10 żyć Opheli Grey

- 2024-11-28
- 2024-11-28
Po latach samotności nauczyłam się kilku ważnych rzeczy i przyswoiłam sobie pewne zasady, których trzymam się do dzisiaj. Zero śladów i zero litości.
Ophelia pracuje w tajnej agencji przestępczej. Wciągnięta w świat zbrodni i niebezpieczeństw, pozostaje nieuchwytna. Dziewczyna ma nadzieję, że nowe zadanie będzie łatwe, jednak tym razem los ma inne plany. Na jej drodze pojawia się wiele przeszkód, a jedną z nich jest Miles - przystojny, arogancki brunet. Są zupełnie różni, ale łączy ich jedno - nienawiść, która może przerodzić się w uczucie.
Jak Ophelia rozprawi się z nieznajomym i którą z wielu tożsamości wykorzysta, żeby doprowadzić akcję do końca?
Kup 10 żyć Opheli Grey w ulubionej księgarni
Oceny książki 10 żyć Opheli Grey
57 użytkowników ma tytuł 10 żyć Opheli Grey na półkach głównych- Chcę przeczytać 32
- Niedoczytane 1
- Romans 1
- Współprace reklamowe 1
- Audiobooki 2025 1
- Księgarnie 1
- Jednotomówka 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce 10 żyć Opheli Grey
To była moja pierwsza styczność z autorstwem Emilki i nie miałam żadnych oczekiwań względem książki. No może troszkę, bo słyszałam, że jej debiut był dobry i gdzieś tam liczyłam, że i ta będzie dobra.
“ᴏᴅ ᴛᴀᴍᴛᴇᴊ ᴘᴏʀʏ ɴɪɢᴅʏ ᴡɪᴇ̨ᴄᴇᴊ ɴɪᴇ ᴡʏᴘᴏᴡɪᴇᴅᴢɪᴀʟᴀᴍ sᴡᴏɪᴄʜ ᴍʏśʟɪ ɴᴀ ɢʟᴏs.“
⋆˙⟡
Pomysł na historię jak i sama ona był świetny! Zawsze chciałam przeczytać o płatnych zabójcach, ale w stylu młodzieżowym, a Emilka mi to umożliwiła.
Postacie bardzo przypadły mi do gustu. Zostały opisane one bardzo dobrze i autentycznie, co pomogło wczuć się w historię.
Moja ulubiona postać w książce, to Ophelia. Bohaterka, która od samego początku wzbudzała pozytywne odczucia. Uwielbiam twarde, silne, perfekcyjne i swojej roli i niezależne bohaterki, a ona właśnie taka była. Taka trochę psycholka.
Relacja przedstawiona w książce była świetnym ᴇɴᴇᴍɪᴇs ᴛᴏ ʟᴏᴠᴇʀs. Cudownie się bawiłam obserwując przekomarzania Ophelii i Milesa.
Pióro autorki czyta się lekko i przyjemnie. Miałam problem na początku, aby się wczuć w historię, ale z każdym kolejnym rozdziałem było coraz lepiej.
[ ᴡsᴘᴏ́ʟᴘʀᴀᴄᴀ ʀᴇᴋʟᴀᴍᴏᴡᴀ ]
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to“ᴏᴅ ᴛᴀᴍᴛᴇᴊ ᴘᴏʀʏ ɴɪɢᴅʏ ᴡɪᴇ̨ᴄᴇᴊ ɴɪᴇ ᴡʏᴘᴏᴡɪᴇᴅᴢɪᴀʟᴀᴍ sᴡᴏɪᴄʜ ᴍʏśʟɪ ɴᴀ ɢʟᴏs.“
⋆˙⟡
Lekka, przyjemna, wciągająca lektura. Książka z tych do przeczytania i zapomnienia, ale świetna rozrywka więc warto.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Po latach samotności nauczyłam się kilku ważnych rzeczy i przyswoiłam sobie pewne zasady, których trzymam się do dzisiaj.
Zero śladów i zero litości.”
Zasady. Ustalane po to, by chronić. By utrzymać porządek w świecie, który tak łatwo może się rozpaść. Ale nikt nie mówi, jak bardzo potrafią ranić.
