Lądowanie o świcie

- historia
- Żółty Tygrys
- 2024-09-11
- 1978-01-01
Wypad na Dieppe, nazwany przez premiera Winstona Churchilla „rozpoznaniem przez walkę”, był najbardziej dyskutowaną na Zachodzie operacją czasu drugiej wojny światowej. Pod względem taktycznym zakończył się ten rajd całkowitą klęską. Wojska alianckie poniosły ogromne straty. Nauka nie poszła jednak w las. W sztabach przez długie miesiące wyciągano z rajdu na Dieppe wnioski. Doświadczenie to, okupione tak ciężko krwią, zostało wykorzystane podczas lądowania wojsk sprzymierzonych w południowych Włoszech, w Salerno, we wrześniu 1943 roku. Ale największe korzyści uzyskano z rajdu na Dieppe w czasie lądowania w Normandii w czerwcu 1944 roku.
Ten kolejny tomik z reaktywowanego legendarnego cyklu wydawniczego wydawnictwa Bellona przybliża czytelnikowi dramatyczne wydarzenia największych zmagań wojennych w historii; przełomowe, nieznane momenty walk; czujnie strzeżone tajemnice pól bitewnych, dyplomatycznych gabinetów, głównych sztabów i central wywiadu.
Kup Lądowanie o świcie w ulubionej księgarni
Oceny książki Lądowanie o świcie
- Przeczytałem w młodości 2
- Historia - wszystkie 1
- Seria żółty tygrys 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Lądowanie o świcie
Bardzo dobry, lekko napisany tomik serii, opowiadający o nieudanym lądowaniu Aliantów pod Dieppe. Katastrofalny pomysł, posyłający na śmierć żołnierzy w akcji, która nie miała prawa się udać. Narracja skupiona nie tylko na wydarzeniach na plaży, ale także na walkach powietrznych nad desantującymi i następnie próbującymi odbierać żołnierzy okrętami, a w tym przede wszystkim nad wyczynami polskich pilotów biorących udział w tej bitwie.
Bardzo dobrze się ten tomik czyta, same wydarzenia są ciekawe i mogą skłaniać do innych, już poważniejszych i dokładniejszych opracowań na ten temat.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka opisuje wydarzenia z dnia, kiedy alianci przeprowadzili desant 19 sierpnia 1942 na francuskim wybrzeżu w rejonie portowego miasta Dieppe. Akcja zakończył się kompletną porażką aliantów, nie zdobyto prawie żadnych strategicznych celów, a niemiecka obrona zmusiła atakujących do odwrotu.
Książkę czyta się dość lekko, dość obszernie opisano walki polskich lotników podczas Rajdu na Dieppe.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążkę czyta się dość lekko, dość obszernie opisano walki polskich lotników...