ArtykułyNowa powieść Wojciecha Chmielarza - przeczytaj fragment!
LubimyCzytać1
ArtykułyAlfabet pisarza: Adam Przechrzta
LubimyCzytać4
Artykuły„Kosmiczna kuźnia. Bastion Boga”: co kryje niebo?
LubimyCzytać4
ArtykułyWielka sztuka, zakazane miłości i biblioteka pośród ruin. Nowości pod patronatem Lubimyczytać.
LubimyCzytać2
Ziemia obiecana

- 2024-08-20
- 2024-08-20
W świecie, w którym liczy się przede wszystkim zysk i pieniądz, wartości takie jak przyjaźń, lojalność i miłość przestają mieć prawo bytu, co potwierdza historia głównych bohaterów – trójki przyjaciół z czasów szkolnych. Karol Borowiecki, Moryc Welt i Maks Baum zakładają spółkę, która ma spełnić ich sny o potędze, karierze i milionach. Cena tych marzeń okazuje się bardzo wysoka.
Kup Ziemia obiecana w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Ziemia obiecana
Przeczytana ponownie sprawiła mi wielką literacką przyjemność. Ci, którym bliska sercu jest Lalka pokochają też Ziemię obiecaną. Jest tu wszystko, co ludzkie -począwszy od nieszczęśliwej miłości po chęć spełnienia marzeń. Historia osadzona jest w realiach bezwzględnego kapitalizmu, którego kwintesencję stanowi rozrastająca się Łódź. Kontrasty pojawiające się prawie na każdej płaszczyźnie nie pozostawiają czytelnika obojętnym na przebieg akcji. Dla mnie -nigdy bym nie przypuszczała - Łódź stała się ważnym miejscem w Polsce. Spędziłam tam kilka miesięcy na wdrożeniu do pracy, kilka lat na wizytach w Matce Polce, a teraz studiuje tam moje dziecko. Dzisiaj spacerując po mieście i oglądając (choć powoli przywracane społeczeństwu, to jednak nadal w dużej mierze zrujnowane) ulice i kamienice pojawia się w mojej głowie refleksja, że jeszcze tak niedawno stanowiły one dla wielu prawdziwą ziemię obiecaną...
Oceny książki Ziemia obiecana
7990 użytkowników ma tytuł Ziemia obiecana na półkach głównych- Przeczytane 4 572
- Chcę przeczytać 3 247
- Posiadam 1 055
- Klasyka 87
- Literatura polska 65
- 2025 41
- Literatura polska 34
Tagi i tematy do książki Ziemia obiecana

Inne materiały dotyczące książki Ziemia obiecana

11 nowości książkowych pod naszym patronatem, które umilą koniec wakacji

Najgorętsze premiery sierpnia. Tych książek lepiej nie przegapić!

Matura z języka polskiego: z jakimi tematami mierzyli się uczniowie szkół średnich?

