Bug z Tobą. Historie o życiu i śmierci na wsi nadbużańskiego Podlasia

- reportaż
- 2024-10-14
- 2024-10-14
Są na świecie rzeki większe i miejsca ciekawsze. Jednak to nad tą rzeką jest coś, co sprawia, że chce się tu być i żyć.
Ta rzeka to Bug – niezwykła, dzika, prawdziwa – a miejsce to Podlasie nadbużańskie. Tam, gdzie jest Bug wszystko staje się niezwykłe, nawet mała cicha wieś, do której dobrze się wraca z najdalszych podróży.
Na nadbużańskim Podlasiu Bug nas prowadzi. Jak przed wiekami prowadził osadników z Mazowsza, Litwy i Rusi. Bug zawsze był. I gdy w okolicznych wsiach unici modlili się w swoich ubogich cerkiewkach, w miasteczkach Żydzi prowadzili niewielkie interesy, a arystokracja budowała pałace i folwarki. Bug trwał – w czasie pokoju i w czasie wojen. Niejedno widział, niejedno wie, niejedno pamięta. A gdy przysiąść na brzegu, to opowie.
Ta książka to historia domu w małej nadbużańskiej wsi, który mnie wybrał i kazał odkryć swoje tajemnice. Te ukryte w ogrodzie, na łąkach i w lesie, a przede wszystkim nad najwspanialszą polską rzeką. Znaleźć tu swój dom, to być wybrańcem fortuny. Ale dom to nie tylko ściany i meble. To najbliższe otoczenie – stary sad, jego mieszkańcy – i dalsza okolica. To sąsiedzi – ludzie, zwierzęta. I cała przyroda, którą również trzeba poznać i zrozumieć. Prawdziwy dom to to, co jest tu i teraz, ale i to co było. Trwały dom stoi na fundamencie przeszłości, a tworzą go ci, którzy byli i żyli tu wcześniej. Wczoraj, przed dekadą, przed wiekami. Ci, których wszyscy pamiętają i ci, o których pamięta już tylko Bug.
Dorota Filipiak – warszawianka z urodzenia, studiowała historię na Uniwersytecie Warszawskim. Interesuje się historią Europy Środkowej. Najchętniej podróżuje na Słowację, Węgry, a przede wszystkim do Rumunii. Jest popularyzatorką wiedzy o Rumunii oraz autorką artykułów o węgierskiej i rumuńskiej kulturze, historii i literaturze.
Współpracuje z „Krainą Bugu”, gdzie publikuje teksty o Podlasiu. Mieszka w Warszawie i we wsi nad Bugiem. Za książkę Rumunia. Pęknięte lustro Europy otrzymała Nagrodę im. Macieja Kuczyńskiego za najlepszy podróżniczy debiut roku.
Kup Bug z Tobą. Historie o życiu i śmierci na wsi nadbużańskiego Podlasia w ulubionej księgarni
Oceny książki Bug z Tobą. Historie o życiu i śmierci na wsi nadbużańskiego Podlasia
183 użytkowników ma tytuł Bug z Tobą. Historie o życiu i śmierci na wsi nadbużańskiego Podlasia na półkach głównych- Chcę przeczytać 142
- 2025 5
- Paśny Buriat 2
- Do kupienia 2
- Reportaż 2
- Wieś 1
- PAŚNY BURIAT 1
Tagi i tematy do książki Bug z Tobą. Historie o życiu i śmierci na wsi nadbużańskiego Podlasia
Cytaty z książki Bug z Tobą. Historie o życiu i śmierci na wsi nadbużańskiego Podlasia
Dodaj cytat z książki Bug z Tobą. Historie o życiu i śmierci na wsi nadbużańskiego Podlasia
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Bug z Tobą. Historie o życiu i śmierci na wsi nadbużańskiego Podlasia
Książka „Bug z Tobą. Historie o życiu i śmierci” wzbudziła moje duże oczekiwania już samym tytułem. Liczyłam przede wszystkim na zbiór opowieści – być może nawet legend – związanych z tym miejscem, a także na barwne opisy codziennego życia i ludzkich historii.
