Czy Bóg tutaj
zy Bóg tutaj zagląda? – to tytuł cyklu programów, które realizowałam dla TVP Szczecin w latach 2008-2010. Ukazywał on szarą codzienność zwykłych ludzi i ich przemyślenia dotyczące najważniejszych, najbardziej istotnych, życiowych tematów, takich jak miłość, prawda, kłamstwo, dobro, zło, sprawiedliwość, rodzina, wiara, człowiek, szczęście, śmierć, przemijanie... Rozmawialiśmy o wartościach, które każdy z nas pielęgnuje, choć nie zawsze uświadamia sobie, dlaczego są one tak ważne.
Kluczem, pretekstem i punktem wyjścia do tych rozmów stała się Biblia. W mojej ocenie bowiem nie ma tekstu bardziej uniwersalnego. Nawet jeśli któryś z moich rozmówców nie był osobą wierzącą, to wartości zawarte w Biblii, były dla niego zrozumiałe.
Programy realizowałam we wsiach, w których mieszkało mniej niż sto osób. Pokazywały niewielkie środowisko, doskonale znających się, choć niekoniecznie zawsze przyjaźnie do siebie usposobionych, ludzi.
Jestem przekonana, że obrazy i słowa utrwalone w reportażach i w tej książce są już nie do odtworzenia. Pozostały być może jako jedyne dokumenty i pamiątki po tamtych ludziach i miejscach. Część osób zapewne nie żyje, jednak wartości, które nosili w sobie, ocalały w filmach, w książce i... w autorce.
Małgorzata Gwiazda-Elmerych
Kup Czy Bóg tutaj w ulubionej księgarni

OPINIE i DYSKUSJE o książce Czy Bóg tutaj
OCALIĆ OD ZAPOMNIENIA
„Czy Bóg tutaj”, czyli reportaże z małych miejscowości, niewielkich wsi, jakich w Polsce zawsze było dużo. Pozornie nic takiego, bo w sumie każdy z nas widział takie miejsca, bywał w nich, może nawet się wychował – ja sam pochodzę z małego miasta, miasta, ale jednak takiego, które oferuje sporo podobnych, co na zdjęciach w książce widoków – i niejeden miał ich dość, chciał uciec od nich jak najdalej, więc w zasadzie nie powinien znaleźć tu nic, co by go zafascynowało. A jednak, to pozory właśnie, bo książka okazuje się fascynującą podróżą w przeszłość. Dla jednych swojską, znajomą i bliską, dla innych bardziej odległą, nie do końca zrozumiałą, w zasadzie obcą – w obu przypadkach jednak fascynującą i wywołującą wiele emocji.
„Czy Bóg tutaj zagląda?” to był program TVP Szczecin emitowany od 2008 do 2010 roku, w którym autorka niniejszej książki rozmawiała ze zwykłymi, szarymi ludźmi. Za punkt wyjścia obierając sobie „Biblię”, traktując ją jako pretekst ale i pryzmat. To z tych znanych wszystkim elementów, z tych wszystkich wartości i historii obecnych z nami od wieków, wyrastają korzenie wszystkich pytań autorki, a w tych pytaniach odbija się świat i mentalność. Świat, który, jak sama Gwiazda-Elmerych stwierdza, już przeminął. Może nie wszędzie, ale to, co jest na tych stronach, może być ostatnim świadectwem tych miejsc, tych ludzi i ich mentalności.
OCALIĆ OD ZAPOMNIENIA
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Czy Bóg tutaj”, czyli reportaże z małych miejscowości, niewielkich wsi, jakich w Polsce zawsze było dużo. Pozornie nic takiego, bo w sumie każdy z nas widział takie miejsca, bywał w nich, może nawet się wychował – ja sam pochodzę z małego miasta, miasta, ale jednak takiego, które oferuje sporo podobnych, co na zdjęciach w książce widoków – i niejeden...