33 listy z Atlasu. Antidotum na religijne barbarzyństwo

Okładka książki 33 listy z Atlasu. Antidotum na religijne barbarzyństwo autora Michał Zioło OCSO, 9788379066780
Okładka książki 33 listy z Atlasu. Antidotum na religijne barbarzyństwo
Michał Zioło OCSO Wydawnictwo: W drodze religia
religia
2024-10-15
2024-10-15

Kup 33 listy z Atlasu. Antidotum na religijne barbarzyństwo w ulubionej księgarnii

Oceny książki 33 listy z Atlasu. Antidotum na religijne barbarzyństwo

OPINIE i DYSKUSJE o książce 33 listy z Atlasu. Antidotum na religijne barbarzyństwo

Poezja w prozie, proza w poezji zwykłego dnia, klasztornego życia. Humor tak wyśmienity, tak lekki, tak ubarwiający fragmenty "cięższe" filozoficznie, że aż wzbudzające głośny śmiech - co zdarza mi się przy lekturze niezwykle rzadko. Polecam, bo to rzeczywiście antidotum na wszelkie "wzniosłości", pseudomądrości itp. Pan Bóg ma niezwykłe poczucie humoru, skoro obdarzył trapistę tak wybitnym talentem literackim;).

Piękne i treściwe rozmyślania w formie listów, poruszające sprawy czasem wydawałoby się błahe, poszukujące głębi i sensu w zwyczajnym, prostym życiu gdzieś daleko od głównego nurtu wydarzeń na świecie i zmian jakie zachodzą w religijności współczesnego człowieka. Przywracają wiarę że najczęściej to co najprostsze ma największą wartość o ile zaprawione jest autentyczną miłością i zaangażowaniem.

Trochę się zmęczyłam. Jak dla mnie za dużo odwołań i odnośników do tego i owego a za mało duchowości. Jak to ktoś napisał w poprzedniej opinii "33 listy, 33 smaki". Może ja po prostu lubię jeden ale konkretny i czegoś innego się spodziewałam. Za to książkę "Po co światu mnich" tegoż autora bardzo bardzo polecam.

31 użytkowników ma tytuł 33 listy z Atlasu. Antidotum na religijne barbarzyństwo na półkach głównych
9 użytkowników ma tytuł 33 listy z Atlasu. Antidotum na religijne barbarzyństwo na półkach dodatkowych

Okładka książki Po co światu mnich? Roman Bielecki OP, Katarzyna Kolska, Michał Zioło OCSO
Po co światu mnich? Roman Bielecki OP, Katarzyna Kolska, Michał Zioło OCSO
Okładka książki Wigilia profesora Norki Michał Zioło OCSO, Jarosław Zioło OP