Niestety, rzeczywistość okazała się nieco inna. W książce znalazłam znacznie więcej faktów historycznych niż narracyjnych opowieści. Momentami miałam wrażenie, że czytam raczej przewodnik po tych terenach niż zbiór poruszających historii, które sugerował tytuł.
Nie oznacza to, że książka jest zła – może być wartościowa dla osób zainteresowanych historią regionu i jego tłem kulturowym. Jednak jeśli ktoś, tak jak ja, szuka bardziej emocjonalnych, literackich opowieści o życiu i śmierci, może poczuć pewien niedosyt.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiestety, rzeczywistość okazała się nieco inna. W książce znalazłam znacznie więcej faktów historycznych niż...
Pogodna opowieść o przewartościowaniu życia i odnalezieniu siebie z dala od miejskiego zgiełku. Książkę czyta się lekko, w dużej mierze dzięki potocznemu, obrazowemu językowi. Sporo tu codziennych obserwacji, nieco ironii, ale też autentycznego ciepła. Autorka dobrze oddaje klimat prowincji jej rytm, osobliwości i urok. Choć fabuła nie zaskakuje oryginalnością, to jej siłą jest właśnie ta zwyczajność. „Bug z tobą” nie udaje powieści z wielkim przesłaniem, ale daje przyjemność z czytania i pozwala na chwilę oddechu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWg mnie bardzo przeciętna książka... czyta sie szybko ale tak naprawdę książka o wszystkim i niczym ...trochr historii , wspomnienia o zdechlym psie i z wycieczek rowerowych..mnie nie porwała..raczej jej nie polecę
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobra książka o Podlasiu - o jego mieszkańcach, problemach i przyrodzie, przeszłości i teraźniejszości. Pierwsza pozycja z którą mam styczność nie mitologizująca tej krainy. Podlasie autorki jest prawdziwe, piękne ale nie magiczne i nie idealne.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzy tym książkę dobrze się czyta. Są oczywiście lepsze i gorsze rozdziały ale ogólnie lektura jest przyjemna. Bardzo polecam.
W końcu! W końcu się doczekałem! Uczciwej książki o Podlasiu, tym mniej rozpromowanym, ale jakże pięknym. Nie będzie to żadna Kraina Otwartych Okiennic, Tykocin, czy Augustów. Jest Sterdyń i otaczające go wsie. Takie historyczne Podlasie. Takie pogranicze pogranicza. Autorce książki pani Dorocie Filipiak udało się w prosty sposób wyjaśnić, co jest tym Podlasiem. I nie będzie nim to co wcześniej przeczytałem u innych autorów książek, przewodników, redaktorów gazet, dziennikarzy, nie wspominając o turystach. Tymczasem książka płynie, jak pory roku i rzeka Bug. Przenosi nas w miejsca ciekawe, trochę egzotyczne, ale właśnie na tym pięknym Podlasiu leżące. Pomimo, ze to już województwo mazowieckie. Przeczytamy o wiankach, ligawkach i innych zapomnianych obyczajach. Tak jak jadąc Dookoła Podlasia w lipcu, zachwycałem się w okolicy Sterdyni odludnymi ścieżkami, lasami, ludźmi, wiejskimi sklepikami i rzeką. Tak czytając tą książkę, zachwycałem się każdym rozdziałem. I zachwyt ten nie mija! To jest właśnie te Podlasie, które kocham!!! To mój dom, mój świat, moja miłość. Moja podróż. Czytając kolejne kartki książki tylko się uśmiechałem, bo to samo czułem odpychając się na swojej hulajnodze! Nie mylcie proszę tego rdzennego Podlasia z Sokółką, Białowieżą, Kruszynianami. Tamto też piękne, ale nie Podlasie. Bo znaleźć swój dom, to jak zagrać va banque i wygrać całą fortunę! A dom mój otworem stoi dla takich, jak WY, dla takich, jak MY...
Autorce pani Dorocie Filipiak i wydawnictwu Paśny Buriat D Z I Ę K U J Ę!
