Lubiąż. Biografia Cudu Polski

- historia
- 2024-10-21
- 2024-10-21
Gdyby lubiąskie opactwo leżało nie nad Odrą, lecz nad Loarą, byłoby tak słynne jak tamtejsze zamki.
Na sprzedaż jest wystawione od 1810 roku, ale dotychczas nikt się nie odważył w nie zainwestować. Wszystkich chętnych poraża i przeraża jego ogrom. Kubaturą jest trzy razy większe od Zamku Królewskiego na Wawelu. To drugi co do wielkości obiekt sakralny w Europie – większy jest tylko hiszpański Escorial.
W 2014 roku „National Geographic” ogłosił je jednym z Cudów Polski. I nic dziwnego, bo już niemal od dziewięciuset lat zachwyca każdego, kto je zobaczy. Zakochiwali się w nim najpierw piastowscy książęta, później habsburscy cesarze. Słynni artyści zdobili jego wnętrza. Najwyżsi dygnitarze III Rzeszy urządzili w nim tajny ośrodek badawczy. Pracowano tu nad technologią, która miała odmienić losy wojny. W stanie wojennym szukano w tutejszych podziemiach skarbu Festung Breslau. Teraz onieśmiela turystów przybywających do niego z całego świata.
Burzliwe dzieje, uwikłanie w wielką politykę i mroczne tajemnice tworzą biografię opactwa w Lubiążu, którą opowiada reporter i dokumentalista Tomasz Bonek. To zamknięta w barokowej pigułce historia nie tylko Dolnego Śląska, lecz całej Polski.
***
Kiedy w ręce Michaela Jacksona trafiła fotografia klasztoru, powiedział: „Muszę jak najszybciej zobaczyć ten cud”. Przyleciał tu śmigłowcem, wszedł do Sali Książęcej i oniemiał. Mówiono wtedy, że go kupi…
Kup Lubiąż. Biografia Cudu Polski w ulubionej księgarni
Oceny książki Lubiąż. Biografia Cudu Polski
71 użytkowników ma tytuł Lubiąż. Biografia Cudu Polski na półkach głównych- Chcę przeczytać 43
- 2025 4
- Popularnonaukowe 1
- Moja biblioteka 1
- Do kupienia 1
- Szukam 1
- Historia 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Lubiąż. Biografia Cudu Polski
Sięgnąłem po tę książkę, dlatego, że tam byłem. Tylko problem jest taki, że obeszliśmy cały obiekt dookoła, ale nie weszliśmy do środka, bo wujek, dzięki któremu tam podjechaliśmy, powiedział, że tam w środku nic nie ma ciekawego do zwiedzania. Teraz wiem, że się mylił. Po przeczytaniu tej książki, wiem jedno, że na pewno tam wrócę. Może nie za rok, nie za dwa, ale na przestrzeni kilku lat. Bardzo ciekawa historia "Cudu", każdy powinien go zobaczyć. Zachęcam, aby wpierw przeczytać tę książkę, a potem zaplanować sobie wizytę w nim. Bo teraz uważam, że naprawdę warto, gdy poznało się jego całą historię.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo ciekawie napisana biografia dawnego opactwa cystersów w Lubiążu, wystawionego na sprzedaż w 1810r. Autor zebrał i uporządkował wiele materiałów źródłowych i interesująco je przedstawił. Jadę tam za kilka dni i ciekawe jak się będzie miało wyobrażenie po przeczytaniu książki do tego, co w Lubiążu zobaczę. Na razie dziękuję za dobrą książkę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWspółczesny mistrz literatury historycznej faktu Tomasz Bonek tym razem prowadzi czytelnika obecnie i historycznie po Cudzie -klasztorze w Lubiążu. Cudowna biografia niezwykłego zabytku godna polecenia.