10 żyć Opheli Grey

2024-11-28

Kup 10 żyć Opheli Grey w ulubionej księgarnii

Oceny książki 10 żyć Opheli Grey

OPINIE i DYSKUSJE o książce 10 żyć Opheli Grey

To była moja pierwsza styczność z autorstwem Emilki i nie miałam żadnych oczekiwań względem książki. No może troszkę, bo słyszałam, że jej debiut był dobry i gdzieś tam liczyłam, że i ta będzie dobra.

“ᴏᴅ ᴛᴀᴍᴛᴇᴊ ᴘᴏʀʏ ɴɪɢᴅʏ ᴡɪᴇ̨ᴄᴇᴊ ɴɪᴇ ᴡʏᴘᴏᴡɪᴇᴅᴢɪᴀʟᴀᴍ sᴡᴏɪᴄʜ ᴍʏśʟɪ ɴᴀ ɢʟᴏs.“

⋆˙⟡

Pomysł na historię jak i sama ona był świetny! Zawsze chciałam przeczytać o płatnych zabójcach, ale w stylu młodzieżowym, a Emilka mi to umożliwiła.

Postacie bardzo przypadły mi do gustu. Zostały opisane one bardzo dobrze i autentycznie, co pomogło wczuć się w historię.

Moja ulubiona postać w książce, to Ophelia. Bohaterka, która od samego początku wzbudzała pozytywne odczucia. Uwielbiam twarde, silne, perfekcyjne i swojej roli i niezależne bohaterki, a ona właśnie taka była. Taka trochę psycholka.

Relacja przedstawiona w książce była świetnym ᴇɴᴇᴍɪᴇs ᴛᴏ ʟᴏᴠᴇʀs. Cudownie się bawiłam obserwując przekomarzania Ophelii i Milesa.

Pióro autorki czyta się lekko i przyjemnie. Miałam problem na początku, aby się wczuć w historię, ale z każdym kolejnym rozdziałem było coraz lepiej.

[ ᴡsᴘᴏ́ʟᴘʀᴀᴄᴀ ʀᴇᴋʟᴀᴍᴏᴡᴀ ]

“ᴏᴅ ᴛᴀᴍᴛᴇᴊ ᴘᴏʀʏ ɴɪɢᴅʏ ᴡɪᴇ̨ᴄᴇᴊ ɴɪᴇ ᴡʏᴘᴏᴡɪᴇᴅᴢɪᴀʟᴀᴍ sᴡᴏɪᴄʜ ᴍʏśʟɪ ɴᴀ ɢʟᴏs.“

⋆˙⟡

Lekka, przyjemna, wciągająca lektura. Książka z tych do przeczytania i zapomnienia, ale świetna rozrywka więc warto.

„Po latach samotności nauczyłam się kilku ważnych rzeczy i przyswoiłam sobie pewne zasady, których trzymam się do dzisiaj.
Zero śladów i zero litości.”

Zasady. Ustalane po to, by chronić. By utrzymać porządek w świecie, który tak łatwo może się rozpaść. Ale nikt nie mówi, jak bardzo potrafią ranić.
Zasady nie pytają o serce. Nie słuchają drżącego głosu, nie widzą łez. Są bezwzględne. W czerni i bieli nie ma miejsca na odcienie emocji. A przecież życie składa się z szarości — z pragnień, których nie wolno mieć, z wyborów, których nie powinno się podejmować, a jednak… serce robi to za ciebie.

Prostsze życie byłoby dla Ophelii luksusem — czymś, o czym nawet nie śmie marzyć. Ból, który w sobie nosi, jest głęboki, ciężki, ale zamknięty szczelnie pod maską chłodu i kontroli. Nie pozwala mu wypłynąć na powierzchnię. Bo gdyby raz pozwoliła sobie poczuć… mogłaby się już nie pozbierać.
Jej codzienność to balansowanie na krawędzi. Za dnia — wzorowa urzędniczka, cicha, poukładana, niewyróżniająca się z tłumu. Po godzinach — bezlitosna płatna zabójczyni działająca dla tajnej organizacji, w świecie, gdzie błąd oznacza śmierć.
Adrenalina to jej codzienność, a tajemnice to druga skóra. Nauczyła się nie ufać nikomu. Żyje między światem, który zna jej prawdziwe imię, a tym, który zna jedynie twarz.

Miles Smith to światło w świecie, w którym Ophelia nauczyła się żyć po ciemku. Jest wszystkim, czym ona nigdy nie była i nie wierzy, że może być — ciepły, szczery, z niegasnącym błyskiem w oczach. Ma w sobie spokój, który rozbraja, i uśmiech, który potrafi przebić się przez nawet najgrubszą zbroję.
Ich relacja to nieoczywista gra — napięcie wisi w powietrzu od pierwszego spotkania, przeplatane błyskotliwymi przekomarzankami, które z pozoru są zabawą, ale pod spodem skrywają coś znacznie głębszego.

Książka wciąga od pierwszych stron — może dlatego, że jest tak inna. To powiew świeżości w świecie schematów i przewidywalnych historii. Tu nie ma klasycznego romansu, w którym miłość gra pierwsze skrzypce. Tutaj uczucia są tłem dla walki, tajemnic i wyborów, które mają konsekwencje.
Nie ma oczywistego happy endu. Są złamane serca, niedopowiedziane słowa i cisza, która boli bardziej niż krzyk. A jednak nie sposób się oderwać.
Emilka, to co napisałaś, jest naprawdę dobre. Odważne, dojrzałe i emocjonalnie prawdziwe. To jedna z tych historii, które zostają w głowie na długo po przeczytaniu ostatniej strony — bo zamiast bajki, dajesz czytelnikowi prawdę. I właśnie dlatego ta książka tak mocno trafia w serce.

Motywy jakie tu znajdziecie to: strangers to enemies to lovers, grupa przestępcza, oddanie pracy, strata rodziny, trudne relacje, grumpy x sunshine, tajemnice.

Zero śladów i zero litości.”

Zasady nie pytają o serce. Nie słuchają drżącego głosu, nie widzą łez. Są...

57 użytkowników ma tytuł 10 żyć Opheli Grey na półkach głównych
13 użytkowników ma tytuł 10 żyć Opheli Grey na półkach dodatkowych