Zasady nie pytają o serce. Nie słuchają drżącego głosu, nie widzą łez. Są bezwzględne. W czerni i bieli nie ma miejsca na odcienie emocji. A przecież życie składa się z szarości — z pragnień, których nie wolno mieć, z wyborów, których nie powinno się podejmować, a jednak… serce robi to za ciebie.
Prostsze życie byłoby dla Ophelii luksusem — czymś, o czym nawet nie śmie marzyć. Ból, który w sobie nosi, jest głęboki, ciężki, ale zamknięty szczelnie pod maską chłodu i kontroli. Nie pozwala mu wypłynąć na powierzchnię. Bo gdyby raz pozwoliła sobie poczuć… mogłaby się już nie pozbierać.
Jej codzienność to balansowanie na krawędzi. Za dnia — wzorowa urzędniczka, cicha, poukładana, niewyróżniająca się z tłumu. Po godzinach — bezlitosna płatna zabójczyni działająca dla tajnej organizacji, w świecie, gdzie błąd oznacza śmierć.
Adrenalina to jej codzienność, a tajemnice to druga skóra. Nauczyła się nie ufać nikomu. Żyje między światem, który zna jej prawdziwe imię, a tym, który zna jedynie twarz.
Miles Smith to światło w świecie, w którym Ophelia nauczyła się żyć po ciemku. Jest wszystkim, czym ona nigdy nie była i nie wierzy, że może być — ciepły, szczery, z niegasnącym błyskiem w oczach. Ma w sobie spokój, który rozbraja, i uśmiech, który potrafi przebić się przez nawet najgrubszą zbroję.
Ich relacja to nieoczywista gra — napięcie wisi w powietrzu od pierwszego spotkania, przeplatane błyskotliwymi przekomarzankami, które z pozoru są zabawą, ale pod spodem skrywają coś znacznie głębszego.
Książka wciąga od pierwszych stron — może dlatego, że jest tak inna. To powiew świeżości w świecie schematów i przewidywalnych historii. Tu nie ma klasycznego romansu, w którym miłość gra pierwsze skrzypce. Tutaj uczucia są tłem dla walki, tajemnic i wyborów, które mają konsekwencje.
Nie ma oczywistego happy endu. Są złamane serca, niedopowiedziane słowa i cisza, która boli bardziej niż krzyk. A jednak nie sposób się oderwać.
Emilka, to co napisałaś, jest naprawdę dobre. Odważne, dojrzałe i emocjonalnie prawdziwe. To jedna z tych historii, które zostają w głowie na długo po przeczytaniu ostatniej strony — bo zamiast bajki, dajesz czytelnikowi prawdę. I właśnie dlatego ta książka tak mocno trafia w serce.
Motywy jakie tu znajdziecie to: strangers to enemies to lovers, grupa przestępcza, oddanie pracy, strata rodziny, trudne relacje, grumpy x sunshine, tajemnice.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZero śladów i zero litości.”
Zasady nie pytają o serce. Nie słuchają drżącego głosu, nie widzą łez. Są...
10 ż𝘺ć 𝘖𝘱𝘩𝘦𝘭𝘭𝘪 𝘎𝘳𝘦𝘺 to książka, którą przeczytać może każdy. Lubisz wątek płatnych zabójców, podwójnej tożsamości, motywu enemies to lovers i więcej? Ale.. Nie lubisz mocnych książek, +18? NO PROBLEMO! To książka idealna dla ciebie.
Historia opowiada o Ophelli, z jednej strony skromnej urzędniczce, a z innej płatnej zabójczyni i złodziejki. Silna, pewna siebie, a jednocześnie skrywająca wiele bólu i tęsknoty za dawnym życiem. I o aroganckim ale przystojnym Milesie. Ciepły, uroczy i energiczny.
Całkowite przeciwieństwa.
Ich relacja to mieszanka napięcia, zabawnych ripost i emocji, które rozwijały się przy każdym spotkaniu. Zabawnie się czytało niektóre momenty, podczas sprzeczek. Mimo, że jakoś szczególnie nie czułam tej chemii między nimi, nie mogę powiedzieć, że jej nie było.
Wręcz przeciwnie jak mawia moja besties: "Autorka bardzo dobrze ujęła tę cienką granicę między nienawiścią aczymś znacznie więcej."
