Z kociego na nasze

2024-09-18
2024-09-18
2023-01-01
Agata Wróbel
Z kociego na nasze to zabawny ilustrowany przewodnik po zwyczajach i mowie ciała naszych rozmruczanych przyjaciół. Autorka prostym językiem omawia źródło i znaczenie typowych dla kotów zachowań, opierając się na aktualnej wiedzy naukowej oraz doświadczeniach weterynarzy i behawiorystów. Po tę książkę powinien sięgnąć każdy, kto ma zaszczyt służenia jakiemuś kociemu panu!

Kup Z kociego na nasze w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Z kociego na nasze

OPINIE i DYSKUSJE o książce Z kociego na nasze

Książka bardzo fajna, prosta, zawiera podstawową wiedzę o kocich zachowaniach. Posiada wiele ładnie wykonanych obrazków. Dla kogoś kto dopiero zapoznaje się ze swoim kotem lub swoimi kotami będzie to kopalnia wiedzy, dla kogoś kto ma już te urocze pupile dłużej nie będzie aż takim zaskoczeniem. Jako posiadaczka dwóch kotów już od ponad roku nie była dla mnie aż takim zaskoczeniem, ale parę wątpliwości jednak rozwiała.

Ksiazka daje dobre podstawy do pozniejszego poszerzania wiedzy o kocim zachowaniu. Nie dowiemy sie tutaj czym jest np. cykl lowiecki, ale, ze zabawa z kotem ma przypominac polowanie juz tak. Podstawy podstaw, wiecej obrazkow niz tekstu, ale mysle, ze warto :) Czyta sie godzinke, moze poltorej, wiec szybko leci.

41 użytkowników ma tytuł Z kociego na nasze na półkach głównych
18 użytkowników ma tytuł Z kociego na nasze na półkach dodatkowych

Lili Chin
Lili Chin
Artystka tworząca infografiki, współtwórczyni serialu animowanego Warner Bros „Mucha Lucha”, autorka strony @DoggieLanguageBook oraz sklepu z gadżetami dla miłośników zwierząt. Od 2000 r. mieszka w Los Angeles.

