- W kręgach władzy (tom 1-3)
- 2023-03-01
- 2023-03-01
Po zamachu pod sejmem Polska znalazła się na skraju anarchii. Konstytucja nie przewiduje, kto powinien przejąć władzę, a do walki o nią gotowe są stanąć wszystkie siły polityczne. W sytuacji poważnego kryzysu rozpoczyna się najbardziej bezkompromisowa kampania wyborcza w historii. Tymczasem zaczynają pojawiać się dowody na to, że zamach był jedynie elementem większego spisku. Ten, kto odkryje prawdę, zdobędzie władzę absolutną…
Kup Pakiet: W kręgach władzy: Wotum nieufności / Większość bezwzględna / Władza absolutna. Tom 1-3 w ulubionej księgarni
Oceny książki Pakiet: W kręgach władzy: Wotum nieufności / Większość bezwzględna / Władza absolutna. Tom 1-3
100 użytkowników ma tytuł Pakiet: W kręgach władzy: Wotum nieufności / Większość bezwzględna / Władza absolutna. Tom 1-3 na półkach głównych- Przeczytane 74
- 2025 1
- Remigiusz Mróz 1
- 2024 1
Tagi i tematy do książki Pakiet: W kręgach władzy: Wotum nieufności / Większość bezwzględna / Władza absolutna. Tom 1-3
Cytaty z książki Pakiet: W kręgach władzy: Wotum nieufności / Większość bezwzględna / Władza absolutna. Tom 1-3
Dodaj cytat z książki Pakiet: W kręgach władzy: Wotum nieufności / Większość bezwzględna / Władza absolutna. Tom 1-3
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pakiet: W kręgach władzy: Wotum nieufności / Większość bezwzględna / Władza absolutna. Tom 1-3
Jedyne książki Remigiusza, które przeczytałem w całości! Takie (rzeczywiście) polskie "House of card" (w porównaniu - wersja książkowa, angielska, nie amerykański serial, który jest lepszy od oryginału) na miarę naszych potrzeb i możliwości. Nawet się czytało! Nawet się nie obraziłem na uproszczenia i naiwności. Lubię ten klimat - polityka, intrygi, spiski, zmowy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLubicie jakiegoś polityka ?
"Trylogia W kręgach władzy. Polskie House of cards"
Marszałek sejmu Daria Seyda budzi w nieznanym motelu, w Jankach. Nie pamięta jak się tu znalazła ani co robiła w ciągu ostatnich godzin. Niezapowiedzianego spotkania z nią oczekuje sam premier.
Patryk Hauer młody polityk aspirujący do roli premiera. Przedstawiciel nowego pokolenia. Popularny wśród młodych ludzi dzięki mediom społecznościowym. Jego dziwny układ z żoną opiera się jedynie na pracy. Bez skrupułów walczą o stanowisko dla Hauera. Jak to polityk, nie da się go lubić a w tandemie z wyrachowaną żoną dąży po trupach do celu.
Tego poranka coś jest na rzeczy. Coś czego nikt się nie spodziewa, wstrząs w polityce. Prezydent RP że względu na stan zdrowia zrzeka się urzędu, a zatem Pani Marszałek powinna stać się pierwszą kobietą na stanowisku Prezydenta. Jednak ustępujący prezydent nie odejdzie tak łatwo. Nie chcę, żeby urząd objęła osoba z innej partii niż tej, z której on się sie wywodzi. Co przewodniczący partii Seydy przehandlował za stołek? Jakie tajemnice skrywają korytarze sejmu? Co się dzieje za zamkniętymi drzwiami pałacu?