W końcu się doczekałem 🙂 Paweł Hulajnoga
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Trzeba pójść i zniżyć się pod strzechę wieśniaka w różnych odległych stronach, trzeba śpieszyć na jego uczty, zabawy i różne przygody. Tam, w dymie wznoszącym się nad głowami, snują się jeszcze stare obrzędy, nucą się dawne śpiewy i wśród pląsów prostoty odzywają się imiona Bogów zapomnianych”.
Zorian Dołęga Chodakowski
Mamy koniec października, właśnie odkryłam moją książkę roku dzięki Wydawnictwu, o którym nigdy nie słyszałam. Swoją drogą to ciekawe, że reklamuje się dużych wydawców, a tych, którzy zajmują się lokalną historią, jakoś się pomija. Paśny Buriat, bo o nim mowa w swym dorobku ma wiele wspaniałych pozycji, miałam okazję się im bliżej przyjrzeć, a zwłaszcza książce Bug z Tobą historie o życiu i śmierci na wsi nadbużańskiego Podlasia Pani Doroty Filipiak.
Nie czytałam poprzedniej pozycji tej Pisarki, czyli Rumunia piękne lustro Europy, ale książka o naszym polskim Podlasiu mnie zachwyciła i wzruszyła. Pozycja Bug z Tobą, to przede wszystkim tęsknota… Tęsknota za tym co było, a co zostało utracone, wspomnienia, oraz historia ta nieopowiedziana, historia naszych przodków babek, ojców… Ta publikacja to świat, który istniał a do którego my być może tęsknimy, podświadomie to wypierając.
Pisarka przenosi nas nad Bug… Rzekę z wielką przeszłością, do ludzi, którzy spędzając nad nią całe życie niesłusznie pogardliwie byli i czasami dziś są nazywani ciemnotą zza Buga. Podlasie nadbużańskie ma jednak swoje tajemnice, historię i wiarę w to, że człowiek w tak ciężkich czasach, jak dziś może być dobry.
Bug z Tobą to opowieści o ludziach, ludzi i wydarzeniach, tych sprzed lat, ale i tych dzisiejszych. O wielkich klęskach i małych zwycięstwach, o biedzie i tragedii ludzkiej egzystencji, ale także nadziei na lepsze jutro. Książka ta przenosi nas do świata, jakiego już nie ma, a może kiedyś będzie? Do polskiej chaty, z tradycjami, gdzie zarówno życie jak i śmierć to jedno było, dokonywane i czczone z szacunkiem.
Ta książka mnie wzruszyła, popłakałam się już na samym wstępie. Wiele słów, wiele emocji… Najwspanialsza polska rzeka opowiada o drodze ludzi na przestrzeni wieków, tych którzy pomarli, ale także tych, którzy zostali. Polskie sady, pola i łąki odkrywają przed nami tajemnice dawnej Polski, jej tradycji, potrzeb, udręk i pociech. To nie jest publikacja historyczna, to przeniesienie w czasie do lat, które być może pozwolą nam zrozumieć tragiczne położenie dzisiejszego Podlasia i Lubelszczyzny.
Jedyne czego żałuję, to skąpość zdjęć. Dla mnie Bug z Tobą mógłby być grubszy i zawierać archiwalne fotografie Podlasia. Moim zdaniem, jest to najbardziej jak dotąd wartościowa książka tego roku. Gdy się ją czyta, od razu przychodzi na myśl Moja Piosnka Cypriana Norwida.
Do kraju tego, gdzie kruszynę chleba
Podnoszą z ziemi przez uszanowanie
Dla darów nieba,
Tęskno mi, Panie.
Jestem pod ogromnym wrażeniem, z całą pewnością będę do tej pozycji wracała i nigdy mi się nie znudzi. Czekam na kolejne tak wartościowe dzieła.
zaczytanizkwa.blogspot.com
www.youtube.com/@Literackiewiadomościzwiejs-l3t
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZorian Dołęga Chodakowski
Mamy koniec października, właśnie odkryłam...