Kocham siebie, kocham ciebie. Przewodnik po rozwijaniu zdrowych relacji Maria Esclapez
Kocham siebie, kocham ciebie. Przewodnik po rozwijaniu zdrowych relacji
Maria Esclapez
Książka opowiada o związkach. Najpierw autorka zapoznaje nas z czterema etapami, przez który przechodzi każda związek. Zaczynając od motylków w brzuchu, kończąc na dojrzej miłości. Porusza też bardzo aktualny problem w dzisiejszych czasach jakim jest ghosting. Autorka sugeruje jak można uniknąć ghostingu, co powiedzieć. Również częstym zjawiskiem jest manipulacja. Ludzie nie zdają sobie sprawy, że są manipulowane, nierzadko myślą, iż takie zachowanie drugiej osoby to normalna rzecz w związku. Otóż nie. Tematyka związana z zazdrością i jej komunikowanie w sposób asertywny, zamiast agresywnego może również wiele zmienić. Ważne jest też jak druga osoba podejdzie do tego tematu. Czy zacznie się złościć, będzie obojętna albo podejdzie w sposob zadaniowy - spróbować sprawić, aby ta druga osoba nie miała powodów do zazdrości. Autorka do napisania książki wykorzystała swoje doświadczenie oraz sytuacje ze swojego gabinetu, czasem na podstawie swoich klientów. Określenie stylu przywiązania również nie należy do łatwych rzeczy, ponieważ można mieć wrażenie, że ma się dwa style przywiązania. Bardzo spodobały mi się przykładowe rozmowy dwojga osób oraz ich analizowanie. Po przeczytaniu książki muszę uczciwie przyznać, że mam zdrowy związek z moim partnerem i jestem z tego bardzo dumna 😍 Komunikacja w związku jest bardzo ważna i nie zapominajcie o niej! 💛
Ksiazkowelove_16 - awatar Ksiazkowelove_16
Miłość własna. O głębokiej i szczerej samoakceptacji Walter Riso
Miłość własna. O głębokiej i szczerej samoakceptacji
Walter Riso
„Miłość własna. O głębokiej i szczerej samoakceptacji” Waltera Riso to pełna wsparcia i konkretów opowieść o tym, jak budować zdrową relację z samym sobą. Autor w przystępny i ciepły sposób pokazuje, jak toksyczna potrafi być wewnętrzna krytyka oraz jak często niesłusznie utożsamiamy swoje zachowania z tożsamością – mówimy „jestem głupi”, zamiast „zachowałem się głupio”. Riso przypomina, że mówienie o sobie z szacunkiem i akceptacją nie jest przejawem egoizmu, lecz aktem odwagi i czułości wobec siebie. Zwraca uwagę także na to, jak bardzo porównania z innymi potrafią zatruwać codzienność, i jak uwalniające bywa porzucenie fałszywej skromności oraz ograniczających schematów, takich jak kult samokontroli, racjonalizacji czy przyzwyczajenia. To książka, która nie tylko inspiruje do refleksji, ale też daje praktyczne narzędzia do zmiany sposobu myślenia o sobie. Uczy jak nagradzać siebie, jak wzmacniać poczucie wartości, jak świadomie mówić do siebie w sposób, który buduje, a nie rani. Praca, którą zaleca Riso nie jest pracą łatwą, ale z pewnością ważną i potrzebną, tym którzy zgubili sobie we wspolczesnym świecie nierealnycj oczekiwań i wyidealizowanych sylwetek. Preasumując, "Miłość własna” to czuły, praktyczny i konkretny przewodnik po świecie samoakceptacji. To lektura, do której warto wracać – by przypomnieć sobie, że jesteśmy ważni, wartościowi i wystarczający tacy, jacy jesteśmy. Osobiście, nie jestem wielką fanką poradników. Mam wrażenie, że same w sobie mają zbyt małą moc, by spowodować we mnie "tąpnięcia" i trwałe zmiany, ale muszę przyznać, że z tej niepozornej, cienkiej książki wyciągnęłam sporo cennych treści. Polecam lekturę i zachęcam byście powiedzieli dziś sobie coś miłego 🤍 tak prosto z serducha!
MagdaLena - awatar MagdaLena
oceniła na79 miesięcy temu
Jak unikać toksycznych facetów Jagoda Bzowy
Jak unikać toksycznych facetów
Jagoda Bzowy
Byliście kiedyś w toksycznej relacji? Ja tak. Przez ponad rok spotykałam się z kimś, kto podkopywał moje poczucie własnej wartości, przez co uwierzyłam, że nikt inny mnie nie pokocha, że nie zasługuję na szczęście. Dość mocno odchorowałam ten związek, ale to już za mną. Wyciągnęłam z niego lekcje i poszłam dalej. Po drodze jeszcze trafiłam na maminsynka, który miał wyznaczoną godzinę policyjną, po której mamusia dzwoniła, żeby sprawdzić, czy nic mu się nie stało. Spotkaliśmy się tylko raz, a po kilku minutach rozmowy w mojej głowie rozległa się syrena i zapaliła ogromna czerwona lampka z napisem "uciekaj". I uciekłam, chociaż jego mama chciała mnie poznać, bo, jak to on powiedział, gdybym jej się spodobała, to moglibyśmy się spotykać. Zastanawialiście się kiedyś nad tym, jaki wpływ na nasz wybór partnera ma to, jak układały się relacje w naszym rodzinnym domu? Jagoda Bzowy opowiada o kobietach, które były w toksycznych związkach. Pokazuje, jak ich dzieciństwo przełożyło