Dziedzictwo von Becków

Okładka książki Dziedzictwo von Becków autorstwa Joanna Jax
Okładka książki Dziedzictwo von Becków autorstwa Joanna Jax
Joanna Jax Wydawnictwo: Wydawnictwa Videograf S.A. Cykl: Dziedzictwo von Becków (tom 1) powieść historyczna
powieść historyczna
Dziedzictwo von Becków (tom 1)
2023-12-03
2014-07-02
Pełna napięcia historia dwojga ludzi, których los zetknął ze sobą tuż przed wojną. Książka opowiada o zawiłych losach polskiej nauczycielki i niemieckiego oficera SS oraz ich potomków. Akcja powieści rozgrywa się na przestrzeni niemal osiemdziesięciu lat, przenosząc czytelnika z przedwojennego Wolnego Miasta Gdańsk i pruskiej arystokratycznej posiadłości w Szlezwiku-Holsztynie do wojennego Krakowa i Olkusza, powojennego Berlina Wschodniego i Warszawy, następnie do prowansalskiej wsi i Paryża lat sześćdziesiątych, aż wreszcie do Polski po roku 1989. Barwnie kreśląc postacie i umiejętnie dawkując tajemnice, autorka stworzyła wzruszającą opowieść o wybaczaniu, miłości, trudnych wyborach i dylematach moralnych, nienawiści, żądzy zemsty, chciwości i skomplikowanych relacjach rodzinnych.

Kup Dziedzictwo von Becków w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Dziedzictwo von Becków

Oceny książki Dziedzictwo von Becków

Opinie i dyskusje o książce Dziedzictwo von Becków

„Dziedzictwo von Becków” to pierwsza część sagi historyczno-obyczajowa, opowiadająca o niemożliwej miłości polskiej nauczycielki, Marii Tarnowskiej, i niemieckiego oficera SS, Wernera von Becka. W obliczu wybuchu II wojny światowej ich romans staje się walką o przetrwanie, pełną poświęceń, wciągającą również kolejne pokolenia w wir wojennych i powojennych traum. Uczucia jakimi obdarzamy innych oraz odczucia odbierane nie znają granic, ani ram czasowych, one są. Książka jest pełna emocji i zaskakujących zwrotów akcji do czytania bez tchu.

wciągająca powieść, szybko zabieram się za drugi tom.

wciągająca powieść, szybko zabieram się za drugi tom.

Jak na debiut pisarski, to przyznam szczerze, że jest to całkiem zgrabnie przedstawiona historia. Autorka umiejętnie wnika w naturę ludzką i stara się wydobyć oraz przedstawić w bohaterach powieści dobre i złe jej strony. Im bliżej czasów współczesnych, tym akcja powieści toczy się coraz szybciej (daremny zabieg). A samo zakończenie - hmm... no cóż, nie licuje z tłem i ładunkiem powieści. W którymś momencie pojawiły się waluta EURO i Toyota Avensis, ale to - o ile się nie mylę - jeszcze nie te czasy... . Ponieważ mam niczym niewytłumaczalną słabość do twórczości Pani Jax, ostateczną ocenę książki nieco zawyżyłem.

3520 użytkowników ma tytuł Dziedzictwo von Becków na półkach głównych
459 użytkowników ma tytuł Dziedzictwo von Becków na półkach dodatkowych

Joanna Jax
Joanna Jax
Joanna Jax (właśc. Joanna Jakubczak) – urodziła się (26 listopada 1969) i mieszka w Olsztynie. Absolwentka Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego. Oprócz pisania powieści maluje na szkle unikatową techniką warstwową, pasjonuje się literaturą biograficzną i grafiką. Zajmuje się również copywritingiem i jest wolontariuszką w Fundacji dla Rodaka wspierającej Polaków w Kazachstanie. Zadebiutowała w 2014 roku "Dziedzictwem von Becków", które zachwyciło zarówno recenzentów, jak i czytelników. Kolejne powieści: "Długa droga do domu" (2015) i "Piętno von Becków" (2016) ugruntowały status Joanny Jax jako pisarki. Miłośnicy jej twórczości entuzjastycznie przyjęli książkę "Syn zakonnicy" (2018),a także cykle powieściowe — sześć tomów "Zemsty i przebaczenia" (2018) oraz trylogie "Zanim nadejdzie jutro" (2018, 2019),"Prawda zapisana w popiołach" (2019, 2020) i "Córka fałszerza" (2020). W 2022 ukaże się ostatni tom tetralogii "Duchy minionych lat". Laureatka Wawrzynu — Literackiej Nagrody Warmii i Mazur za rok 2016 (nagroda czytelników). Pod pseudonimem Patrycja May wydała humorystyczną powieść Pamiętnik ze starej szafy (2017, 2019).