Ślicznie dziękuję za podzielenie się swoją opinią @kz.natalaciaa
Na początku nie potrafiłam się wczuć w styl pisania autorki, rozpraszałam się przez co długo czytałam lekturę. Dopiero gdzieś w połowie mogłam spokojnie skupić się na lekturze. Dodam jeszcze, że spodziewałam się więcej akcji płatnej zabójczyni jednak nie mogę narzekać bo Miles wynagradzał wszystko!
4/5✫
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria opowiada o Ophelli, z jednej strony skromnej urzędniczce, a z innej płatnej zabójczyni i złodziejki. Silna, pewna siebie, a...
To lektura od której ciężko się oderwać. Gdybym miała ją opisać jednym zdaniem, stwierdziłabym, że jest to książka, która ukazuje czytelnikowi jak ogromny wpływ mają na nasze życie wybory, które podejmujemy oraz że każdy nasz wybór rodzi konsekwencje, z którymi czasem ciężko jest walczyć.
To co mi się najbardziej podobało to zakończenie. Nie raz w swoich opiniach wspominałam Wam, że czasami książka jest wciągająca, a potem przy zakończeniu mam zawód, bo jest zbyt cukierkowe i oklepane. Tutaj zakończenie to najlepsza część tej książki! Zakończenie, po którym powiecie: Wow, tego się nie spodziewałam/em. I gdyby nie to zakończenie, pewnie ocena byłaby trochę niższa, niż ostateczna.
To co mnie jednak uwierało podczas czytania, to trudność złapania więzi z główną bohaterką. Sięgając po jakąś książkę, lubię się utożsamić z główną postacią. Tutaj ciężko było mi to zrobić, bo jej wybór pracy zawodowej nie rezonował z moją osobą. Niemniej jednak uważam, że to, czym trudni się główna bohaterka dodaje książce ciekawości i mrocznego klimatu.
Czy polecam? Zdecydowanie! Ale osobom 16+. Nie sięgnęłabym również po tą pozycję, jeśli miałabym problem z czytaniem krw3awych scen. Jest w tej powieści trochę ni3pokoju. Jeśli szukasz książki, która ma Ci dostarczyć nie tylko rozrywki, ale też refleksji, a jej zakończenie ma wbić w fotel - sięgnij po Ophelię.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo co mi się najbardziej podobało to zakończenie. Nie raz w swoich opiniach...
Ophelia należy do tajnej organizacji przestępczej. Potrafi wcielić się w każdą rolę i bez wahania pociągnąć na spust. Między innymi dlatego jest najlepsza. Nowe zadanie stawia na jej drodze Milesa. Mężczyzna początkowo jest do niej wręcz wrogo nastawiony, jednak szybko dostrzega, że wszystko, co dziewczyna pokazuje to maski. On jeden zajrzy pod wszystkie warstwy i zobaczy zranioną, niezrozumianą dziewczynę, która być może potrzebuje w życiu takiego światła, jakim tylko on może zostać. Tylko czy to wystarczy, by mieć swój happy end?
Historia Ophelii z pewnością jest nietuzinkowa. Miałam podczas czytania wiele wzlotów i upadków, jednak wyjątkowość fabuły jest tu czymś, co warto docenić. Autorka przedstawia nam wyjątkową bohaterkę socjopatkę, a może nawet psychopatkę. Nie jest to nazwane po imieniu, ale już po prologu (który możecie przeczytać na następnych zdjęciach) widać, że mamy tu wyjątkową i nie do końca "dobrą" postać.
Ten wstęp i motyw agencji przestępczej bardzo mnie zaciekawił. Niestety później mój zapał trochę upadł. Wszystko działo się tu chyba trochę za szybko. Bohaterka tylko szła do firmy, żeby za chwilę szybko wyskoczyć na lunch z Milesem, ale po paru zdaniach już się rozchodzą, a ona pędzi dalej. Być może ten pęd był zamierzony, na mnie nie wpłynął korzystnie. Przez to nie miałam chwili, by poczuć chemię między bohaterami lub na wejście w głąb umysłu bohaterki, a uważam, że to, co dzieje się w głowie takiej osoby, jest bardzo ciekawe.