Andrzej Wajda - filmy mistrza, które powstały na bazie kultowych książek

Literacki Nobel. Co mieli do powiedzenia polscy nobliści po otrzymaniu nagrody

Artyści, sportowcy i politycy włączyli się w przepisywanie „Ziemi obiecanej“
Cytaty z książki Ziemia obiecana
Dla mądrych jest zawsze dobry czas.
A kiedyż będzie dla uczciwych?
Sza, panie Trawiński, oni mają niebo, po co im dobre czasy.
Dla mądrych jest zawsze dobry czas.
A kiedyż będzie dla uczciwych?
Sza, panie Trawiński, oni mają niebo, po co im dobre czasy.
Ja nie będę robił, robił, robił! bo ja chcę żyć, żyć, żyć! Nie jestem bydlęciem pociągowym ani maszyną, jestem człowiekiem. Tylko głupiec chce pieniędzy i dla zrobienia milionów poświęca wszystko, życie i miłość, i prawdę, i filozofię, i wszystkie skarby człowieczeństwa, a gdy się już tak nasyci, że może pluć milionami, cóż wtedy?
Rozwiń ZwińCzłowiek nie może żyć tylko dla siebie - nie wolno mu tego pod grozą własnego nieszczęścia.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ziemia obiecana
„Łódź, k#%^@!”
Rewers „Atlasu zbuntowanego” Ayn Rand, gdzie przedsiębiorcy byli świętymi geniuszami chroniącymi ludzkość od totalnej samozagłady. U Reymonta przeciwnie: nawet najmniejszy sukces finansowy wiąże się z moralnym ześwinieniem, a co najmniej z uświnieniem się. Uczciwy może być najwyżej głupi, albo biedny – ale Łódź podobnie jak śmierć, nie ma względów na nic, więc po równo zeszmaci każdego, bogatego czy biednego.
"Etyka? A co to jest za towar? Kto w tym robi?".
Podobnie jak w chłopach, Reymont posłużył się redukcją i jednostronnością. Fabryczna Łódź to bród, smród i ubóstwo, a ponad nią roztacza się opar geszefciarzy, którzy są tak zajęci gonitwą za pieniędzmi, że nawet nie umieją ich porządnie wydawać, racząc się jakimiś prymitywnymi rozrywkami w drogich, ale tandetnych lokalach. Większość treści to rozważania nad tym co kupić, co sprzedać, w co zainwestować, kto stracił, kto zyskał, od kogo można pożyczyć, a komu nie można pożyczać. Całkowicie rozumiem, że takie było zamierzenie autora, ale dobrze skomponowany wiersz oddałby to wszystko efektowniej i efektywniej. Napisanie tysiąc stronnicowego dziennika pracy księgowego byłoby równie ciekawe.
Jedyny plus to gęste i soczyste opisy zdeprawowanego miasta.
Reymont zupełnie do mnie nie przemawia. Ten jego rzekomy „realizm” jest bardzo wybiórczy – z „Ziemi obiecanej” przebija przede wszystkim pesymizm. Może powinien był zdecydować się na pisanie reportaży, bo jego fabuły są piekielnie nudne. Do tego żadnych odwołań do kultury, żadnych odwołań do innych autorów, do filozofów, żadnych polemik. Dialogi przyziemne jak w tureckich telenowelach. Po lekturach Reymonta nikt intelektualistą nie zostanie. Władysław skupia się na najniższym poziomie egzystowania społeczności. Mógłbym wymienić z tuzin polskich autorów, którzy mogliby zająć jego miejsce w kanonie lektur szkolnych ze znacznym pożytkiem dla uczniów i nauczycieli.
„Chłopi” tak mnie wymęczyli, że nie zdołałem skończyć nawet pierwszego tomu „Ziemi obiecanej”, choć niewiele już zostało. Ze streszczeń i opracowań wynika, że to i tak do niczego ciekawego nie zmierza.
„Łódź, k#%^@!”
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRewers „Atlasu zbuntowanego” Ayn Rand, gdzie przedsiębiorcy byli świętymi geniuszami chroniącymi ludzkość od totalnej samozagłady. U Reymonta przeciwnie: nawet najmniejszy sukces finansowy wiąże się z moralnym ześwinieniem, a co najmniej z uświnieniem się. Uczciwy może być najwyżej głupi, albo biedny – ale Łódź podobnie jak śmierć, nie ma względów na nic,...
Zaczyna się jak wciągający film, a później rozpada na milion szczegółów. Ale tkwi jakaś prawda w tym pozornym chaosie. Jak dla mnie książka powinna przeżyć renesans, bo mechanizmy bezwzględnego kapitalizmu są na tym samym poziomie co w Łodzi z czasów Prusa. Napisana pięknie i mocno - nie ma żadnych wątpliwości, że czytamy arcydzieło.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzczyt polskiej literatury.
Szczyt polskiej literatury.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo naprawdę niesamowita historia. Postaci siarczyste, pełnowymiarowe, pogłębione. Nawet te drugoplanowe są wyraziście nakreślone. Opisy miejsc i zdarzeń okraszone przepiękną polszczyzną, pozwalają puścić wodze wyobraźni i zobrazować w głowie to co zapisane. Można wczuć się w tę ciężką momentami atmosferę jakiejś pogoni za szczęściem, sukcesem, za zabiciem wszechobecnego znużenia i tej NUDY, która towarzyszy każdemu z bohaterów prędzej czy później. Jestem zachwycona. Filmem dużo mniej. Nie ma porównania.
To naprawdę niesamowita historia. Postaci siarczyste, pełnowymiarowe, pogłębione. Nawet te drugoplanowe są wyraziście nakreślone. Opisy miejsc i zdarzeń okraszone przepiękną polszczyzną, pozwalają puścić wodze wyobraźni i zobrazować w głowie to co zapisane. Można wczuć się w tę ciężką momentami atmosferę jakiejś pogoni za szczęściem, sukcesem, za zabiciem wszechobecnego...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWładysław Reymont „Ziemia obiecana”
Trzech wspólników śni.
Łódź obiecuje jutro.
Świt nie dla wszystkich.
Władysław Reymont „Ziemia obiecana”
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrzech wspólników śni.
Łódź obiecuje jutro.
Świt nie dla wszystkich.
Sięgnąłem w ramach nadrabiania klasyki i zdecydowanie nie żałuję. Przejmujący obraz Łodzi z czasów boomu przemysłu włókienniczego, na tle perypetii głównych bohaterów dążących do realizacji swoich marzeń (a raczej złudzeń) na temat życia w dostatku i awansowania do wąskiego grona łódzkich fabrykantów-milionerów. Na pewno do takich książek trzeba dorosnąć, dojrzeć. Czytanie ich w podstawówce czy liceum raczej mija się z celem. Na tym etapie nie da się ich docenić. Dla mnie to jedna z lepszych książek jakie ostatnio czytałem. Klasyka która nie zawodzi (a miałem ostatnio kilka zawodów jeśli chodzi o literaturę przez duże L).
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTylko 1 tom. Naprawdę w porządku, świetnie wykreowani bohaterowie. Podobała mi się jednak mniej od „Chłopów”
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOcena rozdarta między 7-8. Generalnie świetnie pokazany świat fabryczny i wciągające intrygi jednak do stylu trzeba się trochę przyzwyczaić i prawdopodobnie to znak czasów, jednak rozległe opisy były dla mnie momentami przytłaczające. Niemniej jednak czytając masz poczucie obcowania z literaturą wysokich lotów.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAż dziwne, że Reymont nie dostał właśnie za tę powieść "nobla". Rozkręca się powoli ale od połowy już dobrze się czyta. Chociaż nie jest to może najłatwiejsza i najprzyjemniejsza lektura. Piękne ilustracje różnych ludzkich charakterów. Dla młodzieży raczej ciężka do przejścia ze względu na język (sam miałem kilka chwil zwątpienia i poszukiwań - a z młodzieżą rozstałem się już jakiś czas temu...).
Aż dziwne, że Reymont nie dostał właśnie za tę powieść "nobla". Rozkręca się powoli ale od połowy już dobrze się czyta. Chociaż nie jest to może najłatwiejsza i najprzyjemniejsza lektura. Piękne ilustracje różnych ludzkich charakterów. Dla młodzieży raczej ciężka do przejścia ze względu na język (sam miałem kilka chwil zwątpienia i poszukiwań - a z młodzieżą rozstałem się...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiazka bardzo sympatyczna , aczkolwiek za dużo w niej opisów pobocznych, żałuję za autor nie poświęcił głównemu wątkowi fabularnymu więcej czasu