Czytelnicy Dziedzictwo von Becków przeczytali również

Siedem szmacianych dat Ewa Cielesz
Siedem szmacianych dat
Ewa Cielesz
Zdecydowanie rzadko zdarza się, by powieść wciągała już od pierwszych stron. Tak było w przypadku pierwszej części „Córka cieni. Siedem szmacianych dat.” Ewy Cielesz. To, co autorka przedstawia w swojej książce, trudno w pełni opisać — a jeszcze trudniej zrozumieć bez własnego zanurzenia się w tej historii. Podczas lektury miałam wrażenie, podobnie jak postać Adama, że nie tylko obserwuję bohaterów, ale wręcz im towarzyszę. Byłam obok nich — przeżywałam ich radości, ale też odczuwałam narastający lęk i niepewność o jutro. Nie sposób było oderwać się od tej opowieści. Myśli nieustannie wracały do bohaterów, a kolejne strony pochłaniały same — dokładnie tak, jak doświadczał tego Adam. Historia obejmuje losy Magdaleny i Piotra na przestrzeni lat 1936–1946 — czasu naznaczonego dramatycznymi wydarzeniami historycznymi. Tło wojenne i powojenne nie jest jedynie dodatkiem, lecz integralną częścią fabuły, która znacząco pogłębia jej wymowę i autentyczność. Styl literacki autorki jest dojrzały, spójny i pełen emocji. To powieść, która nie tylko opowiada historię, ale zmusza do refleksji — nad losem człowieka, nad siłą przetrwania i nad tym, jak cienka granica dzieli nadzieję od rozpaczy. To książka, którą po prostu trzeba przeczytać, by choć spróbować zrozumieć, z czym mierzyli się ludzie w czasie wojny i tuż po jej zakończeniu.
Judyta Kowal - awatar Judyta Kowal
ocenił na1015 dni temu
Liliowe dziewczyny Martha Hall Kelly
Liliowe dziewczyny
Martha Hall Kelly
Powieście, gdzie akcja toczy się w czasach II wojny światowej w zdecydowanej większości mnie nie rozczarowują. Nie zawsze zachwycają, ale czasami są po prostu dobre lub średnie. Sądziłam, że „Liliowe dziewczyny” będą książką, której będę chciała po przeczytaniu się pozbyć, ale stwierdzam, że pióro Marthy Hall Kelly zdecydowanie przypadło mi do gustu. Ravensbrück. Dla nas brzmi jak nazwa miejscowości w Niemczech. Dla setek tysięcy kobiet to koszmar. Piekło na ziemi. Jedną z takich kobiet jest Kasia Kuśmierczyk, która trafia do Ravensbrück, gdy została złapana podczas wykonywania zadania dla podziemia. Razem z nią do obozu trafia siostra Zuzanna, mama Halina i młodsza siostra chłopaka, w którym Kasia się podkochiwała – Lusia. Tam cała czwórka spotyka Hertę Oberheuser, która została lekarką obozową i przeprowadzała na młodych, zdrowych kobietach eksperymenty. Eksperymenty, które zniszczyły ich życie i zdrowie. Losy Herty i Caroline Ferriday złączą się dzięki Kasi. Poznajcie powieść o dramacie Królików z Ravensbrück. Od razu mówię, że nim losy tych kobiet splotą się ze sobą przeczytacie prawie całą książkę. Czy to wada? Może trochę, bo czytelnik pragnie dowiedzieć się tego wcześniej. Książka podzielona jest na trzy części, a każdy rozdział pisany jest z perspektywy innej kobiety. Rozdziały, w których narratorką była Caroline – nowojorska filantropka i bliska współpracownica konsula Francji – nużyły mnie. Dużo większe zainteresowanie czułam podczas czytania losów Kasi i Herty. Wtedy byłam najbardziej zaangażowana w książkę. Cieszyłam się, że postać Kasi po wojnie nie wróciła od razu do siebie, że to wszystko odcisnęło na niej swoje głębokie piętno. To było prawdziwe i realne. Przecież obóz, eksperymenty, głód, widmo śmierci – to wszystko musiało się odbić na Kasi i jej psychice. Słyszałam o Ravensbrück, ale nigdy tak naprawdę się tym nie zainteresowałam. Dzięki książce „Liliowe dziewczyny” przede wszystkim poszerzyłam swoją wiedzę, a na dodatek znalazłam kolejny temat do zagłębienia. Chętnie sięgnę po „Rosyjskie róże”, które opowiadają o I wojnie światowej i obaleniu cara w Rosji. Jestem ogromnie ciekawa jak autorka podeszła do tego tematu. "Poczułam, jak zalewa mnie fala la douleur; to jedno z tych francuskich określeń, które nie dają się dobrze przetłumaczyć, a oznaczają "ból wywołany czymś, czego się bardzo pragnie, a czego nie może się mieć"." ~ Martha Hall Kelly, Liliowe dziewczyny, Warszawa 2016, s. 92.
Adrianna__ - awatar Adrianna__

Cytaty z książki Dziedzictwo von Becków

Nienawiść najbardziej niszczy nas samych. Powoduje, że przestajemy dostrzegać piękno wokół siebie.

Joanna Jax Dziedzictwo von Becków Zobacz więcej

...kluczem do wszystkiego jest miłość. To ona pomaga czekać, wybaczać i znosić każde
cierpienie.

cierpienie.

Joanna Jax Dziedzictwo von Becków Zobacz więcej

...zawsze warto żyć. W miejsce ludzi, którzy odchodzą z naszego życia, pojawiają się inni, równie ważni. I dla nich warto budzić się każdego dnia, nawet jeśli są daleko.

Rozwiń