się na to, że tkwiły w relacjach, które miały na nie destrukcyjny wpływ. Znajdziecie tutaj pełen przekrój osobowości, które w taki czy inny sposób mogą działać destrukcyjnie na drugiego człowieka. I nie zawsze jest to świadome działanie. To również pokazuje autorka. Bardzo często ludzie nie mają świadomości, że na przykład stosują agresję, milcząc, gdy ktoś się z nimi nie zgodzi albo nie robi czegoś po ich myśli. Są tacy ludzie, którzy przez lata tkwią w roli "ofiary", obwiniając cały świat o krzywdy, które ich spotykają, a nawet przez moment nie zastanowią się nad tym, że może z nimi jest coś nie tak. Znajdziecie tutaj także rozdziały poświęcone narcyzom czy maminsynkom. Dzięki temu, że autorka pokazuje przykłady z życia wzięte, łatwo zrozumieć, co chce przekazać czytelnikom. Być może ktoś, czytając tę książkę, złapie się na tym, że jego związek wygląda podobnie do tego, który opisuje autorka. Jagoda Bzowy pokazuje też, że terapeuta to nie jest ktoś, kto zmusi swojego pacjenta do zrobienia czegokolwiek. Może zadawać pytania, które zmieniają perspektywę, ale nie da wprost gotowego rozwiązania. Problem trzeba zrozumieć i rozwiązać samemu, a nie czekać, aż ktoś zrobi to za nas. Chociaż poruszana tutaj tematyka jest trudna, książkę czyta się szybko. Autorka ma lekkie pióro, daleko jej do mentorskiego tonu i zalewania czytelnika naukowymi wywodami. Rzeczowo wyjaśnia, jakie mechanizmy sprawiają, że człowiek reaguje w określony sposób, i daje do zrozumienia, że nic nie jest stracone, trzeba tylko zrobić pierwszy krok ku zrozumieniu siebie. Znajdziecie tutaj wskazówki i ćwiczenia, które mogą w tym pomóc. Według mnie ta książka może być dobrym punktem wyjścia dla kobiet, które czują, że w ich związku coś jest nie tak, ale nie wiedzą, co dalej zrobić.
Maja - awatar Maja
oceniła na911 miesięcy temu
Wyszczekane podróże. Jak przygotować siebie i psa na wyprawę Piotr Miklaszewski
Wyszczekane podróże. Jak przygotować siebie i psa na wyprawę
Piotr Miklaszewski Magdalena Wilczewska
Autorami tego poradnika są Magdalena Wilczewska i Piotr Miklaszewski, którzy w przyjemny i prosty sposób dzielą się z nami swoimi doświadczeniami i udowadniają, że z psami można podróżować wszędzie i wszystkimi środkami transportu . Na samym początku zwracają uwagę na rzeczy, które będą nam niezbędne w podróży. Najważniejsze jest pozytywne nastawienie, ponieważ nasz pupil wyczuwa nasz nastrój. Jeśli my będziemy się czymś stresować to i on stanie się niespokojny i nieufny. To w dużej mierze na opiekuna spływa odpowiedzialność za siebie i swojego towarzysza podróży. By móc wyjechać trzeba się upewnić czy nasz zwierzak posiada książeczkę zdrowa oraz aktualne szczepienia w tym te przeciwko wściekliźnie. Udając się za granice powinniśmy mieć ze sobą świadectwo zdrowia psa. Jak je zdobyć (wszystko dokładnie jest opisane w książce) autorzy krok po kroku opowiadają w przewodniku. Z tą pozycja przygotujcie siebie i swoje zwierzaki do podróży. Można też zrobić sobie też mini ściągawki tak na wszelki wypadek by być dobrze przygotowanym na każdą ewentualność. Autorzy zawracają też uwagę na rzeczy ważne przez pryzmat podróży ze swoimi pupilami . Bardzo serdecznie zachęcam was do sięgnięcia po „Wyszczekane podróże, Jak przygotować siebie i psa na wyprawę?”. Jest to świetna lektura, która pomoże przygotować się do podróży i uniknąć wielu błędów.
Justynaczyta - awatar Justynaczyta
oceniła na81 rok temu
Jak zapuścić długie włosy Agnieszka Niedziałek
Jak zapuścić długie włosy
Agnieszka Niedziałek
Prawdę mówiąc nie wiem, dlaczego pierwsza opinia dodana pod tą książką wyraża aż taką niechęć. Autorka prawdopodobnie nie przeczytała dokładnie tej pozycji. Być może przejrzała pobieżnie w sklepie, albo po prostu pała jakąś niechęcią do Agnieszki. Tak, czy inaczej wydaje się, że przedstawiony osąd jest zbyt brutalny. Zacznę od tego, że merytorycznie naprawdę nie można mieć zastrzeżeń. Niedziałek powołuje się na szereg badań, co może powiedzieć dość liczna bibliografia na końcu. Jeżeli coś nie zostało udowodnione - Aga pisze o tym wprost i nie patyczku się w rozliczaniu licznych mitów dot. pielęgnacji włosów. Bądźmy szczerzy - gruszek na wierzbie się tutaj nie znajdzie, a same włosy od czytania też nie zaczną rosnąć. To jednak nie znaczy, że należy się czepiać zawartości tej książki, bo na pewno znajdą się tutaj osoby, dla których może być pomocna. "Autorka nie ma żadnego wykształcenia medycznego, znacznie przekracza swoje kompetencje" -> Aż musiałam zacytować, bo jestem w totalnym szoku, że można w taki sposób kogoś szufladkować. Szczególnie, że obecnie prym na