Nie czytałam do tej pory powieści typowo politycznej. Niby fikcja a któż może wiedzieć czy nie ma w niej odrobiny prawdy? Nie dosłownie oczywiście ale pewne schematy działania dają do myślenia. Polityka to biznes, walka o władzę bez względu na koszty. Autor idealnie dobrał cytat do książki "nie polityka powinna rządzić ludźmi, lecz ludzie polityka". To utopijne stwierdzenie będące jednocześnie definicją demokracji. Opisano w książce aktualne problemy Polski, co uwiarygadnia historię, np. problem napływających ukraińców. Mróz ma lekkie pióro, jego książki czyta się szybko. Historia jest świetna, wartka akcja, tajemnice, niedopowiedzenia. Polityka to brutalny świat, w którym wszystko można przehandlować. Kolejnym plusem jest silna postać kobiety, która dąży do osiągnięcia swoich celów pozostając sobą, z własnym kompasem moralności. Kolejna dobra seria Mroza. (Choć przyznam, że po drugiej części nie chciało mi się czytać dalej 🥹)
Lubicie jakiegoś polityka ?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Trylogia W kręgach władzy. Polskie House of cards"
Rewelacja-pokazuje bardzo realistycznie,jak wygląda polityka "od kuchni"
Rewelacja-pokazuje bardzo realistycznie,jak wygląda polityka "od kuchni"
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJedyna książka Remigiusza Mroza, którą przeczytałam z prawdziwym zainteresowaniem. Czyste political fiction, nieprawdopodobne spiętrzenie wydarzeń, wielopiętrowe intrygi, podstępy, zbrodnie, świństwa, chamstwo na szczytach władzy. Nie jest to bynajmniej powieść z kluczem i trudno byłoby jej bohaterów przypisać do prawdziwych postaci z polskiej sceny politycznej. Mówi jednak jakąś prawdę o politycznej atmosferze w naszym kraju i pewnie tez w innych. Przekonując, że władza to brudny świat, z którym porządny człowiek nie powinien mieć do czynienia.
To znaczy - Remigiusz Mróz proponuje antyestablishmentową anarchię. Hmm...
Jedyna książka Remigiusza Mroza, którą przeczytałam z prawdziwym zainteresowaniem. Czyste political fiction, nieprawdopodobne spiętrzenie wydarzeń, wielopiętrowe intrygi, podstępy, zbrodnie, świństwa, chamstwo na szczytach władzy. Nie jest to bynajmniej powieść z kluczem i trudno byłoby jej bohaterów przypisać do prawdziwych postaci z polskiej sceny politycznej. Mówi jednak...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUwielbiam twórczość Remigiusza Mroza – jego książki zwykle pochłaniam z zapartym tchem. Ale trylogia "W kręgach władzy" to wyjątek, który zdecydowanie nie trafił w moje gusta.
Dla tych, którzy jeszcze o niej nie słyszeli, trylogia opowiada o politycznych kulisach władzy w Polsce. Głównym bohaterem jest Patryk Hauer – ambitny polityk, który krok po kroku wspina się po szczeblach kariery, ale musi mierzyć się z intrygami, manipulacjami i niebezpiecznymi tajemnicami. Książka porusza trudne tematy, takie jak walka o władzę, korupcja i media wpływające na rzeczywistość, a całość napisana jest w charakterystycznym dla Mroza stylu – dynamicznie, z mnóstwem zwrotów akcji.
Z góry przyznaję – nie przepadam za polityką, więc wchodząc w świat pełen intryg, układów i walk o władzę, nie miałam wielkich nadziei. Ale mimo wszystko postanowiłam dać jej szansę. Niestety, szybko okazało się, że to nie moje klimaty. Choć muszę przyznać, że zakończenie było wow, to droga do niego była prawdziwą męką. Czytanie szło mi opornie, nie potrafiłam wciągnąć się w fabułę ani polubić bohaterów.
Co gorsza, miałam pecha trafić na wybrakowane egzemplarze – strony były nie po kolei! Wyobraźcie sobie moją frustrację, gdy próbowałam odnaleźć wątek, a zamiast tego trafiałam na kompletny chaos.
Podsumowując – choć Remigiusz Mróz pozostaje jednym z moich ulubionych autorów, ta trylogia zupełnie mnie nie przekonała.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDla tych, którzy jeszcze o niej nie słyszeli, trylogia opowiada o politycznych kulisach władzy w Polsce. Głównym bohaterem jest Patryk Hauer – ambitny polityk, który krok po kroku wspina się po...