Żywy płomień miłości

religia
2024-01-01
2003-01-01
Marcin Kurek, Marlena Krupa-Adamczyk

Kup Żywy płomień miłości w ulubionej księgarnii

Oceny książki Żywy płomień miłości

OPINIE i DYSKUSJE o książce Żywy płomień miłości

Po tej lekturze człowieka przepełnia wzruszenie i doświadczenie obecności Najwyższego. Idealna na czas zadumy i zwątpienia

„Żywy płomień miłości”, choć (znowu!) wiele powtarza z „Drogi” i „Nocy”, uzupełnia i domyka przekaz Świętego Jana od Krzyża (z pominięciem „Pieśni duchowej”, bo ta jest nieco odklejona i jakby obok pozostałych). Trzy wymienione tytuły nie są jakimiś spójnymi całościami – właściwie treść „Nocy ciemnej” oraz „Żywego płomienia miłości” należałoby wtasować w „Drogę na Górę Karmel”.

To w tej części mowa jest o płonącej włóczni serafina przebijającej serce i ducha (jeśli ktoś kojarzy i interesuje się tym zagadnieniem).

Podobnie jak w poprzednich częściach, dostajemy sam opis doświadczeń już po otrzymaniu specjalnej Łaski Wiary przez duże „W” (a nie sposób na jej otrzymanie, którego nie ma),tym razem jednak, już po oczyszczeniu i przemianie, co bardziej przypomina pisma innych świętych, błogosławionych i mistyków, którzy otrzymali podobny dar i opowiadali o swoich doświadczeniach.

Ogółem nie polecam ani Świętego Jana od Krzyża, ani Świętej Teresy od Jezusa, jeśli nie jest się zakonnikiem, mnichem czy inną osobą, pragnącą żyć w odosobnieniu i spędzać życie na modlitwach.

-----------------------------------

„Z wielkim upragnieniem prosi, by ten «płomień», którym jest Duch Święty, «przerwał» jej życie śmiertelne przez słodkie spotkanie, w którym dopełni już całkowicie tego, co zdaje jej się dawać z każdym «spotkaniem», tj. uszczęśliwia ją zupełnie i w doskonały sposób”.

„Nie możliwe jest, żeby oddać należycie, co dusza cierpi w tym czasie. Jest to niewiele mniej aniżeli «czyściec»”.

Wybitna to dobre określenie. Niesamowity talent do opisania nieopisywalnego.Niesamowite, proste porównania przybliżają coś czego wielu unikało. Przybliżają sama istotę relacji Boga ze swoim stworzeniem.

85 użytkowników ma tytuł Żywy płomień miłości na półkach głównych
25 użytkowników ma tytuł Żywy płomień miłości na półkach dodatkowych

Okładka książki Myśli na każdy dzień św. Jan od Krzyża, Jacek Paweł Laskowski
Myśli na każdy dzień św. Jan od Krzyża, Jacek Paweł Laskowski
Okładka książki Studnia Eliasza - Medytacje Świętych Karmelu św. Teresa z Los Andes, św. Teresa od Dzieciątka Jezus, św. Teresa od Jezusa, św. Jan od Krzyża, Edyta Stein
Okładka książki Spotkanie ze świętym Janem od Krzyża św. Jan od Krzyża, Eulogio Pacho OCD
Spotkanie ze świętym Janem od Krzyża św. Jan od Krzyża, Eulogio Pacho OCD
św. Jan od Krzyża
św. Jan od Krzyża
Reformator zakonu Karmelitów. Autor poezji i utworów filozoficznych o znaczeniu mistycznym. Jego dziełą uważane są za perłę literatury hiszpańskiej.

Cytaty z książki Żywy płomień miłości

Dodaj cytat z książki Żywy płomień miłości