się przekonać. Gdyż wszystko jest dość specyficzne- od szaty graficznej na historii kończąc.
zaczytana_mela - awatar zaczytana_mela
oceniła na72 miesiące temu