Mimo tego fabuła, jak już wspomniałam, była wyjątkowa, a zakończenie było idealne. Złamie serce niejednemu czytelnikowi, ale pasuje wspaniale. To dobry moment, by pozbawić was złudzeń - to nie jest zwyczajny romans, to też zdecydowanie nie jest erotyk. Choć uczucia między bohaterami są tu szczególne, nie oczekujcie zwyczajnego romansu. To wyjątkowa historia. Brawa dla autorki za pomysł. Styl jest czymś, co pewnie dopracuje wraz z kolejnymi książkami, dlatego będę wypatrywać kolejnych premier. Przeczytajcie jeśli szukacie czegoś wyjątkowego.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toᴄʏᴛᴀᴛʏ:
Zero śladów i zero litości."
~"Był jedną wielką zagadką, a to jeszcze bardziej mnie nakręcało. Za wszelką cenę chciałam odkryć najskrytsze tajemnice tego człowieka i stać się częścią jego życia."
~"Chciałem, żeby była szczęśliwa, pomimo wszystko."
~"[...] Od tamtej pory nigdy więcej nie wypowiedziałam swoich myśli na głos."
ʀᴇᴄᴇɴᴢᴊᴀ:
Od pierwszych słów prologu – „Moje ręce toną w czerwieni…” – wiedziałam, że trafiłam na coś wyjątkowego. Historia Ophelii Grey wciąga od samego początku i nie pozwala się oderwać.
Ophelia to niesamowita bohaterka – silna, pewna siebie, a jednocześnie skrywająca wiele bólu i tęsknoty za prostszym życiem. Jej życie pełne adrenaliny i niebezpieczeństw zostaje wywrócone do góry nogami, gdy na jej drodze staje Miles Smith. Miles to całkowite przeciwieństwo Ophelii – jest ciepły, uroczy i promieniuje pozytywną energią. Ich relacja to mieszanka napięcia, zabawnych przekomarzanek i emocji, które rozwijają się w idealnym tempie.
Chemia między nimi to majstersztyk. Ich relacja rozwija się naturalnie, jest pełna napięcia, ciętych ripost i ukrytych emocji. Autorka idealnie oddaje ten subtelny balans między nienawiścią a uczuciem, które powoli nabiera na sile.
Fabuła jest pełna zwrotów akcji, tajemnic i emocji, które sprawiają, że każda strona budzi ciekawość. Styl pisania Emilki jest lekki i przyjemny, przez co przez książkę się dosłownie płynie. Bohaterowie są świetnie wykreowani – każdy z nich ma swój charakter i wnosi coś wyjątkowego do historii.
To opowieść o przemianie, zaufaniu i walce z przeszłością, a jednocześnie przepiękny romans, który pokazuje, jak miłość potrafi zmieniać ludzi na lepsze.
Jestem niesamowicie wdzięczna Emilii Grabowskiej za możliwość patronowania tej książki. Ta książka złamała mnie na milion kawałków, a jednocześnie poskładała z powrotem. Gdybym mogła, zapomniałabym całą tę historię tylko po to, żeby przeżyć ją jeszcze raz.
Polecam ją każdemu, niezależnie od tego, co lubicie czytać – ta historia skradnie wasze serca. Emilko, dziękuję za tę przygodę, za zaufanie i za stworzenie czegoś tak niezwykłego. Kocham tę książkę całym sercem i cieszę się, że mogłam być jej częścią ❤️🩹
∞/5 ⭐
ᴄʏᴛᴀᴛʏ:
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to~"Po latach samotności nauczyłam się kilku ważnych rzeczy i przyswoiłam sobie pewne zasady, których trzymam się do dzisiaj.
Zero śladów i zero litości."
~"Chciałem, żeby była szczęśliwa, pomimo...
„Zero śladów i zero litości” niech te słowa Was nie zwiodą, nawet najtwardsze zasady mogą zostać złamane.
Ophelia Grey to płatna zabójczyni na zlecenie, w tajnej agencji przestępczej. Jej życie zawodowe jest skryte pod przykrywką, tak samo jak działalność całego biura. Stawia prace ponad wszystko i skupia w całości na wykonywanych poleceniach. Wykonywane obowiązki sprawiają, że czuje się jak w swoim żywiole i bez skrupułów pozbywa się zleconych jej ludzi.
Jej kolejną rolą jest Anna Swan, szara myszka, która ma pojawić się na bankiecie Rogera, pracującego w firmie ze zlecenia. Na jej drodze staje przeszkoda o akwamarynowych oczach i wielkim sercu. Miles z początku traktuje ją jako zagrożenie, ale z biegiem czasu przekonuje się do dziewczyny i pragnie zaprzyjaźnić się z Anną Swan.