świecie wiodą marki założone przez osoby, które również w danej dziedzinie nie miały wykształcenia (Ba! Stały się ekspertami, wykładowcami itp.). Biorąc pod uwagę, że Aga stworzyła szereg kosmetyków - jakąś wiedzę posiada, prawda? Chyba sobie kompozycji składników aktywnych nie wyczarowała? Z resztą te składniki też dokładnie opisuje w jednym z rozdziałów. Jeżeli chodzi o samą treść - faktycznie o wiele bardziej skorzysta osoba, która jest na początku swojej przygody ze świadomą pielęgnacją włosów. Jednak dla osób, które już działają w tym temacie - może to być pozycja motywująca. Sama książka jest napisana lekko z odpowiednią dozą humoru. Z pewnością nie do każdego te żarty mogą trafić, ale nie można powiedzieć, że styl jest okropny. Jest po prostu specyficzny. Treść jest napisana dobrze, nie zawiera wielu błędów językowych czy ortograficznych, co jest naprawdę rzadkością.
Naam4h - awatar Naam4h
NIE MUSISZ. Od kultu osiągnięć do wypalonych pokoleń Mikołaj Marcela
NIE MUSISZ. Od kultu osiągnięć do wypalonych pokoleń
Mikołaj Marcela
Nie musisz. Od kultu osiągnięć do wypalonych pokoleń” to dogłębna analiza kilku pokoleń i ich podejścia do kultury „zap*rdolu”. Przykładowo milenialsi, którzy najbardziej doświadczają wypalenia, często są pracoholikami. A pokolenie Z mówi kulturze nadmiernej pracy zdecydowane nie. Autor w tej książce wskazuje różne rodzaje wypalenia. Pokazuję jak presja, że zawsze można coś zrobić i więcej wpływa na psychikę i potrafi doprowadzić w parę lat do wypalenia. Poczucie niewystarczalności i zbyt wielkie ambicje często pompowane przez najbliższych naprawdę mogą wykończyć. Autor analizuje takie sytuacje, a także zastanawia się, jaka czeka nas przyszłość. Czy to już czas na odpoczynek? Na podstawie wielu badań wynika, że tak, ale odpowiedź nie jest jednoznaczna. Autor zgrabnie przedstawia problem bardzo współczesny, czyli powszechnego zmęczenia w pracy czy nawet w życiu prywatnym, które może prowadzić do zgubnych konsekwencji. Ja osobiście uważam, że naprawdę należy znaleźć harmonię między pracą a życiem prywatnym i nie warto brać udział w wyścigu szczurów czy przytakiwać na nowe obowiązki w pracy. Wszystko ma swoje zdrowe granice. I ta książka bardzo fajnie pokazuje ten aspekt z wielu perspektyw. Bardzo polecam wszystkim tą książkę, bo myślę że wielu z nas jest codziennie narażonych na spore zmęczenie i często nieświadomie może zmierzać w kierunku wypalenia.
Katarzynaa97 Kupijaj - awatar Katarzynaa97 Kupijaj
ocenił na71 miesiąc temu
ADHD. Jak sobie z nim radzić. Workbook do pracy nad codziennymi trudnościami Karolina Grzywacz
ADHD. Jak sobie z nim radzić. Workbook do pracy nad codziennymi trudnościami
Karolina Grzywacz
Ta książka jest dokładnie taka, jaka powinna być. Nic bym z niej nie odjął, ani niczego do niej nie dodał. Mam wrażenie, że autorzy doskonale zrozumieli, do kogo kierują ten workbook. To jest idealne minimum, jakie powinno się znaleźć w takiej pozycji. I mówię to jako absolutny komplement – dla osoby z ADHD nadmiar treści, bodźców, teorii i zadań byłby tylko kolejnym problemem i doskonałym powodem do odłożenia książki na "wieczne nigdy". Tutaj wszystko jest skondensowane i podane w punkt. Czy dowiedziałem się z niej czegoś rewolucyjnie nowego? Szczerze? Nie. Ale w przypadku ADHD zarządzanie codziennością to nie szukanie co rusz nowinek, ale ciągłe, systematyczne przypominanie sobie o fundamentach. I ten workbook robi to doskonale. To świetne narzędzie, by na nowo ustawić sobie perspektywę. Przypomina o rzeczach niby oczywistych, o których jednak zapominamy pięć minut po tym, jak o nich pomyślimy. Przede wszystkim o dostrzeganiu i docenianiu drobnych sukcesów – bo w gorszy dzień sukcesem jest samo wstanie z łóżka, a nie tylko odhaczenie całej listy zadań. Workbook świetnie punktuje naszą skłonność do wytykania sobie błędów, zamiast doceniania postępów. Bardzo wartościowe są też przypomnienia o mikronagrodach (nagradzanie procesu pracy, a nie tylko odroczonego efektu) oraz o zmianie sposobu myślenia – by nie porównywać się do ludzi neurotypowych (metafora roweru i samochodu jest genialna!),ale do siebie z wczoraj. Do tego dostajemy konkretne, gotowe do wdrożenia techniki, jak choćby metoda pracy w blokach 15 minut pracy / 5 minut przerwy. Bez lania wody, bez zbędnej teorii – czysta praktyka. Jeśli szukasz skondensowanego, praktycznego narzędzia, które pomoże ci ogarnąć codzienność z ADHD, ale bez przytłaczania – to jest to. Zdecydowanie polecam.
Kacper Strzelczuk - awatar Kacper Strzelczuk

Cytaty z książki Z kociego na nasze

Dodaj cytat z książki Z kociego na nasze