Tylko nie wie, że prawdziwa Anna nie żyje, a Ophelia nie bierze jeńców.
To był bardzo dobrze spędzony czas. Fabuła nie pozwalała się oderwać do ostatnich stron. Intrygowała mnie, ponieważ nie wiedziałam czego się spodziewać.
Ophelia to silna postać. Już od dziecka wiedziała czego pragnie i pomimo innym dążyła do celu. Stała się niezależna i bezwględna. Bardzo ją polubiłam, bo była sobą i nikogo nie udawała.
Miles to bohater romantyczny, który jest miły i sympatyczny. Troszczy się o bliskich i starała się być dobrym człowiekiem.
Jak już mówię o bohaterach to nie wiem co sądzić o Glorii. Nie potrafiłam przewidzieć jej następnego ruchu. Nie wiedziałam do czego jest zdolna i czy jest szczera. Rozmowa to klucz do uniknięcia wielu nieporozumień. Co prawda miała powód, by żywic urazę, pewnie sama bym zachowała się jak ona, więc zostaje jej to wybaczone. Ale przez to tez była nieprzewidywalna.
Tom jest dla mnie jedną wielką niewiadomą. Czasem zachowuje się jak dwudziestolatek, a innym razem czterdziestolatek i tak miałam dylemat moralny wobec niego.
Świetnie, bo wątek miłosny nie gra tu pierwszych skrzypiec, a relacja przyjacielsko romantyczna między bohaterami jest dodatkiem i poniekąd przeszkodą w sprawach biznesowych. Byłam pod wrażeniem, że autorka zbudowała ich relacje na kłamstwie, a ich zakończenie było takie, a nie inne. To w tej delikatności i niewinnej rekacji kryje DIE cały charakter i specyfika tej historii.
Jedynym minusem książki są dialogi. Według mnie bardzo sztuczne i przekoloryzowane. Najczęściej te przesłodzone zwroty występują w rozmowach między Ophelią, a Milesem. Zawsze milutcy, dziękują za wspólny dzień i po prostu jest to mało prawdopodobne, ale tacy już są. Po prostu czasem miałam ochotę ominąć ich rozmowy.
Podsumowując książka jest niebanalna, wciągająca, a barwni bohaterowie i przyjemne pióro autorki urozmaica całość.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOphelia Grey to płatna zabójczyni na zlecenie, w tajnej agencji przestępczej. Jej życie zawodowe jest skryte pod przykrywką, tak samo jak działalność całego biura. Stawia prace ponad wszystko i skupia w całości na wykonywanych poleceniach. Wykonywane obowiązki...
Książka jest bardzo wciągająca, a liczba przeczytanych stron rośnie tak szybko, że nawet nie obejrzycie się, kiedy napotkacie słowo „podziękowania”. Na prawdę, byłam pod wrażeniem tego, jak szybko udało mi się ją przeczytać ; ). No ale zacznijmy od początku…
Książka pomimo tego, że zapowiada się skomplikowanie, wcale taka nie jest. Fabuła okazała się lekka, a spora ilość zwrotów akcji i ciekawy pomysł na historię podwyższył moją ocenę tej książki. Duża ilość dialogów działa na korzyść książki, choć niektóre były dosyć płytkie i puste, ale to dzięki nim akcja nabierała tempa. Natomiast szczegół, który mnie osobiście raził w oczy to nadużycie znaku wykrzyknik. Wiem, autorka chciała podkreślić tonację wypowiedzi, ale tych znaków było na tyle dużo, że po czasie zaczęły mi one przeszkadzać. Jak dla mnie jest to mały minus, ale sporo znaczący.
Jestem również pod wrażeniem opisów napisanych przez autorkę. Niektóre były tak dobrze skonstruowane, że bez problemu można było sobie wyobrazić przebieg akcji. Spodobali mi się również główni bohaterowie- byli kreatywnie wykreowani, a każde ich zachowanie- idealnie pasowało do całokształtu fabuły.
Natomiast końcówka była niespodziewana i w małym stopniu do odgadnięcia. Pod żadnym względem nie zgadzam się z zakończeniem książki, (słowa do Autorki)- DLACZEGO NAM TO ZROBIŁAŚ!?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka pomimo tego, że zapowiada się skomplikowanie, wcale taka nie jest. Fabuła okazała się lekka, a spora ilość...
𝟣𝟢 ᴢ̇ʏᴄ́ ᴏᴘʜᴇʟɪɪ ɢʀᴇʏ Emilia Grabowska
❥ Wyobraź sobie, zwyczajną małą dziewczynkę. Zgaduję, że pomyślał*ś o delikatnym, wrażliwym i uroczym dziecku z ogromną ilością pluszaków i innych zabawek. Tylko co jeśli ta mała dziewczynka wcale nie interesuje się zabawą, a wręcz przeciwnie? Ophelia Grey od zawsze różniła się od otaczającego ją społeczeństwa. Pracowała ona w tajnej agencji przestępczej, wciągnięta w świat adrenaliny, zbrodni oraz wszelkiego rodzaju niebezpieczeństw. Jej praca wiązała się z ryzykiem, jednak mimo wielu zagrożeń Ophelia uwielbiała uczucie władzy i adrenaliny. Jednak najnowsza misja do wykonania okazała się trudniejsza niż z początku wyglądała, a na jej drodze pojawiły się kolejne przeciwności. Jedną z nich był Miles - przystojny i arogancji brunet, który już od pierwszego spotkania nie był pozytywnie nastawiony wobec głównej bohaterki. Czy pomimo wielu różnic dojdzie między nimi do porozumiewania? Czy Ophelii uda się ukończyć wyznaczone zadanie?
Fabuła książki jest CUDOWNA! Nie jest to zwyczajny, schematyczny romans, który praktycznie niczym nie różni się od innych. Sięgając po tą historię nie miałam zbyt ogromnych oczekiwań, jednak okazała się ona ogromnym zaskoczeniem. Totalnie zakochałam się w tym, jak autorka poprowadziła akcje, wszystko było rozwijanie w odpowiednim tempie i czułam się jakbym wręcz przeżywała wszystko wraz z bohaterami.
❥ O bohaterach mogłabym naprawdę dużo opowiadać. Każdy z nich był cudowny i jestem pod wrażeniem tego, jak autorka wykreowała każdą z postaci. Zacznę od głównej bohaterki - Ophelii Grey, która swoim odmiennym charakterem zainteresowała mnie już od pierwszych stron. Dziewczyna różni się od wszystkich schematycznych bohaterek - nie jest cicha i delikatna, potrafi postawić na swoim oraz za wszelką cenę dąży do celu. Ma w sobie coś, co od razu przyciąga uwagę czytelnika. Miles także był dla mnie pozytywnym zaskoczeniem. Jego nienawiść do dziewczyny bardzo mnie zainteresowała, dlatego z każdą stroną byłam coraz bardziej zaciekawiona jego postacią. Pozostali także byli cudowni, szczególnie moją uwagę przyciągnęła także Gloria, przyjaciółka główniej bohaterki.
❥ Książkę przeczytałam bardzo szybko, styl pisania autorki jest naprawdę lekki i przyjemny. Dzięki temu nawet nie czułam, że czytam, wręcz płynęłam przez strony. Jest to pierwsza przeczytana przeze mnie książka z pod pióra Emilki i na pewno nie ostatnia.
❥ Książka wywołała u mnie dużo emocji. Z każdą stroną czytałam ją z coraz większym zainteresowaniem i nie mogłam się oderwać choćby na moment. Natomiast zakończenie... CO.TO.BYŁO. Totalnie nie tego się spodziewałam, miałam swoje teorie co do biegu wydarzeń, ALE NAWET NIE POMYŚLAŁAM O CZYMŚ TAKIM! Jeżeli szukacie czegoś, o czym nie będziecie mogli zapomnieć na długo, to ta książka jest idealna. Jestem pewna, że będę do niej wracać niejednokrotnie i wciskać ją każdemu.
∞/5 ⭐
𝟣𝟢 ᴢ̇ʏᴄ́ ᴏᴘʜᴇʟɪɪ ɢʀᴇʏ Emilia Grabowska
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHejka! Przychodzę do was z recenzją książki 𝟣𝟢 ᴢ̇ʏᴄ́ ᴏᴘʜᴇʟɪɪ ɢʀᴇʏ. Na wstępie chciałbym bardzo podziękować autorce oraz wydawnictwu za możliwość współpracy przy tym tytule ♡ [współpraca reklamowa @wydawnictwo.najlepsze @xgrabowskaa ]